Tečaj za VHF GMDSS z izpitom - Morjeplovci

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Feb 21, 2010 21:40

Moje mnenje je, da se zadeva opravi v soboto, ker bodo prišli tudi bolj oddaljeni v LJ. LJ mi ustreza: pridem v glavno mesto, ženo spustim v shoping (brez denarja in kartic :wink: ), jaz pa grem na predavanje in ko končamo predavanje nadaljujem pot na morje in ostanek sobote in nedelje treniram (beri: nagajam) vsem, ki me poslušajo na kanalu 16. :wink:
Imam samo en predsodek: bojim se, da na predavanju ne bomo dovolj resni in da ne bo enako, kot če bi bilo predavanje izvedeno od zunanjih predavateljev. :roll:

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Feb 21, 2010 21:48

Novinec, me še ne poznaš v profesionalnem vidiku... :wink:
ZAJEBANCIJE NE BO, ČE BOM JAZ TAM!!!

Tudi jaz mislim, da je sobota najboljša varianta...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Feb 21, 2010 22:07

Seveda te v tej luči ne poznam, a podal sem le svoje mnenje, kajti nam, ki smo končali šolo pred več kot petintridesetimi leti, gre težje v glavo in še trema pred komisijo :cry:

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 21, 2010 23:35

.

Še vsakega "učitelja" se je kolikor toliko "žejnega" preko vode vozil, pa se bo še enga?

Ga bomo že!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Feb 22, 2010 09:05

Joj, z adminom pa se res ni za hecat, ko je potrebno hitro naredi red.
Enkrat na ruti smo nekaj probali po svoji glavi delati in nas je hitro postavil na realna tla in prav je tako. :!:
Glede izpita pa bi tudi jaz bil kandidat.
Guma je guma, zaenkrat.
igbe
Desetnik
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a igbe » Po Feb 22, 2010 14:48

Nekje moram pa tudi jaz začeti s SLO papirji.
Še en kandidat več za tečaj.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 22, 2010 17:44

Eno vprašanje. Sem si nabavil UKW pomorsko postajo Dantronik RT 5000 S.
Ja vem da je iz leta 89 se mi zdi, v glavnem da funkcionira, ima digitalni prikaz št. kanalov, zablokirana kanala 15, 16, ali sta 16, 17 , katera sta rezervirana za sporočila iz marin, kapitanij v povezavi z objavo nevarnosti. Torej nima EIS-a, GMDS-a, tu bi prosil, če ima kdo malo časa da mi objasni kaj je AIS, ker ima postaja baje enostaven priklop za AIS.
Drugo pa kaj me zanima je to, ali moraš za take postaje, brez AIS in drugih, tudi imet izpit, torej dovoljenje za uporabo.
Za odgovor se zahvaljujem.
Ah ja, še nekaj. Sem iskal povsod kakšna navodila o uporabi in če mogoče ima kdo ali ve kje dobit, bi bil zelo hvaležen. Z CB postajo sem delal, ampak je v primerjavi z to postajo, igračka. Kanale poiskat na recimo 9-ki in ko najdeš partnerja za pogovor se preselita na 79 ali 99 kanal.
Je pa še kar nekaj gumbov, dobro eden je za šum , to pa je tudi že vse moje znanje :oops: . Če je potreben dokument za delo z napravo in če bo datum predavanja ugoden, sem že naslednji kandidat.
LP
Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Po Feb 22, 2010 18:32

:idea:
Nazadnje spremenil Roadracer, dne Po Feb 22, 2010 21:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Feb 22, 2010 19:00

Atilone: AIS (automatic identification system) je (zaenkrat) obvezen le za večje ladje (od 300 bruto ton dalje - to je zelo približno rečeno). Z AIS-om so opremljene tudi kopenske postaje (kapitanije). AIS res deluje na področju VHF frekvenc (161.975 in 162.025 MHz) ampak ostale veze s pomorsko govorno komunikacijo pa nima. Gre praktično za enak sistem, ki se je že veliko prej uveljavil recimo v letalstvu. V pomorstvo je pač prišel s precejšnjim časovnim zamikom. AIS je sestavljen iz oddajnika in sprejemnika. Oddajnik avtomatsko oddaja statične podatke (ime ladje, pozivni znak, IMO številko, pa dimenzije ladje,...), dinamične podatke (hitrost, kurz, destinacija,...) in druga varnostna sporočila. AIS sprejemnik pa vse te podatke avtomatsko sprejema in ti jih po želji prikazuje ma ekranu. Res je, da se da na tržišču dobit dve vrsti AIS naprav: take, ki morajo ustrezat določenim predpisom in konvencijam, in take, ki so bolj za "jahtaše". Nihče ti ne bo branil vgradnje AIS sistema na svoj čoln (ne ladjo). A dejansko nima smisla, ker boš itak lahko "videl" le velike ladje. Mogoče (z velikim vprašajem) bo v prihodnosti sistem postal aktualen tudi za čolne a le tedaj, ko bo obvezen za čisto vsa plovila. Tu pa nastopi problem prenasičenosti vsega skupaj...
Bom prenehal z opisom, ker lahko traja in traja.
Torej odgvor na vprašanja se glasi: za upravljanje z pomorsko radijsko postajo (kar tvoja, sicer 20 let stara, naprava je) moraš biti primerno usposobljen. Usposobljenost pa izkazuješ z izpitom.
LPU
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 22, 2010 20:10

Barba&Capo, hvala ti za pojasnilo. Torej zaenkrat AIS ni nevem kaka pomoč pri navigaciji.
Ko boste določili datum predavanja se ( odvisno od datuma) prijavim takoj , ko bom zvedel za termin.
LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 22, 2010 20:16

Nekaj malega smo o AIS pisali tudi tu
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1825&highlight=ais.
Uporabna stvar za plovbo ponoči, v zmanjšani vidljivosti pri prečkanju prometnih poti velikih ladij, katerih obvezna oprema je oddajnik AIS signala.
Je pa res, da običajen radar ujame več plovil, tudi tiste, ki nimajo AIS oddajnika.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 22, 2010 20:43

janadino napisal/-a:Joj, z adminom pa se res ni za hecat, ko je potrebno hitro naredi red.
Enkrat na ruti smo nekaj probali po svoji glavi delati in nas je hitro postavil na realna tla in prav je tako. :!:
Glede izpita pa bi tudi jaz bil kandidat.

Hahaha, Janadino si je pa zapomnil, ko sem "popizdil"... :wink:

Priravljam dokumentacijo za tečaj! Prijave pa kot vidim v polnem teku! Če vas bo preveč, potem bi bilo bolje, da naredimo 2x, ker bi rad, da se res vsi naučite čim več, s preveliko skupino, pa je to nemogoče...

Roadracer, hvala za pomoč pri prijavi.

LP
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Po Feb 22, 2010 20:53

Kakšna je možnost, da se udeležimo tudi takšni, ki izpit že imamo (opravil 18.02.08) pa smo zaradi neuporabe malo pozabili in bi bilo dobro obnoviti znanje?
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 22, 2010 20:54

Roadracer, oprosti, sem malo razmišljal...

Ne vem, če je to čisto OK, da ti objaviš prijavnico. Moje podjetje ima sklenjen pravilnik o varovanju osebnih podatkov pridobljenih na portalu Morjeplovec.net in je to potem čisto po PS.

Predlagam, da se prijavite na mail, tako kot že za ruto, pa smučanje in podobne reči... Mail pa tisti stari, že poznani za prijave...

ruta(afna)morjeplovec.net

LP
Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Po Feb 22, 2010 21:34

Prijavnico sem umaknil, vse prijave pa predal adminu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov