sidranje

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

sidranje

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Feb 20, 2008 23:03

hm hm mam eno čudno vprašanje glede sidranja. vem da bo najbrž zvenelo malo čudno, ker vem da se sidro zmeraj vrže in priveže s premca.

kako pa je če se sidraš s krme. a je to sploh mogoče. stvar je v tem..recimo da si čist blizu obale s kljunom, vržeš pa sidro zadaj da greš lahko bližje obali s čolnom, da ne nasedeš s propelerjem..a se to sploh da in če taka zadeva drži čoln na mestu al to zarad kerih koli stvari že obrne čoln...

hvala
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Feb 21, 2008 00:25

Ja čoln bo na mestu obdržala vrv s premca, ki jo vežeš na obalo... Se pa to redno uporablja ravno v taki situaciji, ko jo omenjaš. Podobno tudi, če pristaneš na pomol in ni muringov, saj z manjšim čolnom ponavadi ne pristajaš s krmo... Mora pa sidro zelo dobro prijeti, drugače boš imel poškodovano barko... Tukaj ni prostora, da bi se čez recimo eno uro sidro potegnilo za en meter...
Problem pri takem sidranju je le, da moraš sidro vlačiti po kokpitu, ko ga izvlečen nimaš kam dati mokre vrvi...

LP
nuvolari
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Če Feb 21, 2008 00:33

aha se pravi se da, vendar obvezno še z premcem vezat na obalo...ka pa če je samo pesek pa nič za prvezat :)
ker ponavadi je praksa, sidro s premca in štrik s krme na obalo..nisem še nikjer videl da b blo obrnjeno, zato sem pa vprašal.. bom poizkusil

ja sidro mora res dobro prijet ker drugače bo šlo "podvozje" nekam..
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Feb 21, 2008 12:41

sam sem vedno privezal se premec sidro pa na krmi . ce pa je bilo tako da na obali ni nicesar za privezat pa pac lepo do obale - coln raztovoril in odpeljal nekaj metrov nazaj kjer sem sidral na premcu. pac sem bil vedno prvi in tudi zadnji kopalec ampak kaj potem saj morje ne grize.
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » Če Feb 21, 2008 14:22

Niti ni pomembno s katerega konca plovila spustiš sidro, bolj je pomembno da ti sidro prime, da imaš od sidra proti plovilu še kaj verige in se ti plovilo ob spremembi smeri vetra pač vrti okoli sidra. Ob močnejšem vetru pa pač vzameš "pot pod noge" in v varen pristan! Je pa dejansko najmanj zračnega upora in s tem sile na sidro, če je le to spuščeno s premca.
Veliko vetra in mirno morje
nuvolari
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Če Feb 21, 2008 16:29

tale prijem bi uporabljal samo v lepem vremenu in samo takrat če bom na kakem otočku raztovarjal kako kramo dol, da mi nebodo kaki čevapi padl u vodo, pa da nam roštilj tauhal s tal....drgač pa itak par metrov od obale in skooook u vodo,juhuu :) komaj čakam..še dva meseca :(
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 11:44

odvisno kakšen čoln imaš, če je zrcalo na krmi nizko, in se sidraš z premcem proti obali, ti malo višji valovi "nabutajo" vodo v čoln ob motorju, poln čoln vode, pa pomeni slabši oprijem sidra in probleme. Zatorej ti priporočam, da se raje sidraš z kljunom proti valovom.

LP PACEK

Kdo je na strani

Po forumu brska: tomaz_slo in 6 gostov