Sidranje - označevanje sidrne verige
Moderatorji: moderator2, moderator
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Re: Sidranje - označevanje sidrne verige
Ni ga čez digitalni števec. Jaz bi temu rekel skoraj obvezna oprema. Ko sem lansko leto menjal barko je bila to prva zadeva, ki sem jo zmontiral in vsakemu, ki tega nima toplo priporočam. To je kot avtomatski menjalnik, ko ga enkrat probaš, ga želiš vedno.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
polanc napisal/-a:Ponoč vidiš glih en ku...od teh koščkov.pol metra bele ketne na 20 m je zakon in tud na rostfraj prime tolk, da eno sezono drži...
Jst telih lepih koščkov še podnevi ne vidim, tko da sem jih kar pomalal kot nardim vsako leto
Wellcraft 2600 Martinique
polanc napisal/-a:Jaz uporabljam za sisranje oznake,pobarvan kos verige in inteligentni daljinec.pri sidranju glede na vreme inglobino vode dolocim dolžino verige.to sporocim daljincu,jaz postavim barko na mesto in položaj za sidranje nato dvignem roko z palcem navzdol.Ta trenutek inteligentni daljinec začne spuščati verigo,jaz pa pazim na položaj barke.še hakl za razbremenitev sidra in konec.Mojmu daljincu je ime Andreja in ni na prodaj..Deluje zelo uredu in ga ne menjam za drug sistem sidranja.Sidro je paMantusPolanc 27,5 kil na 11 m skafu 5.6 ton pa vaga brez mojga karakterja.Še včeraj sem tako varno prespal na sidru.
Ja, Polanc, takile inteligentni daljinci so zlata vredni. No, resnici na ljubo jih tudi celo življenje odplačujmo z zlatom.
Jaz tvojega modela 'Andreja' še nisem sprobal. Verjetno ni na posodo. Moj model 'Lili' se odlično obnese tako na sidru, kot za krmilom, v kuhinji in v spalnici. Edino paziti je treba, da komandam ne rečeš 'komande', sicer se pokvari in predvsem v spalnici ne dela dobro.
Pa tudi sicer se včasih tile inteligentni daljinci malo muhasto obnašajo, predvsem pa zahtevajo nenehno vzdrževanje. Nisem še povsem naštudiral, ali na njihovo delovanje vpliva zračni tlak, dnevi v mesecu ali zanemarjeno vzdrževanje. Se še učim, pa imam ta model že 40 let.
Ampak, jaz sem s svojim modelom super zadovoljen in ga ne zamenjam.
Je pa res, da je včasih ni na barki in takrat moram vse sam.
Za sidro je takrat NT-jev daljinec zakon.
Aja: na verigi imam pa jaz oznake tako, da imam gor zavezane barvaste trakove iz blaga:
10 m rdeč (nevarno, premalo)
20 m rumen (skoraj je že)
30 m zelen (Zdaj je pa že bolje)
40 m moder (modra odločitev)
50 m neka brezvezna vrvica
75 m konec verige in začetek vrvi.
Blago zdrži nekaj sezon, potem pa samo odvežem (če še ni čisto razpadlo) in dam gor drug trak.
Za sidranje v vez na pomol (Grčija) pa uporabljam radar. Tako točno vem, koliko m imam do pomola.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov