Prevrnjena jadrnica

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: Prevrnjena jadrnica

OdgovorNapisal/-a Darh » To Maj 31, 2022 10:24

Sej ze sama dolzina jamborja pove, da je kar dost globine tud za trajekt.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Maj 31, 2022 11:09

glede na to, da sta 2h čakala, jih je od mesta nesreče do srečanja s trajektom lahko kr lepo odneslo ob predpostavki da je pihalo.

Tako da po mojem slika, globina vode, vzrok.. nimajo nujno povezave
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 31, 2022 11:40

Kot piše sta, s to malo jadrnico šla skozi Senjska vrata. Burja do 70kt. :shock:

https://enavtika.si/sl/novice/8241-pred ... a-jadrnico

Malo se jim je verjetno zatipkalo. Senjska vrata so Krk (Baška) - o. Prvič in ne Krk-Cres in tam burja dobi pospešek. Tako da tudi če piha 30kt je tam vsaj 40kt.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Maj 31, 2022 13:54

Marchi napisal/-a:Kot piše sta, s to malo jadrnico šla skozi Senjska vrata. Burja do 70kt. :shock:

https://enavtika.si/sl/novice/8241-pred ... a-jadrnico

Malo se jim je verjetno zatipkalo. Senjska vrata so Krk (Baška) - o. Prvič in ne Krk-Cres in tam burja dobi pospešek. Tako da tudi če piha 30kt je tam vsaj 40kt.

Ja ampak iz te smeri proti Cresu. In prav tam jih je prestregel trajekt. Valbiska Cres je glih malo naprej od Stare Baske.

Tam res zge ko 100 hudicev. Ce je povsod okoli bonaza, bo pri svetilniku otoka Prvic najmanj 10-15 kts. Bolje pocakat v Mali ali Veli Luki, da se malo umiri

Skratka, ce je pestro, si js vedno za lifewest zataknem prenosni VHF. Ce bi me posnelo v vodo ali bog ne daj zvrnilo je to edina povezava s kopnim. Poleg srece ;)
Primozs
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Primozs » To Maj 31, 2022 21:54

Pomoje jih je pobral trajekt valbiska rab. In ne valbiska merag(vres). Ker do tja dvomim ce bi jih odneslo
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Sr Jun 01, 2022 05:15

Primozs napisal/-a:Pomoje jih je pobral trajekt valbiska rab. In ne valbiska merag(vres). Ker do tja dvomim ce bi jih odneslo

Sej pise, da je bil trajekt na liniji Valbiska-Lopar
Primozs
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Primozs » Sr Jun 01, 2022 06:36

Povzetek iz enavtike:

K sreči je kmalu mimo priplul trajekt Jadrolinije. Iz luke Lopar na otoku Rab se je vračal proti pristanišču Valbiska na jugozahodni strani otoka Krk. Posadka trajekta je opazila brodolomca, ki sta nemočno čakala na prevrnjeni jadrnici. S katamaranom so se jima približali in ju vkrcali na varno
Primozs
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Primozs » Sr Jun 01, 2022 06:39

:lol:
Slabo prebral
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 01, 2022 08:35

Updejtan clanek primera odpadlega balasta od zadnjic

https://enavtika.si/sl/novice/nesrece/8 ... ko-posadko

Zadeli ob neznan predmet. Morda kak delfin, kaj bi drugega. Teoreticno je to seveda mozno. Sam dati odbije balast, mor bit ta ze malo nacet od prej...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 01, 2022 09:04

Al pa tak delfin,ki mu drugač rečemo kontejner al pa debel hlod..
mVolk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Bunarina

OdgovorNapisal/-a mVolk » Če Jun 02, 2022 14:08

.. ki plava 2 metra pod gladino in ti, šment, ravno bulb odbije.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jun 16, 2022 10:16

BUlb (oz utež) baje rad odpade, če se ne ukvarjaš kaj posebno z vzdrževanjem pritrditve. Večinoma naj bi bili pritrjeni z vijaki - ki jih je treba redno pregledovati in tudi zamenjati, ko jih morska voda kaj nagrize. Tudi pritegniti na določena časovna obdobja.
Po drugi strani - ti pa tega tudi skoraj nihče ne pove. In če nisi ravno tehnični frik, ki sam razišče in preveri vse živo... niti ni čudno, ko se ka takšnega zgodi.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Jun 16, 2022 12:15

No, tole glede bulba mi je pa popolnoma novo.
V mojih navodil ni nikjer omenjeno, da je potrebno karkoli glede kobilice (z izjemo vijakov skozi trup), vzdrževati.
Moja kobilica je kovinski odlitek z bulbom na dnu in še nisem slišal/videl, da bi bilo okrog tega na običajnih barkah problem (izjema je korozija).
Problem nastane običajno, ko s kobilico pri relativno visoki hitrosti treskneš po skali in jo odtrga (pa še kaj zraven), je pa tudi v primeru nasedlih plovil (npr. odtrganih s sidra) že večkrat videno, da kobilica največkrat ostane tam kjer mora biti (ker dejansko ob udarcu ob dno ni neke hitrosti).
Bi pa naj konstrukcija in vpetje kobilice funkcionalno zdržala trke ob nepremično oviro do vsaj 80% teoretične hitrosti. Tako so mi vsaj povedali tisti, ki se na proizvodnjo bark spoznajo. Seveda, če dopustiš da so vijaki prežrti do polovice je pa druga zgodba...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jun 16, 2022 12:22

Ce gre za enkraten dogodek ja. Ce pa ima barka par groundov za sabo, pa je lahko skrit issue, ki butne ven lih ko ni treba. Ko kupujes iz druge roke je kar se mene tice to galvni potencialni zajeb
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jun 16, 2022 13:10

fakinx napisal/-a:No, tole glede bulba mi je pa popolnoma novo.
V mojih navodil ni nikjer omenjeno, da je potrebno karkoli glede kobilice (z izjemo vijakov skozi trup), vzdrževati.
Moja kobilica je kovinski odlitek z bulbom na dnu in še nisem slišal/videl, da bi bilo okrog tega na običajnih barkah problem (izjema je korozija).

Kobilice na potovalnih barkah so ponavadi ulite iz enega kosa, za razliko regatnih, ki imajo svinčeni bulb in inox platificiran list (ki sta privijačena skupaj).

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti