nakup vozniškega

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » So Jun 18, 2011 21:13

Admin - prestavi temo med male oglase :idea: :D

Ju3 poskeniram ter posredujem knjigo - Priročnik za voditelja čolna.
Avtor: Niko bijelovučić
Dva krat jo je potrebno temeljito prebrati, pa ne bo težav na izpitu!!!
Res dobro gradivo.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jun 18, 2011 21:48

Tudi jaz sem opravil - ne kupil, prvo plovno dovoljenje na Hrvaškem. Ko sem kupil barko pa sem na priporočilo luškega kapetana opravil tudi slovensko verzijo. Vsa predavanja, ki sem jih imel na to temo, so mi kasneje prišla zelo prav.
Eno od teh je bila situacija, ko mi je trajekt priplul čisto za krmo in spustil dva zvočna signala.
Kdo ve, kaj pomeni ta signal????

Znanja nikoli ni zadosti in tudi pri 52 letih mi ni težko sedeti na predavanjih in delati domače naloge. Ker si pač želim.

Vsekakor pa vem, da je vsako plovno dovoljenje vpisano v register, zato se s temi stvarmi ne bi igral.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » So Jun 18, 2011 22:01

Da si prepočasen in te bo prehitel... :wink:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jun 18, 2011 22:07

Nič od tega.

Sva pa bila danes v Ribarici, brez tebe :lol:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » So Jun 18, 2011 22:14

No a vidiš,najverjetneje je to mislil :lol: pol je pa levo zavijal ;)

Smo doma... če bo vse po sreči pridemo v torek, moram še knjigo preletet preden izplujem proti ruti.... vabljen na pivo... :wink:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » So Jun 18, 2011 22:44

Tex napisal/-a:Fantje, ok, da me ne boste še naprej pljuvali ;) ali pač...
Ne želim izpadat nikakršen frajar, toda....

Izpit sem naredil tako kot ostali, v Kopru, in imam uradno opravljenega ! Pravim,da sem ga kupil, saj sem ga plačal,pravim pa,da sem ga kupil, ker oprostite, če se je pa kdo naučil navtičnih veščin in stvari,ki jih potrebuješ kot (pomorščak,kapitan,mornar, ne vem kaj naj napišem)
Pri izpitu za vozilo te dejansko naučijo to stvar uporabljati,kaj pa pri navtiki ? Plačaj pa vozi,pa se potopi !
Če opraviš izpit, in nekaj let ne pluješ, takoj polovico pozabiš (pa ne mi sedaj govorit,da ni res)
Je pa največja svinarija, pri opravljanju izpita za plovilo, da te un pajac tam jebe o motoroznanstvu,(me zanima kaj bi on storil,če bi mu počakal en motor,svečko bi menjal, pa razliko med dvotaktnim in štiritaktnim motorjem bi tulil sredi morja)tudi tisti pri kartah so packi ( res je ,da so potrebne, in je prav da jih znamo uporabljat, vendar, danes smo leta 2011 in vsak majmun že lahko kupi GPS in tudi ga !
Edina pametna stvar je signalizacija, in uporaba vrvi,pa še kaj se najde, ampak to pa pozabiš, če ne uporabljaš !
Torej fantje kje je fora izpita, ki je praktično KUPLJEN in ne OPRAVLJEN !
Strinjam se, da bi morali imeti tudi praktično stvar, pa tudi če je z 3 metrskim guminjakom !
vidim, je pa itak več kot polovica takih, ki ima opravljen izpit, pa se ne zna sidrat,naprej pa raje ne bom...
In ja, če bi se še enkrat odločal za izpit, bi ga najverjetneje kupil, in sam predelal čtivo, katero pa je dobro napisano v skriptah !

Evo, se mi je zdelo, da za tem tiči nekaj drugega...
Z vsem TUKAJ napisanim se zelo strinjam. Samo zakaj za vraga takoj ne napišeš tako??? Res sem mislil, da si eden tistih, ki so kupili izpit, potem pa se s tem še hvalili in celo priporočali to početje naprej. Še posebej pa sem bil v tej temi občutljiv zato, ker sem iz posta razbral, da sprašuje začetnik. Kar pa se tiče praktičnega dela izpita, ki ga sedaj ni, pa se spet zelo strinjam s teboj v tem, zadnejm postu. Sparšujem se le eno - ali bi namreč kandidata kdo peljal na morje v burji ali tramontani? Ker sicer, če bi vsi opravljali praktični del izpita v lepem morju, potem bi bilo tako, kot, če bi te komisija za avto izpit peljala na travnik in ti dala nalogo, da pelješ dva kroga v levo in še dva v desno in parkiraš, ni res?
Torej, Tex, kot sem že napisal v predhodnem postu, kjer kritiziram tvoje pisanje, se ti opravičujem za kritiko, vendar pa razumi tudi to, da nisi napisal svojega prispevka tako, da bi ga človek lahko razumel na način, kot si to prikazal kasneje.
Vsekakor pa vsem mirno morje in čim manj bedarij na vodi, pa naj si bo s kupljenim tako, ali pa kupljenim drugače - izpitom :wink:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Jun 19, 2011 09:13

Jst bi ga pa kupil za ženo :wink: Zakaj,zato, da bi mene če bi smučal, ali bil na tubi lahko vlekla in bi bilo zakonodaji zadoščeno. 8)
Ure dnevi leta tečejo....
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Ne Jun 19, 2011 09:26

Jaz tudi pravim, da edino pametno kar sem potegnil iz predavanj so bili vozli in pa lučke ter oznake.

Vse drugo je en drek :roll:

In še nekaj, če si pravi morjeplovec se boš sam izobraževal, veliko spraševal ter se sproti učil. Glede kupovanja izpitov pa nimam nič proti, edin svetoval bi jim da se naj naučijo vsaj osnov, ki jih lahko preberejo v skriptah. Verjetno se tudi dobijo te skripte na netu, samo poiskati jih moraš.

Drugače pa so slovenski izpiti okrok 180€ in ne pa 100€. Ker za 100€ ne vem kaj dobiš, ali pač :wink:
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 11:00

Evo Morjeplovci obljuba dela dolg :!:
Kdorkoli že kupuje izpit, si naj vsaj dvakrat oz.pred vsako sezono prebere ter obnovi osnovne stvari za varno plovbo.
Se pa popolnoma strinjam z predhodniki, da se največ naučimo s prakso.

Knjiga je v dveh delih, ker je prevelik file za enkratni upload.

1.del http://file.si/public/viewset/62056
2.del http://file.si/public/viewset/62066

File bom dodal tudi v Bazo tehničnega znanja tako ,da bo vedno pri roki.

Lp Dejan
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 19, 2011 12:35

josko dva piska v tem primeru verjetno pomenita, da te bo trajekt prehiteval po levi, ceprav je po PSu, da bo zavil levo, kar pa nima smisla, da bi ti to sporočal, zato verjetno velja prvo napisano :)

Drugace pa iz prve(no, druge) roke... niso vsi izpiti vpisani v register!
Hrvaška kapetanija ima dostop do slovenske baze izpitov. Celo več, ze nekaj let pospeseno iscejo kupljene in neveljavne "vozniske" :)

in prav je tako!
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Ne Jun 19, 2011 13:24

Tudi sam res ne razumem tega da je težko položit izpit :roll: .....to si zame slabič oz. boječka....imaš strah da nisi sposoben položiti legalno.....sam sem ga opravil s tečajem ki je trajal par dni po 3 ure.....sem zelo zelo malo nič na morju.....grem pa iz kanala v Luciji,najbolj daleč ponavadi do Strunjana...pač pasara....to je to :)
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Jun 20, 2011 00:13

mamaMicka napisal/-a:josko dva piska v tem primeru verjetno pomenita, da te bo trajekt prehiteval po levi, ceprav je po PSu, da bo zavil levo, kar pa nima smisla, da bi ti to sporočal, zato verjetno velja prvo napisano :)

Res je, dva piska pomenita: Vidim te, zavijam levo.

Tudi Tex obvlada, čeprav se dela nevednega :lol:

:D
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Po Jun 20, 2011 07:58

Pa saj ima vsak začetnik možnost (tako sem storil tudi sam) proti zmernemu plačilu spoznat se y osnovami sidranja, pristanja,... v t.i. Šoli varne plovbe. Ne mislim razpravljat ali je zadeva precenjena, predraga, preskromna... Dejstvo je, da nekomu, ki nima ne svojega plovila ne prijateljev s čolni, ipd. - tudi ta tečak omogoča na varen način, v spremsvu inštruktorja, s svojimi rokami in svojo glavo probat vse to... Za dopustniško upravljanje gumenjaka te kar dobro poučijo.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Jun 20, 2011 08:06

Vsak se pač znajde z izpitom na svoj način. Izpit pa je treba imeti. Izpit in znanje pa sta nekaj povsem drugega. Tisti, ki je opravljal izpit in poslušal tečaj, lahko po parih letih vse pozabi in se znajde v praksi slabše ot tistega, ki je izpit kupil. Pravila tukaj pač ni. Je pa res, da ti dajo predavanja in opravljanje izpita tisti občutek na kaj je potrebno pomisliti, kje prebrati oz. da se vsaj približno zavedaš, kaj ne znaš pa bi moral.

Sam sem samouk morjeplovc, izpit naredil na upravi za pomorstvo iz prve, pa vsako leto pred sezono na hitro preletim skripta in navodila od motorja.
BlueSky
acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

OdgovorNapisal/-a acvnuk » Po Jun 20, 2011 10:32

Edino pametno kar so nas na tečaju naučili so bili vozli, ki pa jih pozabiš v parih tednih če jih ne uporabljaš. Drugače pa mislim da je 3/4 folka tudi tukaj na forumu ki so izpit kupili, tudi jaz bi ga, pa se je začelo zapletati zadnja leta, se pa strinjam da bi lahko bilo tudi praktično usposabljanje, ker je čisto tako kot je Tex napisal. Izpit imaš zdaj pa pojdi in se potopi, znajdi se!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov