KOCKA ZA PRIVEZ
Moderatorji: moderator2, moderator
Ko berem tele podvige z raznimi napihnjenimi "kondomi", me kar malo stisne pri srcu! Saj je vse res, fizika z vzgonom dela svoje, tudi profesionalci delajo z zračnimi baloni, samo pri takih domačih projektih, je pa lahko to tudi nevarno početje!!! En primer je, da pri vlečenju s kakšno kratko vrvjo lahko v primeru nenadnega poka blazine vse skupaj s čolnom in posadko potone. Druga varianta, ki pa je tudi precej bolj nevarna pa je, da plavate okrog take kocke! Kaj če se takrat kaj zgodi in vas ena od vrvi potegne proti dnu...
Če to počnete res prej 3 x premislite vsak korak in bodite dovolj oddaljeni, da ne bo kakšnih nesreč s tragičnim koncem! Kocka betona v volumnu 0,5 m3 ni mačji kašelj!
Če to počnete res prej 3 x premislite vsak korak in bodite dovolj oddaljeni, da ne bo kakšnih nesreč s tragičnim koncem! Kocka betona v volumnu 0,5 m3 ni mačji kašelj!
Se pravi jaz ki imam čoln z motorjem težak 250 kg in ga vežem na 7 blokcov težkih skupne teže 140 kg(na suhem toliko vagajo, vsak cca 20 kg) Je precej rizično da to ob malo večjem vetru vse odleti na obalo?
Do sedaj se niso blokci nič kaj premaknili, ja pa bilo res da nekih piz...arij z vetrom ni bilo. Če je napoved da bo kaj potegnem še en štrik na en betonski blok ki je tam tudi zraven a je že en čoln vezan nanj in na obalo. Ravno tako gumenjak kot moj tako da če bi udarjala skupan ne bi bilo hudega. Jaz ne vežen na obalo Poleg ponavadi vržem tudi sidro na daljšo špago kot je špaga od blokov do čolna (za backup samo nisem nikol zihr) ki je v vodi globine 130 cm dolga cca 3metre.
Kaj svetujete, je to dovolj ali dodam še 2 blokca da bo 180 kg?
Nimam pa nič verige samo štrik oz blokov, ki so povezani med sabo direkt na premec čolna.
p.s. bloki so tisti cestarski ki jih imajo delavci za fiksiranje znakov da jim ne padejo(uni z rinko)
Do sedaj se niso blokci nič kaj premaknili, ja pa bilo res da nekih piz...arij z vetrom ni bilo. Če je napoved da bo kaj potegnem še en štrik na en betonski blok ki je tam tudi zraven a je že en čoln vezan nanj in na obalo. Ravno tako gumenjak kot moj tako da če bi udarjala skupan ne bi bilo hudega. Jaz ne vežen na obalo Poleg ponavadi vržem tudi sidro na daljšo špago kot je špaga od blokov do čolna (za backup samo nisem nikol zihr) ki je v vodi globine 130 cm dolga cca 3metre.
Kaj svetujete, je to dovolj ali dodam še 2 blokca da bo 180 kg?
Nimam pa nič verige samo štrik oz blokov, ki so povezani med sabo direkt na premec čolna.
p.s. bloki so tisti cestarski ki jih imajo delavci za fiksiranje znakov da jim ne padejo(uni z rinko)
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
In ko bo vse na mestu ne pozabite kvalitetnih materialov za privez, da ne podoživite mojih lanskoletnih izkušenj, ko je inox vrtljivi element počil na polnem delu in barka je "odplutala" na skale.
Šele strokovnjaki so ugotovili, da je šlo za slab material oz. če sem prav razumel je šlo za napako pri ohlajanju materiala po varjenju. (se ne spoznam na to).
Šele strokovnjaki so ugotovili, da je šlo za slab material oz. če sem prav razumel je šlo za napako pri ohlajanju materiala po varjenju. (se ne spoznam na to).
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Ja Savo, to se lahko ZELO hitro zgodi in INOX je en zelo zelo zoprn material...
Edina, ampak res edina dobra lastnost inox-a je, da je nerjaveč oz. nekako bolj ali manj odporen na korozijo... Vse ostalo je slabo. Problemi pri varjenju so lahko strašni, tako v smislu pokanja, kot tudi korodiranja na mestu vara.
Edina, ampak res edina dobra lastnost inox-a je, da je nerjaveč oz. nekako bolj ali manj odporen na korozijo... Vse ostalo je slabo. Problemi pri varjenju so lahko strašni, tako v smislu pokanja, kot tudi korodiranja na mestu vara.
- Savo1953
- Admiral
Najprej se opravičujem, ker sem površno bral,
, saj si že dva posta višje omenil da gre za gumenjak.
Predlagal bi ti, da vežeš na malo daljše (če prostor dopušča). Mogoče bi bila na tako kratki razdalji boljša težja veriga (amortizacija), (če ne pa vsaj gumijasti amortizer na vrvi).
Če imaš kocke vezane skupaj, potem nisem prepričan da je ravno dovolj obteženo. Zaradi tega bi jih jaz ločil, tako, da bi jih bilo 5 skupaj, čez kakšna dva metra ena in potem čez dva še zadnja in šele nato vez do čolna. Tako zadeva dobro amortizira, čeprav pri tebi zaradi male globine amortizacijski učinek ne bo najboljši...
Kot je bilo zgoraj že napisano pa je pomembno koliko časa in na kakšni podlagi kocke ležijo... Če je spodaj mulj bodo držale bistveno bolj kot na pesku ali skalah..
Pa vsekakor preveri tudi privezno bitvo na gumenjaku (za vsak slučaj)
No to je moje mnenje, ko ti še ostali napišejo pa premisli kaj bi bilo najboljše... Več glav več ve..
Predlagal bi ti, da vežeš na malo daljše (če prostor dopušča). Mogoče bi bila na tako kratki razdalji boljša težja veriga (amortizacija), (če ne pa vsaj gumijasti amortizer na vrvi).
Če imaš kocke vezane skupaj, potem nisem prepričan da je ravno dovolj obteženo. Zaradi tega bi jih jaz ločil, tako, da bi jih bilo 5 skupaj, čez kakšna dva metra ena in potem čez dva še zadnja in šele nato vez do čolna. Tako zadeva dobro amortizira, čeprav pri tebi zaradi male globine amortizacijski učinek ne bo najboljši...
Kot je bilo zgoraj že napisano pa je pomembno koliko časa in na kakšni podlagi kocke ležijo... Če je spodaj mulj bodo držale bistveno bolj kot na pesku ali skalah..
Pa vsekakor preveri tudi privezno bitvo na gumenjaku (za vsak slučaj)
No to je moje mnenje, ko ti še ostali napišejo pa premisli kaj bi bilo najboljše... Več glav več ve..
Zdravo Cibro, precej je tudi odvisno od podlage, dna, kjer sidraš. Če je mulj, blato, bi še šlo, ker teža blokcov jih potopi v blato, izvlečej jih pa težko ali sploh ne. Najslabše je če so kamenčki, prod, spodaj, pa tudi pesek ni kaj dobra podlaga za oprijem. Jaz bi dodal še nekaj blokcev( v tem primeru ), vrv z katero pa jih imaš povezane skupaj, pa kar večkrat kontroliraj. Seveda bi bila boljša veriga, lahko stara ampak malo debelejša, dobro zategnjena in fiksirana ( gambet ali pa reskiraš kako obešanko), čoln pa bi vezal na drugi konec verige in čim daljša je vrv za sidranje , tem boljše. Če je kratka, vsaki večji val kateri dvigne čoln počasi in vztrajno dviguje sidro ( ali kocke) in če je ta veter jugo, z močnimi dolgimi valovi, si kaj hitro ne boš zmočil nog, da prideš do čolna
.
LP
No tukaj se sedaj vidi hitrost mojega pisanja
, me je Savo prehitel in ti tudi lepo svetoval .
LP
No tukaj se sedaj vidi hitrost mojega pisanja
- Savo1953
- Admiral
Atilone, hitrost pisanja ni toliko pomembna, kot to, da podobno razmišljamo...
Bodo potem mogoče dani nasveti kar dobri
Tako za Cibra, ko za koga drugega..
Jaz za letos malo pretiravam. Ampak saj veš tisto "od viška glava ne boli"..
Nebi želel da se mi lanska zgodba ponovi, ker sem do tega plovila težko prišel. (in nenazadnje bi me v kapitaniji in na zavarovalnici čudno gledali, če bi letos prijokal z enako zgodbo)...
Bodo potem mogoče dani nasveti kar dobri
Jaz za letos malo pretiravam. Ampak saj veš tisto "od viška glava ne boli"..
Nebi želel da se mi lanska zgodba ponovi, ker sem do tega plovila težko prišel. (in nenazadnje bi me v kapitaniji in na zavarovalnici čudno gledali, če bi letos prijokal z enako zgodbo)...
Ok, hvala,
se pravi se bom moral spet cestarjem "zahvaliti" za 2 kocke in dodat kakšno verigo, za zaliv takole izgleda. ni lih gužve samo če vzameš krog 360 pa tako tako
Zeleni gumenjak je moj. Beli je vezan na veelik beton in na obalo.
Jaz sem vezal sprednji del na cegle , zadnjega pa na ta isti beton kot ima on sprednji del vezan.Enkrat ko je bila napoved da bo bolj pihalo. No ni mojih ceglov tud nič premaknilo.
samo nekako ne maram vezati spredaj in zadaj ker se potem čoln ne vrti in se lahko zgodi da nabija veter na bok kar pa ni ok verjetno?
Levo cca pol milje je Krapanj naravnost pa Zlarin.
Nisem glih vešč v tem, katerega vetra se moram najbolj paziti?
se pravi se bom moral spet cestarjem "zahvaliti" za 2 kocke in dodat kakšno verigo, za zaliv takole izgleda. ni lih gužve samo če vzameš krog 360 pa tako tako
Zeleni gumenjak je moj. Beli je vezan na veelik beton in na obalo.
Jaz sem vezal sprednji del na cegle , zadnjega pa na ta isti beton kot ima on sprednji del vezan.Enkrat ko je bila napoved da bo bolj pihalo. No ni mojih ceglov tud nič premaknilo.
samo nekako ne maram vezati spredaj in zadaj ker se potem čoln ne vrti in se lahko zgodi da nabija veter na bok kar pa ni ok verjetno?
Levo cca pol milje je Krapanj naravnost pa Zlarin.
Nisem glih vešč v tem, katerega vetra se moram najbolj paziti?
Raje ga veži samo na bloke ker kot praviš, če bo udarilo z boka bo večji upor, ti utrga rinko spredaj pa je čoln na suhem. Najbolje je če imaš možnost podaljšanja privezne vrvi za vsaj 1-2m. Lahko daš pa tudi amortizer vmes. Vi imate dovolj prostora za vez, pri nas v Fažani se drenamo, kot ovce in ne moreš čolna vezat tako kot je treba vsaj blizu ne. Lahko na sredi Fažanskega kanala
. Je pa precej močan tok plimovanja, kot na reki in ga non stop vrti al plima al oseka.
Vetra se pa pazi tistega, ta močnega!

Vetra se pa pazi tistega, ta močnega!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost