ZDRAVILA IN NUJNA OPREMA NA PLOVILIH

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jun 26, 2010 23:40

Ob množici zdravil in pripomočkov me je kar malce strah, katera izbrati za dopustniško plovbo in jih tudi pravilno uporabiti. Ker zelo redko posegam po zdravilih, jih zaradi tega tudi ne poznam. Prav zaradi tega me zanima, če je že kdo izmed vas sestavil kakšen komplet.
Nekje sem zasledil, da zna biti slepič izjemno nevaren, če te napade sredi morja. Morjeplovci, ki imajo pred sabo dolgotrajno plovbo, si ga dajo operirati, kljub temu, da do tega trenutka niso imeli težav.
Zanima me, kateri so dejavniki, ki privedejo do tega stanja in kako sploh preprečiti razlitje slepiča. Ali tu sploh pomagajo kakšna zdravila in katera?

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Jun 27, 2010 01:05

Joško napisal/-a:Ob množici zdravil in pripomočkov me je kar malce strah, katera izbrati za dopustniško plovbo in jih tudi pravilno uporabiti. Ker zelo redko posegam po zdravilih, jih zaradi tega tudi ne poznam. Prav zaradi tega me zanima, če je že kdo izmed vas sestavil kakšen komplet.
Nekje sem zasledil, da zna biti slepič izjemno nevaren, če te napade sredi morja. Morjeplovci, ki imajo pred sabo dolgotrajno plovbo, si ga dajo operirati, kljub temu, da do tega trenutka niso imeli težav.
Zanima me, kateri so dejavniki, ki privedejo do tega stanja in kako sploh preprečiti razlitje slepiča. Ali tu sploh pomagajo kakšna zdravila in katera?

LP

Menda je vnetje čisti slučaj in ga je nemogoče napovedati.
Jaz sem bil operiran na slepiču. Če nebi bil takrat v bolnici zaradi drugega problema nevem kako bi se končalo. Kar naenkrat me je začelo bolet v spodnjem desnem delu trebuha in oblil me je hladen pot. Sestra mi je izmerila vročino 38,4°C in vzela kri. Opazili so povečanje levkocitov(se mi zdi) kar je znak infekcije. ostal sem not in še isti večer so me operirali in odstranili slepca. Tri dni si na juhi, čaju in prepečencu in nato greš domov.
Dandanes opravljajo te operacije skozi minimalni rez in je okrevanje dosti hitrejše.

L.p.
Dinksi
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 27, 2010 02:40

Lahko priložim sliko moje lanskoletne preventivne lekarne ob potovanju po Aziji (Tamiflu je bil takrat še aktualen ;) ).

Slika

Na barko sem prinesel tudi še avtomobilski paket prve pomoči, pred daljšim jadranjem, pa bi na barko prinesel še nekaj več pripomočkov za nesreče, ki so pogostejše v tem okolju - prevsem ureznine in udarci; torej še kak lokalni antibiotik, močnejše protibolečinsko sredstvo, gaze itd.

V kolikor ne gre za zdravila, ki jih redno jemljemo in poznamo, se je potrebno z njimi prej dobro seznaniti, da se točno ve zakaj je kaka reč. Priporočljivo je tudi na veliko zapisati na škatlico okvirni namen uporabe, da je v trenutkih sile manj razmišljanja.

Glede vsega skupaj se je najbolje posvetovati s kakim zdravnikom / farmacevtom (licenca jim dovoljuje v lekarni kupiti kupovati zdravila na recept), si oblikovati primeren paket, nato pa menjati ob pretekih rokov trajanja (in upati, da bo to res edini razlog da se škatla s temi zadevami sploh odpira).
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jul 04, 2010 23:11

Pa še Steristrip za lepljenje ureznin namesto šivanja pride prav.
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Pe Jul 15, 2011 09:04

Ali ima kdo literaturo prve pomoči v e-obliki? Namreč poleg zdravil se mi zdi da je tudi nujni element na barki, da lahko hitro osvežiš znanje oziroma da te vodi k pravilnemu ukrepanju.

Ali lahko ob piku ose, čebele ali druge črno-rumene zverine v vrat, grlo,... proti zaprtju dihalnih poti vstaviš šlauf osebi da lahko diha? Je kdo to preizkusil v praksi?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Jul 27, 2011 08:47

Mogoče tole:

http://www.pomagamprvi.si/Obnovi_znanje_prve_pomoci/

Študentje imajo tudi Ahčanovo knjigo v elektronski obliki, ampak dvomim, da je legalna.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 27, 2011 16:39

To Joškovo z odjavo na davkariji me je spomnilo na Štoparski vodnik po galaksij Dauglasa Adamsa.

Tam je bil vodja glasbene skupine "totalno razdejanje" (Disaster Area, mislim) mrtev iz davčnih razlogov (da mu ni bilo treba plačevati davkov). Njegovo truplo je okoli vozil bodigard, njegov duh je pa z daljinskim upravljanjem iz orbite igral instrumente, ki so bili često v nasprotju z lokalno zakonodajo o atomski oborožitvi...

Treba ga bo spet enkrat prebrati...

Sicer bi pa bilo dobro, da bi vsak za vsako sredstvo pripisal, čemu služi.

Jaz imam v standardnem nahrbtniku (za po Ljubljani in okolici, za v Bohinj...) od mikro prve pomoči paketek malih in paketek večjih obližev (redno v uporabi in nadomeščam), in dve "astronavtski foliji" (rabil redko, a je mičkeno in lahko in ko je bilo treba je prišlo besno prav).

Astronavtskih folij nekako ni nihče omenjal, pa so (vsaj včasih bile) uporabne za preprečitev podhladitve, pa tudi sicer za zaščito obvezanega mesta pred umazanijo in pršcem, izsušitvijo in podhladitvio (zlasti pri opeklinah na poškodovanem mestu običajna termoregulacija ne dela) in tako naprej.

Na barki je prav prišla tudi večja kartonska škatla, primeren nož (recimo OLFA in široki selotejp (ali powertape...) skupaj z elastičnim povojem.

Iz rebrastega kartona je bilo mogoče s selotejpom in potem z elastičnim povojem že nekajkrat narediti tako dobre imobilizacije, da so zdravniki na nezgodni rekli, da sploh ne bi menjali, če ne bi bil karton neuporaben, če se zmoči... Verjetno se da kaj namenskega za imobilizacijo tudi kupiti; ko bo prilika, bom malo povprašal.

Spomnimo se, da je večje poškodbe vedno treba imobilizirati, saj med drugim premikanje poveča bolečine, huda bolečina pa že sama (ne glede na izgube krvi ob poškodbi itn.) lahko povzroči http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=72073&highlight=#72073šok, splošno odpoved krvnega obtoka v telesu.

Pri plovbi - podobno, kot pri prvi pomoči v gorah - velja, da mora prva pomoč držati nekaj ur, ne pa kot v civilizaciji le za nekaj minut do prihoda rešilca, ko se nam z imobilizacijo ni treba ukvarjati.

Omenjate zaloge vode, prav pa bi bilo, da se spomnite tudi na sol.
V prvo pomoč proti vročinskemu udaru poleg vode spada tudi sol; za prvo pomoč je praviloma čisto dobra kuhinjska. Če je pa bila kaka huda driska (takrat telo preko prebavila izgublja namesto sprejema vodo in elektrolite in je položaj podoben - tudi nevarnost šoka), je lahko izguba vode in elektrolitov še večja, tedaj je najboljša rehidracijska sol (v njej je še nekaj drugih elektrolitov, ne samo kuhinjska sol - okus je pa menda gnjav).

Tudi paški sir je dober in ima praviloma vse v dobrem razmerju, če ga želodec že prenese (in okus je dosti boljši) :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 06, 2011 05:08

International medical guide for ships:
http://whqlibdoc.who.int/publications/2 ... 13_eng.pdf

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov