nakup vozniškega
Moderatorji: moderator2, moderator
123dejan napisal/-a:Evo Morjeplovci obljuba dela dolg![]()
Kdorkoli že kupuje izpit, si naj vsaj dvakrat oz.pred vsako sezono prebere ter obnovi osnovne stvari za varno plovbo.
Se pa popolnoma strinjam z predhodniki, da se največ naučimo s prakso.
Knjiga je v dveh delih, ker je prevelik file za enkratni upload.
1.del http://file.si/public/viewset/62056
2.del http://file.si/public/viewset/62066
File bom dodal tudi v Bazo tehničnega znanja tako ,da bo vedno pri roki.
Lp Dejan
cool, razmišljam da bi šel kar na izpit mimo tečaja edino se mi zdi da še manjka kartografija,.. bi se še kaj od tega in kake vaje našlo?
lp, Z
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
to pomeni da zavija levo. ne pa da prehiteva po levi. prehitevanje po levi sta 2 dolga in 2 kratka signala
Joško napisal/-a:Tudi jaz sem opravil - ne kupil, prvo plovno dovoljenje na Hrvaškem. Ko sem kupil barko pa sem na priporočilo luškega kapetana opravil tudi slovensko verzijo. Vsa predavanja, ki sem jih imel na to temo, so mi kasneje prišla zelo prav.
Eno od teh je bila situacija, ko mi je trajekt priplul čisto za krmo in spustil dva zvočna signala.
Kdo ve, kaj pomeni ta signal????
Znanja nikoli ni zadosti in tudi pri 52 letih mi ni težko sedeti na predavanjih in delati domače naloge. Ker si pač želim.
Vsekakor pa vem, da je vsako plovno dovoljenje vpisano v register, zato se s temi stvarmi ne bi igral.
Dvomim, da morjeplovec lahko nekaj praktično pomaga glede pravil na morju. Moje mnenje je, da je to treba znati enako kot izpit za avto in ni tu nekega recepta da ti nekdo lahko praktično pomaga preko foruma, treba se je naučiti knjigo in to je to. Pravil -teorije je praktično toliko kot pri avto izpitu. Moje mnenje je, da bi moral biti izpit veliko bolj resen, saj kar naprej vidimo da se nesreče dogajajo na morju.
Dvomim, da večina, razen redkih izjem na forumu zna razložit, kako je z dvema jadrnicama - na jadra, ko se srečata, in pa v detajle kardinalne in lateralne oznake. Kolega iz HR foruma je potopil svoj gliser, ker je ponoči prišel vmes med vlačilca in ploščad ki jo je vlačilec vlekel, vse je bilo pravilno osvetljeno. Preveč na lahko jemljete pravila na morju, leto in pol nazaj se je moja barka potopila zaradi nepoznavanja krmarja kako se vpluje po svetilnikih v zaliv in to takšnega, ki dnevno pluje na tem območju in dnevno preživi vsaj 3h na dan na morju, pa očitno ni poznal pravil. Preveč ljudi misli, da na morju samo vžgeš plovilo in pluješ, jaz non-stop srečujem ljudi na morju, ki mi jemljejo prednost, po principu ko je jači.
Ne razumem, da nekateri nimate sposobnosti položiti izpit regularno, saj je izpit namenjam vaši varnosti ne pa zato da 30€ pokasira država, jaz priporočam vsem da tudi obnavljajo znanje vsake toliko časa, sam to redno počnem med sončenjem na plaži, na koncu bo pa barka pristala na kopnem, odgovr lastnika pa bo da mu GPS ni deloval, ker so bili tako veliki valovi, pa ve se na koga mislim.
Drugače pa je res, tudi v SISKU se ga da kupiti, ampak ne vem v čem je smisel, na koncu boste imeli plovilo, ki ima max 30 vozlov in naredili zaradi neznanja sranje. Bark je vsako leto več na morju, hkrati pa tudi vsako leto več bedakov, ki ne poznajo pravil in vsako leto je večja verjetnost da se bo kaj zgodilo. Še dobro da nisem potapljač, ker mi je že marsikdo, ki se potaplja povedal, da so ga za bojo ven vlekli, ker so mislili da bodo prišli do vrše oziroma parangala.
Dvomim, da večina, razen redkih izjem na forumu zna razložit, kako je z dvema jadrnicama - na jadra, ko se srečata, in pa v detajle kardinalne in lateralne oznake. Kolega iz HR foruma je potopil svoj gliser, ker je ponoči prišel vmes med vlačilca in ploščad ki jo je vlačilec vlekel, vse je bilo pravilno osvetljeno. Preveč na lahko jemljete pravila na morju, leto in pol nazaj se je moja barka potopila zaradi nepoznavanja krmarja kako se vpluje po svetilnikih v zaliv in to takšnega, ki dnevno pluje na tem območju in dnevno preživi vsaj 3h na dan na morju, pa očitno ni poznal pravil. Preveč ljudi misli, da na morju samo vžgeš plovilo in pluješ, jaz non-stop srečujem ljudi na morju, ki mi jemljejo prednost, po principu ko je jači.
Ne razumem, da nekateri nimate sposobnosti položiti izpit regularno, saj je izpit namenjam vaši varnosti ne pa zato da 30€ pokasira država, jaz priporočam vsem da tudi obnavljajo znanje vsake toliko časa, sam to redno počnem med sončenjem na plaži, na koncu bo pa barka pristala na kopnem, odgovr lastnika pa bo da mu GPS ni deloval, ker so bili tako veliki valovi, pa ve se na koga mislim.
Drugače pa je res, tudi v SISKU se ga da kupiti, ampak ne vem v čem je smisel, na koncu boste imeli plovilo, ki ima max 30 vozlov in naredili zaradi neznanja sranje. Bark je vsako leto več na morju, hkrati pa tudi vsako leto več bedakov, ki ne poznajo pravil in vsako leto je večja verjetnost da se bo kaj zgodilo. Še dobro da nisem potapljač, ker mi je že marsikdo, ki se potaplja povedal, da so ga za bojo ven vlekli, ker so mislili da bodo prišli do vrše oziroma parangala.
Ko je šel foter opravljat izpit sem približno videl kaj so imeli na predavanjih 3/4 stvari neuporabnih razen vozlov, signalizacije..... malo sem se poglobil v knjigo in izpit kupil, foter ko je izpit legalno naredil, sedaj ni plul že kar nekaj let in nima več pojma kako se kakšen vozel naredi in podobno........ Skratka če mene vprašate so tista predavanja bedarija, pa brez zamere.
Predno sem dobil slo dovoljenje oz. evropsko sem šel delat na hrvaškem, samo na izpit, prijavil sem se prvi na vrsto sem prišel zadnji od 24 kandidatov je vrgel samo mene, naredil je celo italjan ki ni znal besede hrvaško, mene je pa drkal z nekimi kartami, motoroznanstvi itd. skratka notri sem bil preko 20 minut ostali kandidati so prišli ven po cirka 5-ih minutah....bil pa sem edini slovenc!
Predno sem dobil slo dovoljenje oz. evropsko sem šel delat na hrvaškem, samo na izpit, prijavil sem se prvi na vrsto sem prišel zadnji od 24 kandidatov je vrgel samo mene, naredil je celo italjan ki ni znal besede hrvaško, mene je pa drkal z nekimi kartami, motoroznanstvi itd. skratka notri sem bil preko 20 minut ostali kandidati so prišli ven po cirka 5-ih minutah....bil pa sem edini slovenc!
Se strinjam, da je dosti brezveze, še posebej vozli, motoroznanstvo itd...
Mislil sem glede tega, kaj je pomembno na luči, pravila o izogibanju trčenja, dnevne oznake, svetilniki itd... Pa tudi karte, kaj pomenijo oznake na kartah kako se prepoznajo svetilniki(utripanje) ...., to je vse pomembno.
Ko sem jaz delal, smo motoroznanstvo in vozle izpustili, seveda je pa treba razumeti, da je izpit namenjen tudi takšnim lajikom, ki ne vedo razlike mad bencinskimi 4T, 2T in dieslom...., zato je formalno tudi to vključeno.
Mislil sem glede tega, kaj je pomembno na luči, pravila o izogibanju trčenja, dnevne oznake, svetilniki itd... Pa tudi karte, kaj pomenijo oznake na kartah kako se prepoznajo svetilniki(utripanje) ...., to je vse pomembno.
Ko sem jaz delal, smo motoroznanstvo in vozle izpustili, seveda je pa treba razumeti, da je izpit namenjen tudi takšnim lajikom, ki ne vedo razlike mad bencinskimi 4T, 2T in dieslom...., zato je formalno tudi to vključeno.
Evo, jaz sem šel letos na tečaj varne plovbe v Portorož. Pač greš na čoln z inštruktorjem, malo pluješ, komentiraš ostala plovila (prednost, izogibanje trčenju), malo sidraš, malo pristajač na premec, na bok, se vežeš na bojo, na muring, pluješ po marini lepo kot je treba,... Vse ti zraven lepo razložijo, pokažejo...
Mnenja sem, da bi tole, oz. nekaj takega moralo biti obvezni del preizkusa znanja.
Mnenja sem, da bi tole, oz. nekaj takega moralo biti obvezni del preizkusa znanja.
nosiesta napisal/-a:Evo, jaz sem šel letos na tečaj varne plovbe v Portorož. Pač greš na čoln z inštruktorjem, malo pluješ, komentiraš ostala plovila (prednost, izogibanje trčenju), malo sidraš, malo pristajač na premec, na bok, se vežeš na bojo, na muring, pluješ po marini lepo kot je treba,... Vse ti zraven lepo razložijo, pokažejo...
Organizator? Cena?
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov