pa se je začelo 2011

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Avg 16, 2011 20:24

Je res žalostno,ko se zgodi kaj takega.Tehnika res lahko vedno odpove,samo še vedno je možno tudi med vožnjo ugasniti motorje. Po moje je večji problem,da med glisiranjem pri 25 ali več vozlih pritisnejo na avtopilota in to še med otoki in si gredo iskat pivo.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Avg 16, 2011 22:28

No evo pa se je začelo s tragedijami!

Jst sm že večkrat tud na tem forumu napisal brezobraznost, predvsem motornjakarjev, pa sem bil deležen očitkov da sem nestrpen do drugih pa ne vem kaj še.

Tu je sedaj dokaz da se še kako lahko zgodi tragedija zaradi dokazovanja "kdo ma daljšega".

V tole izjavo o otkazivanju komand malo dvomim, ker očitno so mu pa pol začele delat da je lepo parkiral v plitvini ko mu je začela voda vdirat v čoln! Pa tudi če bi crknle komande ma še vedno volan ?!

Pa vse skupaj je blo v pasu 300m od obale, kolikor sem zasledil in kaj ima tam sploh glisirat!

Skratka ded ima že pestro zgodovino iz prometne varnosti poleg tega pa ima ogromno pod palcem, tako da epilog je pomojem jasen. Odpovedale komande on je poskušal rešiti pa se ni dalo in evo, opročen!

Svinjarija, vsem ostalim pa v razmislek da se ne glisira mimo drugih na metre, pa če tudi je sredi jadrana.

Upam da se kdo od svojcev žrtev malo spravi nad tega hrvaškega "tajkuna".
LP, Uroš.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Avg 16, 2011 23:01

no u-r-o-s lepo si popljuval vse nas motornjakarje in nas vrgel v isti koš s temle kakor sem zasledil po vseh hr forumih zadrogiranem kurbirju ki je naredil res grdo štalo....

HVALA
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 17, 2011 08:55

Na plovilu imaš krmilo, pa komande (tale je imel celo dvojne), potem je še ključ za vžig motorja, pa moralo bi bit še varnostno stikalo. Če je vse to hkrati odpovedalo, potem je res imel kitajsko robo (ampak še iz časov predzadnjega kitajskega cesarja).
Še vedno je obstajala zadnja možnost, da spusti sidro v vodo. Ne verjamem, da mu je vse crknilo 5m pred jadrnico. Sicer pa, ko pluješ in se srečuješ z nekom ali mu prekrižaš pot, že na primerni razdalji nakažeš svoj kurs oz. smer plovbe, da se lahko tudi drugo plovilo orientira in zavzame ustrezen kurs za varno križanje.
Jaz temu, kljub obžalovanju, ne verjamem nič. Če mi reče "dober dan", bom pogledal skozi okno, če je res dan :evil:
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Avg 17, 2011 09:11

Zlatko, za takšne kot je ta ne veljajo pomorski predpisi. Tak idiot gre po principu "ko je jači". Tudi meni se je že zgodilo, da sem imel prednost (desno pravilo), pa sem se moral umaknit, drugače bi od mojega lavorja ostale le trske.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 17, 2011 09:24

Če so odpovedale komande za levo, desno, še ne pomeni, da je odpovedala kontrola brzine!!!
Moj fotr (71) tudi zmeraj javka, da se ne da krmariti, potem pa mu razložim, da mora na avtopilotu pritisniti standby ali ga povsem izključiti, da lahko manualno upravljaš plovilo.

No ta Ata za to zgleda še ni slišal in avtopilot je zmagal in ubil 2 nedolžna :evil: :evil: :evil: .

KRIV!!!!
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Avg 17, 2011 09:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Avg 17, 2011 09:43

Dajmo pogledat takole... Vsi sedaj nabijate kako je kriv in oh in sploh,vse je povozil ... ja se je zagonu, povedal je tudi da to obžaluje, in dokler ne bodo raziskali okolic in našli vzroka, se lahko vzdržite butastih komentarjev...
Najverjetneje je res skočil ravno iz mladenke,čeprav v to dvomim, morda je šel res po pivo, ( tudi jaz grem velikokrat kaj v hladilnik iskat) kje pa piše da ga je nagazil z 25kn ?
Sedaj pa tako, tudi če je res za vse kriv, poglejmo vas najboljše morjeplovce, ki bi v paniki rešili vsako situacijo...
Me zanima komu bi ušteknilo 10m pred jadrnico ugasnit motorje, ali pa spustit sidro, ki itak nebi pomagalo, morda mu je uspelo spustit gas,morda je dal celo v rikverc (se tudi ne ustaviš v 3metrih) vendar, ko hočeš obrnit krmilo, in le to ne uboga, mislim da si vseeno malce začuden, sploh če je pred teboj 12m rjuha, katere prej nisi opazil... seveda ti takoj kapne da moraš izklopit AP ? in preden ti poklapa kaj storiti si najverjetneje že pri sosedu v kokpitu...

Lahko celo, da je jadrnico videl, imel naštiman kurz, in šel lepo po pivo, med tem pa sta jadralca obrnila smer ,ker sta štrikala al kako že rečete in pri tem mislila, saj se bo motornjača umaknila, njega pa žal ni bilo za krmilom...
Dvomim da jih je nanišanil že 3 milje prej in držal kurz na jadrnico !

Ne trdim da ni kriv, ampak počakajmo kaj bodo povedali, potem pa bomo pljuvali !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 17, 2011 09:55

Ah Tex, ubil je dva človeka!
Jaz bom kar že zdaj pljuval po njem, ker za to ni opravičila :wink:
In iz izkušenj vem, kakšna skušnjava je avtopilot in kaj se počne in kaj ne med tem, ko vozijo "japanci".

Ko vidiš, da greš v kreš, nevarnost lahko oceniš že nekaj 100m prej in se vsedeš za volan in narediš ustrezen manever, da se tudi slučajno ne more kaj zgoditi.
Seveda če to opaziš šele 50m prej, je prepozno, tudi če ti komande delajo normalno.

Nesreča se je zgodila pred Primoštenom, kjer je prometa juhuhu in verjetno se strinjamo, da tam nihče od nas ne bi odmaknil pogleda od premca in naše plovne poti.

Tex, zastopim, da zagovarjaš čoln in tehniko ampak človek upravlja s strojem in je za to usposobljen ali pa šalabajzer, v danem primeru killer.
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 17, 2011 10:50

MatejC ne vem sicer kje si zasledil da sem vse motornjakarje vrgel v isti koš, napisal sem samo opozorilo vsem tistim, oziroma opomnil na tiste ki počnejo take stvari in povem ti da jih/vas ni malo. Ne morem pisati za točno določene osebe ampak na morju srečam vsako leto par takšnih primerkov, tako da...

Glede dogodka.

Tex, sam je izjavil da je vozil ca 20 Kn, v priobalnem pasu (300m) ni že to dovolj zgovorno?

Spregledal 13m jadrnico? zanimivo, kaj bi se zgodilo če bi bil namesto nje gumenjak poln otrok, recimo?

Kaj bodo napisali v uradnem sporočilu me niti ne zanima, ker denar danes kupi vse in sem prepričan da bo tudi tu tako, žalostno ampak v času turbo kapitalizma si z denarjem kupiš tudi svobodo!

Najbolj je pa žalostno to, da so bili včasih jadralski dopusti, dopusti za sproščanje, uživanje, brez skrbi... Danes pa očitno postaja tako kot na cestah, stresno in spet vse zaradi denarja, ker mora vsak ki ima to možnost kupiti plovilo in se dokazovati...
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 17, 2011 11:15

http://24ur.com/novice/crna-kronika/smr ... a-uro.html

"Horvatinčić je sicer februarja leta 1980 že povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom. Takrat je z avtom zbil 75-letno žensko in njeno hči, ki sta prečkali cesto. Ustavil se je po 15 metrih zaviranja, stopil iz avta, pogledal žrtvi in pobegnil s kraja nesreče. 75-letnica nesreče ni preživela, njena hči pa je bila v kritičnem stanju. Horvatinčić je dobil dve leti pogojno, ker je psihiater potrdil, da je pobegnil, ker se boji krvi, poroča Dnevnik.hr."
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 17, 2011 11:18

Dejansko je tudi tukaj pobegnil s kraja nesreče, ker mu je bila prioriteta rešiti svojo Itamo, da nebi potonila.

Kot sem napisal zgoraj, očitno je da tudi v tem primeru ni pričakovati drugačnega epiloga.... žal!
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Avg 17, 2011 12:27

u-r-o-s napisal/-a:MatejC ne vem sicer kje si zasledil da sem vse motornjakarje vrgel v isti koš, napisal sem samo opozorilo vsem tistim, oziroma opomnil na tiste ki počnejo take stvari in povem ti da jih/vas ni malo. Ne morem pisati za točno določene osebe ampak na morju srečam vsako leto par takšnih primerkov, tako da...

Prejšnja nedelja pred Umagom. Jadramo proti Savudriji. Talijanska jadrnica v nasprotni smeri na razdalji 30 m na naši desni. V trenutku, ko smo točno vzporedno VMES glisira talijan z 15 m barko z vsaj 20 vozli hitrosti. Talijan na jadrnici ga sploh ni videl, ker mu je prišel od zadaj. Kaj bi se zgodilo , če bi samo malo zavil si rajši ne predstavljam.
Če bi imel možnost bi talijana na gliserju brez milosti prebutal na mrtvo. Še danes sem razburjen zaradi tega.
Niste vsi motornjakarji takšni ampak nekaj pa vas vseeno je. Pa tudi mi rjuharji nismo vsi cvetke.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

Me zanima komu bi ušteknilo 10m pred jadrnico ugasnit motor

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Avg 17, 2011 13:49

Me zanima komu bi ušteknilo 10m pred jadrnico ugasnit motorje, ali pa spustit sidro, ki itak nebi pomagalo, morda mu je uspelo spustit gas,morda je dal celo v rikverc (se tudi ne ustaviš v 3metrih) vendar, ko hočeš obrnit krmilo, in le to ne uboga, mislim da si vseeno malce začuden, sploh če je pred teboj 12m rjuha, katere prej nisi opazil... seveda ti takoj kapne da moraš izklopit AP ? in preden ti poklapa kaj storiti si najverjetneje že pri sosedu v kokpitu...

Nočem ustvarjati ali poglabljati razlik med jadralci in motrnjakarji, je pa dejstvo da je pomorska in druga etika pri slednjih v povprečju nižja. Kako lahko sploh pomislijo, da bodo odreagirali zadnjih 100 ali pa celo 10 m, ko je pa jasno da je potrebno z manevrom izogibanja začeti že davno prej. Vse preveč "voznikov" motornih čolnov (gliserjev) misli da so na cesti na kolesih in z zavorami. In nonšalantno tvegajo na tuj račun. Pa glisiranje ob obali, pa kurjenje agregatov po zalivih,....

Ne provociram, upam pa da bo kdo malo razmislil.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Me zanima komu bi ušteknilo 10m pred jadrnico ugasnit mo

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Avg 17, 2011 13:56

bostjanpar napisal/-a:pa kurjenje agregatov po zalivih

V marsičem se strinjam s tabo, ni pa treba pretiravat... agregati so namenjeni prav kurjenju v zalivih... v marini ga ne rabiš... razen tega tudi dosti jadralcev kuri agregate... po možnosti še tiste glasne prenosne, postavljene izven barke.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Re: Me zanima komu bi ušteknilo 10m pred jadrnico ugasnit mo

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Avg 17, 2011 14:28

brane40 napisal/-a:
bostjanpar napisal/-a:pa kurjenje agregatov po zalivih

V marsičem se strinjam s tabo, ni pa treba pretiravat... agregati so namenjeni prav kurjenju v zalivih... v marini ga ne rabiš... razen tega tudi dosti jadralcev kuri agregate... po možnosti še tiste glasne prenosne, postavljene izven barke.

:wink: :wink:
Točno tako, take agregate bi jim najraje pometal v morje !
Ga dajo lepo v tender pa 10m za barko... (da GA NE SLIŠIJO, khm, kaj pa ostali ? ) (pa tudi tako bom rekel tudi tak ropot se preživi, nihče ne kurbla agregata dalj ko kako urco- tisti,ki pa klimo tolčejo nanj, jim pa tko potiho laufa,da skoraj ni moteče)
Vedno se najde nekaj kar drugega moti ! a sedaj pa motijo agregati ? jao, a ko pa se zadaj v kokpitu na jadrnici nekdo dere do treh ponoč je pa OK ?
Ravno prejšnji vikend me je imelo da bi zakurblal agregat in še oba motorja, ko mi italjani tudi po tretji ponoči niso nehali tulit !
Za piko na i, me je pa ta isti jadralec nadru, ko 3 leta starega otroka, naj spizdim iz zaliva, ker sem se mu sidral na njegovo sidro, ker je spustil 30m ketne, ker ga je bilo strah, je bil pa kar naenkrat njegov cel zaliv !
In po pregledu in kreganju, ter lepih besedah se spokam v morje ter najdem njegovo sidro 10m za mojo barko... da mu J...m vse kar je mel na barki !

Mislim ,da smo vsi preveč nestrpni, pač sta se dva zabila,žal sta dve osebi pri tem izgubili življenje, upam da krivca ustrezno kaznujejo, kaj naj drugega rečem...
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost