Gaso napisal/-a:kanto napisal/-a:Ma morm rečt, da vas je prav lepo brat kako ste vsi bolj papežki od papeža. Me prav zanima kako je v praksi.
Izpit opravljen ali kupljen, je popolnoma vseeno. Poznam ljudi, ki so odlični kapitani s kupljenimi izpiti ali celo brez njih in tiste, ki so izpite uradno naredili, pa ne znajo parkirat in privezat 3m gumenjaka, v totalni bonaci...
Jaz ti lahko rečem, da me je včasih sram ko vidim na kakšni barki SLO zastavo in kako nimajo pojma, pa ne pri pristajanju, tu mi je vseeno, saj svojo barko butajo, ampak ko mi kakšen kolega potalapljač pove, da so ga zvlekli za bojo na površino, da me je med plavanjem na Glavotoku, skoraj povozil SLO gliser 25m od obale, pa še kapetan na Susku mi pove kakšno štorijo, vse preveč pa je "naduvanih", pijanih navtičarjev. Delamo se norca iz navtičarjev, čehov, slovakov, madžarov, po statistiki intervencij, pa vpadamo v to grupo tudi slovenci, žal.
Izpit ti ne bo dal praktičnega znanja, ampak spoznaš pravila, kaj pomenijo oznake itd..., tudi tisti, ki izpit opravijo, pol pravil pozabijo po enem letu. Ravno sedaj, sva s kapetanom na Susku govorila, ni mogoče vseh pravil vedno imeti v glavi, najbolj bistveno je vedno načrtovanje plovbe, kjer si vzameš nekaj časa in pregledaš oznake na karti in narediš plan kako boš izplul, vplul, če naletiš na oznako, ki jo ne poznaš, pogledaš v priročnik, pregledaš plitvine, nevarne da nasedeš itd....
Vedno dobro načrtujte pot pa bo pol manj nesreč, ne pa da na belf vplujete po možnosti pod "alcotom" in z veliko brzino >20kn, pred boje z kardinalnimi oznakami ali kakšne druge, potem pa nihče nima pojma.
BOJA, nisi me razumel. Nihče ni bedak, ker je izpit naredil ali pa zato, ker ga je kupil. Vsak ima svoje razloge. Bedak, je tisti, ki s svojim ravnanjem na morju ogroža sebe in druge. Zdi se mi pa neumno to, da iščete krivce za vse bedarije na morju v tistih, ki so izpit kupili.
GASO lepo si povedal, kako je treba pravilno k navtiki pristopit, ampak dvomim, da se te odgovornosti-preudarnosti naučiš na tečaju. Ali jo imaš privzgojeno od staršev ali pa ne.