Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

Re: Plovila na Hrvaškem - Korona in meja

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Sep 17, 2020 08:11

EDO napisal/-a:Ljudje božji, če ne bo imela uradna oseba, kot je policaj, vpogled v osebne podatke, kdo pa bo potem imel? Kaj če pride terorist, migrant, švercer? Jim bo zaželel srečno pot naprej in se jim opravičil za dolgo čakanje na meji. Halo? Policaji so zato da kontrolirajo osebe v mejah svojih pooblastil. Če pa zajebavajo, jih je treba prijavit tako, kot vse ostale, ki ne delajo po pravilih.

Kaj pa so "osebni podatki"? Ko boste to definirali boste vidli, da imajo tisti, ki pravijo da Policija ne more imeti vpogleda v osebne podatke; kot tudi da lahko ima vpogled v osebne podatke. :lol: :lol:

Ni kar vse enoznačno da/ne pa kr definirat "osebni podatki". Da bo malo več informaciji iz kredibilnega vira:

https://www.ip-rs.si/o-pooblascencu/med ... -v-sis-ii/

Kategorije razpisov v SIS II:

osebe, za katere se zahteva prijetje zaradi predaje ali izročitve (26. člen Sklep Sveta 2007/533/PNZ),
tujci, za katere je razpisana zavrnitev vstopa v Schengensko območje (24. člen Uredbe (ES) št. 1987/2006),
pogrešane osebe ali osebe, ki zaradi njihove lastne zaščite ali odvračanja nevarnosti potrebujejo začasno policijsko zaščito, predvsem mladoletne osebe (32. člen Sklepa Sveta 2007/533/PNZ),
priče oziroma osebe, ki se morajo v okviru kazenskega postopka zglasiti na sodišču ali jim je treba vročiti kazensko sodbo ali vabilo na prestajanje kazni (34. člen Sklepa Sveta 2007/533/PNZ) in
osebe za namene prikrite ali namenske kontrole (36. člen Sklepa Sveta 2007/533/PNZ).

Pri tem so lahko za osebe, za katere je bil izdan razpis ukrepa, zabeleženi samo naslednji podatki:

priimek(-ki) in ime(-na),
ime(-na) ob rojstvu ter prej uporabljana imena in morebitna privzeta imena,
morebitne objektivne fizične posebnosti, ki se ne spreminjajo,
kraj in datum rojstva,
spol,
fotografije,
prstni odtisi,
državljanstvo(-a),
ali je zadevna oseba oborožena, nasilna ali na begu,
razlog za razpis ukrepa,
organ, ki je izdal razpis ukrepa,
sklic na odločitev, na podlagi katere je bil izdan razpis ukrepa (npr. odločitev sodišča),
predlagana oblika ukrepanja,
vrsta kaznivega dejanja,
povezava z drugimi razpisi ukrepov, izdanimi v SIS II.

Vnos drugih osebnih podatkov, zlasti podatkov o rasnem poreklu, političnih, verskih ali drugih prepričanjih, zdravstvenem stanju in spolnem življenju, ni dovoljen.

Torej upam, da je jasno zapisano kaj lahko in kaj ne sme, pa ni tako težko za najdit ;)
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Sep 17, 2020 08:43

Da bi pa policaj ugotovil s kom ima opravka mora preverit nek dokument. I kaj je napisano na dokumentu - ja, osebni podatki. Če pa potrebuje še kakšnega, ki ni na osebni pa gleda naprej do meja svojih pooblastil, naprej pa kdo drug, ki ima pooblastil več itn.
Moja osebna izkušnja pred ca 20-timi leti - če bi na meji pogledali moje osebne podatke malo prej in malo bolj natančno kot so, bi mi prihranili marsikatero težavo in strošek. Sem bil v prekršku kaj nekaj časa pa se tega še sam nisem zavedal (Uradni list RS pač ne berem vsak dan). Pa ni šlo za to, da mi je potekel rok veljavnosti kakšnega dokumenta.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Sep 17, 2020 08:54

EDO napisal/-a:Da bi pa policaj ugotovil s kom ima opravka mora preverit nek dokument. I kaj je napisano na dokumentu - ja, osebni podatki. Če pa potrebuje še kakšnega, ki ni na osebni pa gleda naprej do meja svojih pooblastil, naprej pa kdo drug, ki ima pooblastil več itn.
Moja osebna izkušnja pred ca 20-timi leti - če bi na meji pogledali moje osebne podatke malo prej in malo bolj natančno kot so, bi mi prihranili marsikatero težavo in strošek. Sem bil v prekršku kaj nekaj časa pa se tega še sam nisem zavedal (Uradni list RS pač ne berem vsak dan). Pa ni šlo za to, da mi je potekel rok veljavnosti kakšnega dokumenta.

Ampak podatkov glede tvojega zdravja oz. celo odločb glede tvojega zdravja pa Policaj ne more preveriti oz. postopati kot nekdo, ki je usposobljen za takšno vrsto posla-kot tudi obratno ne. Seveda lahko v izrednih razmerah ipd
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Sep 17, 2020 12:57

Kaj pa sem jaz drugače napisal? Da pregleduje za kar je pooblaščen - zdravstveni status posameznika zagotovo ne spada v to kategorijo.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Sep 17, 2020 15:05

razen, če natakne lateks rokavičke in naredi rektalni pregled. pol ima vsaj delno vpogled v zdravstveni status morjeplovca :mrgreen:
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Sep 17, 2020 20:37

Jp, v primeru rektalnega pregleda bi hitro tudi kleni morjeplovec zacvilil visoki C... :mrgreen:
Fantje, dajte si nehat norce brit. Palicaj pač lahko pogleda vse tvoje osebne podatke, ki si jih dal pri naročilu osebnih dokumentov. Se zavedate, da so biometrični, vključno s prstnimi odtisi? Na meji te policaj pogleda in ugotovi istovetnost “slike” s podatki na osebni. Poleg tega mu sistem takoj javi, če si ga kaj preveč sral. Ne vem seveda, vendar mislim, da se vsak vpogled v te podatke zabeleži, ker lahko vsakdo pridobi “log” vpogledov v svoje os. podatke. Ni hudič, da se to ne shrani nekam, kjer lahko potem kasneje trejsnejo tvoje poti, če te recimo osumijo nekega kriminala (na podlagi naloga ali pa tudi med zbiranjem obvestil). Sicer nismo Amerika, kjer absolutno ni nobene zasebnosti napram državi, smo pa kar na dobri poti da nas ukalupijo (če se bomo pustili). Meni sicer to gre na živce, še mnogo bolj pa sledenje raznih googlov, japk, socialnih omrežij... Proti državi se vsaj lahko (malo) braniš, oni drugi iz tvojih podatkov delajo velik biznis in se jim za tebe jebe.
Skratka, doma bit za štirimi stenami pa alu folijo na glavo, pa bo. Če tako ne postopaš, te s prahom skozi nosnice sčipirajo na 5G in mikroprogramirajo, da postaneš poslušni robotek, ki ga lahko na daljavo s chemtraili u trenutku zagiftajo... Aja, pa ko prideš na konec mize (Zemlje), dol padeš. Samo ne ve se, kje je konec, ker oni ki okrog plujejo itak “hodijo” v krogu... :lol:
Jbg, ima ludih i posle rata!
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Sep 17, 2020 20:43

Pa še nekaj:
Pooblastila uradnih oseb so taka, kot so določena v zakonu. Zakone sprejema 90 telet, ki po večini nimajo nobenega stika z realnostjo (pozicija jim hitro stopi v glavo).
Jebe se njim za vas (nas). Naredili bodo vse, da bodo pri svoji bazi nabirali točke. Če ocenijo, da nas je treba vrečt u vodo (beri: ukinit narod), bodo pač to vsaj poskusili.
Še dobro, da kleni morjeplovci znamo vsaj plavat! :mrgreen:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Sep 17, 2020 21:34

Pooblastila ima.policija verjetno premajhna za učinkovito delo. Pa lahko se kurčite in preklinjte kolikor hočete. V današnji druzbi je delo organov zaradi pretiranega ščitenja človekovih pravic praktično onemogočeno. Lahkonsi mislite kar hočete in to gledate s stališča poštenjaka na meji. Verjetno bi drugače gledali na človekove pravice, če bi vam pajsnili avto ali coln na prikolici ali kar koli drugega, pa bi potem videli, da policija ne sme preverjat tablic, oseb, da nima podatkov o gibanju posameznika, da ne more pridobiti ppdatkov o registrski tablici vozila.na avtocesti, da ne more izslediti telefona itd, itd. Takrat v vlogi oškodovanca pa vsak cvili, kako je sistem neučinkovit, da ni baz podatkov, da se za vse potrebuje sodna odredba....vse to seveda se ne da v trenutku ampak v več dneh, takrat je pa vaše premoženje že v kdo ve kje....
Glejte zadeve s tega stališča, pa boste mogoče spremenili mnenje, sicer ga boste, ko boste kdaj oškodovani. Že večkrat videno in preizkušeno tudi na lastni koži
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Pe Sep 18, 2020 11:14

Weta,

delno se strinjam s teboj. Poštenjak se nima kaj bati, če ga organi pregona vidijo na sliki, vidijo njegov avto, če zaznajo prisotnost njegove telefonske številke na določeni bazni postaji itd. Problem nastane, ko se to začne zlorabljati v takšne in drugačne namene. Zato je potrebno nad takšnim načinom imeti vzpostavljen zelo dober in učinkovit sistem nadzora. Prav tako je pomembna tudi zakonska regulativa, ki to področje učinkovito in celostno ureja, za kršitve le-te pa morajo biti predpisane sankcije, ki bi morebitne kršilce učinkovito odvračale od zlorab.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Sep 18, 2020 11:19

Fantje vi še niste vidli realnosti niti sodišča, mogoče malo ali veliko ameriških filmov...

Vdrejo mi v firmo, odnesejo kar se je dalo, dobijo jih... pridemo na sodišče, ugotovijo da so jih ulovili ker niso imeli pravega formularja za pogledat kamere in lopove izpustijo... seveda lahko vse, lahko te rektalno pregledajo in predpišejo kar na mejnem prehodu zdravila za vse tvoje bolezni, pa še biometrične podatke odnesejo en krog in raztrosijo... vse se da, vse "lahko", ampak...
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Sep 18, 2020 13:07

No 1. veš kako to deluje?
Oni te zajebavajo, pregledajo, preiskujejo, prst ti v rit vtaknejo... Ti to stoično prenašaš in si misliš svoje in v mislih že gradiš "napad" na sistem ALI vpiješ, skačeš, groziš, je*eš jim vse po spisku...
V 1. primeru boš na različnih sodiščih preživel 10 let, preden se ti bodo "opravičili", ti v roke stisnili jurja "odškodnine" in ciao Bella.
V 2. primeru boš fasal mastno položnico ali celo več njih, po naravi stvari boš začutil še hladno kovino na zapestjih, prespal boš noč v posrani, poscani in pobruhani luknji... Zjutraj doživiš še srečanje s "sodnikom", ki ga ne bodo zanimali tvoji (sicer legitimni) razlogi.
Tudi sam sem bil nekje v enaki situaciji kot ti in vem, da policajem in sodstvu popolnoma nič ne zaupam. Od pred nekaj let spim z baseball palco na "dohvat ruke", še dobro da me je moja odvrnila (za zdaj) od orožnega lista...
Pa veš zakaj?
Zato, ker je ta družba popolnoma izgubila kompas. Nihče ni več avtoriteta, nikogar ni nič oz. nobenega strah, vsak dela tisto, kar se mu zljubi, jebe se vsem za sočloveka, če že ni ravno najbližji, še najbolj pa se nam jebe za zapisana pravila. Policaja še do nekle upoštevamo, ko stoji ob cesti z laserjem v roki, redar na mestni ulici pomeni, da boš zagotovo plačal parkirnino in to je približno vse. Starši hodijo v šolo z odvetniki, kriminalci se smejijo našemu pravosodju, beli ovratniki harajo kolikor se jim ljubi, cerkve se praznijo (tudi onega majstra se očitno nihče več ne boji).
Kaj smo res kot družba popolnoma propadli? Zaupanje in sprejemanje sistema se gradi dolgo dolgo časa, izgubi skoraj v trenutku. Narod, kjer politikantstvo dosega svoje cilje z razdorom in ribarjenjem v kalnem si res ne zasluži svoje države, če je tako zelo kratkoviden! Pa mislim pri tem ene in druge in tretje...
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Sep 18, 2020 13:57

ma pejte vi vsi skupi.... mal na morje :mrgreen:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Sep 20, 2020 20:16

Na Krk ta vikend. Jelsane za dol- jim me dela skener. Za nazaj samo preverijo lastnistvo, vprasajo kdaj sva sla dol in verjamejo na besedo.

Je pa za naslednji 2, ja DVE !! leti napovedana polovicna zapora mostu na Krk. V petek so meli sicer oba odprta, danes za nazaj (nedelja !!!) pa polovicna zapora zaradi dveh genialcev s karjolo, ki sta bolj kot ne statirala na mostu. 1 ura cakanja popoldan okoli druge, od semaforja za letalisce. Kaj bo ob sezoni si ne upam sploh pomislt :(
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Sep 20, 2020 21:34

Evo jaz pa na Jelsanah drugacno izkusnjo. Mejo v smeri CRO sem preckal v petek ob 20.00 na Starodu. Danes pridem na Jelsane ob 19,15, mu dam dokumente od barke gleda, vprasa kdaj sva preckala mejo, povem mu da v petek ob 20.00. Pravi ce imam kaksen dokaz, in pravim naj pogleda v racunalnik, odgovor je da ne sme. Vprasa me naj mu pokazem sms na mobitelu in pravim, da je to moja osebna zadeva. Razjezi se in pravi, da potem pa na stran in v karanteno. Ker nisem hotel zadeve se zaostriti, mu pokazem sms preko stekla, povem pa mu, da ne dovolim dotikanja moje osebne stvari. Dokumente mi da nazaj in se zahvali. Summary - ocitno ne vidijo podatka kdaj si preckal mejo, si pa ti dolzen dokazovati cas prehoda ne oni. Vsekakor pravno ne bi slo skozi, da bi me dali v karanteno. Je pa moje vprasanje kako dokazati, ce nimas mobitela, ne listka od cestnine.....
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Sep 20, 2020 21:47

Kot smo ze veckrat omenili. Slikas prehod!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti