Plotter, uporaba elektronskih kart za navigacijo

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Avg 27, 2013 22:36

Jaz v pomorski navigaciji itak vedno uporabljam North up nastavitev in nikoli course up.
Na ta način ni dvoma kam plovemo. Sem videl že par primerov, ko so se ljudje zmedli in zgubili zaradi course up nastavitve. Seveda je zadeva enostavna ob ravni obali, na primer ob Istri. Se pa lahko zaplete med otoki in otočki. Priporočam uporabo north up vedno in povsod.
Kaj pa pravite ostali ?
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 28, 2013 00:06

Heron se absolutno strinjam s teboj, kajti mene kar zmrazi, ker se ljudje ne zavedajo, da je prav v kritičnih situacijah obračanje karte v smeri plovbe (Head Up) izjemno nevarno, kajti ne deluje, če se ne premikamo in te popolnoma zmede. Doživel sem že take situacije na morju, ko so se barke iz zaliva hotele rešiti ob 70+ tramontane in so pluli v napačno smer in direktno na skale. Kdor tega ni doživel nikoli ne bo verjel, da komaj vidiš premec barke, kaj šele ostalo, da bi se pravilno orientiral. Obračanje karte v takih pogojih pa je pogubno. Naj mi prosim nihče ne govori, da jo takrat pač premakneš na North Up, saj prvič nimaš za kaj takega časa in drugič uporabnik, ki večino časa pluje na Head Up ABSOLUTNO NIMA izostrenega čuta za orientacijo v prostoru tudi če bi mu jo uspelo pravočasno obrniti.
Karte uporabljajte vedno in samo v načinu sever zgoraj (North Up).
LP NT
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Avg 28, 2013 07:07

Jaz ki bolj malo uporabljam navigacijo nebi nikoli hotel imeti drugače kot sever gor, ker bi bil drugače izgubljen.
Še bolj kot sem. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 28, 2013 08:13

Radar je uporaben samo kot Head-Up, da ohraniš orientacijo relativno na plovilo, da takoj veš v kateri smeri pričakovati oviro.

Ploter, ki deluje v sistemu, dobiva podatke od kompasa avtopilota in tako obraća sliko tudi v mirovanju recimo na sidru, vendar je zaradi preglednosti zamik slike programsko omejen na 10°, kar ti avtomatsko generira najmanj toliko napake.
V kolikor upoštevaš, da večina navtikov nima niti nastavljenega avtopilota in je magnetna deviacija (beri napaka v določeni smeri zaradi kovinskih delov na plovilu) najmanj 8° in vse do 15° (tudi več), tako skupna napaka smeri glede na željeno smer hitro nanese 20° in več stopinj. TO POMENI, DA BO KARTA ZA TOLIKO NAPAČNO OBRNJENA.

Za orientacijio se močno priporoča se, da se COG (Course Over Ground - smer glede na zemljo) vektor na ploterju nastavi na infinit (neskončno), da v vseh zoomih na karti kaže do kam bomo ob danih razmerah dejansko pripluli.

Na sliki pogled za navigacijo ponoči. Ploter N-UP, Radar H-UP
Slika

Na sliki še MARPA in označeni točki za plovili, "Monitor in zones" alarm na radarju za dve različni zoni, Pravilno nastavljen gain in način filtriranja stanja morja (Sea Cluter) radarja. Zeleno - COG vektor na ploterju.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Avg 28, 2013 10:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 28, 2013 09:14

heron napisal/-a:Jaz v pomorski navigaciji itak vedno uporabljam North up nastavitev in nikoli course up.
Na ta način ni dvoma kam plovemo. Sem videl že par primerov, ko so se ljudje zmedli in zgubili zaradi course up nastavitve. Seveda je zadeva enostavna ob ravni obali, na primer ob Istri. Se pa lahko zaplete med otoki in otočki. Priporočam uporabo north up vedno in povsod.
Kaj pa pravite ostali ?

Zanimiva debata!
Jaz ves čas uporabljam Head Up in se kar dobro znajdem, tudi orientacija mi ne dela težav. Sem pa vzel na znanje vajina komentarja (heron in NT) in bom poizkusil preprogramirat možgane na North Up. Ko sem prvič zaplul z GPSom, pred 16 leti, sem se instinktivno odločal za nastavitev in plul tako z North Up in Head Up in se je Head Up bolj usedlo. Kot pravim, po tolikih letih zna biti težava že v možganih, ki so sprogramirani na Head Up.
Zakaj Head Up? Zato, ker sliko v naravi, npr. otok, ki se mi bliža z leve, prav tako vidim na GPSu in mi ni potrebno prevajati obrnjene pozicije iz npr. North Up nastavitve. Tudi zavoji okrog ali med čermi lepo tečejo.
Res je tudi, da če bi bila Head Up funkcija tako neuporabna kot pravita, potem je verjetno sploh ne bi bilo na izbiro.

Ne zastopim ravno kaj si hotel povedati NT, v čem bi bil problem glede GPSa pri izplovitivi iz zaliva ob slabi vidljivosti? Mogoče v kakšnih zakasnitvah obračanja karte, ki sicer ne bi smele biti problem? V neurju ipd. sicer pride v poštev veliki kompas in pomembno je, da imamo neko splošno orientacijo, kje smo bili in kam hočemo pluti. Blizu obali zna biti zadeva precej triki, se strinjam. Ampak takrat ponavadi posadke delajo napake povezane z manevriranjem plovila, preveč na val in v veter, preveč zategnjena jadra itd., manj probelmov imajo z orientacijo.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 28, 2013 10:09

Nikola Tesla napisal/-a:Radar je uporaben samo kot Head-Up, da ohraniš orientacijo relativno na plovilo, da takoj veš v kateri smeri pričakovati oviro.

LP NT

Vedno uporabljam head-up,sploh si ne predstavljam ,da bi plul na jug ,ploter bi mi pa kazal kurs nazaj.

Kot si napisal NT"Radar je uporaben samo kot Head-Up, da ohraniš orientacijo relativno na plovilo, da takoj veš v kateri smeri pričakovati oviro."
Zakaj potem to ni dobro za ploter???

In jaz ,ki nimam vezanega ploterja na avtopilota mi karto obrača samo takrat ,ko plujem.

Head-up mi kaže dejansko stanje pred menoj,levo in desno kam plujem,
Mi ni jasno kaj je v tem slabega, tako tudi radar deluje.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 28, 2013 10:30

Spodaj napisano velja za samostojne ploterje brez priključenega avtopilota oziroma Heading-MAG podatka!

1. Obračanje karte na ploterju pri majhnih hitrostih plovila (SOG) ne deluje !!! Ponavadi je to programsko nastavljeno na 1,5 vozla. V primeru velike napake pri merjenju pozicije se prag minimalne hitrosti viša. Tako v zelo slabih pogojih potrebuješ že zelo veliko hitrost, da PRIBLIŽNO točno obrne karto.

2. V slabem vremenu (nevihti) je napaka pozicije še večja. Takrat točka skače levo desno tudi za 50m. Filter prikaza zadržuje obračanje karte, ker bi se drugače samo vrtela. V realnosti je v takem primeru karta lahko napačno obrnjena tudi za več kot 90°!!!

Sicer pa naj orientacijo karte na ploterju uporablja vsak kot mu paše. Moj namen tega opisa je predvsem ta, da Vas opozorim, da se za varno plovbo v ekstremnih situacijah ne zanašajte na avtomatsko obračanje karte, ker je le to VEDNO NAPAČNO. Koliko, pa je odvisno od kopice dejavnikov na katere nimamo vpliva.

Val, papirnate karte verjetno ne obrneš na glavo, ko pluješ na jug? Zakaj bi potem elektronsko karto obračal na glavo? Saj ni druge razlike kot, da je ena sprintana na papir druga pa prikazana na zaslonu.
LP NT
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 28, 2013 10:42

Vse je res kaj si napisal,ampak če nimaš avtopilota povezanega na ploter,
ti z nastavitvijo Nord-up z manjšo hitrostjo od 1,5 vozla tudi ne veš kam pluješ.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 28, 2013 10:42

Debatiramo NT, debatiramo.
Kolikor sem preletel tuje forume, tudi nimajo enoznačnega odgovora na to vprašanje. Recimo pri NorthUp je napaka prevajanja pozicije v realno, v naši glavi, veliko verjetnejša kot pri HeadUp.

Če se karta ne obrne, nič hudega, ker se tudi naša sled ne obrne, tako da lahko vseeno razbereš kam pluješ in kje je kopno. Seveda je pomembno, da imaš pogled nastavljen na primeren zoom.

Če že govorimo o kritičnih situacijah v povezavi z GPSom, ni problem samo obračanje ali neobračanje karte ampak tudi ugotovljena pozicija in njena natančnost ali bolje rečeno nenantančnost, ki se iz recimo 4m poslabša na 20m, kar pa je lahko tudi kritično.
Z novimi modeli so tudi GPSi bolj natančni, predvsem pa hitrejši.

Torej "moja" ugotovitev in tudi izkušnja je, da se v kritičnih situacijah pa tudi drugače, ne zanašajmo samo na elektroniko ampak se podučimo tudi v uporabi drugih tehnik določanja pozicije in manevriranja v kritičnih razmerah.
Drugače pa plujem z dvignjeno glavo (HeadUp) :lol:
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 28, 2013 10:56

Nikola Tesla napisal/-a:Val, papirnate karte verjetno ne obrneš na glavo, ko pluješ na jug? Zakaj bi potem elektronsko karto obračal na glavo? Saj ni druge razlike kot, da je ena sprintana na papir druga pa prikazana na zaslonu.
LP NT

Kaj je obračanje karte na glavo??
jaz mislim ,da si ti karto obrnil na glavo.

Ti , ko pluješ na jug imaš na ploterju sever zgoraj,kurs na jug pa ti kaže nazaj,torej na pravi sever.

Nikola ,tako bi se jaz verjetno zaletel v prvi svetilnik. :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 28, 2013 12:32

Nekaj zanimivih komentarjev iz tujih forumov na temo NorthUp Vs HeadUp:

"Run in head up or track up and once I'm there I fish in North up."

"I always run north up - guess it is a habit left over from navigating with a compass."

"Always north up. Old school..."

"One plotter in heading up zoomed in for details and the other in north up, zoomed out to give the big picture and progress for the trip. Radar overlays on both."

"Heading up when I'm running, North up to anchor up over a spot for bottom fishing."

http://www.thehulltruth.com/archive/t-308143.html

Pri tabornikih smo s kompasom ugotovili sever, potem pa karto obrnili v "naravni" položaj, da smo ugotovili kam iti in kje je naslednja kontrolna točka. Torej sever ni bil naravnost ampak smo obračali karto in gledali v smeri cilja. Old school bi lahko rekli.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 28, 2013 13:02

Ponoči spiš na sidru. Barko vrti. Nenadoma zagrmi, veter pojača v nekaj sekundah na preko 70 vozlov, lije ko iz škafa. V treh sekundah vžgem navigacijske luči, instrumente in glavno stikalo motorja. Nase vržem jakno. V žepu je vedno svetilka in nož. Stopim za krmilo in NAJPREJ pogledam karto in kompas, da se v trenutku orientiram. Gps se še ni postavil. Vžgem motor, pogledam okoli in po potrebi vžgem luči na jamboru, da me druga plovila prej opazijo. Se je že zgodilo, da so me v takem kaosu drugi skoraj zadeli, ker me niso videli. Z motorjem pomagam (na sidru) držati smer plovila v veter. Šele po vsem tem ploter prične delovati. In če bi se mi karta začela vrteti pred očmi v taki situaciji ...
Ne bom razpravljal kaj je komu všeč, meni je bistvena osnova - varnost, za to pa je potrebno imeti izostren čut za orientacijo. Če nekdo v lepem vremenu uporablja le HeadUp, ker je to enostavnejše, pač tega čuta nima in zato mu v takih situacijah še najmanj koristi vrteča karta, ki je poleg tega še napačno in zakasnjeno obrnjena glede na realno situacijo.

Na morju sem videl že marsikaj, tudi sposobnosti ljudi, ki kot osnovno uporabljajo HeadUp orientacijo kart. Verjamem, da ste izjeme vendar tega ne posplošujte.
LP NT
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 28, 2013 13:10

Nikola Tesla napisal/-a:Če nekdo v lepem vremenu uporablja le HeadUp, ker je to enostavnejše, pač tega čuta nima ...LP NT

Posplošeno :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 28, 2013 13:20

Hvala
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 28, 2013 13:24

Ni za kaj.

Naj se še kdo drug vključi v debato, ker me resnično zanima kakšne izkušnje imate s tem in kaj prakticirate.
Če pa moderator razdeli in prestavi temo še pod naslov "NorthUp Vs HeadUp" pa tudi ok.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti