Opozorila in nevarnosti => čeri
Moderatorji: moderator2, moderator
-
dalvey
Opozorila in nevarnosti => čeri
Gregor.n,
odlična ideja, zato odpiram novo temo, kajti letos se je na južni obali Korčule v zalivu Grščica zgodila nesreča, ko je neki "prehlajeni" kapitan preklal svojo dobrih 15 m dolgo jahto na pol na čeri "crna seka", katera je cca. 0,60m pod gladino ob plimi, ob oseki pa tik pod gladino in sicer na sredi vhoda v zaliv. Ko so ga domačini rešili, je trdil, da je imel izklopljen globinomer in je bil očitno malo odsoten ("prehlajen").
Pripominjam, da je omenjena čer "crna seka" označena v navtični karti, toda marsikdo opazuje okolico in če ga ljudje vidijo ter pozabi na desno smer plovbe. Lani in letos sem si jo podrobno ogledal ob plimi in oseki ter lahko rečem, da je zelo potuhnjena zadeva.
Smatram, da je opozorilo prej koristno kot ne !
Lp in mirno morje
odlična ideja, zato odpiram novo temo, kajti letos se je na južni obali Korčule v zalivu Grščica zgodila nesreča, ko je neki "prehlajeni" kapitan preklal svojo dobrih 15 m dolgo jahto na pol na čeri "crna seka", katera je cca. 0,60m pod gladino ob plimi, ob oseki pa tik pod gladino in sicer na sredi vhoda v zaliv. Ko so ga domačini rešili, je trdil, da je imel izklopljen globinomer in je bil očitno malo odsoten ("prehlajen").
Pripominjam, da je omenjena čer "crna seka" označena v navtični karti, toda marsikdo opazuje okolico in če ga ljudje vidijo ter pozabi na desno smer plovbe. Lani in letos sem si jo podrobno ogledal ob plimi in oseki ter lahko rečem, da je zelo potuhnjena zadeva.
Smatram, da je opozorilo prej koristno kot ne !
Lp in mirno morje
polanc napisal/-a:Pazljivo tudi v okolici Červarja.Čeri so sicer označene, a kljub temu pravijo,da je tam grobišče pet.
LP Iztok
Ja, te čeri pa dobro poznam, poleti sem dostikrat tam, ker je čisto morje za kopanje
Še nasvet za ribiče. Na teh čereh pred Červarjem in Santa Marino, sem se, pred XXL leti, naučil najti in loviti velikega črva. Takrat jih je bilo ogromno. Sem pa bil zraven , na ribiški ladji, ko smo se vračali z lova, ko smo nasedlo jahto vlekli z čeri. Prvič z eno vrvjo, katera je ob pretrganju počila kot zelo velika petarda, polomila pa je kar nekaj praznih ( takrat še lesenih ) kašet za ribe, katere so bile še zložene na strehi ribiške barke. Z dvojno vrvjo pa je potem šlo. Barka polni plin, jahta pa milimeter po milimeter.
Takrat je bila Santa Marina, moj drugi dom, Červar pa je bil še v izgradnji.
LP
Takrat je bila Santa Marina, moj drugi dom, Červar pa je bil še v izgradnji.
LP
Na čereh za otočkom Ceja, res nasede dosti bark. Nekaj iz nevednosti, precej pa (nažalost) nalašč ! - problemi z leasingi-goljufije zavarovalnic ...
Tako, da se vam vsi, ki so nasajeni na škale ne smejo preveč smilit!
lp
lp
Imaš v mislih Frašker in Fraškerič? Preliv med njima ni ploven...
Ob oseki greš komot peš z enega otoka na drugega, je pa tok tam precej močan.
V Verudi je precej tudi posledic iz njihove bencinske. Na notranji strani, kjer se sicer skoraj nihče noče privezat je "štenga". Sem in tja se vseeno kdo najde, ki tam zvije propeler.
Pa v sosednjem zalivu pri Kaštanježu so na koncu zaliva, kjer je klančina, neki muringi tako narejeni, da ob oseki skoraj gledajo iz vode.
Sve će to narod da pozlati!
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Hmmm, ja, kadar niso nevarni...
Zaradi njih (in charterjev) sem začel uporabljati posebno taktiko sidranja, kadar sem slučajno prvi v kakšnem zalivu / sidrišču;
Najprej sidram na ne-najboljšem koncu, počakam, da se okrog barke naberejo (sidrajo - in to praviloma slabo in preblizu) zgoraj omenjeni "morjeplovci" - potem pa dvignem sidro in grem sidrat na pravo mesto.
Že precejkrat sem imel zaradi tega mirnejšo noč.
Zaradi njih (in charterjev) sem začel uporabljati posebno taktiko sidranja, kadar sem slučajno prvi v kakšnem zalivu / sidrišču;
Najprej sidram na ne-najboljšem koncu, počakam, da se okrog barke naberejo (sidrajo - in to praviloma slabo in preblizu) zgoraj omenjeni "morjeplovci" - potem pa dvignem sidro in grem sidrat na pravo mesto.
Že precejkrat sem imel zaradi tega mirnejšo noč.
zlatko83 napisal/-a:kr en napisal/-a:Na čereh za otočkom Ceja, res nasede dosti bark. Nekaj iz nevednosti, precej pa (nažalost) nalašč ! - problemi z leasingi-goljufije zavarovalnic ...
Tako, da se vam vsi, ki so nasajeni na škale ne smejo preveč smilit!
lp
ne se đalabajat
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti