Opozorila in nevarnosti => čeri

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

dalvey

Opozorila in nevarnosti => čeri

OdgovorNapisal/-a dalvey » So Avg 23, 2008 10:02

Gregor.n,

odlična ideja, zato odpiram novo temo, kajti letos se je na južni obali Korčule v zalivu Grščica zgodila nesreča, ko je neki "prehlajeni" kapitan preklal svojo dobrih 15 m dolgo jahto na pol na čeri "crna seka", katera je cca. 0,60m pod gladino ob plimi, ob oseki pa tik pod gladino in sicer na sredi vhoda v zaliv. Ko so ga domačini rešili, je trdil, da je imel izklopljen globinomer in je bil očitno malo odsoten ("prehlajen").

Pripominjam, da je omenjena čer "crna seka" označena v navtični karti, toda marsikdo opazuje okolico in če ga ljudje vidijo ter pozabi na desno smer plovbe. Lani in letos sem si jo podrobno ogledal ob plimi in oseki ter lahko rečem, da je zelo potuhnjena zadeva.
Smatram, da je opozorilo prej koristno kot ne !

Lp in mirno morje
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » So Feb 21, 2009 05:26

Enako je tudi na vhodu v Savudrijsko lučico. Le nekaj metrov od pomola je kup skal. V luko je treba vpluti prav ob pomolu, sicer jih nabašeš.

Če pa greš pogledat v servisno delavnico marine v Verudi, boš videl toliko zvitih in zbitih propelerjev, kot redkokje drugje.
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » So Feb 21, 2009 07:53

za veliko dela v verudi je verjetno precej kriva tudi plitvina ob vplutju v medulinski zaliv za otokom cejo. vsako leto kdo spregleda označbe ali pa ne ve kaj pomenijo in je hitro prepozno.
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » So Feb 21, 2009 09:18

Serviserji vedo povedati, da se jih večina razbije v bivšem rimskem kamnolomu )od tam je kamen za puljsko areno) pre kampom Indije v Bajolah. To so tisti otočki pri obali.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 21, 2009 15:14

Pazljivo tudi v okolici Červarja.Čeri so sicer označene, a kljub temu pravijo,da je tam grobišče pet.
LP Iztok
bfrenk
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a bfrenk » So Feb 21, 2009 21:40

polanc napisal/-a:Pazljivo tudi v okolici Červarja.Čeri so sicer označene, a kljub temu pravijo,da je tam grobišče pet.
LP Iztok

Ja, te čeri pa dobro poznam, poleti sem dostikrat tam, ker je čisto morje za kopanje :D .Je pa zanimivo to, da tistih oznak skoraj nihče ne upošteva, oziroma 90% "kapitanov in skiperjev" sploh ne ve , kaj oznake pomenijo.Pa tako lepo so označene.Prednačijo pa seveda Italijani in Avstrijci.Ful gas, pa gremo po najbližji poti proti Poreču, potem pa kar nalepem panika, ko se globina vode iz 3-4 m kar nalepem dvigne na pol metra, ob oseki pa skale ven gledajo.Včasih jih je prav zanimivo gledat, kako panično obračajo in vozijo v rikverc.No, pa tudi mnogi jadralci niso nobene cvetke kar se poznavanja oznak tiče.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Feb 21, 2009 22:44

Še nasvet za ribiče. Na teh čereh pred Červarjem in Santa Marino, sem se, pred XXL leti, naučil najti in loviti velikega črva. Takrat jih je bilo ogromno. Sem pa bil zraven , na ribiški ladji, ko smo se vračali z lova, ko smo nasedlo jahto vlekli z čeri. Prvič z eno vrvjo, katera je ob pretrganju počila kot zelo velika petarda, polomila pa je kar nekaj praznih ( takrat še lesenih ) kašet za ribe, katere so bile še zložene na strehi ribiške barke. Z dvojno vrvjo pa je potem šlo. Barka polni plin, jahta pa milimeter po milimeter.
Takrat je bila Santa Marina, moj drugi dom, Červar pa je bil še v izgradnji.
LP
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Feb 22, 2009 11:22

Na čereh za otočkom Ceja, res nasede dosti bark. Nekaj iz nevednosti, precej pa (nažalost) nalašč ! - problemi z leasingi-goljufije zavarovalnic ...
Tako, da se vam vsi, ki so nasajeni na škale ne smejo preveč smilit!

lp

POČASI SE DALEČ PRIDE, A KASNO !
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Feb 22, 2009 18:07

kr en napisal/-a:Na čereh za otočkom Ceja, res nasede dosti bark. Nekaj iz nevednosti, precej pa (nažalost) nalašč ! - problemi z leasingi-goljufije zavarovalnic ...

lp

Pa tudi Bodulaš je priljubljena točka za nasedanje bark, ki se jih lastniki drugače ne morejo znebit, zlasti jeseni in pozimi, ko je "ugoden" jugo :twisted:
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Ne Feb 22, 2009 23:56

Ariki napisal/-a:Serviserji vedo povedati, da se jih večina razbije v bivšem rimskem kamnolomu )od tam je kamen za puljsko areno) pre kampom Indije v Bajolah. To so tisti otočki pri obali.

Imaš v mislih Frašker in Fraškerič? Preliv med njima ni ploven...
Ob oseki greš komot peš z enega otoka na drugega, je pa tok tam precej močan.
V Verudi je precej tudi posledic iz njihove bencinske. Na notranji strani, kjer se sicer skoraj nihče noče privezat je "štenga". Sem in tja se vseeno kdo najde, ki tam zvije propeler.
Pa v sosednjem zalivu pri Kaštanježu so na koncu zaliva, kjer je klančina, neki muringi tako narejeni, da ob oseki skoraj gledajo iz vode.
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Po Feb 23, 2009 08:39

Seveda, prav ta dva otočka.
Sem bil tam na sidru in zabavi, pa sem videl na lastne oči, kako je italijan z gliserjem "zaril" v skale. Uh, kako je zahreščalo.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Feb 23, 2009 13:16

Včasih je treba tudi malo obnoviti znanje o lateralnih in kardinalnih oznakah.
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Po Feb 23, 2009 19:40

Ja ... no ... ampak Italijani vsako leto avgusta poskrbijo za številne zabave. Če si opazovalec v lukah in na sidriščih se kar pogosto lahko nasmeješ do solz :D :o :lol:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Feb 24, 2009 08:43

Hmmm, ja, kadar niso nevarni...
Zaradi njih (in charterjev) sem začel uporabljati posebno taktiko sidranja, kadar sem slučajno prvi v kakšnem zalivu / sidrišču;

Najprej sidram na ne-najboljšem koncu, počakam, da se okrog barke naberejo (sidrajo - in to praviloma slabo in preblizu) zgoraj omenjeni "morjeplovci" - potem pa dvignem sidro in grem sidrat na pravo mesto.
Že precejkrat sem imel zaradi tega mirnejšo noč.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Po Avg 09, 2010 09:49

zlatko83 napisal/-a:
kr en napisal/-a:Na čereh za otočkom Ceja, res nasede dosti bark. Nekaj iz nevednosti, precej pa (nažalost) nalašč ! - problemi z leasingi-goljufije zavarovalnic ...

lp

Pa tudi Bodulaš je priljubljena točka za nasedanje bark, ki se jih lastniki drugače ne morejo znebit, zlasti jeseni in pozimi, ko je "ugoden" jugo :twisted:

zgleda da je konec recesije še nobene nasedle barke na tem področju
ne se đalabajat

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti