Nateg pri nakupu rabljenega plovila

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

Nateg pri nakupu rabljenega plovila

OdgovorNapisal/-a Novinec » So Nov 01, 2008 19:40

Tema je razdeljena iz teme o naših plovilih. Tukaj se sedaj nadaljuje samo tisto, kar se tiče nakupa rabljenih plovil, pravic kupca in dolžnosti prodajalca...

LP, Administrator

Nerad dajem takšne zadeve na forum, vendar želeli ste imate:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

pa še spremni text pooblaščenega servisa:

>>>
evo saljem vam neke od slika gdje se vidi stupanj korozije u motoru i
ostecenost lezaja radilice .
ostecenja u motoru :
puknute dvije opruge na ventilima
nizak pritisak ulja uzrokovan propustanjem ulja na lezajevima radilice
lupanje motora , uzrok luft tj. zracnost na bolcenima klipova (napomena: nesmije biti lufta)
lezajevi radilice jako osteceni
na unutrasnjim dijelovima motora se vidi dosta hrdje (donji dio usisne
grane , radilica , klipnjace , zupcanici itd.)
ono sto mozemo vidjeti jest da je motor vec bio rastavljan , i to upravo
zbog prodora vode u motor to je stara greska i smatram, da su vam gustim i novim uljem podvalili
vec ostecen motor pripremljen za prodaju. to nije vasa greska i sreca
da ste stali i culi motor kako je glasan.
s postovanjem : L.P.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Nov 02, 2008 08:46

Uf, so pa te res pripeljali žejnega preko vode. Sicer, razen zaupanja prodajalcu, druga, res ne moreš napravit. Je pa idiot, ki je imel že cel motor zunaj in razstavljen, vse skupaj sestavil s starimi deli :?: Še dobro, da si opazil pravočasno, preden si polomil cel motor.
Jaz še vedno trdim, da je zunanji izgled motorja tudi pokazatelj stanja znotraj in vzdrževanja.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Nov 02, 2008 09:24

Očitna in skrita napaka
Očitna napaka je napaka, ki jo je mogoče opaziti z običajnim pregledom pri prevzemu stvari. Skrita napaka pa je napaka, ki je ni mogoče opaziti z običajnim pregledom pri prevzemu stvari.

Prodajalec odgovarja za očitne napake in tiste skrite napake, ki se pokažejo v šestih mesecih, odkar je bila stvar izročena, razen če je v pogodbi določen daljši rok.
Kupec je dolžan prejeto stvar na običajen način pregledati, brž ko je to po normalnem teku stvari mogoče, in o očitnih napakah prodajalca obvestiti v osmih dneh. Navedeno pravilo velja samo v primeru, ko prodajalec pri izročitvi stvari ni navzoč. Kadar pa je bil pregled opravljen v navzočnosti obeh strank ( mora kupec takoj sporočiti prodajalcu svoje pripombe zaradi očitnih napak, sicer izgubi pravico, ki mu gre iz tega naslova.

O skriti napaki pa mora kupec prodajalca obvestiti v osmih dneh, šteto od dneva, ko je napako opazil. Kupec mora v obvestilu o napaki stvari natančneje opisati napako in zahtevati od prodajalca, da stvar pregleda. Zaradi varovanja rokov za obvestilo o napaki je priporočljivo, da kupec prodajalca o napaki obvešča s priporočeno poštno pošiljko.

Pravice kupca v primeru napak
Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko izbira med naslednjimi upravičenji:

* zahteva od prodajalca, da napako odpravi,
* zahteva znižanje cene,

Če prodajalec napake ne odpravi, ima kupec pravico napako odpraviti sam in od prodajalca zahtevati povrnitev stroškov odprave napake.

Če prodajalec prostovoljno ne izpolni kupčeve zahteve, mora kupec v roku enega leta od obvestila o napaki vložiti tožbo pri pristojnem sodišču, sicer izgubi vse pravice v zvezi s stvarnimi napakami.

LEP POZDRAV
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 02, 2008 11:22

Joj Novinec, vidim, da so te res krepko nat***...

Val, tole kar si napisal... Vse to velja za fizične osebe? Če da, potem se jaz osebno ne bi upal več prodati ničesar rabljenega, ne računalnika, ne mopeda, ne avta, ne čolna...
Ko pa bom kupoval, bom v roku pol leta naredil vse, da se nekaj uniči in prelil na "skrita napaka"... Upam, da ne. Kaj pa klavzula "videno-kupljeno"?

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Nov 02, 2008 12:18

To velja tudi za fizične osebe. Tako je zapisano v zakonu o obligacijskih razmerjih.
Kar se je dogodilo novincu, je gotovo prodajalec zamolčal. Težko je namreč trditi, da prodajalec ni vedel za vdor vode v motor, zlasti, če so jasni indici, da je bil motor razstavljen. V tem primeru gre za očitno zamolčano hibo, za katero je prodajalec moral vedeti (vprašanje, koliko je bilo vmes preprodajalcev-do kod gre cela veriga?). Prodajalec je očitno namerno zamolčal napako (v kolikor ni kupca na primeren način obvestil o hibi motorja). V tem primeru ima kupec pravico zahtevati povrnitev škode.
Seveda bo v praksi problem, ali se bosta prodajalec in kupec sporazumno dogovorila, ali pa bo odločalo sodišče, z dragimi odvetniki, izvedenci,.....
Pravno formalno je zadeva čista, v praksi pa lahko zaradi napriznanja prodajalca nastane kar nekaj problemov in težav, vprašanje pa je, če je vrednost škode soraznerna morebitnim stroškom sodnega postopka. Sigurno je najlažja pot poravnava, seveda ob primernem kompromisu obeh strank.
Drugo pa je skrita napaka, za katero prodajalec ni mogel vedeti. Recimo, da je naprava redno servisirana in vzdrževana po navodilih proizvajalca, pa vseeno kupcu nekaj odpove (npr. odpove črpalka za olje in motor zariba, itd...)
V tem primeru prodajalec ni mogel vedeti za napako in je to pač riziko kupca. To pomeni klauzula "videno-kupljeno", ki prodajalcu ne oprošča zamolčanih napak.
Kakšna pa je bila konkretna zgodba novinca, ne vem natančno. Če je bilo plovilo kupljeno v Sloveniji, je kar nekaj možnosti za povrnitev škode. Tudi na območju EU je še kar nekaj možnosti, če pa je bilo plovilo kupljeno direktno v USA, pa bo stvar tako zapletena, da se je raje sploh ne bi loteval (zakonodaja USA je sicer zelo jasna tudi v takih primerih, vendar pretirani ščiti njihove državljane pred ostalimi svetovnimi smrtniki :evil: )
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Nov 02, 2008 13:12

pozdravljeni
Kot je napisal zlatko,je pravna pot zapletene,sodni izvedenci strojne stroke morajo motor pregledati in podati svoje mnenje,odloča pa vsekakor sodišče
Mogoče se pa da s prodajalcem izven sodno poravnati
poiskusiti se vsekakor splača. Admin velja tudi za fizične kot pravne osebe.
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 02, 2008 13:21

OK, vse razumem, vse verjamem. Samo sedaj naj mi pa nekdo razloži, kdo lahko oceni ali je napaka zamolčana ali se je pač samo zgodila in prodajalec ni vedel nič?
Res je, obstajajo izvedenci, samo to ni rešitev. Poglejte 4 kratni umor v Tekačevem. Več kot je izvedeniških mnenj, manj se ve ali je kriv ali ni kriv... In enako je tudi z barko. Novinca so res nateg****, to je jasno vsakemu. Samo sedaj pa ti to dokaži na sodišču! Nekaj slik dalmatinskega mehanika se mi zdi, da je krepko premalo. Reči, da je bil motor že razdrt, tudi ni dokaz, da je prodajalec to naredil nalašč... Servis je pač naredil slabo... Kakšna je garancija? Mislite, da ko avto peljete na servis in plačate 100 EUR imate s tem garancijo za naslednje pol leta? Se mi zdi da niti v sanjah.... Sicer pa je primer Novinca res zelo očiten in bi verjetno uspelo. Verjetno bi bil dokaz tudi to, da je bilo olje neprimerne viskoznosti za motor (zelo gosto), da se je s tem za kratek čas usposobilo motor. Ampak spet se bi lahko prodajalec skliceval na nevednost... Mora biti lastnik strokovnjak? Pač je nalil olje iz napačne kantice... Še dobro, da je nalil olje, nekateri so v motor nalili tudi že antifriz....

Ampak, kaj pa vse ostalo? Kaj narediti, ko ti čez 4 mesece pride kupec, ki je npr. kupil tvoj avto in reče, da ima v volanski letvi zračnost. In da si to že ti vedel... Izvedenec (mehanik) bo kos razdrl in ugotovil mehankso poškodbo. Kdo bo sedaj dokazal ali je v robnik priletel stari ali novi lastnik??? Samo en primerček... Če pa začnemo s čolni, potem je takih neskončno...

Ne vem, poraja se mi kup vprašanj, tole zgoraj pa sem nametal malo v razmislek...

LP
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Nov 02, 2008 13:48

admin !
Takšna je pač pravna pot .
Določene stvari se dajo ugotoviti ,npr, nestrokovno vgrajeni deli,,prirejeni ležaji,prirejeni sorniki ,batni obročki na koncu še neoriginalni bati.Popravilo plastike na čolnu ,če je bil poškodovan .
Tole pa predpisuje
Pravilnik o čolnih in plavajočih napravah.

a) osnovni pregled čolna se opravi, ko čoln ni v vodi, pred vpisom čolna v vpisnik in tudi po vsaki njegovi obnovi ali rekonstrukciji;
c) izredni pregled čolna je obvezen, kadar je čoln imel izreden dogodek (trčenje, potopitev, požar ipd.), ter v primerih, kadar obstaja utemeljen sum, da čoln ne izpolnjuje pogojev glede sposobnosti za plovbo oziroma, da stanje čolna glede konstrukcije ali plovnih lastnosti ali opreme očitno ne ustreza veljavnim listinam.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Nov 02, 2008 18:58

Očitno so slike na forumu sprožile kar nekaj polemike in nekaj vprašanj.
Zlatko83 in Val imata vse prav in Zakon pravi natančno tako kot sta napisala. Pa vendar ima vsaka zgodba svoj začetek in svoj konec. Vsaka zadeva ima svojega sodnika in tožnika. V tej zadevi bi uspel še največji laik in dobil bi tožbo. Pa vendar se poraja vprašanje, Kdaj? Tožba, pritožba,... strokovno mnenje, še enkrat tožba,.... še enkrat pritožba,... šeenkrat novo mnenje, še enkrat..... Jebi ga (upsss)
Pa naj še to razložim.
Plovilo sem kupil od človeka, ki je državljan Slovenije, poleg tega pa sem plovilo našel na netu, ki ga je prodajalo neko podjetje iz Slovenije, ki se ukvarja s prodajo rabljenih plovil. Naj še omenim ZELOOOOO pomemben podatek. V oglasu je bilo navedeno, da ima plovilo 270 ur, sam sem jih opravil cca 15 ali 20 (sedaj se ne spomnim več točno) ko pa so na servisu motor priklopili na računalnik je ta pokazal 470 ur!!!!! Torej je bilo skoraj 200 ur "nazaj zavrtenih", čeprav je bilo na števcu res 270 ur. V oglasu je bil naveden letnik 2001, prav tako je bil napisan ta letnik v registraciji plovila, pa vendar, ko sem šel na kolena in pogledal zadnjo ploščico na barki, je bilo na koncu navedeno 00, kar pomeni letnik 2000. Nemudoma sem kontaktiral s proizvajalcem in dobil sem podatek, da je bilo plovilo narejeno konec leta 1999, v Evropo uvoženo leta 2000, k slovenskemu dilerju. Pred nakupom smo zadevo uskladili in uredili podatke, tako, da je ostal letnik 2000, za kar se je znižala tudi kupnina.
Naj še povem, da je prodajalec plovila fizična oseba, ta pa je to plovilo vzel v račun, ker je prodal večje plovilo, tako da je dobil poleg razlike v ceni še to plovilo, ki pa ga ni uporabljal in "baje" tudi ni kaj dosti vozil.
Ko se mi je to pripetilo, sem takoj obvestil prodajalca (v roku treh dni), za kar pa on ni želel sprejeti odgovornosti. Tako sem plačal sodno zapriseženega cenilca na hrvaškem in le ta je napisal strokovno mnenje in na podlagi tega sem zadevo predal odvetnikom. Z vljudnostnim dopisom, je odvetnik prodajalca obvestil in ga pozvali k odgovornosti. On je napisal ugovor odvetniku, da je plovilo samo dobil kot del kupnine in ga preprodal....da o motorju nima pojma. zato bi jaz moral tožiti prodajalca on njegovega prodajalca,.... Najlažje bi bilo tožiti posrednika, torej družbo, ki je oglaševala plovilo in sodelovala pri prodaji. Tu bi definitivno najprej uspeli. Pa vendar smo slovenci zadrt narod in najraje delamo zadeve brez računa, da je ceneje. Tako je tu še ta možnost padla v vodo. Zato je bila zadeva zrela za tožbo in tožiti bo potrebno prodajalca. Tu se je vmešala še moja žena, ki se ni želela "vlačiti" po sodišču (naj navedem, da sem to plovilo pisal na njo, ker sem sam imel še staro na sebe), zato smo zadevo umaknili in pač "požrli" 12.000 Eur za nov motor in opravljeno delo, ter servis, pa plačilo cenilca, odvetnika, parkrat sem šel v zadar na servis, telefoni, pogovori po telefonu, moj čas, ure, gorivo,... Vse skupaj cca 15.000 EUR. Veliko denarja sem v življenju "izgubil", pač bom še tega požrl in vsaka šola nekaj stane. Ta je bila draga (še vedno ne najdražja), zato pač življenje teče dalje in se ne ukvarjam več, kdo in kako me je nategnil...
Po tej nesrečni zadevi sem v roku 14 dni kupil novo plovilo z garancijo pri uradnem slovenskem prodajalcu in z dvema motorjema. Tako delam še naprej in pravkar se odločam že za naslednje, večje plovilo. Nič več rabljenih plovil in nič več rabljenih avtomobilov. Vse novo, garancija,... itd.
Tako, tu je moja zgodba in moja razlaga. Moje staro plovilo je popravljeno v "nulo", ter čaka svojega novega lastnika.

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Nov 02, 2008 19:33

Ja, popolnoma te razumem, novinec. Ne razumem pa ljudi, ki so lahko takšen nateg??? Nihče me ne bo prepričal, da eden izmed prodajalcev (ali pa celo oba) ni vedel za okvaro motorja? Meni je beseda sveta, čeprav papir prenese marsikaj. Ampak, če nekaj rečem, potem bo to tudi držalo. Res ne razumem nekaterih modelov :?: Kako imajo sploh ksiht hodit po svetu???
Pa ne zamerite, ampak res me dvignejo takšne stvari, četudi se ni zgodilo meni.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Nov 02, 2008 20:13

Sočustvujem z Novincem, strinjam se z vsemi napotki in zakoni, ampak fantje moji žal živimo na balkanu. Tele lumpe roka pravice ne bo nikoli dosegla, kakšna bombica pod Audijem pa mogoče, če ga le prej ne peljejo na servis. Za vsakega šiba raste. Žal takle mamo.
lpg
https://medisken.si
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Nov 02, 2008 20:21

Se pridružujem mnenju Zlatka.Vem da je pravna pot zelo utrudljiva in če se z njo sploh kaj doseže.Mislim pa da sem nekje na forumu prebral idejo o evidenci poštenih serviserjev,zakaj ne bi bila tudi evidenca poštenih trgovcev in preprodajalcev plovil.poznam primere naših posrednikov ,ki enostavno oglas prepišejo, povišajo ceno in oglašujejo,tudi tako, da jih pravi lastniki sploh zato niso pooblastili,oziroma so presenečini ko vidijo oglas.
Zato pa pred nakupom veliko previdnosti,isprobajte plovilo,preverite lastnike,povprašajte sosede v marini,preverite kdo je plovilo servisiral,pozanimajte se pri serviserju,dvignite plovilo iz vode .če je prodajalec pošten in je plovilo v redu bo to rade volje sprejel.Skratka pred nakupom si vzemite čas
Lep pozdrav
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Po Nov 03, 2008 07:52

"gregor.n":Sočustvujem z Novincem, strinjam se z vsemi napotki in zakoni, ampak fantje moji žal živimo na balkanu. Tele lumpe roka pravice ne bo nikoli dosegla, kakšna bombica pod Audijem pa mogoče, če ga le prej ne peljejo na servis. Za vsakega šiba raste. Žal takle mamo."

Vse kar ste napisali v svojih komentarjih je res in drži. Novinec mi je tudi sam pripovedoval vso zadevo o svojem čolnu in vem da je "fejst fant", zato mu tudi verjamem. Zdi se mi, da razen tega, da ob nakupu čoln človek temeljito pregleda ni drugih boljših možnosti.
Glede tega, da živimo na Balkanu, kot dobro ugotaljaš Gregor, pa bi dodal - tisti, ki poslujejo z Evropo mi pripovedujejo iste zgodbe. Sicer pa, ali ni vzrok globoke recesije in finančne krize, ki jo doživljamo, prav nepoštenje in goljufije.
Že zdavnaj je bilo zapisano, da ni pod soncem nič novega. In res je tako!
"Dalmatino povišču pritrujena"
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Nov 03, 2008 09:34

Pri raznih nakupih rabljenih stvari, najprej pogledam "robo" ( če je tehnično izvedljivo), če se mi dopade sledi pogovor z prodajalcem o raznih tudi drugih temah. Pri tem spoznavam , ali je prodajalec kredibilen, torej če mu gre verjet. Če se mi ne dopade, ne kupim. Novinec, prosim ne narobe razumet, s tem ni moj namen, da bi rekel da poznavanje ljudi , ni tvoja boljša stran. Si pač naletel na prebrisanega , ali pa mogoče tudi prodajalca, kateri res ni vedel za napako.
Včeraj sem prvič prižgal mojega starčka, 29 let star VP MD 21A(pred tem je bil samo kratek poskus z izvijačem na štarter in avtomat, sedaj pa normalno z ključem preko armaturke. Elektriko sem sam vezal, tudi z pomočjo, nasvetov in navodil Vas na Morjeplovcu.)), seveda me je sprva hotel zadušit, verjetno za to, ker sem ga motil v njegovem zasluženem počitku :lol: , po kaki minuti , dveh , pa je predel kot muc.Mimogrede, v tem času , me je poklical Somolovac in je imel čast prvi slišat laufanje motorja.
Kupil sem ga od avstrijca, in že pri tel. pogovoru, se mi je možakar dopadel. Pa še zelo sumljivo je bilo, ker mi je ceno spustil za 500 €. Za to ker sem sam imel prevoz za motor. Izkazalo se je , da je res poštenjak. Še po originalni alternator je šel iz Celovca v Lignano (I), ker ga je njegov mehanik "pozabil" priložit, in mi ga poslal po pošti.
Skratka, obstajajo poštenjaki in drugi, ali kot pravi Rabuni; Pod soncem nič novega.
LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Nov 03, 2008 10:36

Težko bi se opredelil, kaj je v tem trenutku nateg in kaj ne. Pa ne, da slučajno sočustvujem s prodjalcem. Kupil sem plovilo, ki mi je bilo všeč na zunaj, všeč v notranjosti. Tudi motorni prostor sem pogledal. Motor res ni nov, z nekaj rje, nekaj manjkajoče barve, neoriginlni akomulatorji, nikjer olja v santini, mogoče malo vode pod motorjem,... Ko sva šla na probno vožnjo, motor prede, dobro dela, plovilo hitro potegne ven, peta se dobro odziva,..... Pripelješ barko na privez, še enkrat pogledaš motor, spet nikjer olja, nikjer nič,.... Povejte mi, kaj bi vi nredili in kje bi vi ugotovili, da je nekaj narobe? Potem pa narediš nekaj ur na plovilu, potem pa ....
Tega se po mojem ne da ugotoviti, tko se je pač naredilo in tako je. Se pač sprijazniš z eno drago šolo, ter delaš naprej na drugačen način. Tu ne gre za poznavanje ljudi in psihologije, tu ne gre za ocenjvnje prodajalca, v tem primeru ni šlo za ....
Poznam tudi primer, ko je človek, ki ni imel pojma o pojmu o barkah, kupil staro plovilo in se ni nategnil. In takšnih je verjetno še kar nekaj. Ne gledat vse črno in slabo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost