Carina za navtično opremo??

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

Carina za navtično opremo??

OdgovorNapisal/-a LaMike » Ne Feb 01, 2009 16:56

Lep pozdrav vsem morjeplovcem!

Počasi ampak vstrajno se bliža nova sezona v kateri sem si zamislil nove smuči ( za na vodo se razume). Glede na to, da so pri nas cene kar grozno zasoljene sem jih gledal v USA in me sedaj zanima če je kdo v zadnjem letu 08 ali pa že letos kupil smuči ali podobno navtično opremo v USA in ali so bile (nepotrebne) komplikacije s carino ter če so zahtevali kakšne certifikate?

Hvala za pomoč! :D
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Feb 01, 2009 17:15

La Mike pozdravljen.
Kot sem sam nedolgo nazaj poslušal kako je s tem uvozom iz USA mi je v glavi ostalo tole.
Blago ki ne presega vrednost 25 eur se ne carini, plačaš samo še poštnino, kar pa presega vrednost 25 eur, pa zraven prištejejo še poštnino in na to vsoto ti dodajo še davek. Ta pa ne vem koliko je, bo verjetno kdo drug znal povedat mislim pa da okrog 20%
Skratka ko na koncu potegneš črto poglej če se ti sploh izplača.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Feb 01, 2009 19:26

Če sem še na tekočem, je do 175 € vse brez carine (netto cene)!!!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
LaMike
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a LaMike » Ne Feb 01, 2009 22:19

Hvala obema za odgovore!

Mitja; koliko znašajo carinske pristobine in davek vem ampak problem se pojavi pri certifikatih, ki bi jih naj zadeve imele. Za vodne smuči ne vem če sploh potrebujejo kakšne certifikate ( kot so recimo Ce itd.).

Dr.E; si prepričan v to? Ker vrednost je manjša tudi s poštnino kot 150€.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Feb 01, 2009 22:23

zakoni veljajo enaki za blago, ki ga prineseš iz hrvaške ali pa iz USA...

tukaj pa si lahko poiščeš vse kar bi želel vedeti o carinah in pristojbinah...

http://taric-curs.gov.si/itaric/

Lahko pa ti jutri preverim točno kaj te zanima in ti izračunam.. ok?

certifikatov pa ne potrebuješ, razen če ne bodo smuči lesene, torej bi zapadle v CITES, ali pa če bi bile iz naravnih materialov, ki bi bile na seznamu prepovedanega blaga (kačja koža, krokodil,...)
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
LaMike
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a LaMike » Ne Feb 01, 2009 23:03

Dr.E; lesene niso, mogoče imajo leseno osnovo ampak mislim, da bo kar plastika ( ali iz čega so te smuči).
Sem pa skeptik glede certifikatov, ker so mi že eno pošiljko poslali nazaj, češ, da ne ustreza Europskim standardom. Vidim pa da v navtika sport prodajajo te smuči, ki so 100% dražje napram tem v USA vključno z poštnino!

Edit; Da se poporavim, kompletne so iz fiberglassa!
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » To Dec 20, 2011 20:59

Kako je z uvozom stvari iz USA?Vse teme so brez konca :cry:
Jaz bi kupil vse za servis (olje,cinki...)Pa me zanima če se sploh splača zezat.
Lp :lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Dec 20, 2011 21:39

@spyder zadeva je v bistvu enostavna

Vzemimo primer set za servis tvojega plovila filtri itd.

Na ebayu je cena

100$ material
20$ poštnina
120$ SKUPAJ plačaš z kreditno kartico

To potem pride v slovenijo, kjer pregledajo na carinski pošti. Ko ugotovijo, da je vse ok pa

120,00$
2,04$ carina 1,7%
122,04 skupaj z carino
24,40 DDV
144,44 SKUPAJ
Torej pripeljano v Slo te stane to vse skupaj 144,44$. K temu znesku pristej se kaksen € za postopek carinjenja, ki mi je pa popolnoma usel iz glave koliko je... Vem, pa da ni veliko.

Lahko se ti zgodi, da ti carinijo pavšalno po stopnji 2,5%.

Simple as that!

Vrednost do 22€ ni potrebno plačati ne davke ne carine! In se nekaj izjem je.

Jaz ko gledam po netu nekje okvirno k ceni v Ameriki z poštnino, pristejem 25% in ponavadi je na konci se malo manj...
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » To Dec 20, 2011 21:46

ok hvala.Moram pa zračunat kolko prišparam :wink:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Dec 20, 2011 22:10

Spyder, ti je MM dal lep primer, jaz pa bi samo še dodal.

No prejšnji teden sem dobil nekaj iz USA v vrednosti 150 USD. Za paket teže okrog 5 kg sem plačal še 44 USD poštnine.
Naši dacarji so mi pribili še davek v vrednosti 8,5 % in pa carinske dajatve 11 €.

Vse lepo in prav, vendar moraš vedeti, da je bil to paket teže okrog 5 kg, in poslan z navadno pošto. Paket je potoval nekje 3 tedne.

Sem pa lani naročil materijal za popravilo motorja, vrednosti okrog 5500 USD teže nekje 50 kg. Take teže in vrednosti ne pošiljajo z navadno pošto, tako, da je šlo prek UPS, ker pa se mi je mudilo sem zahteval da pošljejo z letalsko pošto, kar me je stalo še dodatnih 1100 USD. Na ves ta znesek pa so mi pri nas nabili carino 1,7 % plus davek 20 %.

Tako, da če naročaš samo filtre in ostale drobnarije potem preveri če boš kaj prišparal, če pa rabiš še kakšne kolektorje in ostale težke stvari pa naročij z ladjo če se ti ne mudi. To pa lahko traja tudi par mesecev.
Lahko pa kupiš pri nas in tisti čas ko boš trepetal ali bo roba prišla ali ne lahko zabiješ na morju ob mrzlem pivu.

Lp Mitja
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Dec 20, 2011 22:24

Ja res je, logično mi je, da plačaš carino in DDV, ni mi pa logično, da morač to plačati tudi na prevoz. Mislim, da bi morali imeti neke razpredelnice koliko je tezko in koliko je res bil prevoz. Ker palčuje se carina ravno zaradi tega, ker bi pisalo drugace vrednost materiala 100€ postnina pa 900€...

Moram pa reci, da v zadnjem casu opazam, da se trgovci bolj prilagajajo glede cen. Ne sicer velike firme, manjse pa.
Ko je v drugi temi aktualno, recimo ribiško opremo se ne splača več naročati iz tujine, ker so pri nas cene primerljive, ce niso malo pobaras in pade se kaksen procent. Ostaja edino, ker vsega se pri nas pač ne da dobiti...

Danes sem iskal rezervne dele za Nissana, verigo, vodilo, zobnik... Nazadnje sem najceneje dobil v Sloveniji.

Nekje pavsalno velja, da se ne splača zajebavati(sploh iz Amerike) ce je razlika 10-15%.
Meni je nekako prislo v navado, da ko nekaj iscem pokazem nasemu dobavitelju za koliko dobim zunaj in predlagam neko sredino, da imava od tega vsak nekaj. In oba sva zadovoljna.
Edit: Treba je vedeti, da se posiljatelj lahko tudi zmoti ali se zmotimo pri narocilu mi.
Dam en lep primer. Narocal sem dele za menjalnik za USA vozilo, res, proti nasim cenam 70% ceneje. Prodajalec je po nesreci zapakiral v paket drug tork konverter.
Seveda je podjetje priznalo napako in del sem lahko zamenjal, vendar... vse postnine bi moral kriti sam. Tudi vrnes lahko brez razloga itd... Samo postnine pa ostajajo...
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » To Dec 20, 2011 22:53

Bom vidu kaka je razlika.Če sem mel za čoln bom pa še mel za servis :shock:
Hvala za hitre odgovore :wink:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Dec 20, 2011 22:55

Ja poštnine so k.... in tudi ni pravično da še na poštnino plačaš davek.

Je pa pri meni bilo vedno razvidno na fakturi, koliko je vrednost blaga in koliko poštnina, ko pa sem govoril z carino na brniku so me tudi povprašali po zneskih in je rekla, da mora to preveriti tudi v njihovem ceniku, in glej ga zlomka, vse številke so se ujemale.

Se pravi, četudi ti dobavitelj, spremeni vrednosti enega ali drugega, zaradi kakršnegakoli razloga, potem oni vse lepo preverijo.

Glej, plačaš v vsakem primeru. Možeš da bežiš, nemožeš da begneš !!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Dec 20, 2011 22:58

Spyder, če rabiš samo filtre in olja in svečke potem se nikakor ne splača samo tega vozit iz USA, ker se da to po ugodnih cenah dobiti tudi pri nas ali v nemčiji. Ostane pa ti še alternativa. Neoriginal :D
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Dec 21, 2011 09:10

Raje original :wink: Ma prijatu ki ima isti čoln mi govori kako je ful ceneje u USA in da bi naročila oba tam olje,cinke,filtre.Ma če prišparam res samo 100€ se mi niti ne da zajebavat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost