Hrvaška 2022 , cene v SLO , plusi , minusi...

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Kovač
Admiral

Hrvaška 2022 , cene v SLO , plusi , minusi...

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Feb 04, 2022 14:59

Malo se spogledujem z idejo, da bi iz Portoroža barko prestavil v Umag.

Na letni ravni je najmanj jurja razlike, s tem da če imam v ACI marini, dobim še kr nekaj ugodnosti katerih pri nas nimam.

Lani smo bili prvo leto v Portorožu in glede na kovid situacijo , lahko rečem da smo bili zadovoljni. Nobenih kolobocij s testi, ceplenjem, kolone....

Letos pa ne vem kaj pričakovati ?? Imam 15 letno hči, pri kateri se ne nagibamo k cepljenju. Iz tega vidika je SLO obala v plusu.

In da ne govorim o čakalnih vrstah na meji , lansko leto....

Dejstvo je pa tudi to, da smo bili lani zelo veliko na barki.

Če pa bi v tem hipu odpravili schengen in ne bi vedeli za covid, potem ne bi več razmišljal..

???????????
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Hrvaška 2022 , cene v SLO , plusi , minusi...

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 04, 2022 15:20

Veš kako je.
Če je nimaš v Sloveniji ali zamejstvu (Italija, Istra), enodnevna jadranja odpadejo. No, tudi Krk pride v poštev, če si iz Dolenjske, Bele krajine ... Skratka do 2 uri od doma, drugače ti bodo vožnje presedle, pa še nabere se kilometrov €€€.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Feb 04, 2022 15:26

Ravno zaradi tega mi je bil Umag prva opcija. Samo če se ti pa npr. 10x zgodi, da čakaš kot zmešan na meji, se ti zaprskuti, da še takrat ko bi mogoče šel, ne greš. In ko se potem nabere veliko teh neizkoriščenih dni na barki je računica hitro jasna.

Hitri testi pa tudi ne bodo večno zastonj. Govorim za famikije z majhnimi otroci..
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 04, 2022 15:45

Kovač napisal/-a:Ravno zaradi tega mi je bil Umag prva opcija. Samo če se ti pa npr. 10x zgodi, da čakaš kot zmešan na meji, se ti zaprskuti, da še takrat ko bi mogoče šel, ne greš. In ko se potem nabere veliko teh neizkoriščenih dni na barki je računica hitro jasna.

Hitri testi pa tudi ne bodo večno zastonj. Govorim za famikije z majhnimi otroci..

Pogruntaš tajming, kdaj ni gužve na meji. Je pa to seveda faktor, ki se mu moraš prilagajat.
Za ITA ni meje, razen kadar je :lol:
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Feb 04, 2022 15:49

Kar se tiče covida je ugibanje sedajle loterija. Vsi upamo, da bo konec vsega sranja in konec PCT doma in za čez meje. To napovedati z neko gotovostjo pa..saj veš kako je, že sam virus + politika. Kar se gužve tiče je pa odvisno, koliko si vezan oz. fleksibilen glede ur odhoda - če greš lahko v petek že malo prej proti Primorski, se še izogneš gužvi, ali pa potem kasneje zvečer v petek in potem v nedeljo tudi kasneje. Umag ima sicer manj priročnih alternativ za čez mejo (sam prakticiram Buzet ali Rakitovec za Vrsar in malo manj konične ure pa lani in predlani nisem čakal več kot 15 min).
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Feb 04, 2022 20:04

Jaz sem v ACI Umag že 8 let. Sem tudi sam že ene dvakrat razmišljal, da bi šel v Izolo samo smo se tako navadili na Umag, da ne bomo zamenjali.

MINUSI
PREHOD MEJE
Dejansko je tole edini minus ki ga lahko izpostavim. Ja poleti zna biti gužva vendar sam osebno nisem nikoli čakal več kot 30 min. Je nekaj bližnjic/načinov ki jih ne bom pisal tukaj javno. Baje, da bo šla Hrvaška kmalu v Schengen, tako, da bo morda meja padla že v roku enega ali dveh let.

PLUSI
HR MORJE
Velik plus je poleti ker is že na "drugi strani" in ne rabiš vedno delati prijavo in odjavo na meji. Ko sem imel barko še na Slo strani smo skoraj vsak drugi vikend leteli vsaj do Novigrada in se mi je poleti tole mal zagnusilo (predvsem en kup Italjanov) pa to. Pa vedno čakat komu od policajev se bo kur... dvignil, da te bo jebal... Sploh v Umagu znajo bit pacienti.
Za zaključek je to, da sem že na HR zelo velik plus iz vidika morja, da odvežeš in greš kamor želiš.

MARINA
Če imaš celoletno pogodbo z marino si lahko član ACI kluba tako, da imaš cenejše veze po drugih marinah. In pa letno lahko narediš dvig plovila za 5 dni brezplačno. Plačaš samo dvig in spust. Marina sicer ni neki presežek vendar ima vse kar rabiš. Sanitarije so čiste, ogrevane tudi pozimi, voda in elektrika sta všteti v ceno marine (brez kakšnih čipov in dodatnega plačevanja kot npr v Portorožu). Mornarji so ok. Pač malo bolj lene sorte ampak so super dečki. V marini imaš tudi vse kar zraven spada (servis, restavracijo, trgovino, bar, itd).

UMAG
do centra Umaga je kar malo dolga, je pa tak lušten sprehod. V bližini marine imaš kamnito plažo, prav tako je na voljo plaža iz mivke in pa Stelamaris je tudi na dosegu roke. V centru se poleti skozi kaj dogaja. Je pa res, da ko se odvežemo pičimo ponavadi v Novigrad. Nekako se mi je prirasel k srcu in grem rad tja.

PLAŽE
Kot sem že napisal imaš v radiju 300m okoli marine različne plaže, ki so dosegljive peški. Kamnita "gradska plaža", potem je med Stelamarisom in marino plaža iz mivke ki je super za otroke. V Stelamarisu pa imaš tudi "kamenčke". Je pa Stelamaris bolj zaprt tako, da voda ni ravno top. Z barko se običajno hodimo kopati v Lovrečico, ali pa potegnemo kam bolj južnije...

OSTALO
Seveda pa bi bilo brez dobrih sosedov v marini dolgčas. Ker imam male otroke smo se takoj zbondali s sosedi in smo z nekaterimi postali pravi prijatelji s katerimi včasih kakšnega spustimo po grlu... Če je pa treba pa tudi en drugemu pomagamo.

Zaključek je tak, da lahko se ti Umag dopade ali pa ne.... nam se dopade... ZELO :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Stanley
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Stanley » So Feb 05, 2022 11:22

Kako so pa dostopni sezonski privezi v ACI umag? So čakalne vrste, je dosti zasedeno? Kako je če imaš čoln na slovenski registraciji, je to kakšna ovira? Zanima me za čoln do 7m..

Se opravičujem če sprašujem "bedarije", ampak nimam izkušenj z marinami.. sem v fazi nakupa (ko bo kaj primernega) čolna do 7m, s kabino.. najprej sem bil prepričan, da bom imel zadevo sparkirano doma, in jo bom vsakič trogal, vlekel in spuščal.. kadar se nam bo zahotelo.. ampak sedaj razmišljamo o opciji, da bi imeli čoln enostavno med poletno sezono v marini.. manj dela, manj stresa, pa mislim da cenovno tam tam.. ko se ti zahoče, in imaš čas.. se vsedeš v avto, in greš na barko..

So cene na strani točne? 10.000 kun za pol leta? (Do 7m)..

Hvala vsem..
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Feb 05, 2022 13:18

.

Tudi jaz sem menjal pred devetimi leti stalni privez. Iz Portoroža-marine sem prestavil v Umag. V Portorožu sem bil nezadovoljen.Slaba usluga, neprijaznost, veliko preveč hrupa v nočnih urah, intakodalje. Odšel v Umag kjer je cena za celoletni privez v vodi 30% manjša kot v Portorški marini. Letos sem plačal 2.124EUR, v Portoroški bi pa 3,100. To je kar se tiče cene. Vsekakor to šteje. Tudi s servisom ALMI, sem zelo zadovoljen. Do sedaj sem opravljal redne letne servise in enkrta menjava trim cilindra. Zmeraj korektno in še nikdar brez računa. Tudi ponudil mi ni še nikdar, da je brez računa ena cena, z .... Izstavi ti račun z valuto plačanja in ti ni potrebno takoj plačat. Zmeraj dovolj parkirnega prostora, privez zelo blizu toalet, ki so zadovoljivo čiste, ..... Največkrat izplujem-o ko se ostali šele prebujajo in vrnem med zadnjimi. Ribolov, kopanje, itd na odprtem, sidru, v Lovrečico na pomol, Karigador, .... Vračam-o se med zdnjimi in potem na kolo in skozi Stelamaris skoraj do Zambratije, pa v Umag na sladoled, pijačko, čvek s Polancem , ali pa v obratni smeri na jug do Lovrečice, Marede .... Vse načeloma po ravnem.
Kar se tiče meje, pa izbiram, izbirava termine v poznovečernih urah in odhod domov na delovni dan zelo zgodaj. Vsekakor pa nikoli v nedeljo popoldan.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Feb 05, 2022 13:18

V Umagu je prostora kolikor hoces tako, da bos pomoje dobil vez brez problema. Cene ki jih imajo na uradni strani marine pa drzijo (vsaj do sedaj so).
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Stanley
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Stanley » So Feb 05, 2022 15:37

.. pa v Umagu merijo oz. računajo čez vse, ali po papirjih? Se meri od roba premčne ograje do skrajnega dela izvenkrmnega motorja ali recimo platforme? Ali se upošteva samo vpisni list?

Kako pa je s priklopom na elektriko, vodo, ipd.. Imaš omejeno porabo?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 06, 2022 10:02

Zdržite še leto dni pa ne bo več ne meje, ne kune pa tudi kovid gre na dopust.
mašinfirer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 06, 2022 10:06

habibi Vll napisal/-a:Zdržite še leto dni pa ne bo več ne meje

Meja bo še, samo ustavljanja in kontrole na njej (upam, da) ne bo več.

Čeprav Romunija in Bolgarija že deset let izpolnjujeta pogoje za schengen, pa še zmeraj čakata pred vrati.

habibi Vll napisal/-a:pa tudi kovid gre na dopust.

Do naslednje jeseni :roll:

Koronavirus ne bo nikamor izginil. Vprašanje je samo, kdaj se bomo končno navadili živeti z njim. Brez histerije, lockdownov in sovraštva med cepilci in anticepilci. Po dveh letih bi bil že čas...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 06, 2022 10:22

Hja, za kovid bo veljala še nekaj časa tista, šuti-trpi, bomo tud to pregural.
mašinfirer
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Feb 06, 2022 17:40

No pa še an plus in en minus Portoroža

Kar se tiče jadranja, je v Piranskem zalivu praktično vedno nekaj vetra. V močni burji pa tudi omogoča jadranje znotraj zaliva medtem ko je bolj na odprtem zelo na hard (to je v +).

In še minus:
Moram reči, da sem v zadnjem letu zelooooooo veliko na vodi, pa se mi je samo enkrat zgodilo, da nisem videl policije. Ne vem zakaj ampak mi rahlo najeda. Po drugi strani jih pa razumem v tako majhnem bazenčku, nimaš kej druzga delat k da se voziš okrog vseh plovil, ki so tisti dan na vodi :-)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 06, 2022 18:27

Jadralce policija itak pusti pri miru, ker ne glisirajo in bi morala biti njena prisotnost prej plus, kot minus. S svojo prisotnostjo vsaj poskrbi, da ga gliserji in vodni skuterji preveč ne serjejo.

Btw, mene policija v Piranskem zalivu ni še nikoli nadlegovala. Ker pač upoštevam pravila in ga ne serjem 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov