Cena boje
Moderatorji: moderator2, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Cena boje
Pazljivo z vezanjem na bojo in obalo!!
Prav zaradi takega načina vezanja na obalo je bil naš član Donato ob praktično novo barko v Rovinju! Naj sam kaj več pove o tem.
Boja se zaradi vzgona ne potopi in daje lažen občutek, da si pravilno in varno privezan na obalo. Ko pa se povečajo sile se boja potopi, sprednja vrv se zaradi manjšega kota "podaljša" in s krmo udariš na obalo. Videno že večkrat, tako da močno odsvetujem tako privezovanje.
Več o tem izredno nevarnem načinu vezanja sem opisal svojo prigodo na istem pomolu v Rovinju...
Prav zaradi takega načina vezanja na obalo je bil naš član Donato ob praktično novo barko v Rovinju! Naj sam kaj več pove o tem.
Boja se zaradi vzgona ne potopi in daje lažen občutek, da si pravilno in varno privezan na obalo. Ko pa se povečajo sile se boja potopi, sprednja vrv se zaradi manjšega kota "podaljša" in s krmo udariš na obalo. Videno že večkrat, tako da močno odsvetujem tako privezovanje.
Več o tem izredno nevarnem načinu vezanja sem opisal svojo prigodo na istem pomolu v Rovinju...
Kar je NT napisal je prekleto res, tudi sam sem videl tak primer na Visu pred mestom Vis, mene sigurno ne bo nihče prepričal, da je na takih bojah varno, raje na svojem sidru z vezom na obalo. Zatorej previdno, uporabniki boj.
- 1stofficer
- Admiral
Nikola T. napisal/-a:Pazljivo z vezanjem na bojo in obalo!!
Makes sense, ampak v vecini zalivov, poaebej ozjih, so boje tako skupaj, da druge moznosti ni. Ce se ne bi vezal na obalo bi butnil ob soseda, primer Krivica, kjer je skoraj kot na privezih v marini.
Sicer je mozno to kar omenjas ampak tvoj kolega je izbral bojo, ki je bila preblizu obale. Taksne pustis za manjsa plovila. Vecina boj prenese 40+ barke in je se sigurno 20m do obale.
Kaj pa, da se potopiš do bloka od boje in potegneš še svoj štrik?
- 1stofficer
- Admiral
SR 290 napisal/-a:Kaj pa, da se potopiš do bloka od boje in potegneš še svoj štrik?
Vsekakor lahko, ti nihce pomoje ne bi nasprotoval. Le da so vcasih bloki boje 20m globoko. Js na dah ne grem vec kt 5 do 6m.
1stofficer napisal/-a:SR 290 napisal/-a:Kaj pa, da se potopiš do bloka od boje in potegneš še svoj štrik?
Vsekakor lahko, ti nihce pomoje ne bi nasprotoval. Le da so vcasih bloki boje 20m globoko. Js na dah ne grem vec kt 5 do 6m.
Ah, daj no, malokje so tako globoko in če bi te koncesijonar videl da nekaj vlečeš od bloka bi te nateral u pm. Vidim da ste nekateri zaljubljeni u boje in ne morete brez njih
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Te boje so od obale postavljene najmanj 27m in tukaj sem na lastne oči videl, da se je skupaj močno poškodovalo 7 bark od tega sta se dve začeli potapljat, kot sem opisal TUKAJ...1stofficer napisal/-a:... Sicer je možno to kar omenjaš ampak tvoj kolega je izbral bojo, ki je bila preblizu obale. Taksne pustiš za manjša plovila. Večina boj prenese 40+ barke in je še sigurno 20m do obale.
V primeru Donata pa se je med bojo in premcem barke v nevihti zapeljal čoln luške uprave in jim prerezal privezno vrv na bojo. Mislim, da so boje dovolj od obale, samo pravilno se je treba vezati. Ocenite sami.

Izmerjeno z Googlom

Tole deluje na moč urejeno in če ne bi tega bral, bi ziher vezal na način, da mi obala skrajša gliser za pol metra. Ni šans, da pomislim, da gre boja tudi pod vodo.
Vse je kot iz škatljice in na kaj takega ne bi pomislil. In tu se vidi lupilni sistem, ki vedno bolj odvrača turiste. "Priveži, plačaj in bodi kriv, če sem tolko butast, da sem bojo neustrezno nastavil."
Zdaj je drugače, hvala!!
Ampak, da tule pred Rovinjem vežeš barko in tu čakaš na neurje pa tud moraš imet "korajžo". V takem se raje odvežem in grem ven, je bolj ziher.
Zdaj je drugače, hvala!!
Ampak, da tule pred Rovinjem vežeš barko in tu čakaš na neurje pa tud moraš imet "korajžo". V takem se raje odvežem in grem ven, je bolj ziher.
Hvala, spet nekaj več vem. Tudi sam bi se ujel v tole.
A je to tam pri pumi? Sem lani tankal in se ne spomnim, da bi videl te boje
A je to tam pri pumi? Sem lani tankal in se ne spomnim, da bi videl te boje
- 1stofficer
- Admiral
Ce je globina visoka in spaga boje dolga se seveda lahko zgodi, da jo ob mocnem vetru potegne pod vodo. Mors pa ocenit katera boja je primerna za ladjo. Vsaka ni. Js grem rajs na bojo ce ne poznam dobrega sidrisca tam okoli, sicer sidram. Bi pa ob napovedani pizdariji bolj zaupal boji kot sebi, sidru in ladji. Morda bo kdaj drugace a je kot je ta trenutek.
Vceraj na primer, sem prenocil na severu Dugega. Cel kup nekih moznosti, a imas poleg boj tudi krasna mesta za sidrat, na primer pri kampu Mandarin. Krasna, mirna lokacija napoved je bla OK in Gorenjc v meni je prisel na svoj racun
Vceraj na primer, sem prenocil na severu Dugega. Cel kup nekih moznosti, a imas poleg boj tudi krasna mesta za sidrat, na primer pri kampu Mandarin. Krasna, mirna lokacija napoved je bla OK in Gorenjc v meni je prisel na svoj racun
Če na tako bojo pravilno vežeš, lepo deluje kot amortizer.
mi smo gumenjake vedno vezali tako da ko si napel vrvi je bil ravno ene 20 cm od pomola.
ko si pa zadevo spustil se ja pa odmaknil na 1-2m. takrat čoln lepo diha z valovi gor-dol, levo desno.
in ga ne zateguje kot da ga bo pretrgalo ali potopilo.
Je pa res da potem nisi pri pomolu. Je pa to z težjimi barkami težava
mi smo gumenjake vedno vezali tako da ko si napel vrvi je bil ravno ene 20 cm od pomola.
ko si pa zadevo spustil se ja pa odmaknil na 1-2m. takrat čoln lepo diha z valovi gor-dol, levo desno.
in ga ne zateguje kot da ga bo pretrgalo ali potopilo.
Je pa res da potem nisi pri pomolu. Je pa to z težjimi barkami težava
Mato 
Po 15 dneh plovbe po S jadranu, smo se vedno sidrali, vcasih malo ven iz obmocja boj in nikoli ni prisel nihce kasirat za nic, pa tudi cene v trgovini in restavracijah se mi zdijo normalne, seveda ce ne isces prestiza. Na poti domov, smo se dostikrat vstavili v Porecu, da otroci grejo po stojnicah, pa luna park imajo… gremo na bojo, ki je 35eur za 12m barko, ampak smo tukaj zadnjic! Pred bojami so obnovili bar, ki je postal disko in nihce ni spal celo noc, ker je glasba tako glasna, da sem sredi noci razmisljal, da bi se odvezal in se premaknil kam na sifro. Porec nas ne vidi vec. Skoda.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost