GPS zamik

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Goldy22
Višji štabni praporščak

GPS zamik

OdgovorNapisal/-a Goldy22 » Sr Jun 12, 2024 10:58

Živ,
danes sem se srečal z rahlo neprijetnim "pojavom". Na barki imam GPS modul ki beleži pozicijo barke. Lahko rečem da v dveh letih nisem zasledil težave. Potem pa je v soboto, nenadoma prišlo do zamika beležene pozicije za ca 2,5 milje v smeri J. In zamik je vztrajal do 11.6, torej cca 4 dni.In potem nenaden zamik proti N. Je še kdo opazil podobno ali pa je pšrišlo do napake v modulu? Včasih se je dogajalo podobno, le z drugačnimi intervali, ko so ameri dodajali namerno napako ampak so s tem nehali že ene 10-15 let nazaj...
lpA
SR 290
Admiral

Re: GPS zamik

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jun 12, 2024 11:20

Nam so se v gorah zamiki delali zaradi nekih odbojev v gorah ali v bližini kake železnobetonske gmote. Morda je tu kaj podobnega. Kolikor vem Amiji "pokvarijo" rezultat za največ 50 m, navadno pa civilni gps zadane na 5 m. Trenutno nimamo težav z signali na napravah.
Ko ti laže preveri pozicijo na telefonu in boš videl, če je morda kaj narobe z napravo.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 12, 2024 22:17

Tud jaz sem se po Murterju in Vrgadi lani vozil...beri plul kao z barko za enih 200 m..tko da če bi po gpsju vozil bi bilo kabuuum
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 12, 2024 22:38

Koristen podatek bi bil še, kakšno napravo ste uporabljali, model in letnik.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jun 13, 2024 07:18

Marchi napisal/-a:Koristen podatek bi bil še, kakšno napravo ste uporabljali, model in letnik.
Res je kajti smo na forumu Morjeplovec in ne na kakšnem vedeževalnem ali numerološkem forumu.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jun 13, 2024 07:39

Mi uporabljamo enak komunikacijski GSM-GPS model Teltonike kot jo uporabljajo Ukrajinci za vodenje svojih pomorskih dronov, le da je njihova "odprta" za vojaški del signala in deluje direkt z satelitom, brez repetitorja. Načeloma povsod deluje, razen pod, ali v neposredni bližini večjih železobetonskih konstrukcij, zlaže se pa zaradi nekega odboja (Pojma nimam kak odboj je to, ker se ne ukvarjam z tem problemom.) v nekaterih alpskih dolinah. Malo verjetno, a morda je tudi na obali možno kaj takega.
Zgodi se, da se polomi kak konektor, ali preriblje kabel od kake antene, to pa ne pomeni večjega pogreška, temveč popolno odpoved sprejemanja signala in mislim, da bi pri vaših težavah nazadnje iskal napako v poškodovani anteni. Te so načeloma precej zanesljivi aparati, nam se še nobena ni pokvarila, pa jih imamo že dolgo časa nekaj sto naokrog.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Jun 13, 2024 08:11

Meni na ploterju Raymarine C 120 tudi kaže pozicijo barke 20 m stran od realnega stanja (v marini), samo so rekli da so to nenatančne karte. Sem ga probal kalibrirati v nastavitvah, samo potem sem pa plul po obali. Verjetno pa to ni ista zadeva kot jo navaja Goldy22
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Goldy22
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Goldy22 » Če Jun 13, 2024 08:39

Modul je teltonika fm920, stara dobro leto. Tehnična napaka na modulu skorajda ne bi mogla bit, saj se je prikazovana pozicija po cca 4dneh "vrnila" na isto točko in spet kaže BP. Tudi odboj ali motnja je malo verjetna, saj je bil premik trenuten in je dosegel skoraj 2,5km, ampak potem je tam vztrajal brez nadaljnih odstopanj.
lpa
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jun 13, 2024 10:53

nlp
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jun 13, 2024 16:14

Če imaš Teltoniko se je signal izgubil in te je vrglo "kr nekam" Mi smo imeli mašine že na Tihem oceanu, navadno pa v Genovskem zalivu.

Možne napake:
- SIM kartica ima korodirane kontakte in izgublja stik. Na bombažni krpi očistiš kontakte tako, da jo malo podrgneš po krpi.
- napačna konfiguracija modema. Teltonike imajo precej funkcij in so precej zahtevne za nastavitve. Mi smo se dolgo časa zezali preden je začelo vse klapat.
- napačna nastavitev za SIM kartico. Morda ne preklopi na drug server. To se rado zgodi, če signal preklaplja iz 3G na 5G. Še huje je, če imaš staro Teltoniko, ki ima še 4G in ti na momente začne iskat 4G. Verjetno je na morju problem z signalom, ko si malo bolj oddaljen od obale in Teltonika začne mlet, ter iskat najboljši signal. Tu se lahko zamleje in ves ta čas ko mleje drži v spominu prvotno pozicijo, če se dokončno zamleje pa vrže ven "kr neki" pozicijo. Če prav vem moraš imet nastavljeno periodično resetiranje.
Zelo redko je kriv GPS del aparata, navadno so težave v signalu in konfiguraciji. Tu na morju zna biti vmes še oksidacija kontaktov na SIM kartici. Nekateri ponudniki imajo popolnoma zanič kartice, drugi imajo boljše, ampak vsaka lahko crkne. Mi večinoma uporabljamo A1, a ne vem katera je najboljša za na morje.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jun 14, 2024 02:04

Mojemu GPS sprejemniku se je za nekaj milij sfuzlalo, ko sem vplul proti marini Pomer, pa večkrat je izgubil signal. Modela ne vem, je takšen z NMEA 183 izhodom, kupil sem ga v Harpoonu. Potem sem odklopi telefon iz polnilca, pa je GPS spet kazal prav. Tako da preveri, če ti slučajno kakšen polnilec za telefon ali kakšna led lučka dela motnje.
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jun 14, 2024 07:25

Motorni, to se je redno dogajalo, da okoli Pule občasno niso delovali GPSi. Tam so imeli star analogni radar in na tem področju je na frekvencah blizu GPSa z močni signalom praktično zadušil vhodno stopnjo GPS aprejemnika.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jun 14, 2024 08:07

Offtopic;
Nikola.T, a imaš kako rešitev za preprečevanje oksidacije kontaktov na SIM kartici? Mi smo poizkušali z enim namenskim sprejem, ki je še poslabšal vse skupaj, ker se je iz mastnega sčasoma spremenil v lak in je prekinil stik.
Pri nas ni soli, je pa vlaga, kondenz... in končni rezultat je verjetno isto sranje kot v navtiki.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jun 14, 2024 08:26

Krown sprej
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jun 16, 2024 18:33

Nikola T. napisal/-a:Motorni, to se je redno dogajalo, da okoli Pule občasno niso delovali GPSi. Tam so imeli star analogni radar in na tem področju je na frekvencah blizu GPSa z močni signalom praktično zadušil vhodno stopnjo GPS aprejemnika.

Ampak nedelovanje tega GPS je bilo čisto vzročno povezano s tistim 12V polnilcem, Ko sem ga priklopil, se mu je odpeljalo, tisti na tablici Samsung je pa delal prav.
Bom pa preskusil še na Pagu, če se zadeva ponavlja in bom napisal tukaj.

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta