Nakup jadrnice iz čarterja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

zlatizlatko
Kapitan korvete

Nakup jadrnice iz čarterja

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » To Sep 14, 2010 16:11

Najprej sem iskal nekoga, ki bi šel v solastništvo jadrnice, vendar od znancev, s katerimi bi si upal v takšno kombinacijo, ni nobeden zainteresiran, vsi so še dalje zagriženi motornjaki.
Mi pa je prejšnji teden nek Hrvat v marini svetoval, naj kupim kakšno jadrnico iz čarterja, solidno ohranjeno in jo dam nazaj v čarter. On ima baje tako, na razpolago jo ima 5 tednov v letu in dodatno, če je prosta, ima pokrite vse stroške marine, zavarovanja, servisiranja in registracije. Sicer ne vem, ampak takšna ladja mora verjetno biti registrirana na čartersko firmo, saj PDV ni plačan. Kako potem lahko uveljavljaš lastništvo na takšni barki? Če gre čarter v stečaj, potem adijo barka in vložen denar????
Ima kateri od vas takšno kombinacijo in kateremu čarterju se priključit???
Vse informacije vem nekako na pol, tako da nič ne vem :?:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Sep 14, 2010 16:57

Ponavadi vzamejo lizinge za te variante, podobno kot pri avtomobilih, da si po parih letih potem lastnik, plačuješ pa mesečni obrok, ampak se ne splača najbolj, če misliš s tem kaj zaslužiti, si večinoma na koncu vedno na izgubi in moraš iz lastnega žepa dati za par obrokov lizinga. Čarter firme imajo svojo floto, plus takšne od lizingov, vendar vedno najprej oddajo svojo floto šele potem so vsi ostali. Bark za oddajo pa je v Jadranu vsaj 30% preveč. Če gre le zaradi zmanjševanja stroškov, je OK, samo vprašanje ali boš na koncu hotel imeti 10 let staro in od "čarter kapetanov" dotrajano barko za lastno uporabo, na koncu so letni stroški kot pri novi, barka je dostrajana in jo je problem prodati, saj se vsi izogibajo starih čarter bark, seveda razumljivo zakaj.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 14, 2010 19:28

Čarter je šit! Sploh pa s starejšo barko, ki ni več zanimiva za oddajanje, ker je veliko preveč mlajših bark v poslu. Če spustiš ceno, ni računice. Nekaj smo že pisali o čarterju in stroških povezanih s tem (išči).

Samo dve varianti ti lahko priporočim iz lastnih izkušenj:

1. Solastništvo z nekom, ki mu zaupaš in sta na isti valovni dolžini

2. Kupi barko, ki jo lahko sam financiraš in vzdržuješ

Največji strošek je ponavadi privez. Če imaš tu kakšno cenejšo variacijo, to pomeni več metrov, če ne, pač manj.

To je to!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 14, 2010 20:03

Glede na naslov teme, se pa definitivno strinjam, da se splača kupit barko iz čarterja. Prej jo itak pregledaš, da o cenah ne govorim (podcenjeno!). Vprašaj Novinca, ki je storil prav to.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Sep 14, 2010 23:59

Barka iz čarterja? Zakaj pa ne, če imaš pridne roke in boš zadeve popravil sam in tako prišparal zajeten kupček denarja.
Svojo barko, ki jo občasno uporabljaš dajati v čarter? To pa nikoli! da bodo tujci šnofirili po mojij predalih, da bodo spali in bruhali, pa še kaj drugega delali po mojih posteljah, Wc, štedilnik, .... Dvomim, da bi ti to dovolil.
O samem čarterju, pa je Marchi lepo napisal, veliko je že bilo napisanega na tem forumu.

Prodaja se bavaria 35 match, s slovensko zastavo, ki je že v čarterju, lahko pa jo kupiš in tam pustiš,..... se "baje" pokriva sama, zaslužka pa ni. Je pa tvoja barka in lahko jo uporabljaš dva ali tri tedne. Premisli in mi javi!

LP
:wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 15, 2010 08:04

Če si veliko na morju imaš priliko videti veliko čarteristov ko delajo neumnosti. Videl sem popolnoma novo bavario ko jo je čarterist zgulil po boku ob ribiško barko, ker ni znal izpluti z bencinske.

Na čarter barkah se učijo bodoči navtiki. Nasedanje je na sporedu mesečno in še in še bi se dalo naštevati. Kot pa je omenil Novinec bi tudi mene preveč motilo, da bi spal na svoji barki na postelji na kateri so prej bruhali, švicali, scali, fu...
V teh časih se splača barko kupiti zase in jo urediti, zaradi krize pa pozabi na čarter, da bi ti prinašal več denarja kot ga boš porabil za vzdrževanje in stroške. Raje kupi manjšo barko in uživaj.
LP NT
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Sr Sep 15, 2010 10:01

Tudi sam podobno razmišljam. Omenjeni gospod me je pač zvečer ob piru prepričeval v to zgodbo, kako ima pokrite vse stroške in mu ostane cca 3000-5000E, odvisno od sezone. Sam sem tudi bil deljenega mnenja, saj sem do sedaj plul samo z čarter jadrnicami in se je tudi že zgodilo, da sem v tednu jadranja 5 dni šraufal po barki, da smo lahko sploh koliko toliko normalno pluli. Zatrjeval je, da imajo v čarterju samo Nemce in Avstrijce in so barke bistveno bolj očuvane od onih, ki jih rentajo madžari,....
Res pa je, da je njegova barka izgledala kar v redu, salon, spalnice zelo očuvano, v jadra, škote, vinče, motor pa se nisem spuščal.
Se pa popolnoma strinjam z vami, preživljati dopust na barki, kjer ne veš, kaj vse se je dogajalo...... :?: Po drugi strani pa spet razmislek, če ti čarter pokriva vse stroške (po moji oceni bo za jadrnico vsaj 6000E fiksnih stroškov-marina, servisi, registracija, zavarovanje,..), kar pa tudi ni mai denar. Dilema vedno obstaja. Konec koncev, če bi imel čas, 2-3 mesece preživet na barki, je druga zgodba, za naše 4 tedne pa???
Sem pa mislil, da ima kakšen naš član kakšno takšno kombinacijo in bo lahko direktno povedal svoje izkušnje.
Novinec, če ni skrivnost, koliko so tebi "cuknili" za tvojo bavario? Cene na netu se mi za čarterje zdijo previsoke, moraš pa še plačat PDV in seveda še precej vložit, Novinec nam je lepo napravil poročilo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 15, 2010 11:11

Čarter firma (predvsem v CRO), če kaj ostane viška denarja ponavadi izda račun za fiktivno popravilo tako, da ti ne ostane ničesar. Če pa imajo krizo ali pozimi nimajo za plače jo oddajo in te nato obvestijo kaj vse je crknilo in bo treba zamenjat ali popravit. Tako kadarkoli lahko pridejo do dela in denarja. Čarter v kolikor ne posluje z LASTNIMI barkami na žalost v večini tako funkcionira. Ponavadi so naivneži nič drugega kot molzna krava.
LP NT
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Sep 15, 2010 12:00

ČARTIRANJE BARK SE VEČ NE IZPLAČA. SPLOH PA NE STARIH IN NE NA HRVAŠKEM. Se strinjam z Marchi jem:!:
Vse to ti govorim iz lastnih iskušenj.
-------
Prvo NOVO jadrnico sem kupil pred leti B37 ko še nismo bili v EU in jo dal v čarter v Pulo.
Vplačati sem moral cca 40% svojih sredstev, ostalo se mi je nekako lih izšlo iz čarteriranja po 7 letih. Nobenega zasluška. Zaslužil je samo Hypolising in lastnik čarter agencije.
Res je da jo lahko sam koristiš, toda na škodo čarterja (zasluška?) in še to moraš planirati vsaj mesece naprej.
--------
Prijatelj jo je pustil v čarterju in sedaj kolne kot Šiptar. Nova pravila na Hrvaškem so zagrenila življenja vsem lastnikom čarterskih bark.
Na Hrvaškem moraš odpreti firmo in to barko prodati tej firmi. Barka mora biti pod Hrvaško zastavo in plačan DDV Hrvaški državi. Potem vsako leto spreminjajo zakone itp. Moraš imeti računovodjo. Prijava dohodka na Hrvaškem in v Sloveniji itd
--------
Zasluški niso več taki kot so bili (vsi hočejo nove, stare se čartirajo poceni in slabo) in barke ki so v čarterju so uničene do skrajnosti. Tisto o bruhanju in še o kaki drugi svinjariji je vse res. Čarterska podjetja s katerimi imaš pogodbe, poiskušajo zaslužiti čimveč, s tem da čim manj vlagajo v tvojo barko. Če nisi kar naprej prisoten na mestu dogotka, te hitro prinesejo naokoli. Zasačil sem jih, ko so dejali, da barka ni čartirana, ko sem pa prišel nenapovedano v marino, pa je ni bilo........Izgovor last minute čarter HA HA!!!
Madžari so res uničevalci. Toda tudi Nemci in Avstrici niso nič boljši.
Pojdi enkrat v marino Izola v soboto, ko se vkrcavajo čarteraši in glej kake količine alkohola se spravlja na barko......predvsem Avstrici in Nemci.
--------
Če daš barko v čartiranje v Sloveniji, je glede pravil malo lažje. Toda o vzdrževanju bark velja isto kot za barke v čarterju na HR.
--------
Ponavadi polomljene stvari menjajo na koncu leta, že z starimi stvarmi. Poiskusijo popraviti stvari z čim manj stroškov in provizoriji itd. Moraš se prepirati z njimi in dokazovati, da ni popravljeno. Kar naprej preverjati, kaj je uničeno. Seveda tisto kar ti vidiš, kaj se dogaja podvodo in z motorjem pa.......
--------
Če kupuješ STARO ČARTERSKO BARKO, bodi previden. Lahko dobiš zelo dobro, lahko pa zelo UNIČENO (skrite napake- oz slabo popravljene stvari, ki potem crkujejo /kobilica udarjena, motor preobremenjen...)
---------
Sedanjo barko ki jo imam B38 sem tudi kupil iz čarterja, toda bila je čartirana samo 7 tednov in sem kupil zelo dobro barko, toda še sedaj po 5 letih najdem kako skrito napakico...
Menjal sem že avtopilota, vse akumulatorje, teklo je pri količkih. Jadra pretegnjena. Snast uničena. In vse to po 7 tednih ?????
---------
Torej če mene vprašaš. SOLASTNIŠTVO ni slaba stvar (čeprav v španoviji tudi pes crkne) in oddajanje barke prijateljem oz ljudem, ki jih poznaš-zaupaš v lastni režiji!!!!!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Sep 15, 2010 13:20

Ma jaz še gumico ne bi vzel iz čarterja. boli koga k. saj ni moje. motor mrzel do daske je še najmanj, pa pijani oranje po dnu s kobilico.sem bil zraven.me je sram. mlado pa ludo.
Zdaj bodo kolegi motornjaki morda vzrojili, sicer se je moje prvo pravo morjeplovstvo začelo na rjuhah sam nimam jz za burek za to, a me včasih kdaj zamika da bi vzel kako jadrnico izven sezone za 4 dni v najem za ene 4-5 ljudi da gremo, samo že ne lastniškem plovilu ko vse poznaš pa kaj crkne je lahko sranje kaj šele če ne poznam barke.
Še najboljšemu prijatelju ne dam čolna za pelat če me ni zraven.
Ni šans da gre kdo gor da mene ni.
Eni avte tako dajejo v rant-a car. ista pašta.
Kupi tolk kot ti finance dopuščajo. če je 10m pa 10 m bolje kot 15 čist zjebanih pa še ne tvojih 100%.
baldrick
Desetnik

OdgovorNapisal/-a baldrick » Sr Sep 15, 2010 14:43

Hecno, kako ste vsi naperjeni proti čarteristom, kako pojma nimamo, kako se samo učimo itd.....

Priznam, sem čarterist (jadralec). Vsako leto prejadram vsaj 1.000 milj, od tega polovico po Egejskem morju, ostalo pa je razdeljeno med Jonsko morje in Jadran. Glede na to, da sem omejen s časom mi je to bistveno ugodnejša varianta, kot če bi imel lastniško barko in bil vezan na en kraj. Tako pa prvomajske prežim nekje v Dalmaciji, poleti grem iz Kosa za dva tedna po Kikladih ali Dodekanih, jesensko jadranje pa ponavadi izvedem konec septembra ali v oktobru na Jonskem morju. Vsega tega z lastno barko časovno niti slučajno ne bi mogel izpeljati.

Svojo barko si bom kupil, ko si jo bom lahko časovno privoščil in bo razmerje strošek/izkoristek na strani drugega. Pri nekih 4 tednih na leto to sigurno ni.

Se opravičujem avtorju, ker sem mu malo zasmetil temo....in nisem podal nobenega odgovora na njegova vprašanja.

Lp,

Baldrick
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Sep 15, 2010 15:09

Ejga Baldrick!
Saj so tudi častne izjeme med čarteraši. No pa ti opiši, kake iskušnje imaš z čarterji, ki si jih najemal. Moji znanci, ki tudi čartirajo predvsem v Grčiji, vedno obupujejo, nad kvaliteto in opremo, ki jo dobijo na barkah. Tudi jaz sem že razmišlal, da bi čartiral barko v Grčiji zaradi transporta-transferja, pa s vedno premislim. Mojo poznam in mi ni treba vedno vsega prenašati sabo in se mi ne gravža usesti nikamor na barki tudi z "nago ritjo", kar na čarterju nebi nikoli naredil...
P.S. Čarteraši na jadrnicah ponavadi ne jadrajo! :lol:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Sep 15, 2010 20:54

Baldrick, če mi matematika ni tuja prejadraš na tvojem dopustu poprečno 35Nm/dan. Se pravi vsak dan vsaj 5 - 6Ur. Dvomim????
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Sep 15, 2010 21:12

Seveda so časne izjeme, ampak takrat ko sem se jaz udeležil regate, pa nisem jaz bil skiper ampak le posadka, je bilo bolj "lumpanje" pa tudi orali smo po dnu, sosednje barke ki so se borile za 1. in 2. mesto in imele nesrečo med regato, pa so na Pašmanu celo plastificirali, pa čarter podjetje za to ni izvedelo. Skoraj vsakič ko sem jaz bil gost na čarterju, je bila kakšna prigoda. Verjetno je tako tudi v ostalih 90% primerih.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Sep 15, 2010 22:23

Kot so ti predhodniki povedali, se charter management ne izplača več.
Morda pa se splača najem pri kakšnem lastniku barke, ki ima finančne težave in bi jo rad z veseljem oddal za nekaj mesecev. Marsikdo stremi k temu, da se mu vsaj letni stroški pokrijejo.
Ali pa solastništvo, ki je lahko dokaj primerno, če le nimaš kakšnih predsodkov.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti