Invalidi in barke

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

Invalidi in barke

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 06, 2011 12:44

Na zadnji ruti smo se ustavili v Novalji na Pagu. V bližini jadrnice sta se ustavila čolna in privezala na bojo. Po kratkem času opazim da so na enem čonu postavili dvigalo s škripcem. Malo sem pomislil i takoj se mi je zdelo, da majo na čolnu invalida. Zanimiva rešitev le škoda, da nisem si upal od blizu pofirbcat. Enostavno so ga dali v posebno pripravljeno platno ga dvignili in spustili v vodo in z vode enako dvignili. Posprvli dvigalo in se odpeljali. Monitirano pa je bilo na gliserju približne dolžina 4 do 5m.

Slika

Slika

Se opravičjem ker je druga slika slabša je pa le nekaj videt.

Lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

Re: Invalidi in barke

OdgovorNapisal/-a Barraqda » To Sep 06, 2011 13:33

ljubo napisal/-a:Na zadnji ruti smo se ustavili v Novalji na Pagu. V bližini jadrnice sta se ustavila čolna in privezala na bojo. Po kratkem času opazim da so na enem čonu postavili dvigalo s škripcem. Malo sem pomislil i takoj se mi je zdelo, da majo na čolnu invalida. Zanimiva rešitev le škoda, da nisem si upal od blizu pofirbcat. Enostavno so ga dali v posebno pripravljeno platno ga dvignili in spustili v vodo in z vode enako dvignili. Posprvli dvigalo in se odpeljali. Monitirano pa je bilo na gliserju približne dolžina 4 do 5m.

Iz istega razloga si tudi sam nabavljam barko, saj se iz obale kot invalid zelo težko spravim v morje. Sicer pa berem v drugi temi, da je tako sidranje prepovedano. Drži da moraš bit 200m od obale ali se lahko sidraš tudi bližje?

Škoda, da nimajo uzakonjena sidrišča za invalide. :lol:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 06, 2011 13:40

V Sloveniji pred urejenimi kopališči ni dovoljeno plutje in sidranje v pasu znotraj 200m.
Ne vidim pa prave potrebe, da se to počne na plaži; saj so pomoli in marine za vkrcanje veliko bolj primerni.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 06, 2011 13:53

No pri nas je malo krajev kjer ni kopališča. Sicer pa bolj me je zanimala rešitev kako invalidom pomagat, da gre v morje in iz morja na barko. Čist enostavno dvigalo, ki ga je v par minutah sestavil in potem nazaj razravil.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 06, 2011 14:29

Barraqda napisal/-a:Iz istega razloga si tudi sam nabavljam barko, saj se iz obale kot invalid zelo težko spravim v morje.

A si kaj razmišljal o motornem čolnu? S krmne platforme motornjakov se je precej lažje spravit v morje, kot z jadrnice... Razen tega boš verjetno jadrnico težje upravljal brez pomoči.
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Barraqda » To Sep 06, 2011 15:04

brane40 napisal/-a:
Barraqda napisal/-a:Iz istega razloga si tudi sam nabavljam barko, saj se iz obale kot invalid zelo težko spravim v morje.

A si kaj razmišljal o motornem čolnu? S krmne platforme motornjakov se je precej lažje spravit v morje, kot z jadrnice... Razen tega boš verjetno jadrnico težje upravljal brez pomoči.

Drži. Sam mi je motornjača prava muka za ušesa, dušo, denarnico in tudi okolje. Bom probal nekako obvladat jadrnico, če pa res ne bo šlo, se bom pač moral sprijaznit tudi z motorno barko. :cry:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Sep 08, 2011 09:09

Ko ima človek voljo se da vse. Če nima volje pa se ne da nič. Še prsta se ne da primaknit. Pri tem p bi še dodal. Vidim da je na mnogih krajih debata o tem koliko stane morjeplovstvo. Stane kolikor hočeš. Na žalost nismo vsi pri denarju in si ne moremo vsi vsega privoščit. Se pa da za solidno ceno meti plovilo, ki si ga želimo oziroma lahko privoščimo. Z malo potrplenja se da marsikaj dobit in tudi uzdrževat. Smo pač taki, ki bi meli vse naj pa še ne vem kaj na barki ker nam pač drugi povejo kaj moraš imet da preživiš. Iz svojih izkušenj vem, da kot za življenje se da na jadrnici uživat tudi z malo stvarmi. Predvsem je pa tista sprostitev in iskanje samega sebe in svoje sreče.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Sep 08, 2011 09:40

ljubo napisal/-a:Stane kolikor hočeš.

Če bi bilo to res, potem nas barka ne bi stala nič :wink: . Ampak želje so eno, realnost pa nekaj drugega. Jaz sem Barraqdi že nekajkrat predlagal, naj se prej dobro pozanima o stroških, da ga ne bo potem bolela glava :? . Zase vem, da se merijo v krepkih tisočih evrov letno (čeprav hočem, da jih sploh ne bi bilo :twisted: ). Lahko mu pa še kdo napiše (ki ima recimo podobno barko, kot jo išče sam) da ne bo izgledalo, kot da ga samo strašim.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Sep 08, 2011 10:35

Kot vzameš in kot hočeš. Ne bom se spuščal v polemiko in debato, ki je z barakudo ker to je poglavje zase sn povedal le moje izkušnje.

Pa brez zamere.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Sep 08, 2011 10:39

Nobene zamere Ljubo :wink: . A lahko poveš, koliko recimo tebe letno košta barka?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Sep 08, 2011 10:44

brane40 napisal/-a:
ljubo napisal/-a:Stane kolikor hočeš.

Če bi bilo to res, potem nas barka ne bi stala nič :wink: . Ampak želje so eno, realnost pa nekaj drugega. Jaz sem Barraqdi že nekajkrat predlagal, naj se prej dobro pozanima o stroških, da ga ne bo potem bolela glava :? . Zase vem, da se merijo v krepkih tisočih evrov letno (čeprav hočem, da jih sploh ne bi bilo :twisted: ). Lahko mu pa še kdo napiše (ki ima recimo podobno barko, kot jo išče sam) da ne bo izgledalo, kot da ga samo strašim.

Oba imata prav. Na barki marsikaj, kar kupimo ni vedno nujno (npr. lahko si brez TV na plovilu, lahko imaš navadne jopiče in ne samonapihljive ...). Fiksni strošek je marina, zavarovanje in antifuling vsaj vsake dve leti ter osnovne stvari povezane z varnostjo - da dokupiš, popraviš kar ogroža varnost (izpraven motor, privezne vrvi itd.).

Vse ostalo pa gre v "nice to have". Problem pa je, da če si veliko na barki, je teh drobnih potroškov, ki se jih skoraj nikjer ne vidi ... veliko. Pred nakupom barke si misliš, da poleg samega plovila ne boš potreboval prav nič več ali te kake podrobnosti ne bodo motile, pa seveda temu kasneje ni tako.

Ključno je seveda tudi ali si razne dodatke v danem trenutku lahko provoščiš in ali nameravaš plovilo imeti na dolgi rok. Sam sem se že večkrat spraševal ... iti v neke večje investicije, pri tej barki ... ali jo bom imel npr. naslednjih 10 let? Če je odgovor - da, potem je v marsikaj na barki bolj smiselno vlagati (ob predpostavki, da je barka seveda dovolj koriščena).

Spodaj moje zapravljanje v zadnjih treh mesecih (veliko v "nice-to-have" kategoriji) in niso všteti stroški marine zavarovanja in letnega servisa; pa še se ni ustavilo za letos (sidrni vitel, Webasto itd.)

---------------------------------------
180€ nove zavese; 60€ blago, 120 šivilja
70€ novi lazybag štrikci in karabini (Bauhaus)
150€ podaljšanje plovnega dovoljenja s pregledom barke (Kapitanija Izola)
300€ samonapihljivi rešilni jopič, še en navadni rešilni jopič, varnostna gurtna s karabini (harness), bakle, ravnilo, matice, vijaki & drobnarije (Motomarine, Trst)
400€ ročna radijska postaja Yaesu, dodatna antena, odklepanje postaje (Kron telekom)
300€ električar na barki - predelava 230V napeljave (dodatne vtičnice, omarica z varovalkami + drobnarije)
50€ solarni panel (mali 10W) (Konrad BTC)
70€ nosilci za panel + cev + rezanje (Inox center, Letališka)
70€ solarni razsmernik za 2 aku (Kon Tiki Solar)
60€ lcd displey za prikaz polnjenja solarnih celic in napetosti akujev (Kon Tiki Solar)
350€ špiritni kuhalnik Origo 3000, nosilci, držala za posodo, še nekaj drobnarij (Tramontana)
100€ nove privezne vrvi, polir paste, šampon, nova rešilna podkev za krmo, 808 zalivov, + drobnarije (Lotos Marine)
55€ novi dvižnici (Vrvarstvo Zupan)
650€ novi akumulatrji - 2 x 135Ah servisni, 1 x 75Ah startni
200€ doplačilo za boljši polnilnik Waeco + daljinski upravljalnik (Kon Tiki Solar)
---------------------------------------
= 3005 €
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Sep 08, 2011 10:57

Hec je v tem, da tu ni samo plačilo marine in servis barke. Za seboj potegne to se toliko drugih stroskov, ki jih imas med plovbo, da je kar groza...
Pa razni nakupi (ne)potrebnih igračk za na morje (garmini, tube, smučke, jopiči, ta svetilka una luč, ta sponka, pa to in uno...
Pa med plovbo je zivljenje(hrana in pijača, kasna kava in kak obisk gostilne) precej drazja, kot ce si kje v apartmaju ali v kampu...

Itaq pa privez, gorivo, dvig barke, AF, pa to je crknlo, pa uno, pa ta adapter ni dober, pa ta usmernik, pa to se je odlomilo ali strgalo...

Jaz imam sicer gliserja pa ne morem primerjati... nekako pa lahko recem, da je strosek colna, brez goriva in igrack gostiln, samo servis in vzdrzevanje, vinjeta in prevoz colna do obale okoli 1000-1500€..., drugo leto upam, da malo manj...

Za tube, smuče, in ostale igrace pa sem dal tudi okoli 1500€

priveza ne plačujem...

Gorivo in obiski kakih bifejev pa se me v prvem mesecu stali spet 1500€.

Potem , ko imas coln bi se kako ribo ujel itd... Za ribisko opremo(samo dodal v arsenal) sem porabil skupaj z dozvolam 600€

Pa da se razumemo. Nič mi ni crknilo!!!

Kazen kaetaniji in drobni potrošni material pa se par 100€.

Pa mam colnicek malo cez 5 metrov!!
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Sep 08, 2011 12:21

Jaz vsaj na vezu prišparam, ker ga ne plačujem pa za zimovanje sem si zrihtu za 450€ z prevozom vred(slabih 8m barka), je pa kot je mamamicka povedala vse ostalo drago, na leto pokurim okoli 3000€ benzina pa antifouling pa to pa ono in se ko potegneš črto nabere dnarja za en nov avto kupit! Prej pa ko sm mel 36ft barko pa da sploh ne govorim, že marina ti požere tolko dnarja da ti ni jasno!
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Sep 08, 2011 12:57

No no res lepo. Hotu sm le povedat, da če imaš voljo lahko marsikaj dosežeš v okviru svojih možnosti. Predvsem je volja in veselje do jdranja in seveda do takega življenja. Bistvo ni koliko porabiš bistvo je koliko od tega dobiš. Meni mi jadranje ogromno pomeni za moje veselje pa še kaj zdraven.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Sep 08, 2011 13:01

ljubo napisal/-a:Bistvo ni koliko porabiš bistvo je koliko od tega dobiš.

Se strinjam Ljubo :wink:. Če bi navtiko gledal samo kot strošek, bi jo že zdavnaj opustil...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov