Mnenja o motorju

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
pan
Štabni praporščak

Mnenja o motorju

OdgovorNapisal/-a pan » Po Apr 07, 2008 00:58

Lep pozdrav
Mojstri prosil bi vas, če lahko podaste kakšen komentar na motor ki je na slikah v spodnji povezani. Mislim predvsem na ohranjenost. Vem, da po slikah težko oceni, vendar nekaj se menda da videt.
Hvala za vse ocene
lp

http://pan123.moj-album.com/
Nazadnje spremenil pan, dne Po Apr 07, 2008 22:58, skupaj popravljeno 1 krat.
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Apr 07, 2008 10:19

kaj to je bayliner icera 2355 vidim da peta je ok drugače pa ga lastnik ni kaj preveč čuval tisto vodo okoli motorja mores z gobico ven spravlat,pol vidim tam neko dodatno pumpo ki ni seriska,ker tista voda med vožnjo ko je vse vroče pomeni dosti vlage slane vlage in pol gre vse v motor in po motoru, počasi bojo začeli električni deli rjavet in nagajat med 7 in 8 letom starosti glede na količino vode te bo nekaj zabavalo govorim ti iz mojih iskušn kar pa ni nujno da bo pri tebi isto,verjetno je alternator čist rjav,
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Apr 07, 2008 11:10

Mene motita dve stvari. Na levi ti dve črni cevi sta, predpostavljam , dovod in odvod zraka. Pavilna postavitev je taka; dovod hladnega zraka na sprednjem delu motorja , spodaj, odvod pa vzadaj zgoraj. Tako dobiš pravilno cirkulacijo zraka. Hladen zrak je težji, topel pa lažji in gre gor. Nekateri celo montirajo v odvodno cev mali ventilatorček, radi boljšega prezračevanja in delovanja motorja ( dovod svežega zraka in s tem kisika potrebnega pri izgorevanju ).
Drugo pa , prosto ležeči kabli na desni, kar govori o nestrokovnosti ali malomarnosti prejšnega lastnika. Za to , ti priporočam pregled motorja in njegovega delovanja, s strani strokovnjaka. Po vsej verjetnosti plovilo ni bilo poceni, za to teh par dodatnih € ne bo slaba naložba. Hrvati rečejo; bolje spriječit nego liječit.
LP
Uporabniški avatar
pan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a pan » Po Apr 07, 2008 22:36

res je gre za bayliner 2355. Na tem motorju je bila opravljena tudi generalna. na pogled mi je motor kar dobro ohranjem(glede na druge slike) noga je videti tudi ok. Je pa res, da kaj več od lepotnega instinkta pa ne začutim/vidim.

hvala za odgovore
lp
Uporabniški avatar
pan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a pan » Po Apr 07, 2008 22:56

tako, dodal sem še 2 sliki(album2) od drugega plovila. Ta motor naj bi imel 130 ur. Letnik je 2000. čoln je res izredno ohranjen.
Torej prosim za komentarje.

hvala in lp
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Apr 09, 2008 00:56

Važno je da lepo dela ! Kakšne motorje sm že vse videl. Sicer slika ne pove nič, pravtako zunanji izgled !
Drugače je noga videti OK, pa tudi motor izgleda dobro, res pa je da je okoli bolj na hojladri.
Kakšna fotka več nebi škodila.
Uporabniški avatar
pan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a pan » Sr Apr 09, 2008 22:27

tako jutri bom verjetno vplačal čoln(motor2)
pa da ga spobamo pa vidimo kako je kaj.
če pa še kdo opazi kaj s slike pa se priporočam

lp
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 29, 2008 22:32

pol vidim tam neko dodatno pumpo ki ni seriska

ta pumpa je pretočna MARCH pumpa za hlajenje A/C enote (klime), kar pomeni da ima baylinerček klimo. MARCH pumpe so praktično sinonim med temi tipi črpalk in so skoraj neuničljive.

ker tista voda med vožnjo ko je vse vroče pomeni dosti vlage slane vlage in pol gre vse v motor in po motoru, počasi bojo začeli električni deli rjavet

ne vem če sem že videl čoln ki bi imel kalužo vožnjo; funkcija kaluže je pač zbiranje vode, ki na kakršnikoli način prodre v čoln (to je praktično "zbiralnik")- zato je tam tudi črpalka in stikalo, ki po potrebi to vodo izčrpa. Dejstvo je, da takšna rešitev ni najboljša, ampak še niso našli boljše :D

Na levi ti dve črni cevi sta, predpostavljam , dovod in odvod zraka. Pavilna postavitev je taka; dovod hladnega zraka na sprednjem delu motorja , spodaj, odvod pa vzadaj zgoraj. Tako dobiš pravilno cirkulacijo zraka. Hladen zrak je težji, topel pa lažji in gre gor. Nekateri celo montirajo v odvodno cev mali ventilatorček, radi boljšega prezračevanja in delovanja motorja ( dovod svežega zraka in s tem kisika potrebnega pri izgorevanju ).

VSI bencinski motorji MORAJO imeti zmontirano črpalko za zrak oz. t.i. "BLOWER" - to je pri američanih predpis (od koder izvirajo bencinski I/O motorji) iz strani COASTGUARD-a. Blower ni namenjen dovajanju kisika za izgorevanje, ampak izčrpavanju bencinskih hlapov, ki bi lahko povzročili eksplozijo. Zato mora cev, na kateri je blower biti čim globlje, ker so bencinski hlapi težji od zraka in jih ponavadi blower izčrpava iz kaluže, kjer se zbirajo. Druga cev je res namenjena sesanju svežega zraka oz. kroženju, in ni pomembno kje je nameščena (temperatura pri tem nima neke velike veze). Če pred štartanjem motorja ne vklopite blowerja in zaštartate motor, bencin pa vam nekje pušča, lahko (če kje preskoči iskra) hitro poletite kam v višave :) - takšnih primerov imate na leto OGROMNO. Američani imajo zaradi tega zelo strogo politiko kar se tiče delov v navtiki, od blowerjev do vseh električnih naprav, ki morajo biti ščiteni pred iskrenjem (štarter, alternator, releji ipd.), pa cevi, flame arrestorja ("filter", ki dejansko ni "filter") itd.

prosto ležeči kabli na desni, kar govori o nestrokovnosti ali malomarnosti prejšnega lastnika.

Tisti kabli (kolikor lahko vidim) niso prostoležeči - uporabljene so plastične vezice, ki imajo vijak in so vijačene v dno (super pogruntavščina, pa jih pri nas še vseeno nisem videl) - na čolnu jih srečate praktično vsepovsod.

Drugače se pa strinjam, mislim da ni človeka ki bi samo po sliki lahko ocenil stanje motorja. Lahko je motor rjav kot lisica, pa bo delal dosti lepše kot pa takšen ki je na izgled super pa bo ružil kot kosilnica. Je pa res da očitno čoln ni bil dosti v vodi, ker Z pogon res izgleda lep, še celo antifoulinga niso pocali nanj!

Kakšna je bila izbira? Je čoln vredu?

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
pan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a pan » Če Maj 29, 2008 22:47

lep pozdrav
Torej dobim skoraj novo zadevo že na pogled res super ohranjeno z 50 urani. Ta motor na sliki je bil prva izbira, ki pa se je na srečo prej prodala.

hvala za mnenje.
Se vidimo v okolici Lošinja(susak, ilovik, silba, olib,....)

lp
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Maj 30, 2008 00:36

ss9940 napisal/-a:
pol vidim tam neko dodatno pumpo ki ni seriska

ta pumpa je pretočna MARCH pumpa za hlajenje A/C enote (klime), kar pomeni da ima baylinerček klimo. MARCH pumpe so praktično sinonim med temi tipi črpalk in so skoraj neuničljive.

ker tista voda med vožnjo ko je vse vroče pomeni dosti vlage slane vlage in pol gre vse v motor in po motoru, počasi bojo začeli električni deli rjavet

ne vem če sem že videl čoln ki bi imel kalužo vožnjo; funkcija kaluže je pač zbiranje vode, ki na kakršnikoli način prodre v čoln (to je praktično "zbiralnik")- zato je tam tudi črpalka in stikalo, ki po potrebi to vodo izčrpa. Dejstvo je, da takšna rešitev ni najboljša, ampak še niso našli boljše :D

Na levi ti dve črni cevi sta, predpostavljam , dovod in odvod zraka. Pavilna postavitev je taka; dovod hladnega zraka na sprednjem delu motorja , spodaj, odvod pa vzadaj zgoraj. Tako dobiš pravilno cirkulacijo zraka. Hladen zrak je težji, topel pa lažji in gre gor. Nekateri celo montirajo v odvodno cev mali ventilatorček, radi boljšega prezračevanja in delovanja motorja ( dovod svežega zraka in s tem kisika potrebnega pri izgorevanju ).

VSI bencinski motorji MORAJO imeti zmontirano črpalko za zrak oz. t.i. "BLOWER" - to je pri američanih predpis (od koder izvirajo bencinski I/O motorji) iz strani COASTGUARD-a. Blower ni namenjen dovajanju kisika za izgorevanje, ampak izčrpavanju bencinskih hlapov, ki bi lahko povzročili eksplozijo. Zato mora cev, na kateri je blower biti čim globlje, ker so bencinski hlapi težji od zraka in jih ponavadi blower izčrpava iz kaluže, kjer se zbirajo. Druga cev je res namenjena sesanju svežega zraka oz. kroženju, in ni pomembno kje je nameščena (temperatura pri tem nima neke velike veze). Če pred štartanjem motorja ne vklopite blowerja in zaštartate motor, bencin pa vam nekje pušča, lahko (če kje preskoči iskra) hitro poletite kam v višave :) - takšnih primerov imate na leto OGROMNO. Američani imajo zaradi tega zelo strogo politiko kar se tiče delov v navtiki, od blowerjev do vseh električnih naprav, ki morajo biti ščiteni pred iskrenjem (štarter, alternator, releji ipd.), pa cevi, flame arrestorja ("filter", ki dejansko ni "filter") itd.

prosto ležeči kabli na desni, kar govori o nestrokovnosti ali malomarnosti prejšnega lastnika.

Tisti kabli (kolikor lahko vidim) niso prostoležeči - uporabljene so plastične vezice, ki imajo vijak in so vijačene v dno (super pogruntavščina, pa jih pri nas še vseeno nisem videl) - na čolnu jih srečate praktično vsepovsod.

Drugače se pa strinjam, mislim da ni človeka ki bi samo po sliki lahko ocenil stanje motorja. Lahko je motor rjav kot lisica, pa bo delal dosti lepše kot pa takšen ki je na izgled super pa bo ružil kot kosilnica. Je pa res da očitno čoln ni bil dosti v vodi, ker Z pogon res izgleda lep, še celo antifoulinga niso pocali nanj!

Kakšna je bila izbira? Je čoln vredu?

LP

SS

Torej Ameriški motorji , ne potrebujejo kisika za delovanje. Zanimivo. In tudi svežega zraka, za dodatno hlajenje motorja in motornega prostora v Ameriki ne potrebujejo. Zanimiva ta Amerika in ameriški motorji. Ampak jaz živim v Sloveniji, naša plovila so v Jadranu , pa tudi Mediteranu. In nekatera naša plovila imajo še vedno dizelske motorje, pa imajo vgrajene t.i. blowerje, pa če tudi niso zakonsko predpisani, kot v Ameriki. Pri prebiranju nemških forumov, podobnih našemu, še nikjer nisem zasledil, da bi kaka jahtka odfrčala v zrak, ker neumni skiper pred zagonom motorja ni vklopil Ameriškega blowerja. Mimogrede, razporeditev prezračevalnih cevi, z ali brez Ameriškega blowerja, je opisal član nemškega foruma iz Hamburga, kateri poleg izdelave plovil, vgradnje in servisiranja motorjev in avtor raznih priročnikov o tej temi, pomaga z nasveti tudi drugim članom in je zelo spoštovan s strani uporabnikov. Verjetno tudi za to, ker mu je nadutost, tuja!!
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Maj 30, 2008 01:47

Uh oh atilone, niti najmanj nisem mislil izpati "nadut", če je post izpadel tako se opravičujem - ni bil moj namen, želel sem samo po svojih močeh razložiti zadevo :cry:

Res je, moj opis je veljal za bencinske motorje in ne za dizelske; tam bom težko karkoli rekel oz. kako je tam prezračevanje urejeno, ker jih ne poznam. Res je kot praviš, da je ena cev namenjena sesanju zraka iz motornega prostora, druga pa dovaja svež zrak v motorni prostor; največkrat sta celo ti dve cevi premalo za delovanje motorja in ima zaradi tega čoln še kakšno dodatno odprtino (ali pa več) za zajemanje zraka; lahko je celo takšna da ob glisiranju "potiska" svež zrak v motorni prostor, ali pa tudi ne.

Blower se (pri bencinskih motorjih) aktivira pred vžigom motorja za črpanje bencinskih hlapov iz kaluže (po pravilih cca. 4 min) ali pa takrat ko čoln pluje zelo počasi. Zakaj? Ko čoln glisira, podtlak lahko vleče bencinske hlape preko teh cevi (odprtin) in na ta način minimizira možnost eksplozije. Če čoln ne glisira, ni podtlaka in bencinski hlapi se zopet lahko nabirajo na dnu. Seveda tudi motor rabi kisik in ima zato dovolj odprtin, da ga črpa od zunaj (različne izvedbe).

Seveda je vse skupaj namenjeno varnosti; vse je za primer "kaj pa bi če bi...", če celotni sistem dovoda goriva "dihta", potem ni bojazni.

Zakaj toliko govora o Ameriki? Zato ker koncept I/O ter vsi bencinski motorji in sistemi izvirajo prav od tam! Kako je zadeva realizirana na jadrnicah / počasnih plovilih / dizlih pa res nebi vedel...

Mislim da je to to, če se pa kje motim,bom vesel vsake nove informacije!

Se še enkrat opravičujem atilone! Forum je en velik zbir informacij, več kot jih bomo imeli, boljše bo! Plačam ob priložnosti pir! 8)
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Maj 30, 2008 08:44

ss9940 napisal/-a:Uh oh atilone, niti najmanj nisem mislil izpati "nadut", če je post izpadel tako se opravičujem - ni bil moj namen, želel sem samo po svojih močeh razložiti zadevo :cry:

Res je, moj opis je veljal za bencinske motorje in ne za dizelske; tam bom težko karkoli rekel oz. kako je tam prezračevanje urejeno, ker jih ne poznam. Res je kot praviš, da je ena cev namenjena sesanju zraka iz motornega prostora, druga pa dovaja svež zrak v motorni prostor; največkrat sta celo ti dve cevi premalo za delovanje motorja in ima zaradi tega čoln še kakšno dodatno odprtino (ali pa več) za zajemanje zraka; lahko je celo takšna da ob glisiranju "potiska" svež zrak v motorni prostor, ali pa tudi ne.

Blower se (pri bencinskih motorjih) aktivira pred vžigom motorja za črpanje bencinskih hlapov iz kaluže (po pravilih cca. 4 min) ali pa takrat ko čoln pluje zelo počasi. Zakaj? Ko čoln glisira, podtlak lahko vleče bencinske hlape preko teh cevi (odprtin) in na ta način minimizira možnost eksplozije. Če čoln ne glisira, ni podtlaka in bencinski hlapi se zopet lahko nabirajo na dnu. Seveda tudi motor rabi kisik in ima zato dovolj odprtin, da ga črpa od zunaj (različne izvedbe).

Seveda je vse skupaj namenjeno varnosti; vse je za primer "kaj pa bi če bi...", če celotni sistem dovoda goriva "dihta", potem ni bojazni.

Zakaj toliko govora o Ameriki? Zato ker koncept I/O ter vsi bencinski motorji in sistemi izvirajo prav od tam! Kako je zadeva realizirana na jadrnicah / počasnih plovilih / dizlih pa res nebi vedel...

Mislim da je to to, če se pa kje motim,bom vesel vsake nove informacije!

Se še enkrat opravičujem atilone! Forum je en velik zbir informacij, več kot jih bomo imeli, boljše bo! Plačam ob priložnosti pir! 8)

Kokto! Pa brez zamere.
LP
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Maj 31, 2008 14:00

Lep pozdrav vsem!
Atilone je kritiziral SS, vendar menim da ima slednji prav. Že nekajkrat sem videl gliserje, ki so zgoreli, ker niso prezračevali motornega prostora. Tudi sam sem bil priča, kjo je nekomu pred dvemi leti, eksplozija odtrgala pokrov motorja in ga izstrelila 10 m visoko. K sreči nas je bilo nekaj, ki smo bili hitro zraven z gasilnimi aparati. Dele motorja pa so potem potapljači lovili po dnu morja. Mislim, da je SS dobronamerno opozoril na nevarnost, posebno pa je to važno za novopečene mornarje. :wink:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Maj 31, 2008 16:51

luftar napisal/-a:Lep pozdrav vsem!
Atilone je kritiziral SS, vendar menim da ima slednji prav. Že nekajkrat sem videl gliserje, ki so zgoreli, ker niso prezračevali motornega prostora. Tudi sam sem bil priča, kjo je nekomu pred dvemi leti, eksplozija odtrgala pokrov motorja in ga izstrelila 10 m visoko. K sreči nas je bilo nekaj, ki smo bili hitro zraven z gasilnimi aparati. Dele motorja pa so potem potapljači lovili po dnu morja. Mislim, da je SS dobronamerno opozoril na nevarnost, posebno pa je to važno za novopečene mornarje. :wink:

Luftar pozdrav.
Prosil bi te, da najprej pogledaš moj tekst od 7.4.08, v katerem podajam moje mnenje glede motorja in kaluže od našega člana Pan. Poglej tudi v album od Pan-a, kjer boš videl razliko v fotografijah. Moje mnenje na motor in prostor okoli motorja, glede prosto ležečih kablov na desni in prezračevalnih cevi na levi, sem napisal na podlagi tistih fotografij, katere več niso na linku ampak v albumu. Zakaj jih je Pan zamenjal ne vem . SS tudi ti si jih oglej in boš videl postavitev odzračevalnih cevi. ena poleg druge. Tudi laik , bi opazil , da nista pravilno položene.
Tudi Gobbi je videl vodo pri motorju , katere na sedanjih slikah ni. Je pa vidna na tistih ta prvih..
Kritiziral pa nisem nikogar. O prezračevanju mot. prostora, sem pisal tudi že 7.4.08. Nisem pisal , da je prezračevanje z ventilatorjem oz. Blower-jem ( kar v prevodu pomeni pihalnik, ventilator) obvezno, vendar je koristno. Seveda poleg drugih odprtin , zračnikov, kar sem mislil , da je samoumevno , da obstajajo. V Ameriki je to obligatorno, torej po NJIHOVEM zakonu, kot navaja SS (prezračevanje). Kot odgovor na moje pisanje, je SS navajal COASTGUARD-ove kontrole in USA zakone. Halo !
Smo v SLO ali ne.
Pa da zopet ne bo kdo mislil, da je moje mišlenje, da BLOWER-ji niso potrebni. So potrebni, pa ne zaradi USA zakonov, ampak zaradi......... , piše že zgoraj.
LP
PS; ena kokta , mi zadostuje, pa vseeno hvala!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 01, 2008 10:32

V zgornjem tekstu sem še nekaj dodal za SS.
Opazil pa sem komaj sedaj( da sta na slikah dva različna motorja sem opazil že prej in mi ni bilo nič jasno ), da Pan prosi za mnenje še za drugi motor, tudi7.4. ob 21:56. To je odgovor na moje vprašanje, zakaj je Pan zamenjal slike. Ostalo pa, kot že napisano.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta