Ureditev priveza na nezavarovanem področju

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

Ureditev priveza na nezavarovanem področju

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Pe Mar 16, 2012 12:33

Pozdravljeni kolegi ljubitelji morja! Kot že nekateri veste, se moj dopust (seveda poletni) giba na treh lokacija:
1) Marina Červar - tam imamo urejen vez
2) Vikend nad Ljubnim v savinjski dolini - tam je vez brezpredmeten
3) Naturist kamp Bunculuka Baška

Za slednjega je odprta ta nova tema! Tam je pač tako, da nikoli ne bodo uredili nekih sidrišč oz. nekih privezov, ker pač držijo lep naraven ambient brez pomolov ipd.

Ko sem imel letos Maestrala 18 z tomos 4 za privez ni bil problem, na dah z masko in plavutkami sem poiskal 2 betonska blokiča (cca. 15kg) in je teh 30 kg komot brez težav zadržalo gumenjak tudi v vlaovih 3-4m (en dan je pljuskalo do zida restavracije). Velebitska vrata delajo svoje;)

No ker smo pa letos "zrasli" bomo ufurali gumenjak Jokerboat 420 (plastični) z Mercury 25 oz. Yamaho 40 in nekaj dodatne opreme! Ocenjujem da bo skupne teže cca. 250kg in to ni več tistih borih 80kg maestralovih. Sedaj pa me zanima, koliko je potrebno zmetat "balasti" v vodo, da bom vsako noč mirno spal, kljub neverjetni bližini velebita? Seveda letos vrv ne bo več povezovalka, treba bo nabavit verigo. Sam sem nameraval zabetonirati 3 - 4 kante jupola plus eno večjo stvar cca. 50kg. to bi mi naneslo skupaj cca. 100kg.

Nekateri kampovci, ki imajo tako privezan čoln trdijo, da je bolje, da privez ni toliko težak, da ga plovilo v najhujšem sunku lomljenega vala nebi premaknilo za par centimetrov, drugi pravijo, da je bolje, če je vse skupaj fiksno. Seveda bi balasti izdelal doma, tako da bi prišel 100% pripravljen na morje.

Hvala za nasvete!

p.s. ideja:"Zaveži ga v Baško v marino!" prosim, naj obide temo, ker to bi verjetno zmogel pogruntat tudi sam. Hvala za raumevanje!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Mar 16, 2012 13:45

Pozdravljen Čado!
Glede teže murniga ti ne znam natančno odgovoriti, je pa stvar taka.
Tudi če bi imel 2 tone balasta ti ne bi nič pomagalo, če bi čoln bil privezan s prekratko vrvjo. Nekaj valov bi ga hitro potopilo, ker pač ne bi imel prostora za plavat (dihat).

Torej:
1. Zelo pomembno je, da ob neugodni vremenski napovedi podaljšaš privezno vrv kolikor ti dopušča prostor na privezu, vsaj 3-5m

2. Amortizer, blažilec sunkov v obliki dodatnega balasta recimo (50kg) 2m pred prvim balastom, bo močno zmanjšalo sunke na čolnu in privezni bitvi. Ali pa vse opisano v kombinaciji z res težko ketno.

3. Če na privezu ni dovolj prostora za daljšo privezno vrv, potem je to žal neprimeren privez in čoln raje prestavi kam drugam, če želiš mirno spati.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » To Mar 20, 2012 08:48

A ni bolje, da je kar ves čas na daljši verigi, tudi, ko ni slabega vremena? A drugi nima nihče čolna na homemade privezu v kampu?

Pri nas je tako privezanih cca. 30 - 40 čolnov, pa niso samo gumice, sta tudi 2 Elana 21c, elan 070, Sea ray,...
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » To Mar 20, 2012 15:43

Cado pozdrav,

jaz sem v Bunculuki, Maestral 440/50KM in si vsako leto naredim privez takole; homemade danforth sidro 55kg (velika zverina), potopim ga proti odprtem morju, potem veriga ~16m/12mm v smeri proti obali in gor na bojo, cca 2m preden gre veriga z dna na bojo dam še ~20kg betonsko utež, da ne pleše preveč naokoli, ker v prostoru, ki ga nam v kampu namenijo za priveze, kaj hitro postane gneča, od boje pa imam še ~2m verige s karabinom in to gre na čoln. Res, da imam čoln v Bunculuki šele tri sezone a je do zdaj že videl kar precej gumenjakov in tudi enega fišermana na skalah - ni ravno prijetno sidrišče, ko zažvižga iz Velebita, pa tudi če dobro ruka iz smeri Raba so pri nas kar pošteni valovi.
Do zdaj mi sidra še ni premaknilo, ker veriga, dovolj dolga in težka opravi svojo vlogo amortiziranja.

Da dam čoln v vodo in pripravim privez, rabim vsaj še enega korenjaka na čolnu (bolje dva) jaz pa v vodi z masko, da vidim, če je vse OK in mi običajno vzame dobre pol ure, pospraviva pa običajno 2 dedca in je privez in čoln na suhem prej kot v pol ure.

Lp,
Boštjan
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Mar 20, 2012 19:38

.

Nasveti Marchi-ja so zelo dobri in jih je za upoštevat.

Prav tako Kepca, ki ima še "podatke iz prve roke.

Vržeš not sidro, recimo HALL-a, teže enih 20 kg,

Slika

Pa po zgornjih navodilih in imaš mir. Po dopustu pa pospraviš.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Ne Mar 25, 2012 13:17

Dokler smo bili še v bunculuki sem imel tam vezanega 402 po zelo podobnem načinu kot kepca in ni bilo nobenih težav, le da sem mel namesto sidra zbetonirana 2 skup povezana jupolova hobuka betona + navadno sidro na koncu in nato ketna do boje in čolna.

Boš sigurno mirno spal.
mirno morje
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Mar 25, 2012 15:27

Pritisk vetra na 1 kvadratni meter.

Veter km/h __ moč (N)

4 __________ 1,4
20 _________36,4
60 _________327
120________ 1306

Za lažje razumevanje pretvorba 1 kp je 9,81 N

Mislim ,da ni tako velika sila na plovilu tudi pri močnejšem vetru.
Seveda ,da je plovilo samo enkrat vezano in se prosto giblje po vetru.

Nevarni so valovi ,ki plovilo dvignejo in potem pade v valno luknjo in 100 takšnih sunkov in ni vrag da nekaj ne popusti,ali vrv ali pa bitva na plovilu.
Zaradi prekratke vrvi pa korpo morto tudi dvigne s tal.

Specifična teža betona je 2,5
15 l hoboh jupola je 37,5 kg betona ,sila vzgona 15 kg torej ostane 22 kg .

Torej če je to dovolj za 100 kg gumico, vetrne površine 2m kvadrat in ob vetru 60 kmh pri kateri je vetrna moč 36kp/mkv. pa ne vem.
Jaz pri tem ne bi mirno spal.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Mar 29, 2012 11:53

Itak so sedaj v Bunculuki popolnoma spremenili plažo in vse. Čolni bodo sedaj baje skrajno levo gledano iz plaže, ker bodo vse plaže povezali v eno veliko....

Ja ena kanta jupola ni dovolj, 4 - 5 povezanih z verigo na vsake 0,5m plus ena utež na koncu te "kompozicije" težka 7,5 do 12kg ki bi služila kot prva vzmet, nato pa še večja boja, ki v maksimalnem nategu (čoln seveda ni z verigo povezan na bojo ampak pod le to) tudi ublaži sunek, ker se potopi, morda pa še vzmet oz tisto črno gumo, okoli katere je navita veriga, da ublaži sunke na bitvo. Bom pa z eno debelo vrvjo na vso to kompozicijo namontiral še eno cca. 15kg sidro (morda kar homemade mačka) ene 50m v globoko vodo, da bom lahko kar pijavico opazoval, kako preseka čoln na pol MIRNO!
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Mar 29, 2012 14:13

o sej bo
mirno morje
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » So Apr 07, 2012 19:16

Hm, nova plaža v Bunculuki - ima kdo kakšne fotke, kako naj bi to zgledalo ... če bodo privezi res skrajno levo in ne bodo naredili kakega pomolčka, potem bomo imeli že kar dober sprehod in še veslanje do čolnov - ni malo robe, ko grejo 4 člani za cel dan na čoln
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Maj 10, 2012 19:25

Kepca, na Facebooku jih je ogromno. Kje pa imaš locirano prikolico v Bunculuki?
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » Če Maj 10, 2012 20:13

Pozdrav,

res je, sem od zacetka aprila ze nasel nekaj fotk na FB skupini Bunculuka ... tudi za 1. maj smo že postavili zadevo in plaza je OK, niso pa se dokoncno povedali, kje bo plac za colne, no predvidoma levo pod pecinami. Prikolico imamo postavljeno, glede na glavne WCje - čez cesto in eno teraso nižje.

Lp,
B
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Pe Maj 11, 2012 00:29

Super, mi jo pa imam sicer samo mesec in pol na parceli mislim da 197 to je tam, kjer so igrišča za tenis ob cesti. Parcele so menda DE LUXE... Upam, da se srečava na kakšnem pivu ne? Kateri čoln je tvoj?
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » Pe Maj 11, 2012 00:33

Lepe parcele, v senci visokih borov, so jih predlani opremili, da so res deluxe. Pivo pa sigurno, se odpeljemo do Bracola, Grgurja ali Vele luke ... imam Maestral 440/50KM.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Po Maj 14, 2012 09:26

Jah, sej težko "IZPLJUNEMO" za tisti mesec in pol, samo se nas zvrstijo 3 izmene, tko da gre skozi! V parcelo smo se zaljubili, TAKOJ ko smo jo videli in jo bomo do nadalenga VEDNO "zaarali" prvi možen dan;)

V veli luki sem bil lani s tomosom in je krasno, samo plovil je bilo pa preveč. Koliko potnikov pa imaš na čolnu;)?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov