Pomoč pri spletni strani
Moderatorji: moderator2, moderator
Pomoč pri spletni strani
verjetno bo tole prava tema saj je deloma povezana z navtiko.
namreč odločam se da bi izdelal neko bazo plovil v slovenskem jeziku. na njej bi bilo možno najti podatke kot so dolžina, širina, št. možnih oseb na plovilu, hitrost ipd., dodane slike plovila ter tloris (če ga najdem), video predstavitev ter prenos kataloga.
rabil bi pomoč kako bi naj vse to skupaj izgledalo če ima kdo kakšno idejo saj sem malo brez idej.
namreč odločam se da bi izdelal neko bazo plovil v slovenskem jeziku. na njej bi bilo možno najti podatke kot so dolžina, širina, št. možnih oseb na plovilu, hitrost ipd., dodane slike plovila ter tloris (če ga najdem), video predstavitev ter prenos kataloga.
rabil bi pomoč kako bi naj vse to skupaj izgledalo če ima kdo kakšno idejo saj sem malo brez idej.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Nekaj idej lahko...
Je pa s tem podobno, kot opiše naslednja zgodba.
Stara teta Jana (teta moje mame) je moji mami oponesla, ko je za nekoga od naju s sestro kupila dobro igračo, ki najbrž ni bila ravno poceni, da to ni bilo prav odgovorno.
Pa jo je mama spomnila, da so pri mojem dedku, ko sta bila ona in njen brat majhna, nabavili deske, da sta lahko začela delati čoln, kar tudi najbrž ni bilo ravno poceni. In je vprašala - mislim da sta bila s tem bratom sedmi in osmi otrok, ona tik po prvi svetovni vojni - kako je bilo to smotrno.
Nekaj kljunu podobnega je menda nastalo, uporaben čoln pa ne, ampak teta Jana se je spomnila: poskušanje jima je nedvomno pomagalo dobro rasti.
Podobno velja tudi tu - lahko se marsičesa naučiš.
Baza podatkov je urejena zbirka podatkov, v katerih lahko učinkovito iščeš in najdeš, kar iščeš.
Razmisli o naslednjem:
- kdo bi take podatke rabil - značilni uporabniki
--- lastniki plovil
--- uprava - luške kapitanije, pomorska policja, davkarija...
--- serviserji (firme, posamezniki, samo mojstri...)
--- najemalci, kupci... plovil
--- dijaki in študentje
--- izdelovalci in prodajalci plovil za tržne raziskave...
Ko imaš predstavo o tem, se vprašaj, katere podatke bi želeli, oziroma kakšna vprašanja bi postavljali?
In za to, da bi na taka vprašanja lahko dajal odgovore, o čem in katere podatke bi moral imeti?
- o katerih rečeh bi rabil podatke - recimo
--- izdelovalci
--- tipi plovil
--- motorji, s katerimi se je kak tip opremljalo
--- ...
- katere podatke bi rabil za vsako od teh reči
- s čim bi to naredil in v čem bi hranil podatke (baza, programski jezik)
- na katerem strežniku bi to stalo (in od kod finance za to - vprašaj admina, to namreč ni zastonj)
in najbolj občutljivo vprašanje
- od kod bi črpal podatke - nekateri možni viri:
--- izdelovalci (kako bi jih neki pripravil, da ti pošiljajo podatke?)
--- uporabniki, kot na wikipediji (ali mi tu na forumu)
---
Tudi če ugotoviš, da je to velik zalogaj, ne odnehaj takoj. Razišči vsaj to, ali je kdo že naredil kaj podobnega in če je, kaj ti je pri tistem všeč, kje misliš da je imel težave in kaj bi bilo pri tem morda mogoče narediti bolje.
In če narediš kaj res dobrega, toliko bolje.
Je pa s tem podobno, kot opiše naslednja zgodba.
Stara teta Jana (teta moje mame) je moji mami oponesla, ko je za nekoga od naju s sestro kupila dobro igračo, ki najbrž ni bila ravno poceni, da to ni bilo prav odgovorno.
Pa jo je mama spomnila, da so pri mojem dedku, ko sta bila ona in njen brat majhna, nabavili deske, da sta lahko začela delati čoln, kar tudi najbrž ni bilo ravno poceni. In je vprašala - mislim da sta bila s tem bratom sedmi in osmi otrok, ona tik po prvi svetovni vojni - kako je bilo to smotrno.
Nekaj kljunu podobnega je menda nastalo, uporaben čoln pa ne, ampak teta Jana se je spomnila: poskušanje jima je nedvomno pomagalo dobro rasti.
Podobno velja tudi tu - lahko se marsičesa naučiš.
Baza podatkov je urejena zbirka podatkov, v katerih lahko učinkovito iščeš in najdeš, kar iščeš.
Razmisli o naslednjem:
- kdo bi take podatke rabil - značilni uporabniki
--- lastniki plovil
--- uprava - luške kapitanije, pomorska policja, davkarija...
--- serviserji (firme, posamezniki, samo mojstri...)
--- najemalci, kupci... plovil
--- dijaki in študentje
--- izdelovalci in prodajalci plovil za tržne raziskave...
Ko imaš predstavo o tem, se vprašaj, katere podatke bi želeli, oziroma kakšna vprašanja bi postavljali?
In za to, da bi na taka vprašanja lahko dajal odgovore, o čem in katere podatke bi moral imeti?
- o katerih rečeh bi rabil podatke - recimo
--- izdelovalci
--- tipi plovil
--- motorji, s katerimi se je kak tip opremljalo
--- ...
- katere podatke bi rabil za vsako od teh reči
- recimo za izdelovalce - naslov, od kdaj do kdaj je obstajal, iz česa je nastal in kdo je kupil ali kdaj je ugasnil
za tip plovila ime, dimenzije, dovoljene moči motorjev itn.; uporabniški priročnik, servisni priročnik itn.
- s čim bi to naredil in v čem bi hranil podatke (baza, programski jezik)
- na katerem strežniku bi to stalo (in od kod finance za to - vprašaj admina, to namreč ni zastonj)
in najbolj občutljivo vprašanje
- od kod bi črpal podatke - nekateri možni viri:
--- izdelovalci (kako bi jih neki pripravil, da ti pošiljajo podatke?)
--- uporabniki, kot na wikipediji (ali mi tu na forumu)
---
Tudi če ugotoviš, da je to velik zalogaj, ne odnehaj takoj. Razišči vsaj to, ali je kdo že naredil kaj podobnega in če je, kaj ti je pri tistem všeč, kje misliš da je imel težave in kaj bi bilo pri tem morda mogoče narediti bolje.
In če narediš kaj res dobrega, toliko bolje.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
matejofski
- Viceadmiral
Marjan Tomki: zelo koristni nasveti, hvala.
admin: s tem je veliko dela ja, zato verjamem da je težko najdit čas.
matejofski: gostovanje in domeno mi ni problem dobiti
moram pogledati če obstaja kakšna skripta za nakup in bi jo lahko uporabil
mamaMicka: poznam to stran. zelo koristna. ampak jaz bi to še bolj dopolnil. malo se še odločam kaj več o tem ampak nekaj bo nastalo.
kakšne ideje kaj bi nekega navadnega uporabnika zanimalo mi lahko sporočate vseeno. kakšne podatke bo kasneje vsebovala stran bomo pa še vedli. mogoče bo celo multilanguage
admin: s tem je veliko dela ja, zato verjamem da je težko najdit čas.
matejofski: gostovanje in domeno mi ni problem dobiti
mamaMicka: poznam to stran. zelo koristna. ampak jaz bi to še bolj dopolnil. malo se še odločam kaj več o tem ampak nekaj bo nastalo.
kakšne ideje kaj bi nekega navadnega uporabnika zanimalo mi lahko sporočate vseeno. kakšne podatke bo kasneje vsebovala stran bomo pa še vedli. mogoče bo celo multilanguage
hvala za tvojo pomoč
našel sem sicer že skripto in jo bom predelal. sicer glavni namen skripte je oglas ampak z nekaj preelave se da ven dobiti katalog.
mogoče če mi bo licenca omogočala da uporabim eno skripto za dve stvari bom iz nje še oglasnik naredil
prvo zanesljivo pride, drugo pa bomo še videli glede na to da jih je že kar nekaj.
EDIT: edino kar rabim so oblike jadrnic v slo in ang jeziku
našel sem sicer že skripto in jo bom predelal. sicer glavni namen skripte je oglas ampak z nekaj preelave se da ven dobiti katalog.
mogoče če mi bo licenca omogočala da uporabim eno skripto za dve stvari bom iz nje še oglasnik naredil
prvo zanesljivo pride, drugo pa bomo še videli glede na to da jih je že kar nekaj.
EDIT: edino kar rabim so oblike jadrnic v slo in ang jeziku
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Mislim, da rabiš tudi statistiko lastništva plovil in rezultate kakšne ankete o tem, kaj se išče.
Namreč te dve vrsti plovil je vredno najprej uvrstiti v bazo.
Ni mi pa jasno kar takole na hitro kdo je sploh tvoja ciljna skupina... samo bralci tega foruma? Slovenija? Eu? Svet?
in tudi z namenom zadeve imam malce problema; Čemu?
Namreč težko boš za vsako barko zbral toliko verodostojnih podatkov, kot jih lahko dajo proizvajalci in vsakdo ki kaj išče o specifični barki to dokaj lahko najde tam.
Na mestu bi bilo pa iskanje po čimveč raznovrstnih kriterijih, ki ti na koncu izpljunejo spisek primernih bark... vendar bo tu veliko ročnega dela pri razvrščanju in tagiranju...
Namreč te dve vrsti plovil je vredno najprej uvrstiti v bazo.
Ni mi pa jasno kar takole na hitro kdo je sploh tvoja ciljna skupina... samo bralci tega foruma? Slovenija? Eu? Svet?
in tudi z namenom zadeve imam malce problema; Čemu?
Namreč težko boš za vsako barko zbral toliko verodostojnih podatkov, kot jih lahko dajo proizvajalci in vsakdo ki kaj išče o specifični barki to dokaj lahko najde tam.
Na mestu bi bilo pa iskanje po čimveč raznovrstnih kriterijih, ki ti na koncu izpljunejo spisek primernih bark... vendar bo tu veliko ročnega dela pri razvrščanju in tagiranju...
Kakšno statistiko lastništva? Ne razumem ravno najbolje kaj hočeš povedati.
Glede ankete - bom probal narediti anketo in bom jo objavljal drugje.
Kakšni vrsti plovil? Ne vem ali sem kaj spregledal ko se je pisalo v temi ali kako.
Moja ciljna skupina je celoten svet. Objavljeni podatki za tiste, ki želijo pridobiti kakšne podatke o plovilu (za morjeplovce in za tiste ki tako informativno oz. iz radovednosti gledajo).
O vsakem plovilu bom dal čimveč podatkov, kolikor mi jih bo le uspelo pridobiti oz. najti.
Glede iskanja se strinjam da bo veliko dela. Ampak to je še vse v ideji - čisto končna odločitev še pride, saj je licenca za skripto malce draga (na koncu še posebej s predelavami).
Glede ankete - bom probal narediti anketo in bom jo objavljal drugje.
Kakšni vrsti plovil? Ne vem ali sem kaj spregledal ko se je pisalo v temi ali kako.
Moja ciljna skupina je celoten svet. Objavljeni podatki za tiste, ki želijo pridobiti kakšne podatke o plovilu (za morjeplovce in za tiste ki tako informativno oz. iz radovednosti gledajo).
O vsakem plovilu bom dal čimveč podatkov, kolikor mi jih bo le uspelo pridobiti oz. najti.
Glede iskanja se strinjam da bo veliko dela. Ampak to je še vse v ideji - čisto končna odločitev še pride, saj je licenca za skripto malce draga (na koncu še posebej s predelavami).
odločuil sem se da bi vsebovalo tudi bazo ukradenih plovil.
kateri podatki so pomembni vse če nekdo želi podati prijavo o ukradenem plovilu?
nekaj podatkov sem našel tukaj.. za več bi vas pa prosil če ima kakšen info kdo izmed vas http://stolenboats.eu/stolen-boats/stolen-boats/
kateri podatki so pomembni vse če nekdo želi podati prijavo o ukradenem plovilu?
nekaj podatkov sem našel tukaj.. za več bi vas pa prosil če ima kakšen info kdo izmed vas http://stolenboats.eu/stolen-boats/stolen-boats/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov