Kombinacije okusov
Moderatorji: moderator2, moderator
Kombinacije okusov
V mojih potepanjih po svetu sem veckrat zasledil, da imajo razlicni narodi razlicne kulinaricne navade in okuse. Npr. v skandinaviji, posebej na dansken ti ponosno postrezejo z mesnimi kroglicami z rjavo slano omako, osladkanim pire krompirjem, zlico marmelade in sladko/kislim kuhanim rdecim zeljem. Na finskem je z pecenko severnega jelena obvezna omaka iz brusnicnega dzema z slanim pecenim krompirjem in oparjeno zelenjavo. V Nemciji sem veckrat jedel zrezke z sladkano cebulno omako.Tudi kitajci, ki veljajo med najstarejse kulture na svetu kuhajo z sladkimi, kislimi in slanimi okusi. Zato me preseneca, da imajo nekateri zelo negativen stav do vsega, kar ni tocno tako, kot je kuhala babica ali mama. Opazil sem, da prihaja posebej na jahtah, kjer so etnicno mesane posadke do napetosti, ker "jaz pa takih stvari ne jem". Kljub temu, da naj bi vsak negoval tradicijo in jedel in pil to na kar je navajen, mislim, da nas raznolikost bogati. Ta prispevek sem napisal, potem ko sem videl anketo o spargljih z cokolado.Na osnovi 4 glasov v anketi sem imel obcutek, da se nasi forumovci izogibajo spargljev z cokolado kot "hudic kriza". Kaj mislite vi?
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Mislim, da razmišljaš v pravi smeri okrog špargljev.
Je pa res, da severnjaki radi meso tudi sladkajo oziroma dodajo kaj sladkega. Tudi na Češkem boste vedno poleg mesa dobili kaj sladkega...
Meni osebno so taki okusi zelo všeč, res pa je, da ribe na sladek način še nisem jedel. Sicer pa rib nimam posebno rad, precej rajši pa pojem kakšno pečenko z borovničevim džemom
LP
Je pa res, da severnjaki radi meso tudi sladkajo oziroma dodajo kaj sladkega. Tudi na Češkem boste vedno poleg mesa dobili kaj sladkega...
Meni osebno so taki okusi zelo všeč, res pa je, da ribe na sladek način še nisem jedel. Sicer pa rib nimam posebno rad, precej rajši pa pojem kakšno pečenko z borovničevim džemom
LP
hehe
okoli spargljev je tako da ko sem nekajkrat povabil razlicne druzbe na pokusino...hmmm kako naj se izrazim? so vecinoma majali z glavami vendar na koncu je 90% oseb pohvalilo ostali pa so se vzdrzali...
v sloveniji je res tako da gre vecina na pico in coca colo ali pa na dunajca s pomfrijem kjer mora biti obvezno tako velik da gleda cez rob!
vendar pocasi,zelo pocasi se ta trend spreminja in opominja ljudi na nekaj novega in zanimivega...
najvecja zalost je da se 99% svetovnega prebivalstva ki obisce"moj"hotel zadovolji z mesanim mesom na zaru!
sam pa priznam da nisem ravno ljubitelj kaksnih cudnih kombinacij kot je riba z medom
je pa to trend katerega marsikje po svetu poznajo - mi se pac se prebujamo kot v marsikateri stvari...
v sloveniji je res tako da gre vecina na pico in coca colo ali pa na dunajca s pomfrijem kjer mora biti obvezno tako velik da gleda cez rob!
vendar pocasi,zelo pocasi se ta trend spreminja in opominja ljudi na nekaj novega in zanimivega...
najvecja zalost je da se 99% svetovnega prebivalstva ki obisce"moj"hotel zadovolji z mesanim mesom na zaru!
sam pa priznam da nisem ravno ljubitelj kaksnih cudnih kombinacij kot je riba z medom
Vidim, da je le nekaj odziva na prispevek, kar je dobro! Riba z medom se verjetno slisi zelo radikalno, je pa izredno okusna. Filet bele ribe posolimo, popopramo, dodami zacimbe po zelji in nato pecemo v ponvi na malo masla dokler porumeni. Nato z cajno zlicko zajamemo malo medu in ga kakor las natanko polijemo po ribi. Pravladoval naj bi bi slan okus, vendar naj bi nas prsenetil rahlo sladek ton. Glede dunajskega zrezka s krompirckom, pa mislim, da je oseba, ki vedno je samo to, oropana za ves car lokalne kuhinje. Si predstavljate, da ste v Spaniji, pa nikoli ne greste v lokalni tapas bar? V Dalmaciji pa nikoli ne poskusite kozlica ispod peke? Ne narocite bouillabess v juzni Franciji?V istri ne pojeste vsaj enkrat fuze z tartufi? Ce bi to bilo tako, bi pri nas na Slobali se danes vsi jedli samo minestro in sardele na zaru! Z globalizacijo, ki ni prinesla samo pozitivnega napredka, imamo vsaj moznost spoznavati druge kulture, ce ne drugace vsaj skozi kulinariko. Zato uzivajmo v dobri harani in DOBER TEK!!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
z vsem se strinjam vendar je vecina slovencev se vedno na zalost mal zaostala... enkrat poglej nedeljska kosila!jao jao...
pred 14 dnevi sem sel na jezersko kjer sem rekel da greva z mojo na izlet in nekaj pojsest...verjames ali ne a na celi poti iz predvora do vkljucno z jezerskem ni bilo mogoce dobiti drugega kot pecenke ali dunajca - pac moja ni ravno ljubiteljica mesa in tako ni bilo mogoce dobiti enega zelenjavnega kroznika ali testenin...katastrofa! no potem sva sla v vilo bello kjer je bilo fantasticno! skratka hocem povedati da je pac trend pecenke in dunajca se vedno in saj se najvec prodaja...zal...
pred 14 dnevi sem sel na jezersko kjer sem rekel da greva z mojo na izlet in nekaj pojsest...verjames ali ne a na celi poti iz predvora do vkljucno z jezerskem ni bilo mogoce dobiti drugega kot pecenke ali dunajca - pac moja ni ravno ljubiteljica mesa in tako ni bilo mogoce dobiti enega zelenjavnega kroznika ali testenin...katastrofa! no potem sva sla v vilo bello kjer je bilo fantasticno! skratka hocem povedati da je pac trend pecenke in dunajca se vedno in saj se najvec prodaja...zal...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost