morska rizota?

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
racman
Admiral

morska rizota?

OdgovorNapisal/-a racman » To Okt 30, 2007 12:30

no mene pa zanima kako pripravite rizoto z morskimi sadezi...nacin kjer posebaj skuhate ali dusite riz...poznamo bel in rdec nacin?
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » To Okt 30, 2007 15:55

M O R N A R S K A R I Ž O T A( za 4 lačne )

sestavine:

300 g riža
600 g morskih sadežev
1 dcl olivnega olja
40 g masla
1 velika čebula
4 stroki česna
200 g paradižnika
1,5 dcl belega vina
ribja osnova
1/2 žlice peteršilja
1/2 žlice origana
veliki ščep rožmarina
3 žlice sladke smetane
sol, poper
za posip Parmezan

postopek :

Na segeretem olivnem olju prepraži čebulo, da postekleni, dodaj grbo strt česen, ko zadiši dodaj lignje,malo popraži, dodaj ostale sadeže in paradižnik( drobne kockice ), origano, rožmarin, sol, poper, zalij z vinom in duši SKORAJ do konca.

V drugi posodi pripravi klasični riž za rižote ( na močnem olju segrej riž, dodajaj ribjo osnovo ali v vodi zmešan začimbni posip po sistemu IZHLAPI - DODAJ in ne pozabi MEŠAJ non-stop skoraj do konca, dodaj maslo). Zmešaj z omako, duši še 15 min, dodaj smetano in peteršilj, pokrij in pusti še 15 minut brez kuhanja. Na mizi posipaj Parmezan.

opcija:

belo vino - rdeče vino, lignji - sipe, ribja osnova - začimbni posip( če že res nimaš NIČ od začimb je Vegetin Mediteran), origano - bazilika, - sveži paradižnik - pelati, sladka - kisla smetana, Parmezan - drugi trdi siri

pažnja pažnja:

Pri morskih sadežih, najprej duši bolj trde ( lignje, sipe ), nato dodaš lahko vse kar imaš pri roki iz morja ( pri milem Pozejdonu - nikar kupljenih ZMRZNJRNIH školjk - bljak ), če dodaš KISLO smetano, dodaj paradižniku sladkor.
Taurus
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Okt 30, 2007 16:33

Taurus, kako naj clovek ob takem postu sploh se kaj napise, ko pa si ze vse povedal?
:D Respect!!!!
Nazadnje spremenil nemo, dne To Okt 30, 2007 22:02, skupaj popravljeno 2 krat.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » To Okt 30, 2007 20:26

ni mi cisto jasno sta to beli ali rdeci rizoti? zmoti me glede smetane?
sam pripravljam rizoto kot imas napisano vendar brez smetane?
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Sr Okt 31, 2007 17:51

Pri skoraj vsej uživaški - za osebni gušt - kulinariki( morjeplovska, žar ...)
se mi zdi, da je zraven največ osebne note oz. lastni žmahec in pač soliraš in kombiniraš dodatke po lastni izbiri. Zelo fajn pa je, da imaš neko istočnico, da se različne žaubice ne " ubijajo " ali izključujejo med seboj, ali ne prevzamejo v celoti okusa itd.
Tudi poimenovanje jedi je po mojem enako.( rdeče-bele )
V danem receptu ( konkretno glede smetane ), sem jo dodal sam zaradi ( zopet poudarjam ) lastnega okusa, ker sem enkrat rižoto pripravljal in so bile školjke oz. okus izredo agresiven, močan in nisem imel drugega pri roki kot sladko smetano ( nekje pa sem prebral, da če dodaš SLADKO smetano jedem s paradižnikom, jedi ne moreš zajeb... glede kislosti ), pa sem jo dodal - puka slučajnost, okus pa se mi je dopadel. Prav tako je dobra seveda tudi brez.
Ko že enkrat jed sam pripraviš in veš kaj si ftaknil noter, je dosti laže spreminjat dodatke, enim jedem paše, da so " prezačinjene" večinoma pa se pač potrudiš da ostane prvinski - natur okus + pika na i oz. tvoja roka.
Ponavljam, vodilo ti ZMERAJ naj bo lastno zadovoljstvo in kreacija ob kulinarični stvaritvi, ostali ga bodo vedno pripravljeni deliti.
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Okt 31, 2007 19:02

hvala za odgovor :wink: vse se strinjam in razumem vendar nikoli mi ni bilo jasno kaj je razlika med belo in rdeco pripravo rizote...nekoc sem zasledil povdarek na beli zato spraujem...mislim da je bilo v enem jedilnem listu...no ja morda je le tako da ne uporabis paradiznika :roll:
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Ne Nov 04, 2007 18:49

RACMAN !

Končno sem imel čas in brskam po dobrih starih, že zbledelih kuharcah, kjer sem zasledil podoben termin ( rdeča - bela )le za Buzaro in neki Brodet. Dobro pa si predvideval - gre za recepte Z ali BREZ paradižnika.
Za rižoto pa ne vem.
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Nov 04, 2007 21:31

hehe si imel cel podvig! hvala za info :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost