morska rižota v ponvi

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
racman
Admiral

morska rižota v ponvi

OdgovorNapisal/-a racman » Če Jan 03, 2008 13:56

N O R M A T I V Z A MORSKO RIŽOTO »V PONVI«
ŠTEVILO PORCIJ: 20

RIŽ ZLATO POLJE
(PARBOILED) Kg 1.40
RDEČA ČEBULA Kg 1.50
ČESEN Strok 40
BELO VINO L 0.5
VODA ZA ZALIVANJE L Po potrebi
MORSKI SADEŽI Kg 3
CELI ŠKAMPI Kom. 20
SVEŽI PARADIŽNIK Kg 2
POR (mehki del) Kom. 2-3
RUMENA IN RDEČA PAPRIKA Kom. 4
PARMEZAN V KOSU Kos 1
SKODELICE
IZ VLEČENEGA TESTA Kom. 20
morska sol Droga
Po potrebi
poper Maestro
Po potrebi
bazilika Maestro
Po potrebi
drobnjak Maestro
Po potrebi
Lovor Maestro
Po potrebi
Origano Maestro
Po potrebi
Rožmarin Maestro
Po potrebi
Začinka Maestro
Po potrebi
SVEŽI PETERŠILJ Po potrebi
OLIVNO OLJE-EXTRA Po potrebi
Paprika ostra Maestro
Po potrebi
Paradižnikov koncentrat
ARGO Po potrebi

Kratek opis postopka za pripravo jedi
Čebuloprepražimo,dodamo RIŽ ZLATO POLJE(PARBOILED), ko zastekleni dodamo še sesekljan česen.
Ko le ta zadiši podlijemo s kakovostnom
Belim vinom in nato podlivamo z vodo.
Solimo , popramo in po potrebi dodamo začinko.kuhamo 10 minut na majhnem ognju,dodamo morske sadeže, olupljene paradižnike narezane na kocke, na kocke narezano papriko in por.
Dodamo morske sadeže in zopet kuhamo 5 minut.
Dodamo vse začimbe in cele škampe.
Po potrebi dodamo tudi paradižnikov koncentrat.
Kuhamo še slabih 5 minut in odstavimo z ognja.
Ko rižota »počije« jo serviramo na krožniku in nanjo položimo v doma narejeni skodelici iz vlečenega testa v katerega naribamo »sveži« parmezan.
Dekoriramo še z drobno sesekljanim peteršiljem.
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » So Jan 05, 2008 10:34

Parboiletiziran riž menda pomeni - dolgozrnat, ne ?

Mediteranci prisegajo na okroglozrnat za vse vrste rižot.

Kakšne pa so tvoje izkušnje Racman, maš konkretno znamko preiskušenega riža za rižote?

Meni se je namreč zgodilo( riž za rižote pripravim vedno po enakem principu-čebulček postekleni, dodam rižek, segrejem, dodam vinček, da alko izhlapi, nato pa POSTOPOMA dodajam tekočino-osnovo, ter nežno mešam do konca + košček masla ) da je bil drag in nenehno opevan ( znamka ) riž obup po celi črti, na Jadranskem otoku silom prilike kupljen neugledi riž v PVC vrečki iz Vietnama za neomembe vredno ceno, pa kuliarična mojstrovina( pa ne zaradi sestradanosti ).

AJD
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Jan 05, 2008 12:28

Parboiled riž
Zaradi svoje značilne sestave se ne razkuha in je še posebej primeren za različne priloge in riževe solate. Je bogat z vitamini in minerali, ki s povsem naravnim postopkom toplotne obdelave preidejo iz luske in semenske lupinice v notranjost zrna.

sam naceloma uporabljam riz "bali"za vse jedi.
(RIŽ - BALI ,OKROGLOZRNATI BRUŠEN RIŽ).
nek posebn strokovnjak za rizote res nisem-eni prisegajo na dolgoznratega eni na okroglozrnatega sam pa za vse uporabljam okroglozrnjatega le izjema so kaksni susiji in pa jedi z neoluscenega riza.

rizote in vse podobne jedi pripravljam tako da posebaj zdusim riz v pecici
riz preprazis na olju, solis ,zalijes z 2x kolicino vode, dodas celo cebulo med katero zapicis klincke pokrijes s pokrovko in postavis v pecico na 150 stopinj za 35 minut).s tem si prihranim na casu in delu pa tudi tako je da lahko v naprej pripravim-posebaj naredim omako in ko je "kosilo" pogrejem del riza z omako posebaj pa se pustim nekaj omake s katero jed prelijem na krozniku.
zelo je razlika ali se kuha "na morju",doma ali v hotelu

:D
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » So Jan 05, 2008 12:43

Verjamem da je rižota zelo okusna, le MAESTRO se velikokrat pojavlja v receptu. Sam pač prisegam na domače oz. lastnoročno nabrana zelišča.
LP
Veliko vetra in mirno morje
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Jan 05, 2008 18:31

burjovc napisal/-a:Verjamem da je rižota zelo okusna, le MAESTRO se velikokrat pojavlja v receptu. Sam pač prisegam na domače oz. lastnoročno nabrana zelišča.
LP

ma to je bil pac sponzor takrat :D
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Po Jan 07, 2008 18:49

Ja Burjovc imaš prav, doma nabrana ali vzgojena zelišča so res ta boljša, vendar se mi zdi, da ob takem tempu oz. ti. življenskem ritmu, lahko malo švinglamo, pa kupljena " naravno sušena " zelišča tudi niso glih zanič. Pomembno pri vseh kulinaričnih kreacijah - pa naj bo to samo rižota - je da dejansko ne uporabljamo preko mere " instant vrečke" z raznoraznimi ojačevalci okusa, potem pa se trkamo po prsih, kaki mojstri smo, ker na koncu, ko bodo skurjene burbončice, res ne bo več nič okusno.Mogoče pa bo se prijela nova tema npr. DADATKI JEDEM, kjer si bomo lahko izmenjali osebne izkušnje pri dodatkih ali začimbah k jedem.

AJD
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Po Jan 07, 2008 21:35

no ja no ja...nic ni narobe ce so susena vendar zlata vredna so sveza in zato ni potrebno da si kak vrtnar - za domaco uporabo kupis teglcek drobjaka,bazilike,rozmarina,...v hipermarketu in to ti raste kak mesec...osebno mi je pri srcu najbolj sveza bazilika - cisto nekaj drugega kot susena...
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » To Jan 08, 2008 13:58

Absolutno se strinjam s to trditvijo o sveže nabranih začimbah, ampak zmeraj jih nimaš pri roki. Glede začimb v tegelčkih na okenski polici pa si me malo potolažil, ko omenjaš, da zdržijo en mesec. Meni še ni ratalo, da bi jih obdržal več kot dva tedna( rosil, zalival itd. ), še po peteršilj grem na vrt in ga spraskam izpod snega.Se pa mi zdi da so lovor, brinove jagode, rožmarin bolj aromatične posušene kot sveže.

AJD
Taurus
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » To Jan 08, 2008 14:59

Taurus napisal/-a:Absolutno se strinjam s to trditvijo o sveže nabranih začimbah, ampak zmeraj jih nimaš pri roki.

Glede začimb v tegelčkih na okenski polici pa si me malo potolažil, ko omenjaš, da zdržijo en mesec. Meni še ni ratalo, da bi jih obdržal več kot dva tedna( rosil, zalival itd. ),

še po peteršilj grem na vrt in ga spraskam izpod snega.

Se pa mi zdi da so lovor, brinove jagode, rožmarin bolj aromatične posušene kot sveže.

AJD

se cisto strinjava :wink:
zelisca v teglckih umrejo ze po parih dneh ali pa lahko rastejo "neskoncno".ce kupis v kaksni vrtnariji bo vecja verjetnost za uspeh - najbolj prirocno je v kuhinji na oknu.

seveda lovor , brinove jagode in podobno dajo vec arome posusene...

sam sem ljubitelj sveega drobnjaka in bazilike. :D
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jan 28, 2008 21:16

Taurus napisal/-a:Absolutno se strinjam s to trditvijo o sveže nabranih začimbah, ampak zmeraj jih nimaš pri roki. Glede začimb v tegelčkih na okenski polici pa si me malo potolažil, ko omenjaš, da zdržijo en mesec. Meni še ni ratalo, da bi jih obdržal več kot dva tedna( rosil, zalival itd. ), še po peteršilj grem na vrt in ga spraskam izpod snega.Se pa mi zdi da so lovor, brinove jagode, rožmarin bolj aromatične posušene kot sveže.

AJD

Probajte to. Nabaviš drobnjak ali petršilj, narežeš, pa ne preveč na drobno, vzameš stekleni kozarec z navojem(boljši so nižji in široki), potem pa daš eno plast drobnjaka oz. petršilja, tanko plast soli itd.Na koncu naj bo sol, vse skupaj fino potlačeno (brez zraka ).Aromo ,obliko in okus obdrži, kot da imaš sveže nabrano, ne potrebuješ hladilnika, obdrži pa se zelo dolgo. Paziti moraš edino na soljenje osnove (riba, meso, juha itd. ), da ne bo preslano .
Pa dober tek in LP :wink:
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Sr Jan 30, 2008 12:09

Tudi sam sem( kar nekaj let nazaj )večkrat naredil domačo svežo "Vegeto"( sesekljana čebula, česenj, por, peteršilj, nariban korenček, gomolj zelene, korenina peteršilja - vse skupaj zmešal z grobo morsko soljo - in v kozarec z navojem ) , pa se nekako nisem mogel navaditi. Sploh pa mi ne odgovarja okus zmrznjenega peteršilja - probal v "Dagnjah na buzaro" . Dobil sem občutek, da imajo vse jedi podoben okus, če jim dodajaš isto mešanico, pa naj si bo naravna ali umetna( še posebej ). Osebno prakticiram ( sveže ali posušene ) začimbe v različnih razmerjih za različne jedi.

AJD
Taurus
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jan 30, 2008 13:17

Jaz, dam v vsak kozarec po eno stvar.Svežo, ne zmrznjeno.Na kako morsko specialiteto, tudi ne paše vsaka začimba.Recimo , česen na ribo ja, na rake pa ne.Vegete pa jaz sploh ne uporabljam, ker kot sam praviš, ima vse isti okus.Raje imam okus orade , kot vegete.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost