OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 19, 2009 17:51
Če si s.p. in nisi davčni zavezanec, potem ti tuja firma ne more prodati brez davka, enako tudi ne domača, samo tukaj je bolj simple vse skupaj...
1. Domača firma:
Jaz sem zavezanec za DDV in ti napišem račun. Seveda je na vsakem računu obračunan DDV, ne glede na to kdo je kupec. Na račun načelno pišemo davčno številko, čeprav to NI potrebno in JE BREZ VEZE!!! Ti ta račun lepo poknjižiš v svoje knjige, obračunanega DDV pa si ne odbiješ, ker do tega nimaš pravice. Jaz sem čist in me boli k***, kaj boš ti počel z računom!
Drugič prodam nekomu, ki je DDV zavezanec, vse je popolnoma isto, le da si takrat kupec DDV obračuna kot vstopni DDV in mu ga država povrne, jaz pa ga enako plačam. Torej jaz nič ne vem in me niti ne briga ali si ti račun knjižil ali vrgel v smeti ali si DDV zavezanec ali pa ne. Nima to zame veze!
2. Tuja firma znotraj EU območja:
No tukaj pa je malo drugače. Sicer je meni to blesavo ampak tako pač je. Še vedno NISMO v isti državi, čeprav nas pumpajo s tem. DDV ima vsaka država drugo stopnjo in plača se ga v blagajno dotične države! Drugače je s carinami, ki pa gredo direktno v EU blagajno, kar je tudi prav. Tako bi moral DDV, pa nebi bilo nič problemov.
No in ko jaz prodajam nekemu podjetju npr. v Italijo ali Nemčijo je zgodba taka. Jaz moram prvo preveriti, da to podjetje sploh obstaja! Potem moram preveriti, da je to podjetje zavezanec za DDV. No to še ni vse, prepričan moram biti tudi, da bo to podjetje račun knjižilo in ne vrglo v smeti!!! Da zadostim vsem pogojem, lahko pošljem po pošti, s tem imam potrdilo, da je podjetje blago prejelo, podpisalo dobavnico in tako naprej... Sem tudi prepričan, da je blago šlo ven iz Slovenije, kar je spet pogoj!
No in nato izdam račun, BREZ DDV, zraven pa davčno številko, da se potem ve kdo in komu kaj prodaja... Pri taki prodaji se bo meni pri davčni kontroli inšpektor najprej spotaknil, ker tukaj sem za vse nepravilnosti odgovoren jaz!
Pa še tvoj primer... Če sem jaz Italijan in ti slovensko podjetje, ki nima ID za DDV, potem se s tabo nočem niti pogovarjati! Lahko prideš kupit nekaj na cash, plačaš z DDV, ker to itak moraš in adijo. Vse ostalo pa se raje ne grem, ker pač preveč tvegam...
Upam, da je jasno. LP