In kaj jaz 'bluzim' o tem?
- Prvi dan, v soboto 9. junija 2012, sem bil za flokista Boštjanu Rupniku na njegovem Flying Junior-ju. Dan je bil prav zanimiv - za začetek že, kar zadeva vreme.
Boštjan se je prejšnji dan pripeljal z družino v Piran, jaz sem imel zmenek, da se pripeljem v soboto z enim od drugih tekmovalcev. Ker sem imel napačno mobi številko, se nikakor nismo našli in v Izolo sem se torej odpeljal s svojimi štirimi kolesi, našel prostor za parkiranje in začel iskati, kje bo regata.
Marina Izola, prostori jadralnega kluba tam - nobenih znakov ničesar regati podobnega. Malo telefonade z Boštjanom, ki počasi prihaja s prikolico in barko iz Pirana in srečno najdem nekaj bark (fireball in FJ) na parkirišču v mestu in eno (FJ) na ograjenem dvorišču zraven (najbrž nekoč del Delamarisa).
Klub, ki organizira zadevo, je JK Olimpic, prostore ima zraven tistega parkirišča in za vsako tekmo, za vsak trening, za vsak hk mora zadeve vleči čez tisto parkirišče do morja. Pa si ne dajo vzeti veselja.
Boštjan se pojavi in začneva sestavljati zadeve. Ena konkurenca ima že sestavljeno...

Barka je stara - prejšnji lastniki so nabavili novejše, lepše in tudi lažje - mislim da je tistale za daj na zgornji sliki ravno nova barka enega prejšnjih lastnikov tele. Ni samo barka mnogo bolj 'fancy', tudi mnogo bolj 'fancy' jadra ima.
Tale je verjetno zaradi popravil kakih 50 kg težja od večine (verjetno vseh) ostalih. Ne dava se dosti motiti.

Za barko na sliki je videti vhod v ta ograjeni prostor, in tam je videti še nekaj, česar noben od naju ni videl čisto pravočasno... Kdo ugane, kaj?
Omenjal sem vreme - nalivček (ne prav dolg, ampak...) je popestril sestavljanje pustil sledi...

Kdo uganil, kaj je bilo posebnega na sliki? Kabel na višini, nižji od jambora. Še ena zadeva za popestritev 'sprehoda' do drče za splovitev. Midva sva snela in ponovno namestila jambor, ker je bilo tudi eno vratno krilo zaklenjeno, drugo barko so pa - s še kakšno roko pomoči in kakšnim ključem, mislim - nagnili, da je šel jambor pod kablom.
Prognoza je bila - dopoldne nalivi nad Padsko nižino, opoldne nad Furlanijo, popoldne tudi v Sloveniji. Veter zjutraj šibek, opoldne še kar, proti večeru naj bi pojel. Vreme se ni hotelo ravnati po prognozi.

Tole je bilo posneto ob dveh, ko bi moralo biti po prognozi okoli nas veliko svetleje - pa ne vem, če ni padlo tudi malo toče.
Pihalo ni dosti, ampak tu pa tam je bilo v krogu desetih kilometrov nekaj video efektov z glasbeno spremljavo - ki mi jih pa ni uspelo ujeti (strele in grmenje, ampak večinoma med oblaki).

Vmes se tu pa tam malo razsvetli...

potem spet od začetka... Tista siva stena zadaj je fronta.

Tole je pa 'drča' za čolne jadralnega kluba Olimpik in tu (potem ko so se prej otročad že veselo podili okrog z njimi) potrpežljivo čakajo optimisti, da sodniki odcincajo, kdaj bo - če bo - štart.
Midva imava vmes dosti čakanja in se greva za uro-dve preganjati med vetrovi in kapljami. Solidno močan, spremenljiv veter in jaz, ki nisem ravno vajen FJ in še en Fireball, ki se mu tudi ne da biti pri vodi, ne da bi se malo zapodili po njej, dela reč zanimivo. Ali se kar dobro obneseva, ali pa morata biti tista na fireballu začetnika - pa najbrž nista.
Ostalih noče biti na vodo - naslednja ploha in Fireball ima dosti. No ja, če se ni s kom loviti, bova tudi midva šla pogledat na obalo.
Izvlečeva čoln in ga spraviva k ostalim - in jaz spet pridem do 'foto-firbca'.
Jp, drča... in zraven sveže luže.

S 'suho marino' za ta konec tedna zasedamo del parkirišča...

Malo pogleda bolj od blizu na 'železje' (hardware
Tista palica levo ob bumu v zanki je tangun. Za razliko od Mini-12 se glavno jadro ne krajša in tudi prvega ni mogoče 'zrolati '

Ampak tudi tu je kupček zanimivih majhnih trikov, ki omogočajo presenetljivo hitro razvitje in pospravljanje špinakerja in podobno.
Še 'suha marina' z druge strani.
Otročadi postane dolgčas in nekaj pametnih odraslih najde nekaj igrač zanje - gumenjak...

staro jadralno desko...

najbrž čoln kluba ali člana kluba...

in zabava je v teku.

Videti je najmanj enako, če ne bolj zabavno od regate...

kaj pravite?

Ta klub in njegov pristop v teh okoliščinah sta mi všeč.

Potem vreme reče, da je tega dovolj in pravi, da bo hladen tuš.

Otročad se spravi iz slane vode v klub pod topel tuš - in na vrsti so čevapčiči s pom-frijem in podobno - mulariji ljubo - prav dobro hrano v dobri družbi. Slišim, da je so štarte tega dne odložili zaradi strel - no ja, ziher je ziher in z otroci nočejo preveč tvegati.
Jaz sem imel za naslednji dan - drugi dan regate Zlato sidro v Izoli najavljeno match race jadralnega kluba Odisij v Bohinju in ker bi bila s predsednikom JK Bohinj midva ves organizacijski odbor, je Boštjan na srečo za naslednji dan dobil drugega - dobrega - flokista.
Tudi v nedelju je bilo tam vreme 'zanimivo', čeprav ne toliko, da bi ne bilo štartov. Bilo je malo rodea, katerega rezultat je bil malo strgano eno jadro in zlomljen 'spreader' jambora - ampak mislim, da je Boštjan oboje že poštimal.
Moj povratek v Ljubljano je bil skozi zmajski naliv, tako da bi bil mestoma možen 'aqua-planning'. V Ljubljani sem se šel pregret v sauno v Tivoli - in ko smo že začeli z vremenom, še končajmo z njim.

Jap, polna mavrica - in milijon odtenkov zelene, samo za tale fotkič nimam dovolj širokokotnega objektiva, da bi ujel celo mavrico - pa tudi savna me ne bo čakala v neskončnost, tako da to torej prepuščam domišliji.

Aha, še to. Naslednji dan je bila napoved podobna, kot je bilo vreme, ko sem se peljal z obale v Ljubljano, in Odisej je zjutraj odpovedal tekmo, tako da mi ni bilo treba v Bohinj.
Vreme se ni držalo napovedi in je bilo prav prijetno, tako da jim je bilo najbrž žal.