Sejem poteka v ladjedelnici Aprilia Maritima, ki se dejansko drži marine Capo Nord. Iz Slovenije je pot precej kratka in tako tam vedno srečam tudi precej slovencev. Če boste naslednje leto odšli tudi vi, vas pot vodi po avtocesti proti Benetkam, ko prevozite znano počivališče Gonars in Palmanovo, pot nadaljujete še nekaj kilometrov in zapustite avtocesto na izvozu za Lignano in Latisano. Od tam pa boste zagotovo že našli, saj je dogodek dobro označen, je pa oddaljen cca. 8 km od avtoceste v smeri proti Lignanu.
In kaj smo videli? Moje mnenje je, da povprečen slovenec tam žal ne bo našel bodočega plovila. Kot prvo so razstavljena v 99% večja plovila, kaj to pomeni, bi lahko rekli, da nad 35 čevljev. Vmes najdete tudi kakšen manjši gliser, vendar je to res redkost. Zanimivo je, ker je večina plovil na suhem, pa čeprav so to večje jahte dolge tudi po 70 čevljev. Tako si lahko tehniko in njeno stanje ogledate tudi "pod vodo", kar je ponavadi nemogoče.
Kot drugo so razstavljena plovila precj draga. Cene so po italijansko nastavljene višje in tako se dajejo tudi večji popusti. Kljub temu pa je ponavadi nakup rabljenega plovila v sloveniji cenejši, kar je meni precej zanimivo.
Spodaj je nekaj slik, da si boste lažje predstavljali dogajanje.
Letos je bil opazen predvsem napredek pri razstavljeni dodatni opremi, za kar je organizator postavil nekaj sejemskih šotorčkov.
Takoj na začetku sejma je še možno videti nekaj manjših plovil.
Potem pa se takoj prične vodni del, kjer so presenetljivo "manjše" barke. Manjše sem dal v iterale, saj to niso majhna plovila, vendar pa nas tista največja vedno pričakajo na suhem.
Hitrer čoln, presenetljivo z dvema Alpha-ma, je pa res, da ni najnovejši krik mode.
Le kaj je to? Hmm, to je izpuh Azimuta z naslednje slike. Takole na sliki sicer ne izgleda prav velik, v praksi pa vam lahko povem, da sem med slikanjem bil s celo glavo in rokami dejansko v izpuhu. Cev, ki jo vidite na sliki, pa ima še vedno premer toliko, da lahko notri brez problema stlačite svojo glavo. Izpuh je na dnu trupa na vsaki strani cca. 4 metre od krme proti premcu.
Azimut 68, ta pa je čisto nov!
In isti še z druge strani.
Okrog "skladišča" bark je narejen oder, tako da se obiskovalci počutijo in vidijo plovila kot v vodi s pomola, pa čeprav so ta na stojalih.
Obiskovalcev je vedno kar lepo število, kar pa ne preseneča, saj je severna Italija ogromen navtični trg. Tukaj pa je vedno tudi precej nemcev in avstrijcev, ki jim je Latisana blizu, avtocesta pa obstaja že desetletja.
Eno redkih manjših plovil, ki sem jih opazil med množico jaht na suhem je bila Doralova Prestancia. Barka je dolga malo pod 10 metrov, vendar je v tisti množici izgledala kot kakšen tender sosedov.
Hitra lepotica z dvema Jet pogonoma.
Ravno med mojim obiskom pa se je v marini odvijala tudi prava regata jadrnic, vendar tokrat radijsko vodenih modelov. Uprizorili so pravo tekmovanje, vetra pa je bilo mogoče za spoznanje premalo.
Gneča na prvi boji.
Tako, to je malo iz sejma. Mogoče pa se na podlagi videnega naslednje leto tja odpravi tudi kdo od vas. Termin sejma je vsako leto v času "krompirjevih počitnic" oziroma čez prvonovemberske praznike.
LP