Nautilia 2007 - sejem rabljenih plovil v Latisani - poročilo

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Nautilia 2007 - sejem rabljenih plovil v Latisani - poročilo

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2007 20:55

Pretekli teden se je, tako kot že vrsto let, v Latisani v Italiji odvijala že 20 ponovitev Nautilia-e. To je čisto poseben navtični sejem, saj naj bi bile na njem razstavljene rabljene barke. To je v večini tudi res, vendar pa organizator vsako leto "dovoli" tudi nekaj novih plovil.
Sejem poteka v ladjedelnici Aprilia Maritima, ki se dejansko drži marine Capo Nord. Iz Slovenije je pot precej kratka in tako tam vedno srečam tudi precej slovencev. Če boste naslednje leto odšli tudi vi, vas pot vodi po avtocesti proti Benetkam, ko prevozite znano počivališče Gonars in Palmanovo, pot nadaljujete še nekaj kilometrov in zapustite avtocesto na izvozu za Lignano in Latisano. Od tam pa boste zagotovo že našli, saj je dogodek dobro označen, je pa oddaljen cca. 8 km od avtoceste v smeri proti Lignanu.

In kaj smo videli? Moje mnenje je, da povprečen slovenec tam žal ne bo našel bodočega plovila. Kot prvo so razstavljena v 99% večja plovila, kaj to pomeni, bi lahko rekli, da nad 35 čevljev. Vmes najdete tudi kakšen manjši gliser, vendar je to res redkost. Zanimivo je, ker je večina plovil na suhem, pa čeprav so to večje jahte dolge tudi po 70 čevljev. Tako si lahko tehniko in njeno stanje ogledate tudi "pod vodo", kar je ponavadi nemogoče.
Kot drugo so razstavljena plovila precj draga. Cene so po italijansko nastavljene višje in tako se dajejo tudi večji popusti. Kljub temu pa je ponavadi nakup rabljenega plovila v sloveniji cenejši, kar je meni precej zanimivo.

Spodaj je nekaj slik, da si boste lažje predstavljali dogajanje.

Letos je bil opazen predvsem napredek pri razstavljeni dodatni opremi, za kar je organizator postavil nekaj sejemskih šotorčkov.
Slika

Slika

Slika

Takoj na začetku sejma je še možno videti nekaj manjših plovil.
Slika

Slika

Potem pa se takoj prične vodni del, kjer so presenetljivo "manjše" barke. Manjše sem dal v iterale, saj to niso majhna plovila, vendar pa nas tista največja vedno pričakajo na suhem.
Slika

Hitrer čoln, presenetljivo z dvema Alpha-ma, je pa res, da ni najnovejši krik mode.
Slika

Slika

Le kaj je to? Hmm, to je izpuh Azimuta z naslednje slike. Takole na sliki sicer ne izgleda prav velik, v praksi pa vam lahko povem, da sem med slikanjem bil s celo glavo in rokami dejansko v izpuhu. Cev, ki jo vidite na sliki, pa ima še vedno premer toliko, da lahko notri brez problema stlačite svojo glavo. Izpuh je na dnu trupa na vsaki strani cca. 4 metre od krme proti premcu.
Slika

Azimut 68, ta pa je čisto nov!
Slika

In isti še z druge strani.
Slika

Okrog "skladišča" bark je narejen oder, tako da se obiskovalci počutijo in vidijo plovila kot v vodi s pomola, pa čeprav so ta na stojalih.
Slika

Slika

Obiskovalcev je vedno kar lepo število, kar pa ne preseneča, saj je severna Italija ogromen navtični trg. Tukaj pa je vedno tudi precej nemcev in avstrijcev, ki jim je Latisana blizu, avtocesta pa obstaja že desetletja.
Slika

Eno redkih manjših plovil, ki sem jih opazil med množico jaht na suhem je bila Doralova Prestancia. Barka je dolga malo pod 10 metrov, vendar je v tisti množici izgledala kot kakšen tender sosedov.
Slika

Slika

Slika

Hitra lepotica z dvema Jet pogonoma.
Slika

Ravno med mojim obiskom pa se je v marini odvijala tudi prava regata jadrnic, vendar tokrat radijsko vodenih modelov. Uprizorili so pravo tekmovanje, vetra pa je bilo mogoče za spoznanje premalo.
Slika

Gneča na prvi boji.
Slika

Tako, to je malo iz sejma. Mogoče pa se na podlagi videnega naslednje leto tja odpravi tudi kdo od vas. Termin sejma je vsako leto v času "krompirjevih počitnic" oziroma čez prvonovemberske praznike.

LP
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Okt 28, 2008 13:01

bo kdo tudi letos odsel pogledat ta sejem??
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Okt 29, 2008 15:47

Tudi sam sem že bil na tem sejmu ter se strinjam, da za nas ni interesanten, cene pa so res precej visoke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost