AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Po zadnjem uradnem ceniku po katerem nabavljamo je cena po vsej tej kolobociji usklajena s strani Victrona in za Cyrix 120A tako po novem znaša URADNA CENA s strani VICTRONA 41€ +DDV. koliko popusta od tega, da kdo naprej pa je njegova stvar.
Lepo prosim, da me nehate posredno žaliti, ker smo nabavljali po ceniku našega dobavitelja, ki pa še ni spremenil cene - do sedaj!!
LP NT
Victron cenik 2013/Q2 (navedene neto cene v €)
Microprocessor controlled battery combiner/isolators
Cyrix-i 12/24V-120A intelligent combiner CYR010120000 (R) 46 x 46 x 80 √ 0,11 € 41
Cyrix-i 12/24V-120A Battery combiner Kit CYR010120100R 46 x 46 x 80 √ 0,11 € 82
Cyrix-i 12/24V-225A intelligent combiner CYR010225000 (R) 100 x 90 x 100 √ 0,7 € 102
Lepo prosim, da me nehate posredno žaliti, ker smo nabavljali po ceniku našega dobavitelja, ki pa še ni spremenil cene - do sedaj!!
LP NT
Victron cenik 2013/Q2 (navedene neto cene v €)
Microprocessor controlled battery combiner/isolators
Cyrix-i 12/24V-120A intelligent combiner CYR010120000 (R) 46 x 46 x 80 √ 0,11 € 41
Cyrix-i 12/24V-120A Battery combiner Kit CYR010120100R 46 x 46 x 80 √ 0,11 € 82
Cyrix-i 12/24V-225A intelligent combiner CYR010225000 (R) 100 x 90 x 100 √ 0,7 € 102
Eno vprašanje. Kolika napetost je običajno na novem akumulatorju? Kolega je reku, da mu na TAB Motion 135A akumulatorju pokaže skoraj 19V
Ali je ta podatek pravilen? Mal veliko se mi zdi ok tja do 15V zastopim samo, da ti pa 12V pokaže 19V je pa mal čudn...
Mnenja?
Lp Andej
Mnenja?
Lp Andej
Veter v laseh, travarca v zobeh 
evovii napisal/-a:Eno vprašanje. Kolika napetost je običajno na novem akumulatorju? Kolega je reku, da mu na TAB Motion 135A akumulatorju pokaže skoraj 19VAli je ta podatek pravilen? Mal veliko se mi zdi ok tja do 15V zastopim samo, da ti pa 12V pokaže 19V je pa mal čudn...
Mnenja?
Lp Andej
Ma daj ga srat! Napetost na novem ne bo nikoli čez kakih 12,7 V ali pa še manj!!!
Če govoriš med polnjenjem s polnilcem ali alternatorjem napetost nima veze od akumulatorja, temveč od reglerja v alternatorju oziroma reglerja v polnilcu ali solar celici ali vetrni ali.....
Napetost bo zrasla načelno na največ 14,4 V, v izjemnih primerih nekaterih reglerjev tudi do 14,7 tam pa je res meja... Nikakor 15 V ne boš nikoli videl, da bi pa 19V, potem boš imel pa vso kislino zraven akuja v nekaj minutah...
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Regulator brez bremena dvigne napetost na sponkah skoraj do napetosti celice. Enako alternator dvigne napetost na sponkah, če ni priključenega bremena. Regulator, ki ima priključeno breme in drži napetost na akumulatorju na 14,6V je pokvarjen ali pa tako slabe kvalitete, da ga ni priporočljivo vgraditi. Akumulatorji bodo v takem primeru rapidno propadli. Vplinjanje, pokalni plin, nivo elektrolita upade, poškodba celic, razgradnja celic, kratek stik celic zaradi usedlin...akumulator v stiku izprazni še ostale v sistemu. Pomoči ni več. Celice gredo lahko v stik tudi zaradi napake v izdelavi, čemur so bili zelo podvrženi akumulatorji s cevastimi celicami. To se je zgodilo tudi pri meni vendar v Velogu, kjer sem nabavil akumulatorje, niso rešili reklamacije v mojo prid, čeprav je bilo evidentno, da je bil problem kratkega stika celice in to že po vsega nekaj mesecih. Priznali bi reklamacijo samo enega akumulatorja v sistemu, ostale posredno uničene pa ne !?!?
Nazivna napetost vzdrževanja 12V sistema za klasične mokre akumulatorje za daljše obdobje je 13,25V pri 25°C. Za vsako nadaljno stopinjo celzija odštej -30mV/°C.
Če smo priključeni na polnilec je za krajši rok (dan dva) dovoljeno včasih celo priporočljivo dvigniti napetost vzdrževanja na 13,5-13,8V vendar je potrebno preveriti elektrolit pogosteje kot sicer.
LP NT
Nazivna napetost vzdrževanja 12V sistema za klasične mokre akumulatorje za daljše obdobje je 13,25V pri 25°C. Za vsako nadaljno stopinjo celzija odštej -30mV/°C.
Če smo priključeni na polnilec je za krajši rok (dan dva) dovoljeno včasih celo priporočljivo dvigniti napetost vzdrževanja na 13,5-13,8V vendar je potrebno preveriti elektrolit pogosteje kot sicer.
LP NT
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
Nikola Tesla napisal/-a:Regulator brez bremena dvigne napetost na sponkah skoraj do napetosti celice. Enako alternator dvigne napetost na sponkah, če ni priključenega bremena. Regulator, ki ima priključeno breme in drži napetost na akumulatorju na 14,6V je pokvarjen ali pa tako slabe kvalitete, da ga ni priporočljivo vgraditi. Akumulatorji bodo v takem primeru rapidno propadli. Vplinjanje, pokalni plin, nivo elektrolita upade, poškodba celic, razgradnja celic, kratek stik celic zaradi usedlin...akumulator v stiku izprazni še ostale v sistemu. Pomoči ni več. Celice gredo lahko v stik tudi zaradi napake v izdelavi, čemur so bili zelo podvrženi akumulatorji s cevastimi celicami. To se je zgodilo tudi pri meni vendar v Velogu, kjer sem nabavil akumulatorje, niso rešili reklamacije v mojo prid, čeprav je bilo evidentno, da je bil problem kratkega stika celice in to že po vsega nekaj mesecih. Priznali bi reklamacijo samo enega akumulatorja v sistemu, ostale posredno uničene pa ne !?!?
LP NT
Ali obstaja regulator ki se ga da nastavljati, ker moja sončna fila 14,5 V in se malo bojim za Akuje, ki so od TABa svinčeni- ciklični oz ali je 14,5 V za zimo še sprejemljivo da ni poškodb na Akujih. Kje v LJ. z okolico lahko takoj dobim dober regulator
Frik
Frajtonerca je prava stvar...
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Frik, to je absolutno preveč!! Akumulatorji bodo šli. Preveri večkrat vodo, ker je to že napetost uplinjanja. Na 14,2-14,6V sme filat samo dokler akumulatorji niso napolnjeni do max 90% kapacitete nato pa MORA napetost vzdrževanja pasti vsaj na 13,5V (še bolje na 13,25V) pri sobni temperaturi, v zelo hladnem pa tja do max 13,8V.
LP NT
LP NT
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov