YAMAHA 20 CMS pomoč pri elektriki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bamby
Kapitan fregate
Kraj: Ptuj

YAMAHA 20 CMS pomoč pri elektriki

OdgovorNapisal/-a bamby » Sr Jun 05, 2013 08:35

Imam YAMAHA 20 CMS starejši 2T motor, letnik 1997. Kupil sem ga z gumenjaka, kjer je bilo volansko upravljanje in varnostno stikalo montirano na konzoli.

Ker na mojem čolnu nimam komand, bom čoln s tem motorjem upravljal ročno.
Kupil sem novo varnostno stikalo z vrvico za okoli roke. Stikalo ima 4 kontakte za priklop, verjetno 2x plus in 2x minus, za katere pa ne vem, s katerimi kabli iz motorja jih naj povežem. Nebi rad poškodoval elektrike na motorju, ker je dobro ohranjen in dela bp, edino izklopim ga sedaj lahko edino s tem, da potegnem čok ven, kar pa mi ne ustreza in ni varno za plovbo.

Če ima kdo takšen motor, bi prosil da pogleda ali pofotka ožičenje.

:roll:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jun 05, 2013 09:10

Poglej, če vidiš kje original kabel od varnostnega stikala, koliko priključkov ima. Če sta samo dva (plus in masa) moraš na tvojem novem stikalu ugotoviti kaj je plus in kaj je minus (ti štirje so res v bistvu dvakrat plus in dvakrat masa) in povežeš. Če pa so trije priključki, kot pri recimo T 18, potem dva plusa vežeš skupaj v enega, toda obvezno moraš uporabiti diode, o tem na foumu že obstaja tema.
bamby
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bamby » Sr Jun 05, 2013 10:01

Piki napisal/-a:Poglej, če vidiš kje original kabel od varnostnega stikala, koliko priključkov ima. Če sta samo dva (plus in masa) moraš na tvojem novem stikalu ugotoviti kaj je plus in kaj je minus (ti štirje so res v bistvu dvakrat plus in dvakrat masa) in povežeš. Če pa so trije priključki, kot pri recimo T 18, potem dva plusa vežeš skupaj v enega, toda obvezno moraš uporabiti diode, o tem na foumu že obstaja tema.

Hvala za info. Očitno bom moral motor na servis peljat, ker diod ne vidim oz. so jih premontirali v konzolo. Sta pa 2 kabla puščena s spojkama, barvo sporočim. Mislil sem, da bo dovolj, če zmerimo samo napetost.
Maestral9

OdgovorNapisal/-a Maestral9 » Sr Jun 05, 2013 15:09

...
Nazadnje spremenil Maestral9, dne Po Jan 18, 2016 17:24, skupaj popravljeno 1 krat.
bamby
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bamby » Če Jun 06, 2013 08:32

Maestral9 napisal/-a:Ta varnistna stikala imajo štiri pole. Uporabiš lahko pa samo dva naenkrat. Med dvema poloma je povezava sklenjena, ko je ključek nameščen in se razklene, ko ga odstraniš, pri drugih dveh polih pa je ravno obratno.

Priklopi kabla na tista dva pola ki sta povezana, ko ključek ni nameščen. Tudi sam imam Yamaho 25 in je stikalo z dvema poloma dovolj in ne rabiš kakšnih diod, kot pri Tomosu. :wink:

Hvala. Malo me je prestrašil z diodami pa sm motor že včeraj na servis peljal :?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 06, 2013 08:49

bamby napisal/-a:
Maestral9 napisal/-a:Ta varnistna stikala imajo štiri pole. Uporabiš lahko pa samo dva naenkrat. Med dvema poloma je povezava sklenjena, ko je ključek nameščen in se razklene, ko ga odstraniš, pri drugih dveh polih pa je ravno obratno.

Priklopi kabla na tista dva pola ki sta povezana, ko ključek ni nameščen. Tudi sam imam Yamaho 25 in je stikalo z dvema poloma dovolj in ne rabiš kakšnih diod, kot pri Tomosu. :wink:

Hvala. Malo me je prestrašil z diodami pa sm motor že včeraj na servis peljal :?

Čakaj malo, prestrašil, lepo sem ti napisal, da rabiš diode, če imaš tri priključke, če imaš dva pa ne. Mislim, da ne bi mogel jasneje napisati.
bamby
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bamby » Sr Jun 12, 2013 12:09

No stikalo je zmontirano. Original Yamahino stane 40€, kupil pa sem novo neoriginalno za 5€ v kompletu z vrvico in ključkom.
:lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov