Menjava ležajev na osi propelerja Alpha one 2 gen.
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Menjava ležajev na osi propelerja Alpha one 2 gen.
Pozdravljeni!
Zanima me kolikšna je zračnost omenjene osi po horizontali(ven-noter),moja ima okoli 2mm in ko os zasučem se rahlo čuti ležaj.Ne grabi,ampak se ga malo čuti v roki ko vrtim os brez propelerja.Po vertikali ni zračnosti.
Peta ima cca.250 ur.
Zanima me,kako pogosto menjavate ležaje ozirima servisirate peto.Olje sem menjal nikjer ne teče,ga ne manjka,ni vode v njem le malo opilkov na magnetu?
Lp.
Zanima me kolikšna je zračnost omenjene osi po horizontali(ven-noter),moja ima okoli 2mm in ko os zasučem se rahlo čuti ležaj.Ne grabi,ampak se ga malo čuti v roki ko vrtim os brez propelerja.Po vertikali ni zračnosti.
Peta ima cca.250 ur.
Zanima me,kako pogosto menjavate ležaje ozirima servisirate peto.Olje sem menjal nikjer ne teče,ga ne manjka,ni vode v njem le malo opilkov na magnetu?
Lp.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Splo ni rečeno da je spodaj,ko vrtiš osovino lahko čutiš ležaj osovine ki gre skozi črpalko do menjalnika.Na koncu te osovine je stožičast zobnik,nad njim pa igličast ležaj.Zakaj omenjam njega,ker ta ležaj prvi faše vodo, če spusti semering pod vodno pumpo.To se je lahko zgodilo komu pred teboj.To je le predvidevanje,ni pa nujno da je.V tvojem primeru bi vsekakor podru spodnji del pete,da se ugotovi kaj v resnici je.Nasplošno pa ni spodnji del pete kritičen in so morebitne okvare redke.Menja se pa itak le kak ležaj,če je bila kdaj notri voda.Semering za propelerjem pa redko gdaj spusti.Lahko je pa bil spodnji del pete tudi brez olja,ker ga nekateri spodaj spuščajo ven,kar je uredu,napaka pa je,ker ga nalivajo pa od zgoraj.In predno se peta napolni z oljem lahko to traja tudi 14 in več dni,kajti luknjica med spodnjim in zgornjim delom pete je le kake 3mm.Ker je olje gosto,po kapljicah pronica do spodnjega dela.Zato se olje vedno tišči od spodaj,dokler ne priteče na bočni luknji pod vrhom pete.
mašinfirer
plovilo sem kupil pred 2 leti kar dobro ohranjeno z 40 urami,sicer res nevem ,če je kdaj bila voda not,ampak lastnik je bil precej pedanten.
Sem pa v dveh letih sam naredil okoli 200ur in tud dvakrat menjal olje z original pumpico od spodaj.
če imam peto v prostem teku se verjetno zgornji del ne vrti(ali imam prav?),tak da sumim bolj spodnji del,ali lahko os potegnem ven,ne da bi snel peto in izvlekel zgornjo os ven?
kako je kaj z zračnostjo?
Sem pa v dveh letih sam naredil okoli 200ur in tud dvakrat menjal olje z original pumpico od spodaj.
če imam peto v prostem teku se verjetno zgornji del ne vrti(ali imam prav?),tak da sumim bolj spodnji del,ali lahko os potegnem ven,ne da bi snel peto in izvlekel zgornjo os ven?
kako je kaj z zračnostjo?
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Lahko,za propelerjem odvij ,kako naj rečem,kronsko matico.Bodi previden da je ne polomiš,drugač se kar lepo šraufa sam,da jo losaš.Ko jo odviješ,samo potegni ven.Notri ti ostane le zadjni zobnik,ki je nataknjen na zadnji ležaj.Notri sta dva kroglična in en igličast ležaj.Ko imaš v prostem teku,zgornji del miruje,če ga vrtiš na propelerju.Spodnja os,ki nosi propeler ima lahko malo aksialnega lufta,ne vem pa točno koliko.1mm sigurno.
mašinfirer
Pozdravljeni,
oglašam se, ker sem imel enake pomisleke glede aksialne zračnosti gredi propelerja in suma poškodbe ležaja. Skoraj 99% to ni poškodba ležaja ampak se občuti obraba gredi na naležnem mestu, kjer se vsa potisna sila propelerja prenaša preko stožčastega zobnika na glavni aksialni ležaj. Dejansko, ko z roko vrtiš propeler, ležaj miruje. Ni mi razumljivo, zakaj ima alpha peta utore sklopke na tem zobniku podaljšane v območje naseda gredi propelerja. Tako ob vsakem vklopu pri vožnji naprej, praktično malo gred udari po teh utorih in pride do poškodbe gredi. Gred dobi 6 rahlih utorov, gledano v aksialni smeri, oziroma na površini s katero prenaša celotno silo propelerja na plovilo. Ta majhna površina je zaradi teh utorov zmanjšana praktično še za polovico.
To vse je malo mogoče težko razumeti, vendar če se poglobiš v prerez pete in kako deluje, je to tako. Razstavljanje spodnjega dela pete, pa sploh ni tak enostavno, imeti moraš kup specialnega orodja.
lep pozdrav še enkrat
oglašam se, ker sem imel enake pomisleke glede aksialne zračnosti gredi propelerja in suma poškodbe ležaja. Skoraj 99% to ni poškodba ležaja ampak se občuti obraba gredi na naležnem mestu, kjer se vsa potisna sila propelerja prenaša preko stožčastega zobnika na glavni aksialni ležaj. Dejansko, ko z roko vrtiš propeler, ležaj miruje. Ni mi razumljivo, zakaj ima alpha peta utore sklopke na tem zobniku podaljšane v območje naseda gredi propelerja. Tako ob vsakem vklopu pri vožnji naprej, praktično malo gred udari po teh utorih in pride do poškodbe gredi. Gred dobi 6 rahlih utorov, gledano v aksialni smeri, oziroma na površini s katero prenaša celotno silo propelerja na plovilo. Ta majhna površina je zaradi teh utorov zmanjšana praktično še za polovico.
To vse je malo mogoče težko razumeti, vendar če se poglobiš v prerez pete in kako deluje, je to tako. Razstavljanje spodnjega dela pete, pa sploh ni tak enostavno, imeti moraš kup specialnega orodja.
lep pozdrav še enkrat
delam bolj po servisnih navodilih,sedaj mi stružijo ta prvo orodje za odvitje kronske matice,potem pa je potrbno prirediti snemalec ležajev(dvokraki)za izvlek tesnilnega dela,potem gre pa os ven.
izvlekel bi samo os z stožčastim ležajem,za samo menjavo ležaja imam vso orodje na firmi.
kje bi pa naj bila težava za snetje osi?
Lp.
izvlekel bi samo os z stožčastim ležajem,za samo menjavo ležaja imam vso orodje na firmi.
kje bi pa naj bila težava za snetje osi?
Lp.
Borut,
priloženi linki so za Bravo nogo, ki se bistveno razlikuje z alpho po tem, da ima menjalnik v zgornjem delu pete. Alpha ima kpl mehanizem za preklop naprej- prosti tek-nazaj v spodnjem delu noge. Tako boš za demontažo gredi propelerja, moral odstraniti tudi vertikalno gred itd.
Še enkrat ti pravim, ta aksialna zračnost gredi nima nujne veze z ležajem, vendar vem kak je to, če si le malo v strojništvu te to moti.
lp
p.s. Mogoče nisva daleč narazen-ms
priloženi linki so za Bravo nogo, ki se bistveno razlikuje z alpho po tem, da ima menjalnik v zgornjem delu pete. Alpha ima kpl mehanizem za preklop naprej- prosti tek-nazaj v spodnjem delu noge. Tako boš za demontažo gredi propelerja, moral odstraniti tudi vertikalno gred itd.
Še enkrat ti pravim, ta aksialna zračnost gredi nima nujne veze z ležajem, vendar vem kak je to, če si le malo v strojništvu te to moti.
lp
p.s. Mogoče nisva daleč narazen-ms
Pri Alpha one se ob pogonu vedno vrtita oba zadnja stožčasta zobnika na gredi propelerja skupaj, tj. za naprej in nazaj, vendar v nasprotni smeri. Zato je določena aksialna zračnost nujna, da se neobremenjeni zobnik prosto vrti v obratni smeri. Sicer se to verjetno dogaja todi pri Bravo pogonu, v zgornjem delu noge.
Lahko se kaj dobimo, če želiš, mogoče tel. preko zs.
Kaj pa poganja ta noga ?
lp
Lahko se kaj dobimo, če želiš, mogoče tel. preko zs.
Kaj pa poganja ta noga ?
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov