Obnova prikolice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

krmar
Štabni praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a krmar » Sr Maj 21, 2008 23:57

Po moje lahko. Problem je vedno v detajlih. Če je prikolica nova, je verjetno potrebna določena prilagoditev pač glede na dokaj natančna določila direktiv.
Po vsem prebranim sem prepričan, da na moji ne bom vgradil mehanske naletne, ampak bom obstoječo servisiral ali menjal. Je pa res, da je letnik 1991 in takrat po predpisih homologirana s teh. pregledom, ki ga podaljšuješ, če vse štima, seveda..
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Ne Maj 25, 2008 13:18

Tudi sam obnavljam eno manjšo prikolico za čoln in me zanima nekaj stvari.

Večina delov prikolice gre na cinkanje, le os bom sam pobarval. Zanima me, s katero barvo naj to pobarvam? Z običajno barvo za kovino? Ali kakšno posebno barvo za čolne, saj bo verjetno imela občasna bližnja srečanja z morsko vodo?

Poleg tega pa nameravam nekje na sredi prikolice narediti konektor za elektriko, tako da se bo lahko zadnji del kompletno snel. Zanima me, kje je najboljše postaviti ta konektor? Približno na polovici? Pri osi? Ali kje drugje? In kje dobim ustrezen konektor (M in Ž del)?

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 25, 2008 13:32

Barvo vzemi epoksidno, ker bo le ta dobro ščitila kovino. Recimo Epolor je OK.

Konektor postavi (vtičnico) na del pri lučeh, ki se snema. Na kabel daš vtič, ko spuščaš čoln pa kabel potegneš naprej po prikolici, kjer ni v vodi! Poglej si na kakšni drugi prikolici v kampu ali marini in ti bo vse jasno. Vse imajo enak sistem elektrike... Vtič in vtičnico pa kupiš v kakšni trgovini z avtodeli, še najceneje pa v kakšni kmetijski trgovini, kot je npr. Agrotehnika, pa Agrometal, pa razne zadruge...

LP
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Ne Maj 25, 2008 14:21

Se pravi za spoj nabavim še en vtič kot je za priklop prikolice na avto in ustrezno vtičnico? Kakšen drugi (enostavnejši) konektor ne pride v poštev?

Kabel (z vtičom) potem fiksno pritrdim na prikolico nekje do polovice, ob spuščanju v vodo pa gibljivi del kabla potegnem čim bližje proti avtu, da vtič (in kabel) ne pride v stik z vodo?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 25, 2008 16:18

Ja kaj pa je lahko bolj enostavno, kot konektor, ki je uveljavljen na avtu? Cel komplet te stane 3 EUR, kar mislim, da ceneje res ne gre. Evo, enkrat bom rekel: "Hvala Bogu za Kitajce!". :D
Vtičnico pritrdiš na snemljivi del luči in ne na sredino prikolice. Kot sem rekel, poglej na eni prikolici in bo vse jasno.

LP
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Po Maj 26, 2008 08:23

3 eure??? To takoj vzamem! Kolikor sem jaz gledal komplete so bili 40 eurov :? Za ta denar pa seveda takoj vzamem 'pravi' vtič.

Hvala za odgovor in nasvet.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Mar 01, 2015 18:05

Kje, če sploh kje, se da dobiti dele za ameriške prikolice. Sam bom najbrž rabil vsaj nov glavni zavorni cilinder.
Predelave na nam ljube variante na rjaveče zajle 100% ne bom šel!

Torej, glavni cilinder je blokiran in najbrž ni veliko možnosti, da bo ozdravel (sedaj se namaka).
Cilinder/cela priklopna glava,... karkoli mi bo v pomoč. Je šel kdo predelovat na eu in mu je ostal ameriski sistem.

Sistem mi je zelo simpatičen, ker se z enim el. ventilom brez težav (skakanja iz avta) pelje tudi v rikverc (uporaba signala iz vzvratnih luči). Se je kdo vprašal, kaj manjka USA sistemu? Meni se zdi veliko boljši kot zajle.
https://vodovod-rh.si/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 01, 2015 18:24

To g Lovcu in g Zajcu na LPP dopovej,pa si car.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Mar 01, 2015 18:59

polanc napisal/-a:To g Lovcu in g Zajcu na LPP dopovej,pa si car.

Se opravičujem, vendar je prodajanje edine resnice - zavore na "zajle" na nivoju tumbanja, da zemlja ravna. Verjamem, da sta prej omenjena gospoda zagnana izvrševalca zakonodaje.

Vsaj jajca iz amerike uvozimo in noben niti ne čihne (McDonalds, CocaCola,...), tisto, kar je pa dobro, pa prepovemo.

O tem, kako Slovenija uvaja standarde, ki niso harmonizirani in določa, kot obvezne za Slovenijo, pa raje ne bi......
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Ne Mar 01, 2015 19:49

Pozdravljeni,
jaz si mehansko naletno zavoro razlagam, kot bolj varno. Ima namreč dve funkciji, pri zaviranju pomaga zavirati, pri morebitni odcepitvi od vlečnega vozila nam pa varnostna sajla (ki jo damo okrog kljuke) blokira prikolico, (prej kot se potem sama pretrga). Moram pa povedati, da ne poznam te druge funkcije pri hidravlični naletni zavori. Če pa jo tudi ima, pa je verjetnost, da se kaka hidravlična cev pri nesreči prej poškoduje kot mehanska povezava.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Ne Mar 01, 2015 20:04

polanc napisal/-a:To g Lovcu in g Zajcu na LPP dopovej,pa si car.

Oba dva sta dobra samo za odkrivanje tople vode :evil:
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Mar 01, 2015 20:13

laser napisal/-a:Pozdravljeni,
jaz si mehansko naletno zavoro razlagam, kot bolj varno. Ima namreč dve funkciji, pri zaviranju pomaga zavirati, pri morebitni odcepitvi od vlečnega vozila nam pa varnostna sajla (ki jo damo okrog kljuke) blokira prikolico, (prej kot se potem sama pretrga). Moram pa povedati, da ne poznam te druge funkcije pri hidravlični naletni zavori. Če pa jo tudi ima, pa je verjetnost, da se kaka hidravlična cev pri nesreči prej poškoduje kot mehanska povezava.

Ima enako funkcijo varovanja in zaviranja, v primeru snetja s kljuke.
Uporablja podobno logiko, le prenos sile je hidravličen.

V avtomobilih uporabljamo zavorne hidravlične cevi vsakodnevno in po mojih podatkih in vedenjem so okvare na teh ceveh izredno redke, vsekakor pa veliko bolj redke, kot odpovedi pletenic za ročno.
Vsekakor to ne more biti razlog za apriorij negiranja alternetive (ki je po mojem skromnem mnenju boljša in tudi omogoča razvoj v prihodnosti - ABS, DSC,....., saj ne mislimo, da bo to delovalo na zajlah?)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 01, 2015 21:08

@laser
Hvala bogu samo enkrat se mi je sicer po moji napaki odpela prikolica iz avtomobila...

Zajla, ki je povezana na nosilec vlečne glave(tako je, pravilno je, da je zajla na okvirju, ki je pritrjen na avto in ne na evro glavo) se je strgala na delu kjer je bila stisnjena v zanko. Ok vedno se strga, kar je pravilno, AMPAK pred tem mora blokirati zavore, no meni ni! Šlo je za novo prikolico!

@Roberth1 najprej poglej, v kaksnem stanju je cilinder in ce ima vsaj priblizno standardna tesnila, to zadnje je najpomembneje. Ce je ok ni problema.
Pazi pri razdiranju, če sam nisi ziher ga nesi drugam. Sam cilinder se sicer da hardkromati in pobrusiti, kar te bo stalo kakih 70€, če je slab.

Morda še najbolje, da pač najdeš cilinder na netu in kupis drugega. Pri nas ga verjetno ne bos dobil, tudi v EU tezko. Ne kupuj starega, razen, če ne bos imel druge opcije.

Zakaj pri nas ni hidravličnih zavor... Enostavno niso standarizirana in jih ni moč homologirati. Glede nasega LPPja, nic niso krivi oni, ampak Ministrstvo za promet... Pri nas moraš homologirat prikolico, ki ima COC(evropska homologacija), ker evropska homologacija ni dovolj. Avstrijci in nemci pač ne izpoljnjujejo Slo zahtev.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Ne Mar 01, 2015 21:11

Vseeno me še nekaj bega. Kako to, da koliko poznam avtomobilsko tehniko, imajo tu še vedno ročno zavoro preko mehanskega mehanizma, mimo hidravlike.....

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 01, 2015 21:24

Ker je trotl ziher. Pa ne, da bi hidravlika prej crknila, ampak da ni hidravlika po nepotrebnem obremenjena. To govorimo o prastarem sistemu, ki je seveda še sedaj prisoten.
Veliko ima mehanski samo prenos do mehanizma, ki pa zategne hidravlični mehanizen in nima dodatnih paken.
Potem imas se električni prenos, ki je super dokler dela itd... Reno zategne direkt ploščice na disk in nima paken. BMW pa kolikor vem še vedno goni dodatne pakne...

Pa kolikor jaz zastopim tehniko je hidravlika samo sredstvo za prenos sile do diskov ali bobnov. Ne zavira ne hidravlika ne elektrika. Ne eno ne drugo ni bolj zanesljivo. Pač vsakemu svoje. Ker če bi bil mehanski prenos najvarnejsi bi še danes hodili na fitness trenirat desno nogo, da bi lahko bremzali.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov