Dizel, koliko časa brez hlajenja?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 00:05

Fantje, razvila se je dobra debata s primeri, ki so vsak zase zanimivi in koristni, vključno s pristajanjem pod jadri.
Edino, vsi ste spregledali, da je predpostavka, da pred marino prijadraš in pri mrzlem motorju ugotoviš, da voda ne kroži in ne hladi motorja, ne pri vročem motorju. Ali bi motor preživel 10 minutni manever pristajanja? Mislim, da ne bi bilo večje škode, razen, da bi do konca uničiil impeler, ki je že itak uničen. Govorim za dizel notranji motor moči nekaj kW. Recimo MD2030 ima notranji in zunanji vodokrog hlajenja. Notranji verjetno nekaj časa dobro opravlja svojo nalogo, dokler ne pogrunta, da nima pomoči zunanjega.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Maj 21, 2015 05:28

Izostajanje hlajenja je smrt za vsak motor, pa tudi za ladijskega. Velikost motorja tu ne igra velike vloge. Sedaj govoriti o tem koliko minut zdrži pasamezen motor brez hlajenja in brez trajnih posledic zaradi pregretja, je težko. Mogoče vam bo prvič še odpustil, če se ne bo premočno pregrel. Večkratno pregrevanje pa slej ko prej poškoduje motor.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 21, 2015 07:03

Marchi očitno bi rad na vsak način od nas slišal, da je OK, če deset minut goniš motor brez hlajenja :roll: . A si upaš reskirat poškodbo motorja in drago popravilo zaradi 60€, kolikor stane šlepanje barke v marino?
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Če Maj 21, 2015 07:10

Pristajanje ne vzame 10 minut razen če pristajaš 3x, pri mrzlem motorju z izmenjevalcem , pa če imaš še ogrevanje bojlerja iz motorja, odpreš da teče topla voda, se v 10 minutah nima kaj pregreti.
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 21, 2015 07:53

Penny wise, dollar stupid se reče takemu, ki je pripravljen uničit več tisoč evrov vreden motor, da bi prišparal 60€ za šlepanje.
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Če Maj 21, 2015 08:18

Haha, lajko si greš k sosedu sposodit kladivo da se tvoje ne bo znucalo.
Pa plačaj remorker da te bo šlepal na dopust, ti ne bo treba vsako leto olja menjat-
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
al

Re: Dizel, koliko časa brez hlajenja?

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 08:31

Marchi napisal/-a:Zgodilo se mu je, da mu, ko je pred marino spustil jadra in prižgal motor, ni metalo vode in ni vedel kaj naj naredi. Ali naj šraufa ali lahko bez skrbi pristane in zamenja impeler, v miru na privezu?
Kaj pravite?

Mislim, da je tu bolj vprašanje ali je ŽE naredil škodo, ker očitno sem mu je to ŽE zgodilo.
Skratka črv v glavi ne da miru:)

Sicer pa vprašanje kako zgodaj pravzaprav ugotoviš, da ti ne meče vode ven? Ko se bližaš marini, ponavadi vežeš bokobrane, vrvi in nisi tako pozoren na to.
Se mi zdi bolj verjetno, da se prej oglasi alarm.
Jaz bi spustil sidro in pogledal kje je problem. Če ga ne bi znal rešiti, bi poklical marinerote.
Zdi se mi prav, da vedno poizkušamo sami reševati težave in potem iščemo pomoč ter ne rinemo za vsako ceno na privez.
Menjanje impelerja "v miru" na privezu ni, vsaj kar se mene tiče, čisto nič drugače, kot menjati v miru na sidru. Lahko pa da je samo kakšna vrečka prekrila dotok vode. Potem se raje potapljam izven marine:)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Dizel, koliko časa brez hlajenja?

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 21, 2015 08:50

al napisal/-a:Mislim, da je tu bolj vprašanje ali je ŽE naredil škodo, ker očitno sem mu je to ŽE zgodilo.

Tudi če je to res, je že zaradi drugih, ki bodo še kdaj v podobni situaciji pomembno, da ne pamutejemo koliko časa zdrži motor brez hlajenja, ampak jim svetujemo, da ga takoj ugasnejo, če hočejo dobro sebi in motorju.

Osebno ne bi nikoli kupil barke od nekoga, ki bi mi zatrjeval, da motor brez problema zdrži deset minut brez hlajenja.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 10:21

Bojan 1962 napisal/-a:Pristajanje ne vzame 10 minut razen če pristajaš 3x, pri mrzlem motorju z izmenjevalcem , pa če imaš še ogrevanje bojlerja iz motorja, odpreš da teče topla voda, se v 10 minutah nima kaj pregreti.

O lej ga, zdravo Bojan!
Tudi meni se zdi, da tale varianta z odvajanjem tople vode iz bojlerja in posledično dovajanjem hladne (sladke) iz tankov, do neke mere opravi nalogo hlajenja in je dobra rešitev.

Ena varianta, ki jo opisuje "stari barba" iz Pule je, da snameš cev dovoda vode za imepelrjem jo dvigneš in ročno vlivaš vodo, tistih nekaj minut.
Ta varianta mi ni najbolj praktična, ker potem že prej zamenjaš impeler.

@H20
Ja, res je treba impeler čimprej zamenjat ali pa odstranit blokado vsisa in prav je da to prebere vsak.

Ampak situacije so lahko take in drugačne in zgodi se, da ne moreš na hitro odpravit napake, ker je recimo smet nekje znotraj hladilnega sistema, zato upam, da bo odgovoril nekdo, kot mehanik z izkušnjo, kaj pomeni,
- če ti ckrne impeler pri mašini (olju) ogretem na 100+ stopinj ali pa
- če ti crkne pri <50 stopinjah, kolikor ima olje pri "mrzli" mašini.

Koliko časa traja, da se dizel motor na 800 obratih segreje na delovno temperaturo? Škoda na motorju verjetno nastane šele, ko temperatura preseže normalno vrednost in to traja nekaj časa.

Motornjaki imate verjetno vsi po vrsti senzorje in kazalce temperature in pritiska olja, mali sail motorji tega nimajo, zato lahko razumete to vprašanje tudi s tega vidika, da nimamo vpogleda v dogajanje v motorju, vse dokler ne zapiska alarm, če deluje seveda.

@al
Na tej barki se mi to ŠE ni zgodilo :) . Na prejšnji pa (BMWD7), pa se je vse dobro izteklo. Prijatelj z začetka zgodbe je kriv za tole. Meni se je zdelo njegovo vprašanje zanimivo in še ne obdelano, zato ta tema.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Če Maj 21, 2015 10:30

Lansko leto smo kupili prvo jadrnico. Junija smo prvič izpluli. Od sredine pomola do konca pomola je cca 50m in do takrat se je temp. dvignila na 90+ stopinj, začelo je piskati, takoj ugasnil motor in z inercijo bočno pristal na drug pomol...žena prvič pristaja, otrok paničen....:) Kličem bivšega lastnika, povem štorijo....me vpraša: ''Si odprl ventil?''....hmm, ne...:) Tko da ni minilo več kot 2 min...motor Lombardini 29KM

Da ne povem, da mi je potem na pumpi v marini padel pokrovček od goriva v vodo, tako da sem že pri prvem izplutju tauhal v Portoroški marini na pumpi....Tako se je začela naša jadralska kariera...:)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 10:39

@Kariera
Koliko časa si ga imel prižganega, preden si štartal? 5-10 minut?

Kaj pa je narobe z 90+, saj to še dobro ogreto ni?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Maj 21, 2015 10:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Maj 21, 2015 10:42

H2O, ne se ti kregat z rjuharji, 60 eur je za nafto za celo sezono :wink:
https://medisken.si
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Če Maj 21, 2015 10:56

Marchi napisal/-a:@Kariera
Koliko časa, si ga imel prižganega, preden si štartal? 5-10 minut?

Kaj pa je narobe z 90+, saj to še dobro ogreto ni?

Mogoče kakšni dve minuti, smo kar hitro odvezali.

Imam elektronsko motorno komandno ploščo, ki ni skalibrirana ( kar sem ugotovil po obratih na motorju pri prostem teku ). Ne vem, prejšnji lastnik mi je rekel, da je delovna temperatura motorja na plošči nekje med 80-85 stopinj in dejansko sem lansko leto naredil 60ur vse v tem temperaturnem režimu...Če je pa to realna delovna temperatura tega motorja pa ne vem, ker nisem tak motoroznanec...:) Je pa pri 94 stopinj začelo piskati...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 21, 2015 11:16

gregor.n napisal/-a:H2O, ne se ti kregat z rjuharji, 60 eur je za nafto za celo sezono :wink:

:lol: :twisted:
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 11:16

Kariera napisal/-a:Da ne povem, da mi je potem na pumpi v marini padel pokrovček od goriva v vodo, tako da sem že pri prvem izplutju tauhal v Portoroški marini na pumpi....Tako se je začela naša jadralska kariera...:)

pa saj tam je baje ful lepa (biserno modra) voda... no, tko pravi naš član :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 11 gostov