Odstranitev črnega tanka?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Katia
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Katia » Sr Dec 16, 2015 11:44

Tex napisal/-a:Katia tudi tebi se vidi, da si prava jadralka,ni kaj !

PS: ostalim jadralcem,ki razumejo pomen črnega tanka,se že vnaprej opravičujem !

To si ocenil po tem, ko sem napisala, da hodim v WC na obali? Se pravi, če prav razumem, pravi jadralci uporabljajo WC v barki in filajo black tank, ostali, ki hodimo na obalo v WC, nismo jadralci?

Ok, meni se zdi bolj logično sploh ne uporabljat WC na barki ampak ok. Vsak ma svoje mnenje.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Dec 16, 2015 11:54

ne vem no, sedaj se bom očitno prerekal z dvema, ki ne razumeta namembnosti črnega tanka.

Ocenjujeta vidim,da vidva sama sebe, zanimivo.. kako ljudje vsak na svoj način razumejo napisano.

@skiatos, morda moraš biti malenkost bolj "brihten"od tebe, da razumeš moj post..
@Katia pozdravljena na forumu, nič nisi razumela, svetujem,da si prebereš temo od začetka...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Sr Dec 16, 2015 11:56

grem rožce zdaj sadit
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 21:05, skupaj popravljeno 1 krat.
www.sailingtimy.com
Katia
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Katia » Sr Dec 16, 2015 11:56

Tex se opravičujem za moje poste.

Očitno mi 8 let dela v charterju ni prineslo nobenega znanja. ;)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Dec 16, 2015 12:04

Nimam se niti namena z nobenim prerekat, želel sem predebatirat tole o črnem tanku, še vedno ne vem, kateri je "zeleni tank" ker je bonaparte pozabil na svojo temo.
Upal sem, da komu vseeno razjasnim,da je črni tank smiselen,vendar vidim ne gre.

@skiatos, upam, da imaš res slab filing in boš montiral črni tank in nehal srati klobase v morje.
@katia, za svoje poste se ti res ni treba opravičevat, očitno pa ti teh 8 let "dela v čarterju" res ni prineslo potrebnega znanja ;)

PS: morda bi bilo potrebno urediti en siminar na temo WC in črni tank na barki, pobrati od vsakega po 50eur in vam odgovoriti na par vprašanj ;)

MT, si za ? ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Dec 16, 2015 12:59

odstranjeno
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne To Mar 08, 2016 20:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Dec 16, 2015 13:10

...
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne To Mar 08, 2016 22:30, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Sr Dec 16, 2015 13:14

Bonaparte se strinjam
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 21:05, skupaj popravljeno 1 krat.
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Dec 16, 2015 13:18

Da se vključim še jaz v to "drek" debato in takoj priznam, da se v celoti strinjam s Texom, kljub temu, da sem jadralec :wink:
Imamo črni tank in ga uporabljamo. Uporabljamo ga, ko smo v marini, kar je sicer zelo redko ali na sidru in zadevo spraznimo na odprtem morju. Nikoli se ni nič zamašilo. Riti nismo namakali v morje niti takrat, ko smo imeli pol manjšo barko. Imeli smo kemični WC, ki sem ga spraznil ravno tako na odprtem morju ali v kakšnem kampu na obali. Nek red mora bit.
In ne, ne zdi se mi, da smo zaradi tega manj povezani z naravo, ker ne serjemo med plavanjem.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Dec 16, 2015 13:23

Ja, sranje je resnejša tema, kot si kdo od nas sploh lahko misli.
Ampak, praznjenje tanka na odprtem morju tudi ni rešitev.
Dokler ne bo praznilnih postaj s čistilnimi napravami potem je to samo prelaganje sranja iz enega na drug kup.
Mislim pa da Katie nisi prav razumel, ko pravi, da potrebo opravlja na kopnem v zato namenjenem WCju (marina, oštarija...), kjer obstaja večja verjetnost, vsaj v zadnjem času, da je kanalizacija ustrezno urejena.

Rešitev vprašanja povezanega z outputom pa gre v smer zmanjšanja inputa. :lol: Malo za šalo malo za res.

Eno tehnično vprašanje jadralca motornemu. Ali med glisiranjem WC z direktnim izpustom deluje b.p. ali ne? Predvidevam, da morajo biti ventili zaprti in je zato črni tank nuja. Mogoče je tudi to odgovor na razlike med počasnimi in hitrimi plovili glede uporabe WCja, saj na počasnem plovilu bivaš, na hitrem se pa prestaviš od A do B. Z bivanjem pa je povezano tudi sr.... :wink: :idea:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Dec 16, 2015 13:28

skiathos napisal/-a:Kar se tiče pa Tex-a. Jaz ne vem kaj bi ti rad dosegel. Črni tank v Slo in Hr ni obvezen, in ga nekateri al pa zelo veliko bark nima, lahko da bo kdaj zakonsko, vendar sedaj tega ni. Torej jst brez veze, da vozim 200kg s sabo, tudi prostora imam več, če pa pa potegnemo črto nad vsem, tako ti spustiš iz tanka vse v morje kot jaz, edina razlika je v tem da ti lahko uporabljaš wc v marini, jst pa tega pač ne počnem.

Razlika je tudi v tem, da ga ne moreš uporabljat v zalivih (ker ga pač nimaš).

Btw, kaj narediš, ko te v zalivu prime srat?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Dec 16, 2015 13:36

Primeš se za učke in prtisneš :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Dec 16, 2015 13:42

H2O napisal/-a:Btw, kaj narediš, ko te v zalivu prime srat?

Odtočna cev je dolga 2m in če je res kriza izpumpam samo toliko, da ne smrdi iz školjke, ostane pa v cevi. Bog ne daj, da še koga kam prime. :lol:

@EDO
Kemični WC?? Bljak! To pa je ena packarija. No ja, če ni druge...
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Dec 16, 2015 14:23

To je bilo na 6,5m jadrnici, ki ni imela WC-ja in je to bila pač rešitev "za tiste trenutke v dnevu". Bolje išta nego ništa.
Parkrat se mi je že zgodilo, da je kdo izpraznil vsebino WC-ja v zalivu. Enkrat je bilo tako hudo, da sem moral po ženo z gumenjakom, ker ni mogla priplavat nazaj na barko. Privezani smo bili s krmo na obalo in je barka bila par metrov stran. Talijana sem nadrl, da mu verjetno še danes zveni v ušesih.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Dec 16, 2015 14:43

@skiatos, poglej svoje mišljenje .
na veliko se sklicuješ na to, da pač tank ni zakonsko obvezen, verjamem, da tudi ko bo-če bo, ga ne boš imel.

200l ti ni potrebno voziti sabo, kot si doumel v marini lahko hodiš v WC-je, ko pa izpluješ pač par milj od obale in ne v zalivu izpustiš vn...
Klobase v komentarju se nanašajo predvsem na tiste, ki v zalivu hodijo v morje na sidrno verigo, ali pa malo na okrog zaplavat, pa saj dobro veš...

Uporabljaš le na odprtem morju, super potem nimam nič proti, me pa zanima kam greš, ko si sidran v zalivu ?

Reciva takole, za lažjo debato in razmislek, ker je vsem poznano.

Ruta morjeplovec 50 bark, 200 ljudi v zalivu Balvanida ali pa še huje Krivica !
Tam smo 2 dni,vsi brez črnih tankov,ker zakonsko niso obvezni :D mi upaš odgovorit kako "sralna" stvar poteka ?
To je samo en hiter primer. tudi tisti z 2m cevjo je slaba tolažba,edino ponoči spustiš v zaliv pač 3 klobase ki so se nabrale čez dan :D

@Marchi, praznenje na odprtem morju, recimo 3milje od obale je popolnoma druga stvar kot praznjenje v zaprtem zalivu... morje vseeno to poje, žal je tudi veliko kanalizacije speljane v morje, res je .

Katie sem razumel, vendar vsak,ki ima malo pameti ve, kam se gre v marini na wc, tako da temu posvečat pozornost je brezveze, govorimo o barki na vodi, če si v marini itak da greš v kopalnico oz gre 90% ljudi.

@Marchi, wc deluje tudi med glisiranjem, ventilov 50% uporabnikov ne zapira. Tudi črni tank se prazni med plovbo, sicer ne ravno med glisiranjem :D ampak počasno...
Nekateri imajo celo izpust wcja nad vodno linijo.
SlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov