OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 06, 2016 14:19
Kako uspešen boš pri poliranju je v tem primeru odvisno kako je pobarvano. Če je pobarvano z valjčkom, torej, da je barva hrapava bo bolj Sizifovo delo. Zakaj? Spoliral boš le "hribče" in če boš imel še malo "sreče" lahko na koncu pride vse skupaj precej smešno. Govorim, če je dobesedno pobarvano z valjčkom za Jupol...
AMPAK... po drugi strani, če je dovolj debeline barve in je ta dobro sprijeta pa bo teh "hribčkov" po vsakem poliranju manj in barka lepša. Vsekakor, če je hrapavo in če je dovolj barve in kvalitetno sprijeta priporočam brušenje.
Sicer pa je sama izbira paste primerna. Gre za srednje grobo in barva je precej mehkejsa od GC. To barvo se polira enako, kot avtomobil, tako, da brez težave kolega pocukaš, da ti pokaže, oziroma pomaga.
Bolj neprimerna se mi zdi izbira mašine. Mašina je dual action in nima pravega "reza". Namenjena je bolj za finish, torej na koncu za sijaj. Jaz je na colnu skoraj ne uporabljam, niti ne na črnem gelcoatu.
Če boš vseeno delal z njo pa nimaš druge, kot jo gonit do konca in tudi pritisk mašine mora biti kar močan, ker drugače ta pasta ne bo "delala". Pasta potrebuje določeno silo-upor-temperaturo, da sploh "dela". Med delom tipaj površino takoj ko umakneš mašino. Naj bo mlačna, oziroma vsaj toliko, da na roki čutiš, da je kjer si poliral topleje, kot drugje. Tako nekako veš, da poliraš.
Glede zaščite. Spet, ker gre za barvo imaš izbor širši. Med vsemi avtomobilskimi voski. Bolj bi jaz gledal, da bi vzel sealant, kot pa vosek, recimo Carnuba je vosek. Sealanti so bolj trpežni. Če ima kolega kaj dobrega na lagerju ga pocukaj, ker recimo na tvoji velikosti barke imas eno pakiranje za 5 let, takrat pa je že zanič. Seveda lahko uporabiš tudi za barke. Ogni se 3M zascite za barke, ker je totalno zanič. Meni dober Sealant je fk1000, oziroma vsi v tem rangu. Turtle, magic, petrol, OMV ni dobro.
Sam postopek pa... Pasto moraš pustiti da dela in da naredi do konca, torej, da se odpraši, ne da jo brišeš. Goba mora biti vedno na koncu suha, ne nafilana z pasto. Ce se nafila z pasto pomeni, da ne delaš prav. Preveč paste in/ali prekratek čas obdelave. Sčasima se vseeno nafila, takrat jo operi. Posušiš jo tako, da jo daš na mašino in na ful, da odmeče vodo. Tako se tudi "prajma" gobico pred uporabo, da ni presuha.
Če sem kaj pozabil pa vprašaj. Imam pa namen narediti en video kaksen sistem poliranja sem jaz osvojil...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!