postavitev boje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: postavitev boje

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 13, 2017 00:39

tone12 napisal/-a:Ne zanima me razno betoniranje nekih uteži ker za to ne bom imel časa . Do sedaj sem bojo vedno navezal na kako skalo z verigo tako da sem z verigo objel kakšno primerno skalo tako ,das se mi ni mogla sneti nato vrtlivko naprej pa dovol močno vrv na vrhu pa rinka za vez in pa boja.
Vprašanje pa je , ali se vam to zdi vredu ali pa imate kakšno pametnejšo in boljšo varijanto.
Hvala

Boljša varianta je betoniranje uteži... Ampak za to nimaš časa, torej druge možnosti nimaš in na svoje vprašanje si si odgovoril že sam.

6mm veriga je dovolj, če ne pride do kakih izrednih razmer. Dovolj je tudi 2mm. 2mm bo zdržala toliko in toliko, 6mm toliko več.
Če želiš varno vzami 12mm, ki pa tudi ne bo zdržala cunamija.-- verjetno.

Torej, če boš spodaj imel 70kg skalo imas 6mm več, kot dovolj, za 70kg skalo je dovolj 2mm veriga!
Če imaš spodaj 1000kg pa vzameš 12mm. Saj je pa kar logično...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
tone12
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tone12 » To Jun 13, 2017 06:47

Ne vem kaj naj si mislim ,da polovica članov nima pojma ali pa druga polovica pretirava v skrajnosti, nisem pa dobil nekega konkretnega odgovora na to kar sem vprašal. vprašanje se je glasilo ali je 6 mm veriga dovol trdna za sidranje čoln težkega nekje 350 kg (odg. DA ali NE ) v normalnih razmerah kar predvideva tudi neurja ,ki se pojavljajo v zadnjem času ne pa mi nabijat o nekih cunamijih v sredozemlju ,halooo
Vsem vse eno hvala!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 13, 2017 07:18

tone12 napisal/-a:KAKŠNO VERIGO MI PRIPOROČATE ZA GUMO 4,5 M TEŽA NEKJE 300-400 KG JE 6 MM DOVOLJ??????

Kar se tiče vlečne sile in moči več kot dovolj. Kar pa se teže tiče (veriga mora imeti funkcijo amortizerja, da sunki ne pridejo do uteži), pa definitivno prelahka.
Probaj dobiti kak star konec ornk ketne, pa še na to daj kakšno utež. In naprej štrik.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 13, 2017 09:54

tone12 napisal/-a:Ne vem kaj naj si mislim ,da polovica članov nima pojma ali pa druga polovica pretirava v skrajnosti, nisem pa dobil nekega konkretnega odgovora na to kar sem vprašal. vprašanje se je glasilo ali je 6 mm veriga dovol trdna za sidranje čoln težkega nekje 350 kg (odg. DA ali NE ) v normalnih razmerah kar predvideva tudi neurja ,ki se pojavljajo v zadnjem času ne pa mi nabijat o nekih cunamijih v sredozemlju ,halooo
Vsem vse eno hvala!

In potem pričakuješ odgovore ob svoji aroganci...

Tvoja zahteva po odgovoru je, kot bi vprašal, če je McLaren P1 najboljši avto. Je verjetno najdražji, je verjetno najhitrejši, verjetno ima najboljše pospeške in glas... Torej je najboljši!?
Meni ne, ker ne morem peljati z njim prikolice!

Najprej se spomni kaj bi sploh rad. Kam bos to ketno dal?! Če jo boš navezal na morskega ježka je ta ketna dovolj!
Če bi dal svojo glavo iz tazadnje in poslušal bi videl, da sem ti hotel in ti dal korekten odgovor, kot so to storili ostali.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
tone12
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tone12 » To Jun 13, 2017 12:39

Hvala , kr en, lepo razumljivo
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » So Jun 17, 2017 20:52

kr en napisal/-a:
tone12 napisal/-a:KAKŠNO VERIGO MI PRIPOROČATE ZA GUMO 4,5 M TEŽA NEKJE 300-400 KG JE 6 MM DOVOLJ??????

Kar se tiče vlečne sile in moči več kot dovolj. Kar pa se teže tiče (veriga mora imeti funkcijo amortizerja, da sunki ne pridejo do uteži), pa definitivno prelahka.
Probaj dobiti kak star konec ornk ketne, pa še na to daj kakšno utež. In naprej štrik.

Kaj če bi na vrv dal tudi kakšen gumnjasti feder? Tako bi silo prakticno razpolovil na dva..ali ne?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 18, 2017 09:50

morosito napisal/-a:
kr en napisal/-a:

Kaj če bi na vrv dal tudi kakšen gumnjasti feder? Tako bi silo prakticno razpolovil na dva..ali ne?

še vseeno bi šla ta amortizacija na račun "kamna". Ob verigi pa na račun verige. Torej v prvem primeru bi energijo jemal kamnu, v drugem pa verigi.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Ne Jun 18, 2017 10:15

[quote="tone12"]Ja ja tauham pa v vse teh letih k hodim v kosirino nisem najdu nobene pametne stvari da bi se lahko kar tako prkuplu ...

Če hodiš vsa leta v ta kamp, potem je malo čudno, da si nisi uspel zrihtat oreng priveza. Ali ni placa, ali pa je predrago. Če je prvo, zamenjaj kamp, če je pa drugo, pa prodaj čoln.
A ima sploh smisel še hoditi na dopust, kjer si skozi napet / živčen zaradi čolna?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 18, 2017 10:15

Te zanima kaki so občutki?? Evo ti povem iz prve roke.
3 vikende nazaj nisem šel v Umag kjer imam barko,jadrnico 11m,na PLAČLJIVI KOMUNALNI BOJI.Pokliče me Maja če sem kaj barko prestavljal,ker se sedaj dotika z eno malo jadrnico.HALO veš kak mi je zagomazel po telesu..zdele mi grejo kocine pokonc..Ja nisem kje pa ,ji odgovorim.No in pol ona pokliče skrbnika in mu pove da se Polančeva jedrilica otkinula...u pi..matr..Pihljalo je minimalno in oni so k moji sreči glih pršli in bliz obale vidl mojo barko.Doma sem popizditis dobival.Kurba sej kontrolirajo gambete jaz mam pa tri ornk štrike in to tko vezano da sta 2 24 mm za rezervo lani zamenana.ma ni šans da mi vse strga.
Pride mornar in jo odvleče v varne globine.Imel sem srečo daje moja barka na pti na obalo se zataknila u vrvi od te male barke in imam le popraskano po boku eno belo črto.
Pojasnil so mi tud da je to pač boja za katero plačam manj ko v marini,da pa bojo škodo poravnali..
Do sedaj sem zaupal,sedaj pa ne vem se bo zgodba ponovila dans,jutri ali nikol več.No sedaj bom jaz sam dodal konkretno ketno in predelane gambete pol bom miren..Če bi se pa to zgodilo v 30 vozlu vetra...ne nebi o tem niti razmišljal.
Moj Polanc 27,5 kil težek je siguren,da barka ostane tam ko jo pustim tole pa ...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jun 18, 2017 12:25

Polanc, prejšni teden v torek sva z Vinto krožila okrog tvoje in je bilo vse ok
Ti, ki pa postavlajo muringe pa delajo napako, ko betonirajo, dajo v beton navadno rebrasto železo, ki po nekaj letih zarjavi in ga ketna pregloda.Če bi dajali v beton malo bolj kvalitetne kljuke, takih težav nebi bilo.Kar, tisti ki, ki imate na muringih, se enkrat potopite in bose videli, da je to res.
mašinfirer
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Ne Jun 18, 2017 15:20

Polanc je odgovarjal na moj prispevek, katerega sem pred njegovo objavo popravil.

Praviš da bodo škodo plačali, ker si imel barko na boji, ta pa ni zdržala…
Moje mnenje; zdaj, ko so videli kako majhna je škoda ja, če bi ti pa barko vrglo na suho in vse polomilo, bi se pa izgovarjali…

Vsi Balkanci smo isti. Vsi, brez izjeme.

Še tisti, kateri zase zagotovo ve, da je v srcu pošten, ščasoma ugotovi, da izstopa...
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Okt 30, 2017 20:21

Pozdravljen. Jaz bi na tvojem mestu kupil sidro na bolhi od 20kg za kakih 100eur.
Simbolična fotografija.
Slika

Na sidro bi pripel 15m verige, se zasidral v globini 3m in šel mirno spat. Če bi se na tvoj čoln vezala jahta od 15metrov in težka 14ton bi to sidro še zmeraj držalo brez se premaknit.

Sidro lahko vsakič dvigneš in odneseš domov. Ali pa se prestaviš v drugi kamp. Sidro lahko tudi prodaš, ko se navelišač imet barko.

Če bi pa vseeno rad betonsko utež, pa lahko prebereš tukaj kako se jo vlije:
viewtopic.php?f=15&t=18340&start=45
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
zlatko83
Admiral

Re:

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Okt 31, 2017 19:08

polanc napisal/-a:Te zanima kaki so občutki?? Evo ti povem iz prve roke.
3 vikende nazaj nisem šel v Umag kjer imam barko,jadrnico 11m,na PLAČLJIVI KOMUNALNI BOJI.Pokliče me Maja če sem kaj barko prestavljal,ker se sedaj dotika z eno malo jadrnico.HALO veš kak mi je zagomazel po telesu..zdele mi grejo kocine pokonc..Ja nisem kje pa ,ji odgovorim.No in pol ona pokliče skrbnika in mu pove da se Polančeva jedrilica otkinula...u pi..matr..Pihljalo je minimalno in oni so k moji sreči glih pršli in bliz obale vidl mojo barko.Doma sem popizditis dobival.Kurba sej kontrolirajo gambete jaz mam pa tri ornk štrike in to tko vezano da sta 2 24 mm za rezervo lani zamenana.ma ni šans da mi vse strga.
Pride mornar in jo odvleče v varne globine.Imel sem srečo daje moja barka na pti na obalo se zataknila u vrvi od te male barke in imam le popraskano po boku eno belo črto.
Pojasnil so mi tud da je to pač boja za katero plačam manj ko v marini,da pa bojo škodo poravnali..
Do sedaj sem zaupal,sedaj pa ne vem se bo zgodba ponovila dans,jutri ali nikol več.No sedaj bom jaz sam dodal konkretno ketno in predelane gambete pol bom miren..Če bi se pa to zgodilo v 30 vozlu vetra...ne nebi o tem niti razmišljal.
Moj Polanc 27,5 kil težek je siguren,da barka ostane tam ko jo pustim tole pa ...

Jaz sem si pred leti naredil corpo morte v Medulinskem zalivu, za navaden gliserček. Spodaj blok, skoraj 1t betona in veriga. Kolega je imel copy/past. Nekega jutra njegov gliser na obali :?: Utrgana veriga. Grem gledat mojo, veriga kot nova, na globini cca 3m pa v dolžini pol metra skoraj ni bilo več verige, totalno požrta :idea: Potem smo nabavili 2m težke siderne verige od neke tovorne ladje, verigo na betonski blok, da je delovala kot amortizer in potem najlon 30mm in še danes, po 15 letih Medulinske burje ima tam sosed varno privezano barko.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jul 23, 2024 13:05

Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašal za mnenje.
Imam blok v morju iz dveh 200l sodov z železobetonom. Bojo imam 80l. Do boje je 10m morja. Od bloka do boje imam nekje 15m 10mm vroče cinkane verige. Zadeva je v uporabi že 15 let in je učinkovita.
Imam pa problem, ker moram vsakih nekaj (2-4 leta - odvisno od predvsem koliko je juga pozimi) let menjati 2-3m verige, ki “dela”. Razmišljam, da bi ta del verige zamenjal z delom verige iz inoxa. Ali bi inox tudi pobiralo? je možna kakšna galvanika med inoxom in ostalo verigo? Ali bi bilo morda smiselno, da bi del, ki dela nadomestil z 30mm vrvjo?
Da bi dal celotno verigo iz inoxa ni računice, saj inoxe na veliko kradejo. Krajši del morda ne bi bil tako zanimiv, pa še dosti globoko je…
dejmimer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a dejmimer » To Jul 23, 2024 17:46

Če boš dal malo mix (inox + cink) bo ko bog galvanika, zelo verjetno bo to še slabše kot samo cinkana.
Da pa zamenjaš samo tisti konec verige "ki dela", z neko vrvjo, bo pa po moje drugi konec verige "delal" oziroma bolj na udaru... :|
Edino, kar mi pade na pamet je, da daš debelejšo verigo, pa bo za nekih 5+ let.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti