Regulator polnenja akumulatorja YAMAHA F100

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Falcon-9
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » To Sep 18, 2012 10:16

Peter ali si morda še zmeril kolikšna je izmenična napetost iz vsake tuljave (neobremenjene in ali obremenjene)? :o
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Sep 19, 2012 11:17

Nisem..... ampak dvomim da ti bi šla navitja na statorju...
Lahko pa izmeriš izhodno napetost regulatorja.. pri meni se je "pokvarjen" regulator grel in na izhodu sem imel če se ne motim 1.7 V...
Falcon-9
Poročnik fregate

Meritev...

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Sr Sep 19, 2012 14:12

Ne mislim zaradi tega, da bi mi šle tuljave, ampak zaradi vhodov reglerja, če bi bila napetost previsoka iz špul in bi presegla maksimalno dovoljene vhodne napetosti reglerja. :? Napetost iz reglerja (neobremenjena) pa je bila 21V. Obremenjena pa je bila max 16.8V, kar je preveč. Odletel je napetostno regulacijski sklopl v regulatorju. Če bi bile vhodne napetosti previsoke, bi se regler zaradi prevelike discipacije po nepotrebnem grel in bi ponovno odletel. Sem nšel na e-bayu regler in ga tudi naročil - 47€ s poštnino vred. Po oznaki, ki je razvidna iz tvojega računa, sem poiskal OEM kodo in dobil na e-bayu. :D Sem pa tudi pri naših prodajalcih našel uporabno zadevo, vendar sem na netu pod to oznako videl, da je maksimalen tok 15A, kar bi za polnenje 75Ah akumulator tudi bilo dovolj.
Problem pa bi nastal, če bi bil akumulator preveč izpraznjen in bi po komaj uspelem elektro zagonu motorja potem kar nekaj časa vlekel max tok 15A na začetku in se pregreval. Bi pa nastopile tudi težave, če bi imel še en akumulator na čolnu in bi bila oba prazna. Razlika 12€ med 35A (e-bay 47€) in 15A(35€ pri nas) pa tudi ni tako velika, da bi pri tem kompliciral. 8)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Nov 15, 2012 22:20

Situacija?
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Po Dec 17, 2012 15:06

Lep pozdrav vsem po daljšem času.... :) Malo je trajalo, da spet pišem po forumu.
Regler sem dobil, ga priključil, vendar je bila napetost 15V (na priključenem akumulatorju), kar se mi je zdelo malo preveč. Regler sem reklamiral in dobil novega, vendar, sem motor že konzerviral in čoln pripravil na zimo, tako, da bo zadeva počakala na pomlad. Pogovarjal pa sem se tudi z avtoelektričarjem, ki je rekel, da nekateri novejši avtomobili tudi imajo do 15V na akumulatorju med delovanjem motorja. Je res, da je pomemben polnilni tok, vendar, ko je akumulator poln je napetost 15V malenkost previsoka. Po normativih bi moralo biti od 13,8V do 14,2V max 14,5V. Je pa res, da je bila napetost pri originalnem reglerju med 14 in 15,5V. Ima kdo kakšno drugo idejo? Lp
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Po Dec 17, 2012 22:04

Zdravo :D

Yamahin service manual za F115 navaja 13,0 V pri 3500 vrt./min

Evo ena luda ideja ( http://www.ybw.com/forums/showthread.php?t=157145 )

Here's one for the more mathematically/electrically inclined.

I have a Yamaha 9.9hp 4-stroke electric start as our main engine. I want to be able to continue to charge the starter battery as needed and then via an A/B switch, trickle charge the house batteries.

The Yamaha ignition system is AC with a rectifier, not an alternator. There is no regulator. The battery leads from then engine outputs 13 amps DC at 13.5 volts, thus producing 175 watts. This being the case, I want to make sure I don't over-cook the house battery bank with 13a when only a 2a float charge is required.

As silly as it may sound, I'm toying with the idea of simply connecting a 150 watt, 240v inverter to the 13 amp 13.5v engine output to run my 240v shore-power battery trickle charger. In essence, I would be using the 240v inverter as a regulator between the engine and the batteries.

My shore power charger 240v mains supply specs:
Charging at:
2a draws 0.16a off the mains,
4a draws 0.26a
8a draws 0.51a
16a draws 1.04a

As long as I set it to only a 2a charge, a 150w inverter should be more than enough. Indeed, an 8a charge would only require 122 watts.

My question is; while motoring, would I be able to do a 2a trickle charge from the 240v mains charger (which requires 38.4 watts) using a 150w 12v inverter which supplies the 240v?

I'm sure I'm missing something obvious here, or my math is wrong, but if it works, it would enable a more stable charging environment for the house batteries.

The mains charger automatically adjusts its output to maintain the proper charge and gives a nice digital readout of amps, volts and percentage of charge. Also it would be nice to leave everything connected when we simply want to re-plug into shore power again.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Dec 17, 2012 23:36

V kolikor napetost na izhodu iz usmerniškega mostiča TUDI, ČE NIMA VGRAJENEGA REGULATORJA ne preseže 14,2V (dopustno do 14,5V) ne potrebuješ ničesar več, da bi varno polnil akumulator.
Možakar ne ve kaj piše.

Sem že imel paciente, ki so mi zatrjevali, da na plovilu polnijo akumulatorje tako, da imajo na inverter 12V-DC/230V-AC, 150W, priklopljen majhen polnilec in zadeva deluje super. :roll:
LP NT
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » To Dec 18, 2012 10:19

Nikola Tesla napisal/-a:V kolikor napetost na izhodu iz usmerniškega mostiča TUDI, ČE NIMA VGRAJENEGA REGULATORJA ne preseže 14,2V (dopustno do 14,5V) ne potrebuješ ničesar več, da bi varno polnil akumulator.
Možakar ne ve kaj piše.

Sem že imel paciente, ki so mi zatrjevali, da na plovilu polnijo akumulatorje tako, da imajo na inverter 12V-DC/230V-AC, 150W, priklopljen majhen polnilec in zadeva deluje super. :roll:
LP NT

--------------------

Se strinjam, da je rešitev z inverterjem in podobnimi artikli malo "huda", saj inverter za svoje delovanje rabi stabilno napetost, ne pa napetost, ki se spreminja z obrati motorja. Še dobro da nimajo inveterja priključenega na isti akumulator, ki ga polnijo... :roll: :lol: ... No pa tudi na parno lokomotivo se za kotlom lahko namesti turbino, ki je povezana z električnim generatorjem, ta pa naprej z elektromotorjem, ki potem poganja lokomotivo. Stvar sicer deluje, vendar koliko energije gre v nič....

Po spominu (moram pogledat papir na katerega sem zapisal meritve) imam okoli 17V (neobremenjeno, za obrate se pa ne spomnim mislim, da okoli 3000rpm) izmenične napetosti na vsaki od treh tuljav. Za tak vir rabim trofazni usmernik-regulator. 13V pa je za normalno polnenje akumulatorja kar malo premalo, saj se z napetostjo pri 12V akumulatorju ne zagotovi dovolj velikega polnilnega toka. Mislim, pa, da je v Yamahinem servis manualu podana napetost med 13,5 in 13,75V, nisem siguren moram pogledat. Zanima me samo, če ima kdo kakšen e-naslov (link), kjer prodajajo boljše ponaredke regulatorjev za Suzukija Intrudorja ali podobnega, če slučajno reklamiran regler ravno tako nebi bil dober? Sem klical v eno izmed trgovin, kjer prodajajo Suzuki rezervne dele in je cena reglerja 250€, kar pa ni računice, saj raje kupim originalni Yamahin regler, ki stane 260€, ni potrebno prelotavati konektorjev in še fizično paše na blok motorja.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Pe Jul 05, 2013 10:32

Pozdravljeni vsi na forumu. Malo sem dal na stran regler za Yamaho F100. Vmes je bila zima in nisem nič delal na konzerviranem motorju. Dobil sem tudi nov regler od dobavitelja z e-baya, ker sem prvega reklamiral. V teh dneh ga bom vgradil in povem kakšen bo rezultat... Včeraj sem končal s popravilom tubusa. Kot sem zaseledil na forumu sem šel kupit lepilo Cement CS2000 in moram reči, da je lepilo res prva liga. Tubus je puščal ob stiku s plastiko na koncu plastičnega dna. Da pa je do tega prišlo, sem bil pa kar sam kriv, ko smo prelagali z bagrom čoln iz prikolice na novo prikolico. Nisem spustil iz tubusov zraka in so jermeni preveč stisnili tubus ob plastiko na koncu in se je le ta zarezala v tubus in naredila majhno luknjico, tako, da je bilo na 3 dni potrebno "dopumpat"... No to stvar sem rešil. Edino pri tem lepilu je potrebno paziti, da namažeš res samo tisti del kjer pride "flika", ker je lepilo črne barve in bi grdo zgledalo če bi namazal več kot je potrebno.
Zanima me še, če kdo ve kakšni so motorji OMC Cobra? Na nekem forumu sem zasledil, da imajo ti motorj veliko problemov in da so to opuščeni patenti Volvo Penta motorjev. Kolikor mi je znano pa da so Penta motorji dobri... Ali kdo pozna OMC Cobra motorje, koliko "kurijo". Zanima me za OMC Cobra 235 konjski motor. :?
Nazadnje spremenil Falcon-9, dne Pe Jul 05, 2013 23:06, skupaj popravljeno 2 krat.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Pe Jul 05, 2013 23:02

Evo regulator zamenjan in dela b.p. 13,6V na minimumu ("štandgas"), cca 700rpm. Pri 3500rpm cca 14,2V. Skratka regler od Suzukija Intrudorja dela na Yamahi F100. Strošek 47€ s poštnino preko e-bay (originalni od Yamahe 260€). Upam da bo stvar delala. Sem testiral cca 2 uri in ni bilo težav. 8)
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » So Jul 06, 2013 06:21

Kot sem zaseledil na forumu sem šel kupit lepilo Cement CS2000 in moram reči, da je lepilo res prva liga.

Kje si kupil cement CS2000?
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » So Jul 06, 2013 09:08

mravla74 napisal/-a:
Kot sem zaseledil na forumu sem šel kupit lepilo Cement CS2000 in moram reči, da je lepilo res prva liga.

Kje si kupil cement CS2000?

Evo naslov kje dobiš lepilo...

Rema Tip Top
Ulica bratov Židan 32 1000 Ljubljana, gsm: 041 764-705
http://www.rematiptop.si/
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Ne Jul 07, 2013 13:28

Hvala! :D
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Ne Jul 07, 2013 17:51

Malenkost! :)
Falcon-9
Poročnik fregate

Re:

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Sr Sep 20, 2017 13:02

Falcon-9 napisal/-a:Evo regulator zamenjan in dela b.p. 13,6V na minimumu ("štandgas"), cca 700rpm. Pri 3500rpm cca 14,2V. Skratka regler od Suzukija Intrudorja dela na Yamahi F100. Strošek 47€ s poštnino preko e-bay (originalni od Yamahe 260€). Upam da bo stvar delala. Sem testiral cca 2 uri in ni bilo težav. 8)

Ponovno pišem na forum glede regulatorja napetosti, zadeva dela že 4. sezono brez težv! :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti