Vrtanje luknje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: Vrtanje luknje

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 12, 2017 12:32

SR 290 napisal/-a:Knipingi v poliester so drek, ampak če ne gre drugače je treba pazit na dimenzije lunkje.
Micka, včasih so smučke montirali po domačih delavnicah in tisti, ki je izvrtal manjšo ali enako luknjo kot je premer stebla vijaka, je napravil napako in vez je že okrog božiča odtrgalo!
- če je premer izvrtine enak ali manjši od premera stebla vijaka, bo kniping raztegnil in uničil okolico navoja in sesul laminat.
- če je npr. premer stebla vijaka 4,5, nikakor ne smeš vrtat manj kot 4,8 mm! Ob meri stebla vijaka 4,3 ali 4,3 mm je treba vrtat 4,5 mm...

Vem, da so smučke zimska, plovila pa letna zadeva, ampak v obeh primerih je nosilec vijaka stekloplastika (Če ni v igri kovinka z alu ploščo.) in problem je v obeh primerih enak. Namontiral sem nekaj sto vezi brez enega samega trganja, kolega jih je namontiral manj kot dvajset in vse je še isto zimo odtrgalo. Razlika je bila le v tem, da sem pogledal navodila, ki jih je Tyrolija prilagala k vezem in na njih je pisalo točno to kar omenjam. Kolega se ni držal navodil, vrtal je luknjo manjšo od stebla vijaka in marsikateri nadebudni tekmovalec ga je preklel, ko je zaropotalo po snegu.

Ravno to smo veliko diskutirali, ampak se nisem razpisal o tem.
Dopuščam, da je tvoja možnost boljša, ampak poanta je bila v tem, da če gre vijak preko substrata se uporablja enak premer, kot steblo.
Oziroma, če rečem drugače pri vijakih, ki gredo preko substrata se naj ne bi uporabljala večja luknja, kot je debelina stebla. Smola naj bi brez težav preživela raztezek 5%, gelcoat ga ne zato se ga povrtava. Po eni strani je to tudi logično saj debelina substrata recimo 5mm ni dovolj, da bi sami navoji dovolj drzali, zato se ga malenkost "napne". Napet pa je seveda tudi že takrat, ko je luknja enaka steblu, saj navoj vzame del volumna.
Seveda luknja kjer ne gre vijak skozi je druga zgodba.
Se pa generalno popolnoma strinjam s tvojo trditvijo in je več, kot logična.

Me pa zanima tvoje mnenje, ce je steblo debeline 4.8mm kakšno luknjo bi ti zvrtal? PA ne napisat 4,8, ker je ze 4.5 sveder v domači delavnici redkost. 4, 4.5, ali 5mm? To te zares sprasujem, ne da bi te zafrkaval.
Morda bi sel preko zime naredit kak test, samo potezne vage nimam dovolj močne.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 12, 2017 14:30

Ne vem kaj je tu substrat.
Na smolinih 5% se ne zanašat, ker že navoj sam napravi pravo štalo po laminatu.
Vijak ima steblo 4,8 mm z namenom! Vrtat moraš 5 mm luknjo. Sveder ti realno odreže 5,1 mm, kar je čisto vredu.

Menim, da je 5 mm debel laminat povsem dober za vijake z steblom 5 mm, verjetno še več. Smučke Elan RC so imele v obdobju, ki sem ga omenjal pod pancarjem gornji laminat debel manj od 2 mm, pa si prej odtrgal vijak z steblom 3,8 mm, kot da bi uničil laminat.

Napravi enostaven preizkus:
Pripravi dva knipinga z steblom 4,8 mm in v 3-5 mm debel laminat izvrtaj eno 4,5 mm in eno 5 mm luknjo. Na obe luknji pritrdi neko deščico in zategni kolikor moreš. Pri tem ne pozabi namazat vijaka z mastjo. (V navtiki je "mazivo" Kent, epoksi, vinilester ali še bolje metaakrilat.) Vajo ponavljaj dokler se en navoj ne usuje. Verjetno se bo vijak ob 4,5 luknji že drugi ali tretji poizkus zavrtel, tisti v 5 mm luknji bo pa še čisto dober.

Ne vem točno zakaj mora biti luknja večja od stebla. Verjetno boljši knipingi z nazobljenim navojem res vrežejo navoj in morajo opilki nekam it. Navadni vijaki si ne vrežejo navoja, temveč si ga razbijejo skoz laminat podobno, kot bi dal kozarec pod prešo in tudi tu mora prah nekam iti. Zdi se mi, da v resnici nosi le kaka zunanja tretina obsega navoja, če sploh, saj je znotraj vse razbito. Če vrežeš manjšo luknjo, ti "stiskalnica" z imenom vijak razbije širšo okolico navoja in potem lahko gledaš slike kakršna je na začetku te teme.

p.s.
Glcoat in poliester smola povsem enako pokata. razlika je le v tem, da gelcoat ni armiran, smola je pa. Zato se v gelcoatu pojavijo razpoke, laminat-smola pa nabuhne, ampak gledano iz vidika vijaka je pa oboje isti šmorn.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Če Okt 12, 2017 15:24

SR 290 napisal/-a:Ne vem kaj je tu substrat.
Na smolinih 5% se ne zanašat, ker že navoj sam napravi pravo štalo po laminatu.
Vijak ima steblo 4,8 mm z namenom! Vrtat moraš 5 mm luknjo. Sveder ti realno odreže 5,1 mm, kar je čisto vredu.

Menim, da je 5 mm debel laminat povsem dober za vijake z steblom 5 mm, verjetno še več. Smučke Elan RC so imele v obdobju, ki sem ga omenjal pod pancarjem gornji laminat debel manj od 2 mm, pa si prej odtrgal vijak z steblom 3,8 mm, kot da bi uničil laminat.

Napravi enostaven preizkus:
Pripravi dva knipinga z steblom 4,8 mm in v 3-5 mm debel laminat izvrtaj eno 4,5 mm in eno 5 mm luknjo. Na obe luknji pritrdi neko deščico in zategni kolikor moreš. Pri tem ne pozabi namazat vijaka z mastjo. (V navtiki je "mazivo" Kent, epoksi, vinilester ali še bolje metaakrilat.) Vajo ponavljaj dokler se en navoj ne usuje. Verjetno se bo vijak ob 4,5 luknji že drugi ali tretji poizkus zavrtel, tisti v 5 mm luknji bo pa še čisto dober.

Ne vem točno zakaj mora biti luknja večja od stebla. Verjetno boljši knipingi z nazobljenim navojem res vrežejo navoj in morajo opilki nekam it. Navadni vijaki si ne vrežejo navoja, temveč si ga razbijejo skoz laminat podobno, kot bi dal kozarec pod prešo in tudi tu mora prah nekam iti. Zdi se mi, da v resnici nosi le kaka zunanja tretina obsega navoja, če sploh, saj je znotraj vse razbito. Če vrežeš manjšo luknjo, ti "stiskalnica" z imenom vijak razbije širšo okolico navoja in potem lahko gledaš slike kakršna je na začetku te teme.

p.s.
Glcoat in poliester smola povsem enako pokata. razlika je le v tem, da gelcoat ni armiran, smola je pa. Zato se v gelcoatu pojavijo razpoke, laminat-smola pa nabuhne, ampak gledano iz vidika vijaka je pa oboje isti šmorn.

Znanost o vrtanju v poliester.... :lol: Sem mislil, da sem dal najbolj neumno vprašanje, zdej pa vidim kakšna ''znanost'' je še zadaj. To je noro! Hvala za odgovore in debato...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 12, 2017 19:23

@Kariera hja malo se počasi pozna vpliv zime, nekaj pa je na karakterju cloveka. Poznam SR290 in je tako, kot jaz komplikator za vsako vejico(kar je za moje pojme edino pravilno).

@SR290
kot sem napisal smo veliko diskutirali v eni ladjedelnici v Nemčiji. Se bo slisalo hecno, ampak prav na to temo verjetno dve uri skupaj. Nismo pa preizkusili. Bom pa preizkusil na enem starem colnu.
Nekako si mnenja niso enotna, ampak sem kupil njihovo razlago. Mnenja med takšnimi, kot sva mi2 in profiči severno od nas. Drugje jim je itaq vseeno :)

Hvala za mnenje, zdaj pa spet ne vem nič več :) Do sedaj sem delal bolj po občutku, če je šlo pretrdo sem povrtal in še enkrat. Na silo nikoli, jaz še les povrtam pred knipingom.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 12, 2017 19:29

substrate
-the base material ... podlaga na kateri se dela. To besedo sem začel uporabljati lani, ko so me stalno popravljali.

Sem pogovorno rekel "polyester" pa so me popravili da je vinilester ali epoksi. Sem rekel fiberglass pa so rekli carbon fibre. PA sem rekel gel coat pa so me popravili da je barva.
Americani poenostavijo vse zadeve in vse kar "obdeluješ" ali "delaš na" je "substrate"...
Tudi v Slo sem jih že nakaj navadil na to besedo :D Nauči se! :P
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Okt 12, 2017 22:56

Tud jaz bi se z SR 290 strinjal..pa če pogledamo metrični vijak in matico ima tud matica večjo luknjo kot je navoj na vijaku,tako da je zračnost vmes.Tanjši inoks knipingi radi v poliester zafrezajo in se odtrgajo..ponavadi mal pod glavo,če imajo mal premalo luknjo..no pri preveliki pa jasno ne držijo skoraj nič.
Nazadnje spremenil polanc, dne Če Okt 12, 2017 23:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 12, 2017 23:11

Hja, poliester smole in jeklo pa ne mores ravno primerjati, enako dolžine navojev. na 5mm matici M5 je ca 80mm navojev, na knipingu pa pa morda 30mm. Upam, da sem prav zracunal...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Okt 12, 2017 23:23

Ja M5 matica je 4 mm visoka,korak navoja mislim da je 0,75 mm ali 1mm ...pomen 4 do 5 navojev fi cca 4,5 mm,obseg enga navoja je cca13 mm..krat 4 je 52 mm.Ja morda ni prava primerjava.hotu sem mal povdarit to zračnost med dvema materjaloma ..matico in vijakom ali pa knipingom invrezanim navojem v plastiko.Mal težk napišem točn kaj mislim pa sej me zastopta.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Po Okt 16, 2017 22:40

Evo, ze dva dni gledam, brskam po netu... Pritrjevanje in vrtanje je cela znanost. ☺ Sem sel gledat s spodnje strani, pa sem vsaj vceraj opustil idejo, ker se mi je en vijak na stropni plosci odlomil, enega sem skoraj zlizal, ker je zacvikan. :roll: Nic potem sem sel gledat spet z vrha. Prostora je malo, pa sem gledal da bi dal notri vložek, ki bi se z navijanjem raztegnil in pritisnil na stekloplastiko. Gledal sem marsikaj, z vidika uporabnosti, predvsem pa dimenzij, mi je tole najbolj zanimivo. Edino kar je slabost, da je pocinkano. https://m.youtube.com/watch?v=laTcXF9zcwk

Ima kdo izkusnje s tem vložkom? V katalogu od Kamma ga imajo, samo v BTC ju ga ni nasla, moram jutri poklicat v Šenčur.
mažko
Kapitan

OdgovorNapisal/-a mažko » To Okt 17, 2017 00:29

To pojdi v Bauhaus, imaš dosti različnih dimenzij. Pa super drži, rabiš samo še klešče, ki pa stanejo ca 40 €
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Okt 17, 2017 01:23

Povrtaj (povečaj) luknje do zdravega laminata. Košček mate natopi s smolo in na trdo nafilaj luknje, tako da bo vsaj kakšen cm mate na drugi strani. Ko se strdi pobrusi in zvrtaj nove luknje.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 18, 2017 16:20

Te vložki so sranje največje poleg tega tam kjer se zvije ni več dobro pocinkan in začne obvezno rjavet, v slanem zraku bo pa cela veselica s tem in boš moral kmalu še enkrat in po možnosti še vrtat in fleksat stran ker bo prjel vse.

Raje povrtaj do zdravega poliestra po tem povrtaj še luknje na nosilcih in uporabi večje vijake. Če imaš dostop spodaj pa nujno spodaj ploščo čimvečjo, tako da se energija pri pritiskanju na ogrodje biminija prenese na čimvečjo površino. Na ta način ti ne bo nič pokalo okoli lukenj.

Pri narobe narejenih takilih podvigih je pol vedno ure in ure dela samo da stran dobiš hudiča, sploh alu in inox kombinacije so po par letih morja ubibože.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov