SR 290 napisal/-a:Knipingi v poliester so drek, ampak če ne gre drugače je treba pazit na dimenzije lunkje.
Micka, včasih so smučke montirali po domačih delavnicah in tisti, ki je izvrtal manjšo ali enako luknjo kot je premer stebla vijaka, je napravil napako in vez je že okrog božiča odtrgalo!
- če je premer izvrtine enak ali manjši od premera stebla vijaka, bo kniping raztegnil in uničil okolico navoja in sesul laminat.
- če je npr. premer stebla vijaka 4,5, nikakor ne smeš vrtat manj kot 4,8 mm! Ob meri stebla vijaka 4,3 ali 4,3 mm je treba vrtat 4,5 mm...
Vem, da so smučke zimska, plovila pa letna zadeva, ampak v obeh primerih je nosilec vijaka stekloplastika (Če ni v igri kovinka z alu ploščo.) in problem je v obeh primerih enak. Namontiral sem nekaj sto vezi brez enega samega trganja, kolega jih je namontiral manj kot dvajset in vse je še isto zimo odtrgalo. Razlika je bila le v tem, da sem pogledal navodila, ki jih je Tyrolija prilagala k vezem in na njih je pisalo točno to kar omenjam. Kolega se ni držal navodil, vrtal je luknjo manjšo od stebla vijaka in marsikateri nadebudni tekmovalec ga je preklel, ko je zaropotalo po snegu.
Ravno to smo veliko diskutirali, ampak se nisem razpisal o tem.
Dopuščam, da je tvoja možnost boljša, ampak poanta je bila v tem, da če gre vijak preko substrata se uporablja enak premer, kot steblo.
Oziroma, če rečem drugače pri vijakih, ki gredo preko substrata se naj ne bi uporabljala večja luknja, kot je debelina stebla. Smola naj bi brez težav preživela raztezek 5%, gelcoat ga ne zato se ga povrtava. Po eni strani je to tudi logično saj debelina substrata recimo 5mm ni dovolj, da bi sami navoji dovolj drzali, zato se ga malenkost "napne". Napet pa je seveda tudi že takrat, ko je luknja enaka steblu, saj navoj vzame del volumna.
Seveda luknja kjer ne gre vijak skozi je druga zgodba.
Se pa generalno popolnoma strinjam s tvojo trditvijo in je več, kot logična.
Me pa zanima tvoje mnenje, ce je steblo debeline 4.8mm kakšno luknjo bi ti zvrtal? PA ne napisat 4,8, ker je ze 4.5 sveder v domači delavnici redkost. 4, 4.5, ali 5mm? To te zares sprasujem, ne da bi te zafrkaval.
Morda bi sel preko zime naredit kak test, samo potezne vage nimam dovolj močne.