YANMAR 1GM10 KURI OLJE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

Re: YANMAR 1GM10 KURI OLJE

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Apr 14, 2023 17:38

Saga se nadaljuje, da ne moreš verjet - iz kante zalaufa s prve, iz tanka pa nikakor... spet nov zaključek - cev odduška je zvita navzdol in dela nekak sifon v katerem je ostanek nafte. Ob gibanju nafta dela podtlak, ki gorivo vleče nazaj (ko sem snel cev katera gre do steklenega filtra, je bila suha kot poper).
Tokrat upam, da bo rešitev spihanje oddušne cevi s kompresorjem in prestavitev cevi tako, da ne bo možnosti sifona (zapiranja), nafta pa bo stekla nazaj v tank.
Jasno, v 10 letih vibracij in visokih temperatur se je cev zvila navzdol, kar sploh nisem opazil in enako sem jo potem nataknil nazaj lansko leto, ko sem očistil tank. Res je, da smo tankali celo sezono iz 10-literskih kanistrov in ni nikoli bila nafta do roba tanka, do zadnje vožnje, ko sem "za čez zimo" natankal na črpalki v marini do vrha (in je očitno ostalo nekaj nafte v oddušni cevi).

Zakaj tole pišem? Zato, ker bo mogoče še komu prišlo prav, ko bo izgubljal živec za živcem tako kot sem jaz.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Apr 14, 2023 18:43

Vem, da je slaba tolažba, ampak to pač spada k (stari) barki. Pa ko že misliš, da si vse zrihtal, se pojavi nov problem, ki ti žre živce, čas in denar :roll:

Prav je da opisuješ svojo kavlvarijo, da bo vsaj kdo videl, koliko zajebancije je z barko in nam jih ne bo tolk fovš :wink:
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Pe Apr 14, 2023 22:29

Ni nam dolgcajt nikoli.

Takle mamo ane.
mirno morje
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Apr 15, 2023 08:37

Forumaš Medo ima v podpisu napisano: navtiko moraš imet rad 8)

Ker drugače bi jo že zdavnaj poslal k vragu :roll:

S staro barko je ponavadi več dela in zajebancije, kot uživanja v plovbi. Kdor ne zna, ali ne mara šraufat in rihtat barke, oziroma nima denarja, da bi drugim plačal za to, naj je raje ne kupuje, ker jo bo preklel :evil:

To je dobronameren nasvet in ne leti (samo) na a-lexa.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Apr 15, 2023 08:50

H2O napisal/-a:Forumaš Medo ima v podpisu napisano: navtiko moraš imet rad 8)

Ker drugače bi jo že zdavnaj poslal k vragu :evil:

S staro barko je ponavadi več zajebancije, kot uživanja v plovbi. Kdor ne zna, ali ne mara šraufat in rihtat barke, oziroma nima denarja, da bi drugim plačal za to, naj raje ne kupuje (stare) barke.

To je dobronameren nasvet in ne leti (samo) na a-lexa.

Pokojni sosed, morjeplovec in forumaš Boris je dejal: "Barka ti da svobodo in te zasužnji!" Po eni strani je imel prav, ampak, dokler pozabiš na vse sranje in stroške, ko izpluješ in resnično uživaš, ko razpreš jadra in si v njihovi senci odpreš pir, si morjeplovec z dušo in telesom. Jadram 45 let in upam, da bom še dolgo, pa tudi šraufat bo treba kdaj.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Apr 15, 2023 09:06

Starejša kot je barka in več kot ima opreme, več je dela in zajebancije z njo. Jaz pač nočem bit več suženj barke, zato sem večjo staro barko z veliko opreme zamenjal za nov 6 metrski čoln z izvenkrmnim motorjem in malo opreme 8)

Z njim ni skoraj nobenega dela in zajebancije. Pa za naju z ženo je čisto dovolj velik in sploh ne pogrešam večje barke.

To je bila pač moja odločitev in je nikomur ne vsiljujem. Vsak zase najbolje ve, kaj potrebuje in kaj si lahko privošči. Ne samo z denarjem, ampak tudi s svojim časom in živci.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » So Apr 15, 2023 23:23

Bio dodatki za diesel (so ze serijsko primesani) se dokaj hitro "pokvarijo", tako da zna biti tukaj problem (napisal si, da si natankal pred zimo).
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Apr 16, 2023 11:12

dijo_porko@ vedno pred zimo natankam polno, da se ne ustvarja kondenz.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Apr 16, 2023 11:25

dijo_porko ne govori o kondenzu, ampak o tem, da se biodizel "pokvari" (v njem se zaredijo mikro organizmi). To se lahko zgodi tudi ob polnem tanku.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Po Apr 17, 2023 07:06

In zimski biodizel se hitreje pokvari, kot letni.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Po Apr 17, 2023 10:07

Jah...

Teortično je še najboljše extra lahko kurilno olje... Tam pa ni nobenega bio dodatka notri...

Iatk ga sedaj kmetje lahko uradno točijo v traktorje...
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Maj 04, 2023 18:14

Mrzel vžge na verglanje (7x) (z zapiranjem hladilne vode) oz. "s prve" s pomočjo spreja, topel vžge takoj... po 1,5 ure spet na sprej.
Pa ročico za plin vleče nazaj - daš do konca plin in ne stoji ampak zleze nekam na pol plina. Nikomur se ne sanja kaj bi se čez zimsko stanje lahko zgodilo, s kolegom pa sprobavava vsak trik, namig, nastavitev... :wink: do dopusta bo menda že nared :lol:
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Če Maj 04, 2023 19:52

Žal si ga razvadil na spray. Pa se ti odpovej najlubši razvadi :)

Jaz sem tako razvadil štorovca ( za mestne duše Štore 402 je traktor) in pozimi vžge samo s sprayem. Poleti in ko je topel tudi pozimi iz prve

A prav razumem da 7 x verglaš da kresne? Tukaj trpi AKU
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Pe Maj 05, 2023 06:02

Štartspraj je heroin za motorje...

Drgač pa resno, tole preko foruma ne bomo rešil... Vžigi na štart spraj.

Bi pa jaz posumil res samo še na padec tlaka... Kaj je razlog, pa pitaj boga ... Če je vse tako kot si napisal, potem ti ne preostane drugega, kot da daruješ za eno mašo....
Hvala na razumevanju
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Maj 05, 2023 06:52

Živijo!

Če je dobra kompresija in prav nastavljen predvžig (pričetek vbrizga). Potem ja lahko napaka v
šobi (pušča) v cilinder ali v lekažni vod. Oziroma v visokotlačni črpalki kjer tudi pušča nazaj preko nepovratnih ventilov.
In tako izgubiš tlak v visokotlačnem sistemu.
Lahko pa pušča tudi pri cevki iz črpalke do šobe.
En dober mehanik bo moral obiskat tale motorček....
Mato :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov