Avtopilot Raymarine ST4000mk2

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 29, 2023 11:26

1stofficer napisal/-a:Tole se pomoje sliši (ni moja slika, sem si jo sposodil na netu).

Pranje z vodo? Si 100%? Meni to deluje kot da se maže z mastjo

Slika

Slika

Navodila!
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Maj 29, 2023 11:36

Maš prav, hvala ti !!

Piše v navodilih, da se ne sme z mineralnimi mazivi mazat, da je dizajnirano da dela brez maziv in da se pere s svežo vodo oziroma detergentom.

Zanimivo...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 29, 2023 11:42

1stofficer napisal/-a:Maš prav, hvala ti !!

Piše v navodilih, da se ne sme z mineralnimi mazivi mazat, da je dizajnirano da dela brez maziv in da se pere s svežo vodo oziroma detergentom.

Zanimivo...

Ko pereš barko, s šlauhom bogato spereš še AP. Tako ne boš pozabil ali pa posebej močil kokpita samo zaradi tega.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Jun 07, 2023 10:21

S tem mehanskim sistemom mam jaz podobne izkušnje, kot na slikah. Zdrsoval jermen, razdrl, ugotovil da je popokala plastika. Rešil do nadaljnjega tako, da sem dal skoznje vijake. Nadalje je crknil sistem vtičnica vtikač za motorček. Odrezal vse skupaj in zamenjal z drugim sistemom vtičnica-vtikač.

In ja, v resnici je vse skupaj precej glasno, pa slišat je, kot da bi se motorček nenehno mal matral.

Razdrl celoten prenos krmila, snel krmilni list, spucal vse sestavne dele (drsne ležaje), na novo namazal zobniški prenos in ležaje v krmilnem stebru Cobra. Zdej se malo bolje obrača in malo manj matra.

Sistem deluje, če morje ni preveč divje.
Navigare vivere est.
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Sr Jun 07, 2023 11:10

Tudi jaz sem popravljal polomljen del, kjer je fiksiran medeninast vložek za vijak. Jaz sem s spajkalnikom zatopil plastiko, okoli pa ojačal z epoksijem. Po 3 letih sem razdrl in pregledal in je vse zaenkrat bp.
Po menjavi ležaja krmila pa mi javlja no rudder. Verjetno je kakšna napaka na senzorju položaja krmila. Se je že kdo soočal s tem?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 07, 2023 13:36

Lahko niso senzorja priklopili nazaj,ali zamenjali kake žice med sabo..imaš morda poslikano stanje pred razdiranjem zaradi menjave ležaja?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 07, 2023 14:52

snetaskera napisal/-a:...Po menjavi ležaja krmila pa mi javlja no rudder. Verjetno je kakšna napaka na senzorju položaja krmila. Se je že kdo soočal s tem?

V pogonu AP za montažo na krmilo ni vgrajenega senzorja pozicije krmila! Senzor pozicije krmila v kolikor je že montiran je montiran direktno na osi krmila. Senzor ima 3 žičke in oklop.
V kolikor imaš res montiran ruder senzor mi ni jasno kako to, da ti ST4000 avtopilot (ali plus) javlja NO RUDDER napako, kajti te napake ST4000 avtopiloti ne javljajo. Po vsej verjetnosti imaš vgrajen novejši model avtopilota Smart Pilot s katerim poganjaš pogon ST4000MK2 displej pa imaš ST6001 ali 2.
Neka informacija, ki si jo do sedaj podal je kontradiktorna, zato ti ne morem točno napisati kje imaš problem.
Res pa je da je bilo kar nekaj različnih programskih izvedb vendar pri ST4000 ali ST5000 avtopilotih še nikoli nisem naletel na NO RUDDER error niti ga ne morem simulirati, kar sem pravkar poskusil na enem, ki ga trenutno popravljam.
LP Iztok
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Sr Jun 07, 2023 22:55

Rudder position je po mojem tista plasticna rocka, ki je priklopljena na os krmila. Prikazovalnik je 6002. Bom poslikal, ko bom na barki, pa prilepim. Zaenkrat hvala.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jun 08, 2023 08:08

snetaskera napisal/-a:Rudder position je po mojem tista plasticna rocka, ki je priklopljena na os krmila. Prikazovalnik je 6002. Bom poslikal, ko bom na barki, pa prilepim. Zaenkrat hvala.

Pozdravljen
Ne rabiš nič slikat zame. Iz delčkov informacij sem potegnil pravilni zaključek, ker zadeve odlično poznam.
Torej kot sem rekel, nimaš ST4000 ali ST5000 avtopilota temveč imaš Smart Pilot avtopilot računalnik in ST6002 displej s pogonom MK2 katerega so na začetku označevali kot "ST4000 MK II WHEEL DRIVE" za montažo na krmilo.

Ti kompleti so se namreč prodajali brez rudder senzorja in če se ti je javila napaka "NO RUDDER" brez vgrajenega senzorja potem je verjetno prisotna še ena napaka ampak, ker je ne omenjaš menim, da si zgolj spremenil nastavitev v USER SET UP. Najverjetneje je nekdo iz STEER BAR spremenil na RUDDER BAR in zato ti sedaj javlja napako in AP niti ne deluje pravilno.

Če pa je vgrajen senzor pozicije potem ti je verjetno odpovedal ali pa se je samo snela njegova ročica. Možna je sicer tudi okvara AD konverterja v avtopilot računalniku ampak, kot sem že omenil potem to ne bi bila edina napaka.
LP Iztok
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jun 08, 2023 13:03

Hja,sevejde ne ..vse jasn in napisan prou..mašina že ve..No ruder ..no ruder konc..Ja UKRADL so ti ruder,konc.Barka ne gre,nouga ruderja not pa bo.. :D :D
No mal heca,k morm se u vse utikat..drgač pa Nikola ve gotov kaj je težava.Jih je več popravu,k jih je forum cel vidu po moje.
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Če Jun 08, 2023 22:20

Hvala za koristen nasvet. Vem da je NikolaT strokovnjak, sem tudi kupil dele od njega. Hec je, da je ap med plovbo odpovedal. Ja res je najverjetneja st4000 mk2, pomozni ap montiran na kolo. Senzor polozaja ima nataknjen na os krmila. Ob menjavi lezaja smo ga morali stakniti dol. Ko je sla barka nazaj v vodo, sem nastavil poravnano krmilo tako, da je senzor ptikazoval srednjo pozicijo. Ne vem, ce ima to kaj veze, lahko je samo slucajno sosledje. Bo treba zlest v podpalubje pa najprej pregledati ocitno (kable, povezavo,...).
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Pe Jun 16, 2023 23:42

Kot je NikolaT predvidel, se je snela ročica za pozicijo krmila. Pri ponovno montaži krmilnega lista, so bili očitno nekoliko neprevidni, ker je zasuk krmila v skrajno lego odtrgal ročico.
K sreči se je ta samo snela iz plastične ročke.
Smo uredili omejevalec kota krmila in sedaj dela bp.
Sem še enkrat pogledal kaj je prej javilo na dislleyu in se je pokazala napaka No data Rudder...
Hvala za nasvete.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 32 gostov