Dober serviser menjalnika

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

Dober serviser menjalnika

OdgovorNapisal/-a Aky » Sr Sep 18, 2024 08:04

Na mojem Nanni T4.200 je crknil menjalnik. Razletele so se lamele sklopke.

Servis iz Rijeke je dal ponudbo za popravilo, da sem se najprej usedel, potem pa še ležat šel.

Pozna kdo dobrega serviserja v Slo, kam bi se to splačalo pelat?

Menjalnik je Kanzaki TTM40A. Enake uporablja tudi Yanmar pod oznako KHM40A.

Hvala,
A.
SR 290
Admiral

Re: Dober serviser menjalnika

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 18, 2024 12:40

Če je to isti servis kot za ZF te čisto razumem. Meni je za spremembo prestave naračunal več kot bi prišel nov ZF za katerega pa ni želel niti slišat o popustu. Niti delov ni želel prodat brez da on napravi servis in sem ga nekam poslal. Skoraj sem se že dogovoril z Tehovnikom iz Konjic za nove zognike, a sem na srečo našel novega za manj kot polovično kataloško ceno na Portugalskem. Za tega hrčkonjo so še opatijske restavracije na kamilicah. Tudi, če ni isti kot kaže velja zanj enako.

Predlagam ti, da na netu nabaviš nov kit z lamelami in se dogovoriš z enim dobrim avto mehanikom, ki zna odpret avto menjalnik. Tak ti bo tega mimogrede porihtal. Fora je v glavnem v tem, da zna nastavit zračnost, ki pa je mnogo manjši bavbav kot pri avtomobilskem menjalniku.
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Sep 19, 2024 09:05

Ja, to je ta ZF servis...
KAGAMIRAKUL
Višji vodnik
Kraj: KOPER

OdgovorNapisal/-a KAGAMIRAKUL » Pe Sep 20, 2024 14:10

Vojko Okretič, Koper 041622821
Gartner
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gartner » Pe Sep 20, 2024 15:56

Vojko??? Samo če imaš dooooooooosti časa in debeeeelo denarnico.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Sep 20, 2024 23:12

poslji zs
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Sep 21, 2024 20:52

Ma dajte, zakaj mislite, da mora biti nek navtični mehanik za en menjalnik? Dober avtomehanik ima več znanja okrog menjalnikov od 99% navtičnih mehanikov. Pri vsem skupaj je edini keč v tem, da zna nastavit zračnost, ker imaš stožčaste ležaje, to je pa pri vsakem avtomobilskem menjalniku isti šmornm, le da so avtomobilski neprimerno bolj zapleteni. Žal je treba zračnost nastavljat po vsakem razdiranju.
Če poznaš mehanika, ki šraufa avto kakemu drikaču, ti to mimogrede opravi, ker precej pogosto razstavlja menjalnike.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Sep 23, 2024 18:03

Sam v lesce Pogačniku ne vozit :?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 23, 2024 18:09

Sr preveč generaliziraš. Večina avtomehanikov ne podira menjalnikov tisti, ki pa jih se pa izogibajo navtičnim, traktorskim, bagerskim etc. Ne vem zakaj ampak vem pa da se iz prve roke.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 23, 2024 18:41

Dobro poznam tri mehanike. Dva sta v penziji, eden pa še dela. Vsi trije ti mimogrede porihtajo ZFa, ampak eden od njih je vzel penzijo kot 100% dejstvo, torej ostaneta dva. :D

Aja, še tisti, ki je v mojih očeh res mojster mehanik:
Brane Pogačar iz Vrhpolja pri Kamniku. offtopic, ampak morda zanimivo; Bratu je dvajset let nazaj na eni dirkalni Mazdi 323 BG8 GTR zrihtal menjalnik, ki se je ob motorju brez restriktorja v sesani cevi konstantno odpiral in je bil rak rana tega avta. En hud odlitek malo zlate barve iz Nizozemske je še dodatno ojačal, sestavil in ga ni več odprlo. Za dirko pripravljen je imel okol 300 konjev, brez restriktorja pa hudo več in je res vlekel ko pes, ampak pil pa prav tako. Če si se z klasičnim dirkalnim menjalnikom samo malo spozabil in dal med pospeševanjem preveč gasa je raztegnilo ohišje in "konc za dons". Držala so edino ohišja iz svetovne serije, ampak cena tega pleha je bila enaka novemu Golfu, ker so ga rezkali iz polnega bloka aluminija, ki je bil prej kovan, termično obdelan, po meghanski obdelani pa še staran. "Pogačarjev"menjalnik je vse prenesel. Ko je brat sesul ta avto v prafaktorje je razbitino precej drago prodal ravno zaradi tega menjalnika.
Če ta še dela in prideš na vrsto ti z zavezanimi očmi zrihta menjalnik.

Ma, dejansko dovolj obvlada en mulc, ki razstavi, sfrizira (res sfrizira) enega APNa in ga potem sestavi nazaj dovolj kvalitetno, da mu z osmimi konji ne odpre getribov.
iz teh menjalnikov se brez veze dela bavbav!

@Aegir;
Mehanik, ki dela na menjalnikih "po receptu" in se drži toleranc kot pojanec plota se zagotovo ne bo lotil navtičnega menjalnika in ima prav, da si ne upa. Tak je kot kuharca, ki kuha po receptu in ve, da juhi nekaj manjka, ne ve pa kaj in potem jo navadno presoli. Tisti, ki pa razume zakaj mora biti toliko in toliko zračnosti med zobniki, tak se pa lahjko loti vsega. Jih pa res ni veliko.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 23, 2024 20:02

Pri nas je vse problem. Vse. Jaz vse kar je mal bolj ne "golf" teritorij vozim v zagreb. Tle so zlate rokavičke in nobene odgovornosti. Vsaj okol lj je po mojih izkušnjah tako.

Najboljše je al naštudirat v nulo in sam narest, če je pa je potreben stroj pa ZG.

Nepovezano z menjalnikom ampak Alusil naddimenzija recimo 600e po cilindru in brez odgovornosti sem dobil en odgovor. V zg so mi pol uničl blok in glavo na stroju. Ampak so plačali drug blok in pot na dunaj da sem dobil drugega. Tle bi se sam pod nosom obrisal.

Tipično za zahodno konzumer kulturo smo tudi pri nas vedno bolj "vrž stran in kup novo".

No pa da ne bom krivice delal so tudi pri nas še svetilniki. Samo vedno bolj narazen.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 23, 2024 21:00

Eno čist laično vprašanje... se ne spoznam na to... ampak.... Kaj ma avto menjalnik skupnega z barko. A so v določenih barkah avtomatiki, spet v drugih ročni menjalniki in sklopke na oz. lamele da ne bom kaj narobe bleknil... Se mi je zdelo da ma barka čeljustno sklopko in zelo enostaven melnjalnik ki bi mu jaz prej rekel reduktor. In kaj gre pri tem lsploh lahko narobe da bi rabu nekega hudega mehaničarja? More met olje, pa semeringe ki dihtajo pa pravilno dimenzioniran mora bit. Tako kot je v outboardih in je praktično zadnja stvar ki crkne.
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 23, 2024 21:24

Navadno imaš prestavo naprej, prestavo nazaj, prosti tek in lamelno sklopko z katero prestavljaš. Navadno deluje sklopka in metanje iz enega v drugo zobniško zaporedje na hidravliko.
Kaj ima to skupnega z avtomobilskim menjalnikom?
- več zobniških dvojic med katerimi se prenaša moč motorja.
- v 99% poševno ozobljenje zaradi katerega nastajajo tako aksialne kot radialne sile in ravno tu je keč. Za borbo proti aksijalnim silam potrebuješ stožčaste ležaje in po vsakem posegu v menjalnik je potrebno ponovno nastavit zračnost, da se ti ležaji lepo vrtijo. Pravo zračnost ujameš z finimi podložkami in nekdo, ki sestavi avto men jalnik ti navtičnega vrže skup za malo malco. Ravno zaradi te zračnosti rabiš nekoga, ki to zna in na teh podložkah sedi samopašnost-nore cene in aroganca tega iz Reke, ker misli, da le oni znajo to ujet skupaj. Pri avtu imaš navadno več dvojic stožčastih ležajev, pri navtiki pa le dva para in zato je navtičnega bistveno lažje sestavit kot avtomobilskega pri katerem imaš še sinhrone in vilice za premetavanje zobnikov po gredi, da menjaš prestave.
V resnici je navtični menjalnik precej enostavna reč.

Navodila za servis:
https://www.perfprotech.com/catalogs/zf ... ual/page/4
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 23, 2024 21:56

kasaudio napisal/-a:Eno čist laično vprašanje... se ne spoznam na to... ampak.... Kaj ma avto menjalnik skupnega z barko. A so v določenih barkah avtomatiki, spet v drugih ročni menjalniki in sklopke na oz. lamele da ne bom kaj narobe bleknil... Se mi je zdelo da ma barka čeljustno sklopko in zelo enostaven melnjalnik ki bi mu jaz prej rekel reduktor. In kaj gre pri tem lsploh lahko narobe da bi rabu nekega hudega mehaničarja? More met olje, pa semeringe ki dihtajo pa pravilno dimenzioniran mora bit. Tako kot je v outboardih in je praktično zadnja stvar ki crkne.

Ja to je vse res dokler sred kvarnerja ne reče adios. Pol se pa simpl 2 zobnika zakomplicirata fejst.

Mehanizacija, bagri ipd so tudi zelo enostavni navidezno ampak je v resnici anything but.

To kar govori o luftih sr je res in če ni to ok grejo stvari postrani. Marsikdo pa tega nastavt ne zna pravilno.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 23, 2024 22:04

Ok. Pri outboardu je na vrhu stožčasti zobnik, potem sta dva pravokotna ki imata gred horizontalno. Vmes je pa čeljustna sklopka, ki enkrat skoči v enega, drugič drugega. Tu se tudi zgodi prestava, simpl ku keks. Pred veliko leti sem pri t18 menjalnik podrl, za nastavitev lufta sem uporabil take zelo tanke podložke, ki sem jih dal pod stožčasti ležaj. Sešraufal sem ga skup in se je težko vrtel, pa sem eno podložko vzel ven pa potem najbrž še eno in na konc sem čutil neko minimalno zračnost vrtelo pa se je lepo. In je špilalo brez težav. Ok gre res za male moči ampak kaj pa je pri eni 150-tki drugač?

Pri inboardih je še en par zobnikov več, ker je mašina horizontalno. Pri površincih pa je spet enostavneje, ker je vse skup bolj ali manj v liniji. Prestava je potrebna, sile v menjalniku pač nastopijo, zračnost more bit. A pa to je taka znanost, da samo izbranci med mehaniki znajo? Na tem forumu lahko bereš o rebuildih takih in onakih, lastnih projektih kjer so eni res za kapo dol datl... In en lufta med dvema zobama to je pa višek znanosti al kako?

Nek avtomobilski avtomatski menjalnik glede na to kako u nulo ta stvar deluje je pa najbrž res kompliciran... tle pa razumem.

Pa kakorkoli... sem posral temo in grem ven. Šlo je samo za razmišljanje in najbrž res ni tako enostavno
Xilinx Vivado HLx trainee

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost