Kaj je to?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Budra
Višji štabni praporščak

Re: Kaj je to?

OdgovorNapisal/-a Budra » To Apr 14, 2026 14:09

Precej verjetno je tisto, kaj je napisal MKN. Razen izpiranja bi mogoče pomagalo oprezno stisniti cevke k sebi s pomočjo šelne nameščene ob rinki. Mogoče dve šelni ena od zadaj druga par centimetrov naprej v smeri želenega premika. Postopoma premeščati rinko in šelne do želene pozicije.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Apr 14, 2026 14:49

@modromorje
Dobra. Printer ima tamau, bom probal tako :!:

@MKN
Spucal z vsem zivim tale mitraljez, nima vec svinjarije nikjer. Bo pa treba pred zbijanje namazat z wd 40 okoli rink kot je ze zgoraj omenjeno

@Budra
Cevk nima smisla stiskat saj bi samo povečal upor. Rinka jih namreč objema vsako posebej okoli in okoli.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 14, 2026 20:54

Sraubcvingo tko zbrusi ,da se bo vsedla med 2 cevki še bolje 3 tako pripravi, jih porazdeli po krogu in pol počas šponaj in jasno maži z oljem, ki je bolj mastno ko wd 40.Pa zelo enakomerno vleč..pa jaz bi tole sigurn zamrznil edin suh mora bit de še zmrzal ne zavira..
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 15, 2026 07:23

polanc napisal/-a:Sraubcvingo tko zbrusi ,da se bo vsedla med 2 cevki še bolje 3 tako pripravi, jih porazdeli po krogu in pol počas šponaj in jasno maži z oljem, ki je bolj mastno ko wd 40.Pa zelo enakomerno vleč..pa jaz bi tole sigurn zamrznil edin suh mora bit de še zmrzal ne zavira..

Dobra ideja :idea: Najprej probam s printanim nastavkom, ceprav dvomim da bo zdrzal
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Apr 15, 2026 11:30

modro morje napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Nimam neke pametne ideje š čim oz na kakšen način bi tolkel. To je mehak material. Kaka ideja ?

Mogoče bi tkole probal:
Slika
Spodnja dela bi naredil iz trde vezane plošče ali kaj podobnega, kar zmoreš odrezat. Oba kosa sešraufaš skupaj, da objameta cevke, z minimalno lufta. Pol pa dobiš neko cev, ki je malenkost večja od premera izmenjevalca, in tolčeš po njej.

Ali pa da namesto udarcev po cevi spodnja dva dela zvežeš med seboj in potem v vsakega od štirih vogalov vstaviš navojno palico. Druge konce navojnih palic vstaviš skozi kvadratno ploščo na nasprotnem koncu izmenjevalca in stiskaš - enakomerno zateguješ matice na navojnih palicah.
Ni ti treba prinatat. Mogoče najdeš ustrezno veliko kronsko žago.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 15, 2026 11:46

Kronska zaga je prekratka. Bl tezava je narest spodnji del oz ga namestit, da se ne bo lomil ali zvijal...
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Apr 15, 2026 12:39

tomaz_slo napisal/-a:Ali pa da namesto udarcev po cevi spodnja dva dela zvežeš med seboj in potem v vsakega od štirih vogalov vstaviš navojno palico. Druge konce navojnih palic vstaviš skozi kvadratno ploščo na nasprotnem koncu izmenjevalca in stiskaš - enakomerno zateguješ matice na navojnih palicah.
Taka metoda bo delovala, če bodo vsi elementi prenesli naraščajočo silo na navojih. Kot že omenjeno, bo verjetno plošča prej počila ali se deformirala, ker jo bo težko narest v taki geometriji iz zadosti dobrega materiala. Če tolčeš, tedaj v kratkem času vneseš veliko silo, ki ima po moje boljše upanje na uspešen minimalni premik.

Se pa strinjam, da je predlagana metoda tudi možna, saj tudi abcigerji za snemanje zobnikov in ležajev tako delujejo. Samo tam je navoj centrično nameščen, in so vsi elementi narejeni na nateg, ne pa na zvijanje. Tako da če bi navojne palice dal zadosti blizu rinke, bi mogoče tudi delovalo.

Tuki je še ena potencialna izboljšava, ker je naslona na rinko več. Da bi ga dobil noter, bi bilo treba vse skupi malo nategnit/deformirat. Lahko se pa plošča razdeli na četrtine, pol bi šlo.
Slika
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 15, 2026 12:58

Mene bolj skrbi pri printu če bo plastika zdržala. Sin mi že printa (9 ur ...) če se polomi bom pa poskusil z idejo Polanca - s cvingo.

Edino kar se mi zdi vprašljivo je zamrzovanje, saj bi zmrzal delovala na vse dele približno enako (krčenje bakra vs medenine). Prej bi podpisal, da se segreje medeninansto rinko in pri tem čim manj cevke. Ta bi se raztegnila in bi malo popustilo. Bom probal s fenom, cevke levo in desno pa obvijem s kakšno cunjo.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Apr 15, 2026 13:50

A si zadevo že potopil v kis za par ur? Možno da ti premikanje blokira kamen ali oksid na posameznih cevkah.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 15, 2026 16:03

@modromorje
dobra!

@tomaz
V solno za nekaj minut. Cisto ko suza. Ampak vseen fajn blokirano
Lukaklobi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lukaklobi » Če Apr 16, 2026 10:46

na tamd 22 tale obroč držita/ stisneta dva vijaka na ohišju izmenjevalca. si odtegnil te vijake? Ob demontaži mojega se mi je naredilo isto, se pa ni zabilo do konca sem na srečo prej dojel kaj ga štopa. V tem primeru samo vrni v ohišje zategni vijake na ta obroč ter dokaj nežno potolci satovje nazaj v ohišje pri meni je šlo lepo brez poškodb, ko sem probal obroč vrnit na mesto ročno kot probavaš sam mi ni uspelo.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Apr 16, 2026 11:46

Lukaklobi napisal/-a:na tamd 22 tale obroč držita/ stisneta dva vijaka na ohišju izmenjevalca. si odtegnil te vijake? Ob demontaži mojega se mi je naredilo isto, se pa ni zabilo do konca sem na srečo prej dojel kaj ga štopa. V tem primeru samo vrni v ohišje zategni vijake na ta obroč ter dokaj nežno potolci satovje nazaj v ohišje pri meni je šlo lepo brez poškodb, ko sem probal obroč vrnit na mesto ročno kot probavaš sam mi ni uspelo.

Hmmm... nisem opazil nobenih takih vijakov, bom pogledal. Sem pa sicer že čistil vsako leto to satovje, pa je šlo vedno lepo ven.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Apr 18, 2026 15:04

Uspelo z naprintano cevjo z robom na enem koncu in pokrovom na drugem, Krown sprejem in gumi kladvom. Kolateralna skoda je pa ta tanka rinka, ki je razpadla. Je to sprejemljivo al ima kako posebno funkcijo?

Slika

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost