izdelava gumenjakov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

afna
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a afna » So Mar 24, 2007 17:07

Bieffe, tud jst.

LP, afna
JULIJ13
Višji štabni vodnik
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Če Apr 26, 2007 07:30

Pozdravljeni, ne vem če je tema še aktualna, ampak vseeno.
Zanima me, če ima kdo izkušnje z izdelavo dna za gumenjak iz Aluminijaste pločevine?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 26, 2007 17:48

Kar se tiče aluminijastih plovil imam zelo slabe izkušnje. Tak čoln je ponavadi med plovbo zelo glasen, kar je nadležno. Sam sem dipl. inž. strojništva, vsak dan se ukvarjam tudi z obdelavo kovin, pa mi nekako aluminjasti čolni ne "potegnejo". Moje mnenje je, da je še vedno najboljša plastika "a la" poliester. Če bi lahko odločal, pa bi si želel plovilo iz vlaken kevlarja in karbona. To bi bila bomba. :D

Sama izdelava aluminijastega dna pa je precej zahtevna in tako tudi draga. Najprej je potrebno izrezati rebra in nato oplate. Na koncu pride največji problem - varjenje. Varjenje aluminija ni mačji kašelj. Kot prvo potrebuješ specialne varilne aparate, še bolj pomembno pa je izkušen varilec aluminija. Takih pa je žal zelo malo... Če to slučajno znaš sam in imaš primeren "švas aparat", potem se pa da pogovarjat...
So mi pa precej interesantne jeklene barke. Poleg Linssen Yachts, bi jih bilo lahko še več.

Povej kaj točno te zanima, pa bomo mogoče še kaj razčistili.

LP
JULIJ13
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Če Maj 03, 2007 14:22

Kar je meni znano so aluminijasta plovila (govorimo o čolnih seveda) po uporabnosti in kakovosti v samem vrhu. Dobro, nisem še nikoli imel Al. čolna, ampak kar berem in vidim je Aluminij prava izbira. Da bi bila bolj hrupna od plastičnih-prvič slišim in ne vem zakaj.Morda se bolj greje zaradi dobre toplotne prevodnosti Al. Izdelava dna iz plastike pa je verjetno za en kos nesmisel, pa še izkušnje moraš imeti.
Če se omejimo na kvazi- gumenjake (to so gumenjaki s trdim dnom) se verjetno izdeluje dna iz plastike zaradi cenejše proizvodnje-izdelaš kalup in gremo. Pri Al. pločevini je seveda tu varjenje, sam imam dostop do var. aparata za Al. in nekaj malega izkušenj.
Evo tu je še en link http://www.gommoniemotori.com/tutorial/akes_001.html .
Več proizvajalcev gumenjakov ima v programu tudi Izvedbo z Al. dnom.
Sam imam gumenjak z leseno kobilico, platno bi odrezal in zalepil na tube Alu dno.Verjetno bi nekaj pridobil na plovnih lastnostih nekaj pa izgubil zaradi teže. Zanima me če je to že kdo naredil?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 03, 2007 18:30

Se popolnoma strinjam o kakovosti. Meni osebno le ni všeč hrup med plovbo. Taki gliserji res "tolčejo", saj Al zelo slabo duši vibracije. Tudi jaz ga nisem imel, sem se pa z njim vozil.
Izdelava dna iz poliestra samo en kos je še vedno cenejša kot Al trup. Je pa res, kot praviš, če to znaš sam potem je možno in ne predrago. :D
Za plastiko lahko kalup narediš zelo enostavno z osnovnim orodjem in nekaj ročne spretnosti. Pri Al pa moraš biti precej večji strokovnjak.
Kot praviš je res precej cenejša plastika, pa tudi manj problemov je z njo. Skoraj neobčutljiva je na slano vodo, dobro duši vibracije, ne prevaja električnega toka... Prednosti je ogromno. Slabost pa je ta, da je steklo-plastika težja od Al trupa.
V slani vodi rabiš Al s praktično nično vsebnostjo bakra in ostalih nečistoč. V nasprotnem bo trup "popapala" elektroliza. :shock: Še največji problem pri tem so zvari, ki jih je zelo težko 100% zaščititi. Al žal ne prenaša dobro slane vode. Pri tem je navadno železo bistveno bolj obstojno.
Link je super. Model je res entuzijast. Če si podobne "sorte" in imaš orodje ter prostor se vsekakor loti. Za začetek bo potreboval nekoga, ki ti bo na plazmo odrezal rebra in oplate...

Poročaj kako napreduje projekt. Mene vsekakor zanima.

LP
afna
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a afna » Če Maj 03, 2007 19:13

To da alu dno precej "vrši", sem pa tudi jaz bral nekje na internetu. Če bo res začel delat, sem pa tud jst zainteresiran za kakšno informacijo. Pred časom sem si želel sam narediti čoln iz lesenih oplat in reber. V mladosti sem bil modelar in tam smo delali tako. Verjetno bi se dalo podobno tudi z nekim gliserjem dolgim okrog 5m. Žal pa je zaradi ponjkanja cajta vse ostalo pri ideji in sanjah. Zate pa upam, da maš dovolj cajta, da boš projekt res spelov :D .

lp
renton
Poročnik fregate
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a renton » Če Maj 03, 2007 20:34

Mi lahko kdo priporoča kakšno lepilo za zlepit cerado.

Bolj natančno dve ceradi bi zalepu v eno.

lp renton
Vozi z glavo in ne z rokami.
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Pe Maj 04, 2007 08:27

renton napisal/-a:Mi lahko kdo priporoča kakšno lepilo za zlepit cerado.

Bolj natančno dve ceradi bi zalepu v eno.

lp renton

V kolikor je to manjša površina bi ti jaz pripročil "Pasco FIX". Zelo podoben klasičnemu sekundnemu lepilu, le da drži veliko bolj. Prodajajo ga izključno na sejmih (na Intrnautici je bil) in je stal cca 4000 SIT (lani). To je sedaj cca.16.5 €. Jaz imam z njim dobre izkušnje. Še enkrat poudarjam, da je primeren za manjše površine,....

Lahko pa tudi kako dvokomponentno lepilo (dobiš ga v Bauhaus-u, Baumax-u, Obi-ju,...).
LP anzi
JULIJ13
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Pe Maj 04, 2007 11:00

Za zlepiti cerado je najboljše (če je večji spoj), da greš k enemu ki dela cerade-kamionske. Pred cca.20 :shock: leti so mi to naredili v tovarni v Kočevju kjer so izdelovali kamionske cerade. Stvar je v tem, da platno zvarijo skupaj, najprej segrejejo in potem stisnejo.
Lahko pa tudi lepiš, vendar če se ne motim je cerada iz PVC ali nekaj podobnega? Lepilo ki se ga pri nas dobi za res malo denarja je REMA tip top cement sc 2000- dvokomponentno. To je "top" lepilo za hladno vulkanizacijo, osebno mislim da ni boljšega, cenejšega pa tudi ne dobiš. Rabi se za spoje guma-guma ali guma-kovina.Jaz sem ga rabil za gumenjak (neopren-hypalon) in je res odlično.Edina slabost je, da je temno sive barve in moraš paziti da ne vsega okoli umažeš. Vsa druga lepila za gumenjake so bistveno dražja. Upam da prodajalci tega ne ugotovijo. Prodajajo ga v Lj. evo link http://www.rema-tiptop.si/ , cena za 1kg (0.6l) +trdilec je 20€. Imajo pa tudi lepilo za PVC REMA PVC Cement, tega ne poznam.
Sam sem lepil pvc platno z cement sc 2000, in drži odlično. Bistvena pa je priprava spoja; hrapava površina in čistoča. [/code]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti