Obnova plovila Searay FRIK

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 19, 2010 07:26

Ok seveda vserežimski regulator je tako ali tako nujen in prva stvar, ki jo je potrebno narest pri marinizaciji. Ta regulator zagotavlja konstantne obrate in avtomatsko doziranje goriva glede na navor. To vem, ni mi jasno kako in po kakšni krivulji uravnavat zrak. Zelo zanimiva zadeva priznam. Me zanima kako se to naredi?
LP
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Mar 19, 2010 08:18

Ne vidim problema, ker bo barka na tujo zastavo. Pri butlih v SLO pa je malo večji problem tako da bom dal denar kar tujcem če ga naši nočjo Embarassed
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Pe Mar 19, 2010 12:56

Nikola Tesla napisal/-a:Ok seveda vserežimski regulator je tako ali tako nujen in prva stvar, ki jo je potrebno narest pri marinizaciji. Ta regulator zagotavlja konstantne obrate in avtomatsko doziranje goriva glede na navor. To vem, ni mi jasno kako in po kakšni krivulji uravnavat zrak. Zelo zanimiva zadeva priznam. Me zanima kako se to naredi?
LP
Nikola Tesla :D

"Nikola Tesla" zrak bo verjetno odprt na ful ker verjetno ne bo problemov tako pravjo poznavalci, v primeru da pa bojo problemi pa bomo tudi te rešili :D UPAM
Frajtonerca je prava stvar...
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Pe Mar 19, 2010 14:46

Saj imamo še ene lopute v igri ali ne frikmusic, pa če bo sila bodo spet inovacije.
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Po Mar 22, 2010 21:20

Upam da ne bo problema ce se prelukna riser motora? Milsim da se vec uporabljajo gravitacijski (da morska voda istece sama v lonec, ne pa v cilinder). Mislim na tako nekaj:
Slika
http://www.sbmar.com/Articles/Exhaust_D ... ilures.php

Drugace, pa cestitke na delu.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 22, 2010 22:33

Hja, tole je že lepo in prav, samo tak riser je pa hudičevo vroč, saj ni hlajen! To je OK na avtomobilu, kjer se okrog izpuha vrti ogromna količina zraka, na plovilih pa mora biti celoten izpuh hlajen z vodo... Imajo pa na tak način ponavadi večja plovila, kjer pride izpuh potem dobro izoliran, poleg tega pa imajo večji motorji precej nižjo temperaturo izpušnih plinov. Na kakšnem bencincu bi v takem primeru vse žarelo...

LP
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Po Mar 22, 2010 23:39

Tudi v našem primeru je gravitacijski , tako da bo riser vedno suh imamo pa tudi že pripravljeno zelo kvalitetno izolacijo za izolirati del riserja ki bo vroč . Ta vroči del je namreč dolg le 230mm in ob ustrezni izolaciji ne more prekomerno ogrevati motornega prostora.
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Če Mar 25, 2010 16:15

Lahko vprasam kje se dobi taksna izolacija in koliko stane?
Prav delam riser za moj motor in imam en kos kateri ne bo hlajen z vodo in ne vem koliko bo vroce na njemu, pa bi rad imel informacijo ce mi bo rabilo. Hvala.
P.S.
Kako imam laserski termometer, izmeril sem temperaturo na ispusni cevi pred kolektorom manj od 200 stopinj, tako da upam da ne bo hudo vroce na riseru. :?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 26, 2010 16:41

Če gre za atmosferski diesel motor (brez turbine), bolj kakšna traktorska varianta, potem res ne bo kaj posebej vroče.
Druga zgodba pa so sodobni dizli in pa še posebej bencinci. Tam je pa hudimano vroče... :evil:
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Pe Mar 26, 2010 19:49

Vseeno je dobro če je izolirano , ker pol metra takšnega dimnika kar dobro ogreje motorni prostor poleg motorja-jev ki prav tako ogrevajo . Precej dobro izolacijo dobiš v Motomarine v Trstu(admin zbriši če je preveč) ,format je 1200x800mm cena pa približno 130eur.
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Po Mar 29, 2010 13:34

Za izolacijo je zelo dobra keramična volna, dobi se pri podjetju BOSIO.
Zanima pa me zakaj se mora predelati visokotlačno črpalko dizel motor.
Moja razlaga je taka: Pri izpodrivni barki ali jadrnici potrebuješ prilagodljiv navor, ko se barka zaganja v valove, pri gliserju pa tega ni, zato ne razumem zakaj bi moral predelati črpalko.
lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 29, 2010 17:33

bora2 napisal/-a:Zanima pa me zakaj se mora predelati visokotlačno črpalko dizel motor.
Moja razlaga je taka: Pri izpodrivni barki ali jadrnici potrebuješ prilagodljiv navor, ko se barka zaganja v valove, pri gliserju pa tega ni, zato ne razumem zakaj bi moral predelati črpalko.
lp

Absolutno si pravilno razlagaš! Predelava "bosch pumpe" ali kakršnekoli drugačne dizelske visokotlačne črpalke je totalni nesmisel! Noben bencinski motor nima regulatorja, pa vsi "porivajo" barke brez problema! Pri vsem skupaj pa upoštevaj še dizlov navor, kar je samo še plus...
Mogoče predelava res ni napačna za kakšno jadrnico ali pravo izpodrivno barko s slabotnim motorjem, vse ostalo pa je nesmisel!
Barka ni agregat!
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Po Mar 29, 2010 18:40

Se popolnoma strinjam. Potem bi vsi manjši bencinci ko bi zataknil naprej ali nazaj crknili , ravno danes sem imel žolčno debato z frikmusic-om na to temo.
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Po Mar 29, 2010 21:48

ASmarine napisal/-a:Se popolnoma strinjam. Potem bi vsi manjši bencinci ko bi zataknil naprej ali nazaj crknili , ravno danes sem imel žolčno debato z frikmusic-om na to temo.

No naša prvotna črpalka je krmiljena računalniško ( zrak, nafta, prosti tek, gas ... ) ker smo računalnik odstranili imamo z zgoraj naštetim problem zato očitno rabimo pumpe z mehanskim regulatorjem ali pa kot smo sedaj upali da obstoječe pumpe mojstri dodelajo. Iščemo še rešitev ki nam nebi uzela konjev in preveč cekinov.
Frajtonerca je prava stvar...
janez-ray
Višji štabni vodnik

bosch pumpa

OdgovorNapisal/-a janez-ray » To Mar 30, 2010 08:43

Ne bi rad pametoval ampak mislim, da bi bilo mogoče najbolj enostavno prilagoditi obstoječo elektroniko motorja.
Mogoče je za poskusiti pri Rajkotu v Črnučah (Avtoelektronika d.o.o., Dunajska 421, 1231 Ljubljana-Črnuče)
ali pa pri Senici v Dolu (Senica d.o.o., Beričevo 17, 1261 Dol pri Ljubljani)
Oba imata veliko izkušenj z avtomobilsko elektroniko in znata in sta sposobna tudi improvizirati, kar bo v tem primeru zelo zaželjeno in nujno potrebno.
Z blazino čez atlantik!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov