Obnova Rio 500 Onda in Johnson 90

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Okt 05, 2016 09:33

Hec je ker on meša l/h in l/milijo. Škoda se sploh prerekat ker on itak vse ve. Zato pa tud v začetku teme piše kok bi rad spoznal motor... Mamo čast vsake tolk spoznat take bisere tu :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 05, 2016 10:24

Spoznat detajle dfi še v praksi.

Kar sem haz tle zajebal je to, da sem zamešal wot range obratov z wot. Jasno če motor bremzaš toliko, da je polno odprt in pri tem na max priporočenih obratih bo porabil enako.

Če pa pri max priporočenih obratih ni wot pa ne bo porabil enako ker je neobremenjen.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Okt 05, 2016 10:33

Kar sem haz tle zajebal je to, da sem zamešal wot range obratov z wot.

Smešno je, da ravno ti, ki si v tej temi nametal nebroj kratic in učenih izrazov ne poznaš tako osnovnega kot je WOT.

Če pa pri max priporočenih obratih ni wot pa ne bo porabil enako ker je neobremenjen.

Aleluja. V navtiki je breme motorja propeler, običajno tak, pri katerem bo:

- pri WOT motor dosegel max. priporočene obrate
- največ energije z gredi šlo v potisk plovila

Jasno je, da so obremenitve plovila različne, tako da s propelerjem XY pokrivaš neko območje. Če imaš plovilo ki je na dalši rok izrazito obremenjeno in na daljši rok izrazito manj obremenjeno je smiselno imeti 2 propelerja.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Sr Okt 05, 2016 10:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 05, 2016 10:51

Ja sam pri 450 kilski plastični banji bi v celoti izkoriščen potencial pomenil vratolomno hitrost, ki ni sprejemljiva zato bi verjetno uporabil standard prop dizajniran za težja plovila.

Pri tem bi v rangu obratov, ki so predpisani za wot vozil ne z wot in bi se vozil tolk hitr kot težje plovilo pri enakih obratih (samo da je težje pač v wot) in pri tem porabil občutno manj goriva tako na uro kot na miljo .
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Okt 05, 2016 10:54

Ja sam pri 450 kilski plastični banji bi v celoti izkoriščen potencial pomenil vratolomno hitrost, ki ni sprejemljiva zato bi verjetno uporabil standard prop dizajniran za težja plovila.

Jaz bi uporabil manjši motor s primernim propelerjem, ki bo plovilo pognal do varne hitrosti. :D :D In tako garantirano porabil najmanj :D :D :D

PS.: kot so ti že drugi svetovali, se malo ohladi, če pišeš neumnosti pa pričakuj, da ti bo, kdorkoli že, oporekal. In takrat ni potrebno bit žaljiv.

Ravno tako ni potrebno vleči stvari iz konteksta; nikdar nisem trdil, da je izpušna loputa zaradi zvoka. Samo pomislil sem, da je lahko stranska korist od nje malo manjši hrup. Zakaj ta loputa dejansko je, si itak ti zelo nazorno in razumljivo razložil. S teboj nima smisla razpredat in mi je žal da sem se spustil v to debato.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Če Okt 06, 2016 11:04, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 05, 2016 16:09

Oporekanja ne bom trpel ker je vse kar sem povedal točno tko in že cel čas govorim o obremenjenosti. Res sem wot rpm range imenoval kot samo wot kar je moja napaka, ni pa neumnost, neumnost je recimo loputa za zvok. ;)

Kar se motorja tiče, če bi sral keš bi šel po novega eteca v4 takoj ampak žal se tolk za en postranski hobi ne morem stegnt tko da bo treba nekaj s tem zmutit kar je na voljo.

Johnson v4 je ok sam premalo high tech za moj okus čeprav ima tudi ta kup odvečne elektronike in spet nek svoj ecu za vžig..

Mislim, da bom enkrat kupil en 6-7m čoln z zjebanim notranjim motorjem in ga predelal v outboard verzijo.

Do takrat pa ta, v primeru da ga uspešno porihtam lahko počaka.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Okt 05, 2016 17:25

Oporekanja ne boš trpel, ko boš imel svoj forum. Dokler pa si tu, pa sodeluješ v debatah, sprejemaš mnenja drugih in argumentirano zagovarjaš svoj prav, pa pomagaš drugim z nasveti. Tako kot to počnemo tudi ostali. :)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 05, 2016 19:31

Oporekanja ne bom trpel ko se bom tko odločil, Piki. ;)
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Okt 05, 2016 20:01

Eno je ne sprejeti oporekanja, drugo je pa ne trpeti ga. :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Okt 05, 2016 20:52

ma dejte že kej o obnovi narisat pa naklepat kle matr sama drkancija
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 05, 2016 22:48

Na živce mi gre ograja spredaj na čolnu, kdo ve kako bi najlepše in najlažje ven iz poliestra spulil ta podnožja?
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Okt 06, 2016 07:22

Ma ograja je z nekim namenom gor kaj nisi kupu čolna glih zato ker boš postal očka in za majhne otroke je bolš da je ograja gor.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Okt 06, 2016 09:14

Če bi gledal on na varnost nebi niti 90-ko gor tišal kaj šele ono kravo ki jo je nabavo :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 06, 2016 13:44

Ograjo bom nadomestil z neko malo bolj enostavno, pa ta je tudi aluminjasta in je vsa nekaj obšlesana. Si bom najverjetneje iz SS316 cevi s tigom naredil novo, tako ki je spredaj odprta. Že brez ograje je tečno skakat na pomol, poleg tega mora biti snemljiva zaradi cerade. Ne maram, da se voda v ceradi zbira.

Mašineraj pa se mi zdi za ta čoln 90 še mal podhranjen.. Ne vem, bo treba preizkusit.

Komej čakam prvo prespano noč v čolnu. Svoj čas sem veliko šotoril v iglu šotorčku in tale kabina je v primerjavi pravi luksuz. Še nekakšno stojalo za mini kuhinjo moram zunaj narest in bo super. :D
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Pe Okt 07, 2016 08:52

Pol če maš namen novo nardit poglej za kake nosilce ograj, da ti pokrijejo stre luknje pa je. Kak štancan krog z izbočeno sredino da nato navariš cevi gor.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov