YANMAR 1GM10 KURI OLJE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Miha Langus
Poročnik fregate

Re: YANMAR 1GM10 KURI OLJE

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » To Jun 07, 2022 03:31

In kaj sem ti jaz napisal na četrti strani?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 07, 2022 07:18

a-lex napisal/-a:Seveda sem dolžan še pojasnilo, da boste vsaj vi prihranili kakšen živec predvsem pa nepotrebni strošek. Poleg dize, je bil še en problem katerega sem avtomatsko izločil ob vprašanju vsakega mojstra ali "mojstra". Vsak me je namreč vprašal "A je tank čist?".
"Jasno, da je!" Je bil moj K.
Šele, ko mi je g.Golubič rekel naj dam cev v kanto s čisto nafto in sem to naredil.... .... ....

Inox tank za gorivo 40 litrski, je imel vsedlin, kot bi celo viledo natrgal po kosih in vrgel v smrkelj - za 2 litra. V soboto sem tank izpraznil s črpalko, vzel ven in ga doma spral z vodo, da je odneslo vse ven, natočil not 2 dl meglia in 2 litra kropa, potem pa sem vrgel not viledo in skozi dve luknji (dovod goriva in plovec) zribal s tanko palico. Temeljito spral in posušil. Tank je kot nov. V petek gre barka na suho za par dni (AF, menjava manšete na osi, namestitev tanka) pol pa na zaslužen dopust.

A v filtru za nafto ni bilo svinjarije?

Jaz gorivu redno dodajam aditiv in nikoli nisem imel problemov s svinjarijo v tanku. Enega od teh dveh (btw, ne beri opisov, ker sta obupno prevedena :roll: ):

LIQUI MOLY MARINE DIESEL PROTECT

STARBRITE STAR TRON DIESEL

Vsi aditivi niso dobri. Malo pobrskaj po netu za novejšimi testi aditivov, ker so pred leti prepovedali dodajanje strupov aditivom in od takrat so nekateri od njih bolj blažev žegen.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Jun 07, 2022 22:04

Filter na motorju je bil čist in redno sem ga menjal in filter (stekleni) med tankom in motorjem brez umazanije, tako da niti ne pomisliš, da bi bila lahko v tanku "goba".

Aditivi? Seveda sem dodal vsako jesen aditiv kateri veže morebitno kondenzirano vodo iz nafte... in potem antigripante aditiv, ko je motor zafrkaval... no, na aditive ni preveč za računat. :oops:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Jun 07, 2022 22:51

Miha Langus napisal/-a:In kaj sem ti jaz napisal na četrti strani?

Ja, Miha drži!! :o
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 08, 2022 07:23

a-lex napisal/-a:Aditivi? Seveda sem dodal vsako jesen aditiv kateri veže morebitno kondenzirano vodo iz nafte... in potem antigripante aditiv, ko je motor zafrkaval... no, na aditive ni preveč za računat. :oops:

Sem ti napisal, da niso vsi aditivi dobri. Očitno si uporabljal neučinkovite (ali pa premalokrat), če si fasal gobo v tank. Jaz jih redno uporabljam (ne samo jeseni) in je nisem še nikoli. Fasal jo je pa gregor.n, ker ni uporabljal "brezveznih" aditivov :roll:

Dal sem ti dobronameren nasvet, ti pa pač naredi po svoje. Saj ne bo prvič.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Jun 08, 2022 11:07

Meni se dozdeva, da se prispevki oddaljujejo od teme. Okoli aditivov so druge teme, npr. tale: viewtopic.php?f=2&t=27288&p=383589#p383583
Pa tale:
viewtopic.php?f=2&t=26691&p=377874#p374849
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 08, 2022 13:53

modro morje napisal/-a:Meni se dozdeva, da se prispevki oddaljujejo od teme.

Najprej je bila tema poraba olja, kasneje jo je pa a-lex razširil še na ostale težave... za katere je bila očitno kriva (tudi) svinjarija v tanku. Kaj te pravzaprav moti?
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Jun 08, 2022 14:28

H2O napisal/-a:Kaj te pravzaprav moti?

No, vesel sem, da dobronamerni kontributorji prispevkov pomagajo a-lexu. In razumem, da se tema podaljšuje z raznovrstnimi težavami, ki se lahko razširijo še na preveliko porabo, nato pa na obraščenost z algami, in nato na test antifoulinga in tako naprej v nedogled. Pogrešam pa neko strukturo, ki bi je bil morda vesel en naključni obiskovalec foruma, ki bi brskal po temah in iskal rešitev za svoj problem. Tko je pa vse nametano ko sračje gnezdo.
Evo to me moti.
Zato je moj predlog, da se v trenutku, ko se začne tema oddaljevati, polinka na že obstoječe odgovore.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 08, 2022 14:49

Se strinjam, za preglednost foruma bi bilo bolje, če bi a-lex odprl novo temo o težavah z vžigom. Namesto tega se je pač odločil nadaljevat v tej temi in s tem ni konec koncev nič narobe. Saj je "njegova" tema 8)

Naključni obiskovalec, ki hoče poiskat rešitev za svoj problem, jo lahko najde tako, da v iskalnik foruma vpiše ključne besede. Če je njegov problem opisan v večih temah, toliko bolje zanj.

Pa včasih malo pretiravate s preglednostjo foruma. To pač ni strokovni forum in v komentarjih je velikokrat precej šuma (pa tudi zajebancije), zato jih je treba jemat z rezervo :wink:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Jun 09, 2022 22:17

No, lušine so zrihtane in jutri gre iz vode, hvala za vse komentarje, vse nasvete, vse graje in pohvale (no pohval ni bilo).. :D :D :D v glavnem, motor se začne pri tanku (rezervarju goriva) in tudi za tega je treba skrbeti.
Vsem želim lep dopust in mirno morje!!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jun 10, 2022 08:27

Evo, pohvala da si sam ugotovil, kaj ti je povzročalo težave 8)

Ker tukaj razen Mihe Langusa nihče ni posumil na svinjarijo v tanku... Za razliko od serviserjev, ki so te (po tvojih besedah) vsi najprej vprašali, če je tank čist.

Upam, da bo tvoja izkušnja še komu koristila in bo najprej preveril, če nima slučajno svinjarije v tanku, oziroma še raje preprečil, da se mu zaredi svinjarija v tanku. S (pravimi) aditivi :wink:

Čeprav sem te grajal, ti privoščim, da si uspel zrihtat barko in si jo relativno poceni odnesel :D Btw, graja je bila konstruktivna (in včasih tudi upravičena) :wink:

Če hočeš, da te drugič samo hvalimo, pa povej :mrgreen:

Tudi jaz ti želim lep in brezskrben dopust 8)
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Jun 10, 2022 13:12

Svinjarija v tanku ni imela posledic na slabem vzigu, sploh če so bili filtri čisti. Je pa imel vpliv tlak odpiranja šobe. Tako, da glavni problem vžiganja je bila nepravilno umerjena šoba. Svinjarija pa ne lahko samo še kaj dodala, ampak ob cistib filtrih se je svinjarija bolj svaljkala po tanku, kot pa delala težave. Vsekakor pa je bolje imeti tudi tank čist.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jun 10, 2022 13:39

Napisal je, da je težavo odpravil, čim je dal cev v kanto s čisto nafto... Če svinjarija v tanku ne bi bila vzrok za težavo, je to ne bi odpravilo.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jun 10, 2022 15:17

Ni prav ,na 140 baru diza pluva nafto ,ne pa dela potrebno meglo za užig..torej samovžig..Pa ne zato,k sem jaz to povedal,zato ker to tko je.Posebi pa je pomembno to pri enocilindrašu,k vsee visi na enem..tko ko gospodinjstvo pr nas doma.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Jun 10, 2022 15:57

Meni je pa to prav smešno, da nekdo da pumpo in šobo na kontrolo in se nato zanese na opravljeno delo in išče vse ostalo možno, ker je prepričan, da je bilo delo opravljeno strokovno. :roll: :roll: :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: lslabe in 7 gostov