Izdelava mizice v kokpitu...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Dec 08, 2012 19:42

Dr.E, kar se materiala tiče, je na 1.mestu definitivno teak. Ampak, Je svinjsko drag in dandanašnji izredno slabe kvalitete. To je menda vse nek plantažni hitrorastoči tik, ki kmalu začne razpadati. In je daleč od tistega, ki ga ohranjenega vidimo na starejših barkah.
Razmisli o hrastu. Nenazadnje je tudi tikovina ena sorta hrasta. Hrast pa je dostopnejši tako ali drugače.
Povprašaj po Pohorskem, Mogoče odkrijemo novo tržno nišo :wink:
Jaz imam nosilce za pomožni čoln in hrasta, ki zaenkrat odlično kljubuje soli, vlagi in vsem ostalim, lesu neprijaznim, dejavnikom.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Dec 08, 2012 20:32

SR 290 napisal/-a:Jaz sem jo naredil z infuzijo iz sendviča 2x163 g karbon/10 mm Herex-60 kg/2x163 g karbon in vrhnjo površino dodatno obdelal z 2K transparentnim lakom. in vse skupaj tempral, ter šele potem obrusil, ter spoliral lak.
Nastavek za nogo sem prilepil z Sikinim strukturalnim lepilom.
Rob sem navil iz 25 mm širokega lesenega traku, ki se uporablja za zaključke robov furniranega pohištva. Uporabil sem Smoth-ON 40 epoxidno lepilo, z katerim sem to obrobo tudi nalepil na mizo. Les sem obdelal z 2K transparentnim avto lakom.

Izgleda super, kaka bo čez nekaj let pa bomo videli. Po enem letu se še nič ni spremenila.

Daj kako fotko, tole mora izgledati super.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Dec 09, 2012 08:21

Slik omenjene mizice nimam in je trenutno ne morem škljocnit.
V zameno prilagam tri fotografije notranjosti, kjer se vidijo vrata kopalnice, kuhinjski pult in miza v salonu. Vsi ti elementi so izdelani na enak način kot mizica za v kokpit.

Slika
Slika
Slika

p.s.

Kolikor vem je les robinije najboljši približek teakovemu lesu in tudi obarva se sčasoma podobno. V kombinaciji z tungovim oljem enkrat letno, je tudi izjemno odporen na slano klimo. Mislim, da je na palubi boljši od hrasta, slednji pa je boljši za podvodne dele barke, če hlod za kakšno leto potopiš v morje, posušiš in uporabiš.
"Slaba" stran robinije je, da raste kot plevel in je zaradi pogostosti premalo nobel za kapitanov ponos, po uporabnosti pa je ravno pravi v ta namen. Če pri našem čolnu ne bi na vsakem koraku pazili na kilograme, bi namesto tega karbona zagotovo uporabili les robinije. Če ne iz ekoloških razlogov, pa iz želje, da uporabimo domač materijal.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Ne Dec 09, 2012 09:57

Ja hudi izdelki... Komplimenti.

Pale: A si ti to rožo na laser rezal, al maš rokco k CNC? :D

SR 290: Si uporabil pri infuziji tkanino, ki je malenkostno stabilizirana na eni strani, da se ti vzorec ne podre? Kakšno debelino folije si uporabil, da je površina v nulo ravna? Obrobo ti drži samo lepilo na herex-u, ali pa ima obroba utor, da cel sendvič malenkostno sede not?
Na slikah zgleda hudo, v živo je pa po moje še 5x lepše.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Dec 09, 2012 09:58

Nimaš kaj... izdelki na nivoju, sam se tega ne bi nikoli lotil.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Dec 09, 2012 10:02

sekular,brusilka ,rokca :wink:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Dec 09, 2012 13:16

Gorki napisal/-a: SR 290: Si uporabil pri infuziji tkanino, ki je malenkostno stabilizirana na eni strani, da se ti vzorec ne podre? Kakšno debelino folije si uporabil, da je površina v nulo ravna? Obrobo ti drži samo lepilo na herex-u, ali pa ima obroba utor, da cel sendvič malenkostno sede not?

Da, uporabil sem tisto R&G fiksirano tkanino.
Miza in delovni pult sta izdelana na stekleni plošči, čez laminat pa abrajza..., ker z zadnje strani ni treba super finiša. Karbon je zadaj le zato, da se plata ne krivi ob temperaturnih razlikah. Karbon ima negativno, steklo pa pozitivno diletacijo in se hudo stepeta med sabo.
Pri vratih kopalnice sem malce bolj zakompliciral. Transparentni del sem dal na steklo, naložil vso strukturo in z zadnje strani pokril z gladko, ravno planko (delovni pult za kuhinjo), na katero sem prej našprical gel coat. Vse skupaj sem dal pod vakum, smolo not in drugi dan obrezal... Vrata so z zunanje strani karbon-look, z notranje pa enako bela kot ostali deli kopalnice.
Obroba je z epoxijem nalepljena direkt na herex, ampak na gornji strani ima utor, da nekaj lesa sede še čez laminat. Vrata kopalnice sploh nimajo obrober, temveč le malce zabrušen herex in v ta utor sem nanesel črno pigmentiran kit, ki sem ga potem obrusil, ter malce spoliral.

V živo izgleda drugače. Na fotografiji je težko zajet globinski vzorec karbona.
Na teh izdelkih smo se učili, pri "seriji" pa bomo uporabili "gel-coat" z lastnostmi zelo podobnimi Lexanu.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Ne Dec 09, 2012 19:28

Pale: Svaka čast za rokco :wink: Verjetno je zelo pomemben tudi razmislek, kako boš vse skupaj začel lepit na vezano ploščo. Premišljujem, da bi sam lepil kose po zrcalnem zaporedju. Se motim?

SR 290: Hvala za podroben odgovor. Ja optika ogljikovih vlaken je precej sitna za slikat in težko težko slike odražajo konkretno stanje oz. kaj oko vidi.
Zanima me še tvoja ocena/izkušnje glede minimalne debeline steklene plošče za npr 200 cm x 80 cm površino. Za tretiranje površine stekla uporabljaš enak sistem kot za kalupe?
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Dec 09, 2012 21:12

jaz sem si najprej narisal kako bi rad naredil.potem pa sem kos po kos rezal in lepil med seboj seveda na ravni površini.ko sem imel vse zlepljeno sem prilepil na vezano ploščo in znjo v prešo :wink:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Dec 10, 2012 07:20

Klasika, ki jo uporablja večina plastičarjev:

Minimalna debelina stekla za omenjeno površino? Kaj pa vem. Če hočeš le en izdelek je dovolj 3 mm in poči po razkalupljanju, za več kosov pa vsaj 10 mm. bolje več.
Obdelam enako kot ostale kalupe, le da uporabim brezsilikonski ločilec, da se lak prime gor. Recimo na F1 ne moreš špricnit 2K akrilnega laka, ker je "mastna" površina. Za vsak slučaj dam čez še en tanek sloj PVAja, ziher je ziher. Pravim mojstrom uspe tudi brez tega, meni je pa že nekaj plošč počilo in ne tvegam več.
Ko je ločilec nanešen in dobro posušen špricnem gor "meglo" 2K akrilni končni transparent avto lak. Čez kake pol ure špricnem še enkrat, da zalije. ko to skoraj ne lepi več prstov dam čez še eno roko malce močnejše "megle". Pripravim malce epoxija in, ko ta zadnji sloj še dobro pika dam na hitro čez plast epoxija z velur valjčkom. (Če tega ne storiš, laminat odstopi od barve.) Potem samo še naložim čez laminat, cevke, pvc vrečko, pumpo in spustim not smolo.
Ko je trdo je dobro vse skupaj pogret na 60-80 oC vsaj za pol dneva in, če si imnel srečo dobiš ven lep, ter trden izdelek, če ne pač ponoviš vajo. :D

Polnilo je dobro čisto na tanko pihnit z kako črno barvo, da se ne posveti skoz laminat, ampak res na tanko.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Dec 10, 2012 17:47

Evo, v ABC-NET.si sem naročil Burmanski teak, saj ga ravno nekaj dosti ne potrebujem... pri Mibri sem kupil Rostfrei 4571 ali nekaj takega in zadeva je stekla... Aja.. pa modul za hladilnik tudi že imam in ko to skup zabijem, bom tudi jaz prilepil sliko nove mizice...

Do takrat pa vsem hvala za pomoč!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Dec 13, 2012 20:37

SR 290 napisal/-a:Slik omenjene mizice nimam in je trenutno ne morem škljocnit.
V zameno prilagam tri fotografije notranjosti, kjer se vidijo vrata kopalnice, kuhinjski pult in miza v salonu. Vsi ti elementi so izdelani na enak način kot mizica za v kokpit.

Zanima, kako se obnese takšen kuhinjski pult iz karbona - recimo se lahko nanj postavi vroča ponev?
Korito je pa najbrž iz inox-a?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Dec 14, 2012 07:33

Vroča ponev tja do 100 oC ni problematična, ker je vse skupaj temprano, segretega olja pa ne bi preizkušal. Na vsak način je dobro imet kak plutovinast podstavek, da ne drsi in ne skraspaš površine, ki je podobna keramičnemu avto laku. Če nisi omejen z maso in ti je glavni karbon videz, potem napraviš malce močnejši laminat na 3 mm debelo razmaščeno steklo in dobiš odlično delovno površino. Taka miza bi bila primerna tudi za domačo dnevno uporabo. Mi bomo raje ostali brez stekla, saj na dopustu nihče ne bo vse dneve kuhal in zasmrajal kajute, za tistih nekaj malic, ter za kozarce vina bo dovolj trpežno, polirat gre pa hitro.
Korito je Sime inox kombinacija korita z mrzlo/toplo pipo, ter dvema plinskima gorilnikoma.

p.s.
Tudi na Paletovo MOJSTROVINO si ne bi drznil postavit ponve z vročim oljem.
x5x
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a x5x » Pe Dec 14, 2012 09:03

Grega295 je objavil sliko kopalnice.
Mi lahko kdo pove s čim so "zafugirane"?
Nekako mi je jasno da so zložene skupaj na pero in utor(kot opaž) Me pa zanima kaj je vmes.
Hvala & lp
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » So Dec 15, 2012 08:33

x5x napisal/-a:Grega295 je objavil sliko kopalnice.
Mi lahko kdo pove s čim so "zafugirane"?
Nekako mi je jasno da so zložene skupaj na pero in utor(kot opaž) Me pa zanima kaj je vmes.
Hvala & lp

silikon :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta