Utekanje novega motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
tisti HIDRAVLIK je gotovo serviser brez dela in rabi kaj za šraufat,pa premal olja tud ni ok,ZELO važna je prva ura,Takrat naj motor deluje v prostem teku 20 minut,20 min na cca 1500 vrtljajih in nato 20 minut v prvi polovici plina...Po tem ga pa morda za kako minutko stisneš na nekje 80 posto vrtljajev
Rad bi recimo slišal, kako med utekanjem malo povečati količino olja pri E-tec in podobnih motorjih, ko kdo priporoči več olja v mešanici v začetku uporabe 2-taktnika .
Marjan, ko si ravno omenil eteca se bom še jaz malo vključil v debato in upam da komu to ne bo delovalo kot dodatno mešanje dreka.
Etec-i poznajo pojem vtekavanja. Vtekavanje traja okrog 10ur, v tem obdobju motorna elektronika dodaja več olja ~30% več. In po tovarniških priporočilih je takrat treba pluti z različnimi vrtljaji, občasno ga je treba tudi odpret do konca da se spiha. Potem spet lepo 1/2 gasa in malo 3/4 in malo 1/2 in malo 1/4,.... Odsvetuje se velika obremenitev motorja med vtekavanjem: beri v čoln se nabaše 6 štajercev s čunekom in flaškonom vina in full gas.
Če je (nedajbože) pri etecu potrebno kakšno večje popravilo, ki zahteva podiranje motorja je elektroniko potrebno ponovno nastaviti na "break-in period".
Za druge motorje pa nevem kako je in tudi če bi vedel, nebi pisal. Verjetno proizvajalec ve... in si je tudi upal to vedenje kam ovekovečit.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Če Feb 21, 2013 11:20, skupaj popravljeno 1 krat.
kasaudio napisal/-a:Rad bi recimo slišal, kako med utekanjem malo povečati količino olja pri E-tec in podobnih motorjih, ko kdo priporoči več olja v mešanici v začetku uporabe 2-taktnika .
Marjan, ko si ravno omenil eteca se bom še jaz malo vključil v debato in upam da komu to ne bo delovalo kot dodatno mešanje dreka.
Etec-i poznajo pojem vtekavanja. Vtekavanje traja okrog 10ur, v tem obdobju motorna elektronika dodaja več olja ~30% več. In po tovarniških priporočilih je takrat treba pluti z različnimi vrtljaji, občasno ga je treba tudi odpret do konca da se spiha. Potem spet lepo 1/2 gasa in malo 3/4 in malo 1/2 in malo 1/4,.... Odsvetuje se velika obremenitev motorja med vtekavanjem: beri v čoln se nabaše 6 štajercev s čunekom in flaškonom vina in full gas.
Če je (nedajbože) pri etecu potrebno kakšno večje popravilo, ki zahteva podiranje motorja je elektroniko potrebno ponovno nastaviti na "break-in period".
Za druge motorje pa nevem kako je in tudi če bi vedel nebi pisal. Verjetno proizvajalec ve... in si je tudi upal to vedenje kam napisat.
kakor je meni znano so e-tek evenrude že tovarniško utečeni ga ni optrbno ulavfavati
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Kasaudio, kar si rekel ali napisal je doslej še vedno držalo, in kar se tega tiče, mi ne bi bilo treba.
Vseeno bi me pa zanimalo pogledati, kaj so napisali v navodila.
Vseeno bi me pa zanimalo pogledati, kaj so napisali v navodila.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Sem pogledal navodila in pale je imel prav.
Tam res piše da motor "... requires no operational break in...". Pomešal sem tekst iz navodil in tekst iz diagnostičnega obrazca, kjer pojem "break in period" obstaja.
In kar tako piše, naj lastniki etecov tudi delajo tako.
Sklepam da navodil ni potrebno gor limat, ker priznam zavajujočo trditev z moje strani nekaj postov više.
Tam res piše da motor "... requires no operational break in...". Pomešal sem tekst iz navodil in tekst iz diagnostičnega obrazca, kjer pojem "break in period" obstaja.
In kar tako piše, naj lastniki etecov tudi delajo tako.
Sklepam da navodil ni potrebno gor limat, ker priznam zavajujočo trditev z moje strani nekaj postov više.
S tem utekanjem je tako, da so ga motorji včasih res potrebovali, danes pa je vse narejeno tako, da utekanja ni več, vsaj ne v navodilih! Utekanje še vedno obstaja, vendar pa so vsi vitalni deli danes izdelali v precej bolj ozkih tolerančnih poljih in pa kar se tiče recimo cilindrov in bata z obročki tudi precej bolj gladko! Tako motor ne bo kaj veliko nastradal, če ga takoj iz trgovine pritisnete do konca... Vseeno pa je malo utekanje koristno, ker kljub vsemu se material mora prilagoditi... Če kupujete kakega starinskega američana, je še vedno potrebno utekanje... Torej Razni Mercruiserji in Volvo Penta. Vse ostalo pa delovanje na recimo največ 3/4 gasa in pa predvsem dinamično delovanje, ne pa konstantni vrtljaji dalši čas. Torej večkrat spremeniti režim delovanja vsaj za nekaj 100 vrtljajev, pa tudi prvo uro pluti izpodrivno ne bo nič škodilo nobenemu motorju, tudi e-tec-u ne! Predvsem pa delovanje na minimumu škodi vsakemu novemu motorju! Ko ga vžgete, čim prej izplujte, vrtljaji pa naj bodo vsaj nekaj višji od minimuma.
Tole piše v Yamaha priročniku za 4 taktnika:
1 ura uporabe:
-Motor obremenujte pri spremenljivih hitrostih do 2000 rpm oz s približno pol plina
2 ura uporabe:
-Povečajte rpm motorja kolikor je mogoče,dokler ne pričnete glisirati(izogibajte se uporabi polnega plina) in potem popustite plin,a vendar držite tako hitrost,da boste še vedno glisirali
Preostalih 8 ur:
-Motor obremenujte do katere koli hitrosti.Izogibajte se uporabi polnega plina za več kot 5 min naenkrat.
Po prvih 10 urah:
-Normalno upravljanje z motorjem
1 ura uporabe:
-Motor obremenujte pri spremenljivih hitrostih do 2000 rpm oz s približno pol plina
2 ura uporabe:
-Povečajte rpm motorja kolikor je mogoče,dokler ne pričnete glisirati(izogibajte se uporabi polnega plina) in potem popustite plin,a vendar držite tako hitrost,da boste še vedno glisirali
Preostalih 8 ur:
-Motor obremenujte do katere koli hitrosti.Izogibajte se uporabi polnega plina za več kot 5 min naenkrat.
Po prvih 10 urah:
-Normalno upravljanje z motorjem
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti