Tohatsu 18 in olje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Pe Jul 18, 2008 09:45

ss9940 napisal/-a:Hmmmm čudno... čok bi skoraj moral imeti, v kakršnikoli obliki; še kosilnice in motorke ga imajo... Čok je drugače lahko manualni ("na hebl") in avtomatski (različne izvedbe) le-ta je dostikrat lahko vzrok problemov pri zagonu. Najenostavneje se to vidi, če se odmontira filter iz uplinjača, če je vidna loputa na vrhu uplinjača, bi morala biti ob hladnem motorju skoraj čisto zaprta; če je odprta, je nekaj narobe... Če je ni, potem motor nima čoka... Mogoče bo kak poznavalec / lastnik lahko več povedal... Dejsto pa je, da pri hladnem zagonu motor rabi bolj mastno zmes kot pri delovanju ;)

Manualnega po moje nima, ker bi ga že našel :D
Za avtomatskega pa ne vem. Toda ali je sploh možen avtomatski čok, če je motor na ročni zagon, se pravi, da nima baterije ali česa posobnega?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 18, 2008 10:24

Pri starih Opel Rekord 20 S, si čok aktiviral z rahlim pritiskom na stopalko za gas. Torej mehanski ampak brez dodatnih stikal, ročk ali česa podobnega.
Leta nazaj, ko sem ga imel, sem se par krat zmotil in še enkrat tik pred obratom ključa, za vžig stopil na gas(prej na stoenki je bil to zakon. B rez dodajanja gasa ni šans da pi zalaufala). Lahko bi izpraznil aku preden bi vžgal. Po kakih petih ali več minutah pa je vžgal , kot da ne bi bilo nič.Pri segretem motorju, pa se nisi smel dotaknit gasa, ker si z tem zopet aktiviral čok.
Kaj hočem povedat. Tohatsu ima mogoče podoben način, rahel zasuk ročke za gas, lahko aktivira čok.
Zgoraj ti je že Sašo (ss9940) svetoval , da pogledaš v fergazer, če že nimaš navodil o uporabi. Odpri ga mu daj gas in boš videl kaj se zgodi ( seveda motor mora biti v mirovanju). V primeru , da se loputa zapre pomeni da ima avtomatski čok, in boš moral prižigat kot že zgoraj omenjeno.
Še enkrat pa povem, da teh motorjev ne poznam in ti z drugimi primeri hočem samo pomagat :wink: .
LP
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jul 18, 2008 11:12

jaz imam tohatsu 18 2t,včasih pri hladnem zagonu ali če je dalj časa motor počival(preko zime)uporabim čok-ki je ročni,drugače,koje motor v stalni uporabi-na dopustu-čoka ne uporabljam vendar pa mora biti ročka plina zavrtena do oznake za vžig in makina vžge iz prve.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 18, 2008 12:26

Opiši pozicijo čoka, da ga Lebowski najde in se ne bo matral z vžiganjem :wink: .
LP
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jul 18, 2008 12:37

je na ročki prav označena ta pozicija,tudi malček guma izstopa na tej poziciji pa tudi na kovinskem delu ročke je oznaka tako da mislim da ne bi smel imeti težav z najdbo.pa motor mora biti seveda v prostem teku.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 18, 2008 12:45

Hvala!
Sedaj še jaz vem neko malenkost o teh motorjih. Mogoče bom z tvojo pomočjo , lahko pomagal tudi sosedu , na morju. Seveda mu bom omenil od kod mi ta informacija. Mogoče pa dobimo novega člana(dohtarji vedno prav pridejo :lol: ), pa še iz LJ je.
LP
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jul 18, 2008 13:27

ni problema,če poznam kakšno zadevo rad pomagam,če pa ne vem o stvareh nič ali malo pa raje samo preberem.ja še to paziti je treba pri 2t da mešanica ni prebogata z oljem,kar tudi povzroča težji vžig-2% je zvrhana glava.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » So Jul 19, 2008 16:23

Aha, za tisti položaj na ročki vem. Mogoče res nisem bil najbolj dosleden pri uporabi le tega. :oops: Bom preveril pri odprtem motorju kako točno ta ročka deluje oziroma kje točno odpre čok.

Je pa 4T motor.

Hvala vsem!
dare
Desetnik
Kraj: Kancelarija

OdgovorNapisal/-a dare » Po Jul 21, 2008 10:58

@ Lebowski - ko je motor hladen moram res kr ene parkrat potegnit, da vžge. Pol gre vse iz prve in tud relativno narahlo potegnem vrvico.

Vikend report: Motor je delal normalno. Je pa res, da je po 20 minutni vožnji, ko sem se ustavil, spet kadil. Olja ima zadosti.
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Po Jul 21, 2008 11:12

Dare možno je,da ko je bil motor visoko dvignjen-nepravilno recimo-je morda priteklo nekaj olja v prostor za izgorevanje v valju.meni se je to zgodilo enkrat se spomnim pri avtu po zelo močnem zaviranju-posledice so bile ,da je po kakšnih treh minutah crknil in po enem dnevu-po posvetovanju z mehanikom,veselo vžgal,malo pokadil in ko je olje izgorelo je motor deloval brez problema.mojster je povedal,da mi je olje pljusknilo v izgorevalni del motorja,nekaj preko obročkov nekaj po drugih poteh.lahko,da se je kaj podobnega zgodilo pri tebi v tem primeru,ki ga navajaš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov